دانلود و خرید کتاب واژه نامه سیاسی - فرهنگی شهریار زرشناس
تصویر جلد کتاب واژه نامه سیاسی - فرهنگی

کتاب واژه نامه سیاسی - فرهنگی

معرفی کتاب واژه نامه سیاسی - فرهنگی

کتاب حاضر که به همت دکتر شهریار زرشناس به چاپ رسیده است واژه نامه‌ای سیاسی - فرهنگی است که می‌تواند کتابی کاربردی برای دانشجویان و پژوهشگران علوم سیاسی و اجتماعی باشد.

دفتر نشر معارف وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‏‌ها، در سال ۱۳۷۶ تأسیس شد و در سال ۱۳۷۹ به صورت رسمی آغاز به کار کرد. این انتشارات تلاش می‌کند از دریچه اسلام ناب به بازخوانى، بررسى، نقد و تولید اندیشه در عرصه‌هاى مختلف بپردازد.

از جمله این فعالیت‏‌ها می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان به چاپ بیش از ۱۱۰۰عنوان کتاب در زمینه دروس معارف اسلامى دانشگاه‌ها، اندیشه‏‌های امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبرى، پرسش‌ها و پاسخ‌هاى دانشجویى، معارف قرآن و اهل‏ بیت (ع)، دین‌پژوهى، اخلاق و عرفان، انقلاب اسلامى و تاریخ معاصر، مسائل جهان اسلام، غرب‏‌شناسی، شبهات فکری و عقیدتی، مسایل تاریخی و فلسفی، علوم انسانی، مسائل تربیتى، زن، خانواده و نقد فمینیسم و… اشاره کرد.

نشر معارف اخیراً نیز گام‌‏هایی در حوزه ادبیات داستانی برداشته است. این انتشارات با راه ‏اندازی ۳۰ مرکز فروشگاهی با عنوان تجاری «پاتوق کتاب» و همچنین برگزاری ۱۲ دوره مسابقات کتابخوانی «پویش روشنا» در سطح ملی، توانسته است گام‏‌های مفید و موثری در توزیع و ترویج کتابخوانی کشور بردارد.

آنچه این روزها بیش از هرچیز دغدغه نسل انقلابی است آشنایی جوانان و دانشجویان با حقیقت دین و معارف اسلام است، انتشارات در این زمینه پیشرو است و تلاش دارد پاسخی علمی و دینی برای تمام سوالات این نسل داشته باشد.

 درباره کتاب واژه نامه سیاسی - فرهنگی

دربارهٔ این کتاب دو نکته گفتنی است:

۱ ـ معرفی، توضیح و نقد واژه‌ها و مکاتب، بر اساس مبانی تفکر دینی و اسلامی صورت گرفته است و این برخلاف اغلب واژه‌های موجود در بازار ـ اعم از تألیف و ترجمه ـ است که مبتنی بر مبانی فکری و فلسفی دنیای مدرن و مشهورات برآمده از انگاره‌های غربی، قلمی شده است.

۲ ـ واژه‌های توضیح داده شده، تنها آنهایی هستند که در فضای فرهنگی، مطبوعات و ادبیات سیاسی رایج کشور به کارگرفته می‌شوند و به دلیل مجال محدود و پرهیز از حجیم شدن کتاب، از توضیح پاره‌ای از واژه‌ها که متداول نیستند، خودداری شده است.

 کتاب واژه نامه سیاسی - فرهنگی را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

 همه پژوهشگران، دانشجویان و علاقه‌مندان به علوم اجتماعی و سیاسی و کسانی که دوست دارند با اصطلاحات سیاسی و فرهنگی روز بیشتر آشنا شوند.

