کتاب رخصت مرشد (جلد اول؛ اردبیل)
معرفی کتاب رخصت مرشد (جلد اول؛ اردبیل)
کتاب رخصت مرشد (جلد اول؛ اردبیل) نوشتهٔ خسرو آقایاری است و انتشارات کتاب نیستان آن را منتشر کرده است. رخصت مرشد یا قصههای پهلوانی داستانهایی از زندگی پهلوانان ایرانی و روایتِ رشادتها و جوانمردیهایشان است. این مجموعه ۱۱ جلد دارد و جلد اول آن دربارهٔ پهلوانان شهر اردبیل است.
درباره مجموعهٔ رخصت مرشد
حکایت و روایت از پهلوانیهای و دلاوریهای پهلوانان ایرانزمین، بخشی از تاریخ شفاهی مردمان سرزمین ماست. سالهای سال مردمان ایران با حضور در قهوهخانهها و یا مراکز تجمع مردم، پای نقل و صحبت مرشدهایی مینشستهاند که پهلوانیهای ایرانیان را از دل قصهها و افسانههای کهن ایران استخراج کرده و پس از تصویر آنها در قالب نقاشی به روی پردههای بزرگ، به نقل سینهبهسینه آنها برای مردم پرداختهاند.
قصههای پهلوانی در ایران اما تنها در نقل پردهها و افسانهها و حکایتهای پهلوانی کهن خلاصه نشده است که در بسیاری از حکایات روزمره زندگی مردم نیز ریشه دارد. به عبارت دیگر، ایرانیان در گذر زمان افسانههایشان را با زندگی روزمره خود پیوند زده و سعی کردهاند پهلوانهای افسانهای خود را در قامت مردانی از روزگاران معاصر کشف و پیدا کنند. از گذر این تلاش است که بسیاری از پهلوانیها و جوانمردیهای قصهها و افسانهها را در قهرمانان سرزمین خود کشف و بازآفرینی میکنند.
مجموعهٔ ۱۱ جلدی رخصت مرشد، قصههای پهلوانی نوشته خسرو آقایاری نیز با همین هدف و برای بازخوانی حکایتهایی از زندگی پهلوانان ایرانی تألیف شده است.
این مجموعه گرچه شکلی داستانی داشته و نمیتوان از آن در قالب تاریخ شفاهی یکی از سنن فرهنگی و پهلوانی ایران یاد کرد، اما تلاش نویسنده برای جمعآوری اطلاعات پیرامون شخصیتهای این کتاب و نیز تلاش او برای شخصیتپردازی حقیقی بر مبنای آنها در این کتاب را میتوان تلاشی همپایه یک پژوهش برای تدوین تاریخ شفاهی این بخش از فرهنگ ایران یاد کرد.
درباره کتاب رخصت مرشد (جلد اول؛ اردبیل)
خسرو آقایاری در نخستین جلد از این مجموعه به سراغ پهلوانانی از شهر اردبیل رفته است و هفت حکایت از هفت پهلوان این خطه را روایت کرده است. حکایتهای او در این کتاب از دل منابع حقیقی و بر اساس قصههایی سینهبهسینه روایتشده، انتخاب شده است و به زبانی ساده در این کتاب آمده است.
آقایاری در این مجموعه زبان روایی حکایت را در داستانهای خود هرگز از یاد نمیبرد. روایتهایی او حتی به روی صفحات کاغذ نیز همان شیوایی و روانی و تعلیق بیان شفاهی این حکایتها را داراست. شیوهٔ روایت آنها به شکلی است که سنتهای قصهگویی ایرانی را حفظ کرده و درعینحال ادبیاتی را برای بیان اتخاذ میکند که جانمایهٔ آن استفاده از کلماتی است که در لفظ و بیان امروزه ما بسیار به کار میرود و به هیچ روی برای مخاطب غریبه نیست.
قصههای این کتاب به ترتیب شرحی است از پهلوانیهای پهلوان بایرامعلی ذبیحی، عبدالحسین روحنواز، محمدحسین بهبودی، فرض علی دولتی، طرلان مرادی، ملا ابراهیم ناقلی، و جواد خان حاجی خواجهلو.
تمامی این قصهها بر مبنای داستانی واقعی از یکی از مبارزات این پهلوانان انتخاب و از سوی نویسنده مورد پرداخت داستانی قرارگرفته است.
یکی دیگر از ویژگیهای منحصربهفرد این مجلد از این مجموعه، تلاش نویسنده برای جمعآوری اطلاعات از منابع شفاهی بوده است. آقایاری برخی از اطلاعات خود برای نگارش قصههای این کتاب را بر مبنای مصاحبههایی با پهلوانان قدیمی اردبیل به دست آورده و خاطرات شفاهی آنها را دستمایه نگارش کتاب خود قرار داده است.
خواندن کتاب رخصت مرشد را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران ادبیات و منش پهلوانی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب رخصت مرشد (جلد اول؛ اردبیل)
«پهلوان بایرامعلی ذبیحی
قافلهای که عازم زیارت خانه خدا بود، به روستای جناق رود رسید. حاجیانی که همراه قافله بودند، وقتی که اسم روستا را شنیدند، به شوق آمدند. یکی از آنها که مسنتر از دیگران بود از رهگذری پرسید:
-برادر! آیا پهلوان بایرامعلی ذبیحی هوز زنده است؟
مرد روستایی از اینکه اسم همولایتیاش را از زبان مسافران خانه خدا میشنید، شگفتزده شده بود. در جواب گفت:
-بله. هنوز زنده و سر حال است! اما شما از کجا پهلوان روستای ما را میشناسید؟
مرد مسافر جواب داد:
-یاد و خاطره دلاوریهای پهلوان بایرامعلی سراسر آذربایجان را در نوردیده و علاوه بر سرزمین ایران در تمام آذربایجان، باکو و تفلیس و ارمنستان و قفقاز بلکه در تمام روسیه همه جا نامش را به بزرگی یاد میکنند.»
حجم
۹۷۴٫۹ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۵
تعداد صفحهها
۲۶۴ صفحه
حجم
۹۷۴٫۹ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۵
تعداد صفحهها
۲۶۴ صفحه
نظرات کاربران
یه کتابی عالی از پهلوان آذربایجان که خیلی زیبا نوشته شده است. من این کتاب رو توصیه می کنم. این کتاب رو من از کتابخانه گرفتم و خیلی حال کردم با هاش.