کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ کارل گوستاو یونگ + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ

کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ

معرفی کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ

کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ (Analytical Psychology: Its Theory and Practice)، متن پنج سخنرانی کارل گوستاو یونگ در کلینیک تاوی‌استوک لندن است که در جمع پزشکان، روان‌پزشکان و درمان‌گران ایراد شده و همراه با بخش‌های پرسش و پاسخ جلسات تدوین شده است. در این اثر، یونگ به‌ زبان گفتاری و در قالب گفت‌وگو، شالوده‌ی نظریه‌ی خود درباره‌ی ساختار روان، ناخودآگاه فردی و جمعی، کهن‌الگوها، تحلیل رؤیا، تداعی کلمات و تصور فعال را توضیح داده است. فرزین رضاعی این متن را برای نشر ارجمند ترجمه کرده است. نسخه الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ

کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ مجموعه‌ای از سخنرانی‌های کارل گوستاو یونگ در سال ۱۹۳۵ در کلینیک تاوی‌استوک لندن است که برای حدود دویست پزشک و درمان‌گر ارائه شده و سپس همراه با بحث‌ها و پرسش و پاسخ‌ها پیاده و ویرایش شده است. یونگ در این جلسات با لحنی خودمانی اما دقیق، می‌کوشد خطوط اصلی دستگاه فکری خود را برای مخاطبانی که با فروید و آدلر آشنا هستند روشن کند. در کتاب ابتدا پیشگفتاری از ای. آ. بنت آمده که زمینه‌ی تاریخی این سخنرانی‌ها، شیوه‌ی برگزاری جلسات، واکنش حضار و نقش آزمون تداعی کلمات در شکل‌گیری اندیشه‌های یونگ را شرح داده است.

در ادامه‌ی کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ، متن سخنرانی‌های یونگ آمده است. او در سخنرانی اول ساختار خودآگاهی، مفهوم خودساره (ایگو)، چهار کارکرد حس، تفکر، احساس و شهود، و نسبت آن‌ها با درون‌گرایی و برون‌گرایی را شرح داده است. در سخنرانی‌های بعدی به تمایز ناخودآگاه فردی و جمعی، مفهوم کهن‌الگو، تحلیل رؤیا، تصور فعال، انتقال و انتقال متقابل، و نیز نسبت فرایندهای روانی با بدن و پدیده‌های روان‌تنی پرداخته است. بخش‌های پایانی هر سخنرانی شامل گفت‌وگوهای مفصل یونگ با روان‌پزشکان حاضر است که بسیاری از ابهام‌ها را در قالب مثال‌های بالینی و توضیح‌های جزئی روشن می‌کند.

خلاصه کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ

کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ، شالوده‌ی روان‌شناسی تحلیلی یونگ را از دل تجربه‌ی بالینی او بیرون می‌کشد. یونگ ابتدا خودآگاهی را به‌ عنوان پوسته‌ای نازک بر اقیانوس ناخودآگاه تعریف می‌کند و با مفهوم خودساره، نقش آن را در سازمان‌دهی تجربه و حافظه توضیح می‌دهد. سپس چهار کارکرد حس، تفکر، احساس و شهود را به‌ عنوان شیوه‌های اصلی ارتباط روان با جهان بیرون و درون معرفی می‌کند و نشان می‌دهد چگونه غلبه‌ی هر کارکرد، سنخ شخصیتی ویژه‌ای می‌سازد. در ادامه، تمایز ناخودآگاه فردی و ناخودآگاه جمعی و مفهوم کهن‌الگوها مطرح می‌شود؛ الگوهای اسطوره‌ای‌ای که در رؤیاها، خیال‌پردازی‌ها و اسطوره‌ها تکرار می‌شوند و به تجربه‌ی فردی شکل می‌دهند. یونگ روش‌های دسترسی به این لایه‌ها را از طریق آزمون تداعی کلمات، تحلیل رؤیا و تصور فعال شرح داده و نشان می‌دهد که چگونه هیجان، عقده، انتقال و تهاجم محتویات ناخودآگاه می‌تواند هم سرچشمه‌ی خلاقیت و هم منبع رنج روان‌نژندانه باشد.