بخشی از کتاب واژه نامه سیاسی - فرهنگی

اگزیستانسیالیسم

اگزیستانسیالیسم را اغلب مترجمان، به «فلسفهٔ اصالت وجود» ترجمه کرده‌اند، اما با توجه به مفهوم اصالت وجود، در میراث فلسفه و حکمت صدرائی و تفاوت مبنایی آن، با آنچه «سارتر» تحت عنوان «اگزیتانس» و اصالت آن مطرح می‌کند، این معادل‌گذاری، یکسره نارسا و غیردقیق است. در تفکر معاصر غربی، افرادی گاه با مبانی مختلف فکری از «کی‌یرکه‌گار» و «نیچه» گرفته تا «گابریل مارسل» و «کارل یاسپرس» و «مارتین هایدگر» و «ژان پل سارتر» به صرف برخی تشابهات ظاهری و صوری، «اگزیستانسیالیست» نامیده شده‌اندکه این نیز، خطایی بزرگ بوده است. در واقع اگر بخواهیم در چنین طیف وسیعی از اگزیستانسیالیسم فلسفی سخن بگوئیم، بهتر است، از اگزیستانسیالیسم‌های مختلف و حتی مبنائاً متفاوت، نام ببریم. به همین جهت ترجمهٔ این اصطلاح و تعریف آن، کار دشواری است. اما چون شهرت اگزیستانسیالیسم در غرب، عمدتاً به آراء و آثار «ژان پل سارتر» (۱۹۸۰ میلادی) برمی‌گردد و او کسی است که خود را صراحتاً اگزیستانسیالیست نامیده است ـ در حالی که مثلاً هایدگر این صفت را دربارهٔ تفکر خود قبول نداشت و یا نیچه خود را چنین ننامیده بود ـ بنابراین اگزیستانسیالیسم را بر پایهٔ آراء «ژان پل سارتر» تعریف می‌کنیم:

در این معنا اگزیستانسیالیسم را می‌توان «فلسفه تقرر ظهور نفسانی» ترجمه کرد. در واقع، اگزیستانسیالیسم سارتر، امتداد منطقی همان «منِ نفسانی‌مداری» یا «اصالت موضوعیت نفسانی» (سوبژکتیویسم) دکارتی است. اگر در تعبیر کانت، «سوژه» یا «من نفسانی فردی» در ساختنِ صورت معرفتی عالم، نقش داشته است، سارتر بر این نکته تکیه می‌کند که اگر چه جهان عینی بیرون از ما وجود دارد، اما حقیقتِ جهان عبارت است از «آگاهی نسبت به جهان» که از فلسفهٔ پدیدارشناسی «ادموند هوسرل» اخذ شده است و در واقع به یک اعتبار، وجودِ جهان، بسته و قائم به وجودِ آن، در ذهن سوژه (من نفسانی) است. بنابراین و بر این اساس، طبق ادعای سارتر، درست است که بشر از حیث وجود، عالم را خلق نکرده است، اما از حیث ظهور، یعنی ظهور در آگاهی آدمی، عالم، منوط و قائم به من نفسانی (سوژه) است. بر این اساس، اگزیستانسیالیسم سارتر مدعی می‌شود که حیث ظهور بشر است که عالم را خلق کرده است؛۱۰به عبارت دیگر، طبق دعوی اگزیستانسیالیم، ظهور عالم، قائم به بشر نفسانیت مدار است و همین است که این فلسفه را «قیام تقرر ظهور نفسانی» ترجمه کرده‌اند؛ یعنی اگر بشر نبود، سیب از گلابی و خوب از بد، تمیز داده نمی‌شد و عالم، ظهوری نداشت. یعنی به نورِ حضور انسان ـ منِ نفسانی خود بنیاد ـ است که جعلِ معرفت‌شناسانه و هستی شناسانه صورت گرفته است. بدین‌سان، ظهور معرفت شناختی و به اعتباری «انتولوژیک» وجود، قائم بر سوژه (بشر خودبنیاد) می‌گردد و این، همان روحِ اومانیستی اگزیستانسیالیسم است.

در این رویکرد، بشر موجودی، قائم به خود است که ظهور هستی قائم به او است. «بوفنسکی» مورخ تاریخ فلسفهٔ معاصر، دربارهٔ اگزیستانسیالیسم سارتر می‌گوید: «دراین فلسفه، می‌توان به حق، پژواکی از ناامیدی انسان در دورهٔ پس از جنگ را ـ به ویژه در فرانسه ـ دید و دریافت که این فلسفه، هماهنگ با جهان‌بینی انسان بی‌ایمان، بی‌خانواده، بی‌دوستان و بی‌هدفِ زندگی است.»


