کتاب زیبا صدایم کن
معرفی کتاب زیبا صدایم کن
کتاب زیبا صدایم کن نوشته ی فرهاد حسن زاده از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در حوزهی ادبیات نوجوان نوشته شده است. این کتاب روایت یک روز از زندگی دختری ۱۵ساله به نام زیبا است که به پدرش (خسرو) کمک میکند از بیمارستان روانی فرار کند تا روز تولدش را در کنار هم جشن بگیرند. خسرو با دزدیدن کارت بانکی و موتور سیکلت (به قول خودش قرضگرفتن) مسئولان بیمارستان، سفر پرفرازونشیب یکروزهی خود را کنار تنها دخترش آغاز میکند. زیبا با اینکه میداند پدرش حال روحیروانی خوبی ندارد، اما عشق خالصانهای که به او دارد باعث میشود در بحرانیترین شرایط هم پدرش را تنها نگذارد، حتی اگر جان خودش در خطر باشد. اما عدم ثبات روانی خسرو باعث دردسرهایی برای هر دو میشود که تا پایان کتاب لحظات نفسگیری را رقم میزند. نسخهی الکترونیک این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب زیبا صدایم کن
فرهاد حسنزاده را میتوان از معدود نویسندگان حوزهی نوجوان دانست که به مشکلات قشر خاصی از این ردهی سنی میپردازد؛ بچههای بدسرپرست یا بیسرپرست، فقر، اعتیاد، مشکلات روانی و طلاق والدین. روایت او شامل مضامینی است که از قلب جامعه نشئت گرفته است.
مادر زیبا، هم معتاد است و هم بعد از طلاق، مجدد با مرد دیگری به نام آقابالا ازدواج میکند. این ازدواج نهتنها شرایط زندگی زیبا را بهبود نمیبخشد بلکه روزگار را صدبرابر برایش سختتر میکند بهحدی که تصمیم میگیرد فرار کند. او اکنون در مرکز نگهداری کودکان بدسرپرست زندگی میکند. تا روزی که خسرو، از بیمارستان تماس میگیرد و او را قانع میکند تا برای فرار از آنجا با او همدست شود. زیبا میداند که کارش اشتباه است اما دلتنگی برای پدر اجازه نمیدهد تا با او مخالفت کند. این یعنی شروع ۲۴ ساعت لحظات پر استرس، پرکشمکش و البته پر از عشق و شادی.
خسرو تمام سعیش را میکند تا به جبران کارهای نکردهاش درگذشته، بهترین روز را برای زیبا بسازد. اما افسوس، طولی نمیکشد که محرکهای بیرونی و یادآوری زخمهای التیامنیافتهی گذشته هر لحظه بیشتر او را به هم میریزد. نویسنده در کنار بازگویی مشکلات این دو توانسته به زیبایی، طنزی را در قلم خودش جای دهد تا مخاطب بیش از حد غرق اندوه زندگی آنها نشود. ذکاوت نویسنده در نامگذاری کتاب نیز بسیار مشهود است؛ زیرا به خواننده این اجازه را میدهد تا انتخاب کند چگونه کتاب را صدا بزند.
خلاصه کتاب زیبا صدایم کن
راوی در روز تولدش به پدر کمک میکند که از بیمارستان روحیروانی فرار کند تا بعد از سالها در کنار یکدیگر باشند. خسرو مهر پدرانهاش را بیقید و شرط نثار دخترش میکند ولی مبتلا به جنون ادواری است و یک بیمار روانی فقط تا موقعی که تحت تاثیر دارو باشد و همچنین عوامل تحریککننده از او دور باشد، میتواند به صورت عادی رفتار کند. زیبا با اینکه نوجوانی کمسن وسال است اما کاملا به این درک رسیده است که اگر از گذشتهی تلخش برای پدر بگوید، حال او دگرگون میشود و ممکن است به خیلیها آسیب بزند. پس مانند قبل بار سنگین اندوه خود را به دوش میکشد و مراقب خسرو است تا بویی از گذشته نبرد؛ هرچند این کار بسیار دشواری است و همین نکتهی جذابی است که خواننده را تا پایان داستان همراه میکند.
