دانلود و خرید کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول حسین سروقامت
تصویر جلد کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول

کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول

معرفی کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول

کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول نوشته حسین سروقامت است. کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول را انتشارات معارف منتشر کرده است. این کتاب روایت شهدای واقعه کربلا است.

درباره کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول

بیش از ۱۰۰۰ سال از واقعه کربلا می‌گذرد. نبرد نابرابری که به یُمن حقانیت و مظلومیت شهدای والامقام آن، نه تنها بوی کهنگی و فرسودگی نگرفته، بلکه سال به سال به شکوه و عظمت آن افزوده شده و حیطهٔ تأثیرگذاری‌اش گسترش یافته است.

آیا حماسه‌ای این‌چنین در تمامی پهنهٔ تاریخ سراغ دارید؟

وجود چنین ظرفیت گسترده‌ای می‌طلبد که نویسندگان و گویندگان و اهالیِ شعر و ادب و هنر، نوبه‌نو به ابعاد گوناگون آن پرداخته، نهایت جدّ و جهد خود را به کار برند تا از سِیر شتابان آن بازنمانند.

نویسنده برای سفری زیارتی به سوریه عزیمت کرده بود و به خاطر تقارن آن سفر با ایام محرم حسینی، هر شب در مجلس سوگواری سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق حضور می‌یافت. در آن مجلس بی‌ریا، خطیب برجسته‌ای هر شب به زبان بلیغ عربی، شرح حال یکی از شهدای والای کربلا را بازگو می‌کرد. همان‌جا آن ایده بر جان نویسنده می‌نشیند که زندگی شهدای واقعه کربلا را مدون و بازگو کند.

کتاب شرح اسم ماه مشتمل بر دو مجلد است. در جلد اول به شرح حال شانزده تن شهدای بنی‌هاشم و دو تن شهدای نماز ظهر عاشورا پرداخته شده است. جلد دوم نیز توصیف سی و دو تن شهدای حملهٔ نخستین است؛ کسانی که در صبح روز عاشورا و پیش از جنگِ تن‌به‌تن، به صورت جمعی مورد هجمهٔ دشمن قرار گرفته، مظلومانه شهید شدند. توصیف زندگانی سی‌وشش تن شهدای معرکهٔ کربلا که یک‌به‌یک به میدان آمده، سخت جنگیدند و آن‌گاه به سعادت شهادت نائل شدند، مفاد جلد دوم این کتاب است.

اسامی شهدا بر اساس حروف الفبا چیده شده، سرگذشت آنان یک‌به‌یک مورد بررسی قرار گرفته است. هرچند برای برخی شهدا به جهت برجستگیِ بیشتر و یا نقشِ تأثیرگذارتر، شرح حال مبسوط‌تری نگاشته شده است؛ نظیر حضرت عباس (ع) که زندگی او مشتمل بر چهار بخش و یا حضرت علی‌اکبر (ع) که حیات او دربردارندهٔ سه بخش از کتاب حاضر است.

در این کتاب، فصل ویژه‌ای به سالار شهیدان اختصاص نیافته است، زیرا اولاً، خورشید وجود اباعبدالله چنان فروزان و درخشنده است که اگر از او سخن می‌گفتیم، سایر شهیدان تحت‌الشعاع حضرت قرار می‌گرفتند، در حالی که قصد ما از آغاز این تحقیق نیز آن بوده که شهدای کربلا با تلألؤ ویژه‌ای به چشم آیند و مقصد اساسی این کتاب نیز معرفی شایستهٔ آن‌هاست؛ ثانیاً، هیچ شهیدی از شهدای کربلا نیست که در زندگانی و شهادت او ردّپای گسترده‌ای از سید و سالار شهیدان، حسین‌بن‌علی (عهم)، وجود نداشته باشد؛ بدین ترتیب که وقتی شما این کتاب را مطالعه می‌کنید، ناخودآگاه یک دوره زندگی امام حسین (ع) را - به‌ویژه در گذر جریانات کربلا - از نظر گذرانده‌اید.

خواندن کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

این کتاب را به تمام علاقه‌مندان به درک بهتر واقعه کربلا پیشنهاد می‌کنیم

بخشی از کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول

من از آنچه در روز عاشورا میان آن دو دلدادهٔ دشت کربلا گذشت، صریح و بی‌محابا می‌فهمم که اوج عشق و دلدادگی، اتحاد و یگانگی است.

باید در آن میدان کارزار حضور داشته و آن صحنه‌های بی‌بدیل را دیده باشید تا بفهمید وقتی حسین، برادر کوچک‌تر خویش، عباس‌بن‌علی را خطاب قرار داده، می‌گوید: «بنفسی أنت یا أخی»، یعنی چه!

نغمهٔ «جانم به فدای تو، برادر!» بی‌شک نغمهٔ عاشقان معشوق‌کُش است.

این افسانه نیست. حسین در شکوه‌مندترین روز تاریخ، عاشقانه‌ترین زمزمهٔ هستی را سر می‌دهد.

از هرچه در آن سی‌وچهار سال میان این دو برادر رخ داد، می‌گذرم و تنها به چند برش از روزهای منتهی به عاشورا سخن می‌گویم.

... و نخست از روز هفتم یاد می‌کنم؛ همان روزی که عمر سعد نامهٔ ابن‌زیادِ ملعون را دریافت کرد.

و باز از هرچه در آن نامه بود عبور می‌کنم و فقط به یک سطر آن می‌پردازم که بس مهم و تاریخی و سرنوشت‌ساز است؛

«آب را بر حسین و خاندان او ببند. میان آب و حسین چنان حائل شو که احدی نتواند قطره‌ای از آن بچشد!»