معرفی نویسنده
شهریار زرشناس

شهریار زرشناس نویسنده و پژوهشگر حوزه‌ی فلسفه و سیاست، در سال ۱۳۴۴ در تهران و در خانواده‌ای آملی متولد شد. زرشناس عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و همچنین مشاور فرهنگی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی بوده است. او سابقه‌ی تدریس دروسی مثل تاریخ تمدن، فلسفه و جامعه‌شناسی در دانشگاه را نیز داشته است.

سعید
۱۴۰۰/۰۷/۰۳

این کتاب واقعا عالیه؛ بخصوص اگر مطالعات سیاسی-اجتماعی دارید و معنای بعضی اصطلاحات و ایسم‌هایی که در این کتاب‌ها بکار می‌ره رو نمی‌دونید یا ابهام دارید، حتما به کارتون میاد. وقتی مطالعه کنید متوجه خواهید شد که نسبت به سرچ‌های

- بیشتر
محمد توشه جو
۱۴۰۰/۰۸/۳۰

این کتاب از ضروریات حوطه سیاست و فرهنگ است چون تا تعریف صحیحی نسبت به الفاظ و اصطلاحات مختلف نداشته باشیم .نمیتوانم درک مناسبی هم از اون تعابیر دریافت کنیم.

محمد
۱۴۰۱/۰۳/۰۶

کتاب حاوی توضیح و معرفی مختصر و مفید اصطلاحات و مکاتب مختلفی فکری، سیاسی، فرهنگی، فلسفی و... است و البته تمرکز بر اصطلاحات سیاسی-فرهنگی‌ست. همینطور نویسنده علاوه‌بر توضیح یک اصطلاح، نقدی هم بر اون نوشته که به‌نظرم از معرفی صرف

- بیشتر
امیرحسین
۱۴۰۰/۱۱/۲۳

کتاب در مورد تعریف اصطلاحات مختلف بی طرف نیست ، کتاب بسیار گسترده و در موضوعات مختلف فلسفه ، سیاست و جامعه شناسی نوشته شده است و این باعث سنگینی مفاهیم کتاب میشود. در کل خواندن کتاب خالی از لطف

- بیشتر
Abbas
۱۴۰۳/۰۸/۳۰

اصلا پیشنهاد نمی کنم.

محمد مهدی مشهدی کاظمی
۱۴۰۲/۰۷/۰۱

من پی دی افشو داشتم و بسیار استفاده کردم از مطالبش اول نمیدونستم کیه ولی بعدش بیشتر مطالعه کردم خوشم اومد چون با اینکه مخالفشونه خوب بررسی کرده عقاید غربیا رو و میدونه دقیقا چی هستن و نقدشون کرده در ضمن

- بیشتر
ali mohammadi
۱۴۰۲/۰۳/۱۴

از صفحه به صفحه کتاب لذت می‌برم. کتاب‌های دکتر زرشناس یکی ازیکی بهتر. هر سوالی که داشتم از کتاب‌های ایشون به خصوص این کتاب جواب گرفتم.تحلیل‌های فوق‌العاده، تاریخچه مختصر

محسن هاشمی
۱۴۰۳/۰۷/۰۴

برای آشنایی با اصطلاحات فضای آکادمیک فوق العاده است در ضمن توضیحات سعی شده نقد مختصری هم بر مبانی غلط داشته باشد.

