کتاب از ندارد تا دارا
معرفی کتاب از ندارد تا دارا
«از ندارد تا دارا» برگزیده داستانهای کوتاه از علی اشرف درویشیان(-۱۳۲۰) در بازه زمانی ۱۳۵۲ تا ۱۳۷۳ است.
نویسنده موضوع داستانهایش را به هنگام آموزگاری در ده تجربه و احساس کردهاست. در داستانهای این کتاب، زندگی فاجعه بار مردم غرب کشور با نثری روان، به شکلی صریح و گزارشی، توصیف میشود. درویشیان ضمن توجه به بیکاری و نداری مردان و صبوری زنان، به تأثیر فقر و بیماری و جهل، به کودکان توجهی ویژه نشان میدهد.
در یکی از داستانهای این کتاب به نام «مادر نمونه من» میخوانیم:
«مریم شاگرد کلاس پنجم ابتدایی، زیر کرسی دراز کشیده بود. کتاب و دفترش کنار دستش بود. گربه کوچولوی او یک دست زیر پوزه گذاشته بود و با دست دیگر با دفتر مشق مریم ور میرفت. پدر مریم اسم بچه گربه را (صاحب منصب) گذاشته بود. چون بچه گربه دم درازی داشت و هر وقت مینشست دمش را مثل شمشیری که غلاف شده باشد در کنار خود قرار میداد.
بچه گربه آرام نداشت و زود از زیر کرسی بیرون میدوید و پشت سرش هوای گرم زیر کرسی از لولهای که با لحاف درست شده بود، بیرون میرفت و فریاد مادر مریم بلند میشد:
«آهای مریم آن سوراخ دوروبرت را بپوشان. کرسی یخ کرده. الان سرما میخوریم. گور پدر این صاحب منصب هم کرده که نمیتواند یک جا بند شود. خودت هم که آرام و قرار نداری. بنشین و کارت را بکن. مشقت را بنویس. میدانم که آخرش امسال صاحب منصب رفوزهات میکند.»
مریم بلند شد و رفت صاحب منصب را از پشت پرده بیرون آورد و با خود به زیر کرسی برد. لحاف را دور بدن گربه محکم کرد و سر او را از لحاف بیرون گذاشت. صاحب منصب ابتدا یک گوش را از زیر لحاف بیرون آورد و بعد گوش دیگر را و سپس تکانی به سر خود داد که گوشها را صاف کند.»
نثر کتاب بسیار شیوا و روانه. ولی داستانها ش پر از غم و درد و رنجه. من خودم ترجیح میدم کتابهای ملایمتری رو مطالعه کنم. دو تا داستان اول رو خوندم و دیگه نتونستم ادامه بدم :(
شما که زحمت کشیدهاید و دیگر کتب جناب علی اشرف درویشیان را در طاقچهٔ بینهایت فراهم کردهاید، این یکی هم روش. آسمان به زمین میرسید؟؟؟
عااااااااشق این کتابم، پنج شیش سال پیش از کتابخونه امانت گرفتمو بیشتر از۱۰بار خوندمش،دوسال این کتاب پیشم بود!عاشق آقای درویشیانم،نثرش به دلم نشسته بدجور...
عالی و در عین حال غمگین