کتاب تاملات ایرانی
معرفی کتاب تاملات ایرانی
کتاب تاملات ایرانی مجموعه مباحثات و مصاحبههایی است که حسین کاجی با تعدادی از اندیشمندان و روشنفکران ایرانی انجام داده است. انتشارات روزنه این کتاب را منتشر کرده است.
درباره کتاب تاملات ایرانی
حسین کاجی در کتاب تاملات ایرانی با گروهی از صاحبنظران و اندیشمندان ایرانی از جمله دکتر محمود عبادیان، آذرتاش آذرنوش، دکتر مرتضی کافی، دکتر عبدالکریم سروش، دکتر مهدی محسنیان راد، محسن ثلاثی، دکتر محمد ضیمران، دکتر صادق زیباکلام، دکتر رضا منصوری، دکتر محمدجواد لاریجانی، سید محمد بهشتی، محمد ترکمان، مصطفی ملکیان، دکتر حاتم قادری، دکتر رامین جهانبگلو، دکتر خسرو باقری، دکتر مراد ثقفی و دکتر محمد ایلخانی گفتوگو کرده است. موضوعاتی که مدنظر کاجی بودهاند، تمامی ساحتهای علوم انسانی و زبان و ادبیات فارسی را دربر گرفته است. این مباحث عبارتاند از: فلسفهٔ غرب در ایران، زبان پارسی و ۴ قرن سکوت، ملیت فرهنگی در شعر پارسی، اقبال و ایران، روشنفکر ایرانی - طرحی از یک زندگی فکری، پاره فرهنگ مطبوعات در ایران، ترجمهٔ متون علوم اجتماعی در ایران، ایران زمین و پرسش عدالت، احزاب در ایران، توسعه در ایران، عقلانیت ما - عقلانیت غربی، میراث فرهنگی ما، تاریخ معاصر ایران - چالشها و کاوشها، دینپژوهی ما و فلسفههای غربی، ایران و مسئلهٔ قدرت، ایران و مدرنیته، هویت چندگانهٔ ما، روشنفکری در ایران و فلسفهٔ قرون وسطی در ایران.
روند کتاب تاملات ایرانی به این صورت است که کاجی در هر بخش با یکی از این متفکران دربارهٔ موضوع خاصی صحبت میکند. او در ابتدا چکیدهای از نظریات آن اندیشمند را ارائه میدهد و سپس به صورت خلاصهوار، سوابق و آثار او را ذکر میکند. پس از آن، کاجی پرسشهای خود را مطرح میکند و مصاحبهشونده نیز به آنها به طور مبسوط پاسخ میدهد. کتاب، هم به گذشتهٔ ایران میپردازد و مسائل تاریخی را طرح میکند و هم نگاهی به اکنون و فردای ایران دارد. کاجی میخواهد بدون تعصب و پیشداوری، از تمامی اندیشهها استفاده کند و فضایی را ایجاد کند که خواننده بتواند آزادانه به جمعبندی و نتیجهگیری برسد.
خواندن کتاب تاملات ایرانی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن کتاب تاملات ایرانی را به دغدغهمندان مسائل ایران و علاقهمندان به فلسفه و جامعهشناسی و زبان فارسی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب تاملات ایرانی
ایران معاصربا پرسشها، ابهامات، موانع و معضلات فراوانی روبهروست و پارهای از این معضلات البته طبیعی است. بالاخره مانع و مشکل جزئی از راهی است که هر انسان و جامعه در آن گام میگذارد اما نادیده نمیتوان گرفت که بخشی دیگر از مشکلات ما بسیار غیرمنتظره و غیرمترقبه بودهاند و ما به هیچ عنوان انتظار وقوع آنها را نداشتهایم. به طور مثال، انقلاب اسلامی، مسائلی فراروی ایرانزمین قد کشید که در ذهن و زبان کمتر کسی قابل پیش بینی بود. باری، ما با مجموعهای از مشکلات طبیعی و غیرطبیعی، بزرگ و کوچک روبروییم که تنها با اندیشیدن جدی دربارهٔ آنها قادر به حلشان هستیم. به تعبیری، «مشکل آگاهی» و «معضل آگاهی» اولین و مهمترین گام ایرانیان برای غلبه بر مسائلشان به حساب میآید.
فرهنگ ایرانی در میان مشکلات ریز و درشت فراوان با مشکلی بس فربه و عظیم روبروست و آن مواجهه با فرهنگ غرب است. این فرهنگ با تمدن و تفکری روبرو شده که بسیار متمایز و متفاوت با مبانی تفکر خودش بوده و دیگری «فربه» برای او به حساب میآمده است. همین نکته فرهنگ ایرانی را به جد با چالشها و پرسشهایی مهم درگیر کرده است.