Amin Rostami
۱۴۰۱/۱۱/۲۵

بهترین لطفی که میشه در حق این کتاب کرد، حذف «واژه‌نامه» از عنوان کتابه! چرا که نظرات و عقاید شخصی نویسنده، آشکارا مفاهیم سیاسی رو دست‌خوش تحریف کرده و به اون‌ها جهت داده! . کلامی هست منتسب به کنفسیوس که میگه: «هر ظلمی

- بیشتر
نیهیلیسم (نیست‌انگاری و نفی همه ارزش‌ها)
www.ZnBook.ir
به جای خداوند، انسان را محور همهٔ ارزش‌ها و باید و نبایدها قرار داد (اومانیسم)
www.ZnBook.ir
یکی از ضرورت‌های زمان‌شناسی در دورهٔ کنونی، شناخت مکاتب وگرایش‌های فکری موجود است که اغلب، محصول دوران پس از رنسانس‌اند.
www.ZnBook.ir
«من از آن رو که در بند توأم آزادم».
کاربر ۲۳۱۱۲۶۰
آزادی به سوی کمال و قرب الهی است یا به سوی نفس‌مداری و هواپرستی؟
sky
بوروکراسی، وسیله‌ای است که توسط آن، طبقهٔ مرفه و سرمایه‌دار از وضع خوب خود در مقابل طبقات پایین جامعه مراقبت و محافظت می‌کند.
کاربر ۲۳۱۱۲۶۰
تعریف آزادی گفته‌اند: «آزادی حقیقی، آن موقعیتی است که شرایط و امکان بروز و فعلیت‌یابی استعدادهای کمال‌گرایانهٔ آدمی در مسیر قرب به حق و عدالت و رشد بیشتر وجودی را فراهم می‌سازد.»
حسین نیرومند
از نتایج و عوارض تفکر اومانیستی و به تعبیر دقیق‌تر از لوازم ذاتی آن، نسبی‌انگاری اخلاقی و معرفت‌شناسی، گسترش یأس فلسفی و پوچ‌انگاری، ظهور و شیوع سوفسطایی‌گری جدید و تعمیق بحران بی‌معنایی در ادبیات و هنر و زندگی هرروزهٔ مردمان غربی به ویژه در دو قرن اخیر است.
mostafa_karimi
حضرت امام (ره) در این خصوص چنین فرموده‌اند: ‌«موضوع ولایت فقیه، چیز تازه‌ای نیست که ما آورده باشیم. بلکه این مسئله، از اول مورد بحث بوده است. حکم ‌«میرزای شیرازی» در حرمت تنباکو، حکم حکومتی بود، برای فقیه دیگر هم، واجب الاتباع بود... به طوری که نقل کردند، مرحوم ‌«کاشف الغطاء» بسیاری از این مطالب را فرموده‌اند... از متأخیرین، مرحوم ‌«نراقی» همهٔ شؤون رسول اللّه را برای فقها ثابت می‌دانند... در هر حال این مسئله تازگی ندارد و ما فقط موضوع را بیشتر مورد بررسی قرار دادیم و شعب حکومت را ذکر کرده، در دسترس آقایان گذاشتیم، تا مسئله روشن‌تر گردد».
محمد
در رژیم استبدادی آنچه تعیین‌کننده است، اهواء و اغراض و منافع فرد یا گروه مستبد است و حدود روشنی برای محدود کردن آن اهواء و اغراض از درون و برون وجود ندارد. ولایت مطلقهٔ فقیه اگر چه به تمرکز قدرت معتقد و مبتنی است، اما چون ارادهٔ ولی و حتی نیت و خواست او از درون توسط ملکهٔ عدالت و تقوا کنترل می‌شود، لذا مبتنی بر اهواء نخواهد بود و از بیرون نیز احکام و حدود ثابت و روشن اسلامی محدودکنندهٔ اعمال قدرت ولی فقیه است و برخلاف رژیم‌های لیبرال مدعی آزادی‌خواهی، در حکومت اسلامی دو عامل (درونی و بیرونی) مشروط‌کنندهٔ قدرت است،
mostafa_karimi

حجم

۲۵۸٫۶ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۳

تعداد صفحه‌ها

۲۴۲ صفحه

حجم

۲۵۸٫۶ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۳

تعداد صفحه‌ها

۲۴۲ صفحه

قیمت:
۳۰,۰۰۰
۱۵,۰۰۰
۵۰%
تومان