همین فرمانِ کوتاه و کوبنده کافی بود که عمر سعد پانصد سوار را به فرماندهی عمروبن‌حجاج بر شریعهٔ فرات گمارده، اجازه ندهد هیچ‌کس به فرات دست یابد... و باز همین فرمان موجب شد تشنگی بر اهل‌بیتِ حسین و یاران او غالب شده، خاصّه زنان و کودکان را عطشان و بی‌تاب کند.

اما باور می‌کنید با همهٔ این سخت‌گیری و ناجوانمردی، عباس و گروهی جوانمرد توانستند دل به دریا زده، پس از درگیری سخت، مقداری آب برای زنان و کودکان فراهم آورند؟!

۱۴۰۱/۰۷/۰۱

هرچقدر از این کتاب بگم کمه😭😭😭به بهترین نحو تالیف شده ،نوشته شده و عشق و عاشقی رو فقط و فقط از این کتاب میشه فهمید

shadi_shahriyari
۱۴۰۱/۰۳/۱۴

یکی از بهترین کتاب‌هایی که خواندم. بسیارعالی

قُتِلَ عَلِیٌّ فِی مِحْرَابِ عِبَادَتِهِ لِشِدَّةِ عَدْلِهِ...
هاشم‌بن‌عبدمناف تا قیام قیامت به خود ببالد که پیامبری چون محمد مصطفی را به جامعهٔ بشری تحویل داده و بنی‌هاشم بدین موهبت افتخار کنند که چون تویی را در خاندان خویش پرورده و در سرزمین طفّ به مسلخ عشق فرستاده اند.
حسین‌بن‌علی، خود نیز تشنه است. همهٔ خاندان او گرسنه و تشنه‌اند؛ اما این‌جا و با این کودک شیرخوار می‌خواهد عیار دشمن را بسنجد...
هَوَّنَ عَلَی ما نَزَّلَ بی أَنَّهُ بِعَیْنِ اللهِ
«اگر بعد از رسول خدا، عمویم حمزه و برادرم جعفر زنده بودند، [هرگز از حقّ خویش کناره نمی‌گرفتم و] به زور تن به بیعت نمی‌دادم.»
گفت ای گروه، هر که ندارد هوای ما سر گیرد و برون رود از کربلای ما اول کسی که برخاست و آغاز به سخن کرد، ابوالفضل العباس بود: چرا باید چنین کنیم؟ آیا برای آن‌که پس از تو باقی بمانیم؟ هرگز چنین روزی مباد!
غرق است جانم بر دَرَت در بوی مُشک و عَنبرت... مولوی
شکوفه ▪︎
فکر عادی بشر از درک علی‌اصغرِ کربلا عاجز است.
شکوفه ▪︎
آری... نخل‌ها ایستاده می‌میرند!
شکوفه ▪︎
سوگند خورده‌ام که هرچند مرگ را تلخ و ناگوار یافته‌ام، اما جز به راه حرّیت و آزادگی، کشته نشوم. ترسو کسی است که [از حق و حقیقت] سرپیچد و [از میدان کارزار] گریزد. من دوست ندارم ترسو و گریزان خوانده شوم [؛ در حالی که تا آخرین قطرهٔ خون ایستاده و از حقیقت دفاع می‌کنم].
از دوست به یادگار دردی دارم کان درد به صدهزار درمان ندهم مولوی
شکوفه ▪︎
حافظ ابراهیم، شاعر سرشناس عرب، در قصیدهٔ «علم و اخلاق»، یک بیت عالی دارد که من معتقدم به همهٔ اشعار او می‌ارزد: الأُمُّ مَدرَسَةٌ إِذا أَعدَدتَها أَعدَدتَ شَعباً طَیبَ الأَعراقِ مادر - به تنهایی - مدرسه‌ای است که اگر مجال تربیت او را فراهم کردی [و او را برای پذیرش مسئولیت‌های بزرگ مهیا نمودی]، در حقیقت ملتی پاکیزه و خوش‌ریشه را پرورش داده‌ای.
ما زنده به آنیم که آرام نگیریم موجیم که آسودگی ما عدم ماست کلیم کاشانی
شکوفه ▪︎
عمه‌جان بنگر، عمو از صدر زین افتاده است زینتِ دوش نبی روی زمین افتاده است گاه روی دست و پا و گاه زیر دست و پا این عموی ماست یعنی این‌چنین افتاده است؟ دوست داری دق کنم عمه؟ رهایم کن ببین موی او در پنجهٔ شمر لعین افتاه است
فکر بلبل همه آن است که گل شد یارش گل در اندیشه که چون عشوه کند در کارش حافظ
الهی سینه‌ای ده آتش افروز در آن سینه دلی وان دل همه سوز
منم که شهرهٔ شهرم به عشق ورزیدن منم که دیده نیالوده‌ام به بد دیدن حافظ
زان تشنگان هنوز به عیّوق می‌رسد فریاد العطش ز بیابان کربلا
شکوفه ▪︎
آقا! دست به دامانت... دست از طلب ندارم تا کام من برآید یا جان رسد به جانان یا جان ز تن درآید حافظ
شکوفه ▪︎
بودنِ در مسیر، چندان مهم نیست؛ ماندنِ در مسیر خیلی مهم است. داشتنِ گاه و بی‌گاه ایمان، چندان اهمیت ندارد؛ رساندن آن به مقصد مهم است.

۵۰%