شخصیتهای رمان زیبا صدایم کن
کتاب از زبان اول شخص (زیبا) نوشته شده است. نویسنده با جلوگیری از اغراق در شخصیتپردازی زیبا نهتنها او را یک قهرمان خاص جلوه نمیدهد بلکه نقش او کاملا نزدیک به جامعهی واقعی ایران است. دختری که با اینکه در گذشته مورد خشونت پدرش واقع شده است، اما همچنان دوستش دارد و دیدار با پدر را، مرهمی بر زخمهای چندسالهاش میداند. از نکات برجستهی شخصیت زیبا میتوان به تابآوری و صبر این نوجوان حتی در بدترین شرایط اشاره کرد. از طرفی خسرو با اینکه بیمار روانی است اما از عمق جان به دخترش عشق میورزد و تلاش دارد تا او را خوشحال کند. شاید دیگر شخصیتهای کتاب نقش فرعی داشته باشند اما بسیار تاثیرگذارند. مانند فروشندهی خوشخواب رویا که اجازه میدهد برای مدت کوتاهی خسرو آنجا چرت بزند، یا در مقابل مامور حفاظت جواهرفروشی که با بیادبی با آنها رفتار میکند و البته تهران بزرگ و شلوغ و انسانهای سیاه و سفیدی که همگی روی واکنشهای خسرو تاثیر میگذارند.
چرا باید این کتاب را بخوانیم؟
این کتاب جزء بهترین آثار تالیفی در حوزه نوجوان است که برندهی جوایز گوناگون شده است. نویسنده با نثری ساده اما گیرا از مشکلات خانوادهای میگوید که از هم پاشیده شده است. این داستان به نوجوانان که تجربهی زیسته کمی دارند کمک میکند تا با مشکلات همسنوسالان خود آشنا شوند و درک کنند که در این دنیا هر شخصی درگیر مشکلات متفاوتی است که نحوهی مواجههی با آن باعث رشد و ارتقای سطح نگرش و زندگیشان میشود.
این کتاب به همهی نوجوانان و همچنین بزرگسالانی که به رمان با سبک درام اجتماعی و واقعگرایانه علاقه دارند توصیه میشود.
درباره نویسنده کتاب؛ فرهاد حسنزاده
فرهاد حسنزاده متولد سال ۱۳۴۱ در آبادان است. علاقهی او به نوشتن از همان سالهای نوجوانی شروع شد. اولین کتابش به نام ماجرای روباه و زنبور در سال ۱۳۷۰ منتشر شد و اکنون بیش از صد اثر از او چاپ شده است. حسنزاده را میتوان یکی از موفقترین نویسندگان ادبیات نوجوان در ایران دانست. نویسندهای که با تمرکز روی مشکلات نوجوانان، پلی به دنیای پر از رمز و راز این ردهی سنی زده است. اما حیطهی نوشتاری او فقط مختص به نوجوانان نیست. بلکه او برای تمام سنین و در حوزهی رمان، داستان کوتاه، شعر، نمایشنامه و بازآفرینی متون کهن، کتاب نوشته است. از معروفترین رمانهای او که برندهی جوایز گوناگونی شده است میتوان از هستی، این وبلاگ واگذار میشود و زیبا صدایم کن نام برد.
کتاب زیبا صدایم کن چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
داستان زیبا صدایم کن اثر فرهاد حسنزاده، موفق به کسب جوایز و افتخارات متعددی در سطح ملی و بینالمللی شده است. این کتاب در سال ۱۳۹۵ از سوی جشنواره کتاب کودک و نوجوان کانون پرورش فکری و نیز شورای کتاب کودک بهعنوان اثر برگزیده معرفی شد. همچنین در سال ۲۰۱۷ در فهرست کتابهای کلاغ سفید کتابخانه بینالمللی نوجوانان مونیخ آلمان قرار گرفت و در همان سال، نام آن در فهرست کتابهای مناسب برای کودکان با نیازهای ویژه دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) ثبت شد. فرهاد حسنزاده به پاس نگارش این اثر، در سال ۲۰۱۸ موفق به دریافت دیپلم افتخار از IBBY در کنگره جهانی ادبیات کودک در یونان شد. این کتاب همچنین نامزد جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران بوده است.
به طور خلاصه، جوایز و افتخارات کتاب زیبا صدایم کن عبارتاند از:
- برگزیده جشنواره کتاب کودک و نوجوان کانون پرورش فکری و شورای کتاب کودک (۱۳۹۵)
- انتخاب در فهرست کلاغ سفید کتابخانه بینالمللی مونیخ آلمان (۲۰۱۷)
- فهرست کتابهای مناسب برای کودکان با نیازهای ویژه IBBY (۲۰۱۷)
- دریافت دیپلم افتخار IBBY در کنگره جهانی یونان (۲۰۱۸)
- نامزد جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
اقتباسهای رمان زیبا صدایم کن
از این رمان نوجوان، یک اقتباس سینمایی به کارگردانی رسول صدرعاملی ساخته شده است. خسرو توسط امین حیایی و شخصیت زیبا با بازی ژولیت رضاعی نقشآفرینی شده است. این فیلم با استقبال منتقدین و داوران در جشنواره فیلم فجر روبهرو گردید و در بخشهای بهترین کارگردانی، نقش اول زن و مرد، فیلمنامه، فیلمبرداری، تدوین، چهرهپردازی، جلوههای بصری و میدانی و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران نامزد دریافت جایزه شد. در نهایت زیبا صدایم کن، برندهی سیمرغ بلورین بهترین فیلم در چهلوسومین جشنوارهی فیلم فجر در سال ۱۴۰۳ شد.
کتاب زیبا صدایم کن فرهاد حسنزاده به چه زبانهایی ترجمه شده است؟
کتاب به زبانهای ارمنی، ترکی استانبولی، انگلیسی و عربی ترجمه و منتشر شده است.
بخشی از متن کتاب
همهچیز با یک تلفن شروع شد
محاصره شده بودیم. هیچ راه فراری نبود. هر لحظه به ماشینهای پلیس اضافه میشد که با آژیرهاشان جیغکشان خیابانهای اطراف را میبستند. هلیکوپتری هم بالای سرمان در پرواز بود. به هرجا نگاه میکردم، انعکاس نورهای سرخ و آبی چشمکزن بود. گیج و مات به هم نگاه کردیم. صدای یکی از پلیسهای لعنتی را شنیدم که میگفت: «شما محاصره شدین. هیچ راه فراری ندارین، تا اینجا رو رو سرتون خراب نکردیم، دستاتونو بذارین رو سرتونو از اون آشغالدونی بیایین بیرون.«
بسیار بسیار زیبا و خواندنی ظرافت و لطافت این اثر را در همین ایهام عنوانش میشه دید. زیبا صدایم کن: قشنگ صدامکن. زیبا صدایم کن: نامم زیباس. زیبا! صدایم کن: زیبا! منو صدا بزن. طراحی جلد هم عالیه، حال و هوای تصویر جلد کاملا با
ساعت ۳ و ۴۵ دقیقه صبح سیزده بدر کرونایی ۹۹ کتاب راتمام کردم و هنوز فکرم با زیباست و دلم شور خسرو را میزند .
کتاب ، بازم کتاب ، اما این کتاب نبود در واقع زندگی بود که میتونستیم باهاش زندگی کنیم واقعا کتاب بینظیری بود نمیدونم چرا اما باهاش گریه می کردم باهاش میخندیدم و حتی چندین بارم از خدا بخاطر نعمت پدر
من کتاب چاپیش رو امانت گرفتم و خیلی از کتابش خوشم اومد
من قبلا این کتاب را خواندم . جذابیت و کشش خوبی داشت البته برای زمانی که 14-15 ساله بودم اما پیشنهاد میکنم که این کتاب را از دست ندهید مخصوصا نوجوان های😍
خیلی عالی بود
اثرهای اقای فرهاد حسن زاده همیشه عالیه
عالی، فوقالعاده🌹 داستانپردازی، توصیف و... همهچی عالی چقد حس خوبی داشت! آقای حسنزاده نویسندهی عالیای هستند🌹
خیلی عالی بود حتما بخونید برای من که ۱۲ سالمه خیلی عالیه امیدوارم این کتاب رو خریده باشید و بخونید و لذتی که در این داستان دارد رو ببرید 😉😉😘😘😍😍
خیلی رمان جذابیه هیجان انگیز و قشنگ