چرا باید کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ را بخوانیم؟

این کتاب تصویری فشرده اما عمیق از دستگاه فکری یونگ عرضه می‌کند و مفاهیم پراکنده‌ی آثار او را در قالب گفت‌وگوهای زنده و مثال‌های بالینی کنار هم می‌نشاند. خواننده با خواندن آن می‌تواند نسبت میان خودآگاهی و ناخودآگاه، نقش کهن‌الگوها در رؤیا و فرهنگ، و جایگاه احساس، شهود و هیجان در تجربه‌ی انسانی را در چارچوبی منسجم‌تر درک کند.

مطالعه‌ی این اثر به دانشجویان روان‌شناسی و روان‌پزشکی، پژوهشگران اسطوره، دین و فرهنگ، و کسانی که درگیر رؤیا، نماد و ساختار شخصیت هستند، پیشنهاد می‌شود؛ همین‌طور افرادی که می‌خواهند با خود یونگ و شیوه‌ی اندیشیدن او روبه‌رو شوند.

درباره کارل گوستاو یونگ

کارل گوستاو یونگ (Carl Gustav Jung) (۱۸۷۵–۱۹۶۱)، متفکر، روان‌پزشک، و فیلسوف برجسته‌ی سوئیسی و یکی از اثرگذارترین چهره‌های تاریخ روان‌شناسی است که با بنیان‌گذاری روان‌شناسی تحلیلی، مرزهای شناخت روح و ذهن انسان را جابه‌جا کرد. او که در محیطی مذهبی رشد یافته بود، نگاهی عمیق و اسطوره‌شناختی به روان داشت و کوشید تا پیوندی میان علم مدرن و حکمت‌های کهن برقرار کند. یونگ بر این باور بود که روان انسان تنها به تجربیات شخصی محدود نمی‌شود، بلکه ریشه در میراثی مشترک و باستانی دارد که آن را ناخودآگاه جمعی می‌نامید؛ قلمروی وسیع که مخزن کهن‌الگوها و نمادهای مشترک تمام انسان‌هاست. او با معرفی مفاهیمی کلیدی همچون پرسونا، سایه، آنیما و آنیموس نقشه‌ی تازه‌ای از ساختار روان ارائه داد و با تفکیک دو تیپ شخصیتی درون‌گرا و برون‌گرا، پایه‌ای نو برای روان‌شناسی شخصیت بنا نهاد. آثار او همچون «انسان و سمبول‌هایش» و «تحلیل رؤیاها»، نه‌تنها در حوزه‌ی درمانگری، بلکه در نقد ادبی، هنر و مطالعات دینی نیز تحول ایجاد کردند. یونگ در ابتدا همکار و جانشین احتمالی زیگموند فروید محسوب می‌شد، اما مسیری متفاوت را برگزید تا به قول پژوهشگران، آنچه را که در روان‌کاوی ناگفته مانده بود، با تکیه بر سمبولیسم و معناگرایی تکمیل کند.

بخشی از کتاب اصول نظری و شیوه روان شناسی تحلیلی یونگ

«خانمها و آقایان، ما در مورد کارکردهای خودآگاهی بحث کردیم. امروز می‌خواهم مبحث پیچیده ساختار ذهن را به پایان برسانم. بحث درباره ساختار ذهن بدون بررسی فرآیندهای ناخودگاهی کامل نخواهد بود. اجازه دهید به‌طور خلاصه بازتابهایی که دیشب بیان کردم، تکرار کنم.

ما نمی‌توانیم به‌طور مستقیم فرآیندهای ناخودآگاه را بررسی کنیم، زیرا این فرآیندها قابل دسترسی نیست و به‌طور مستقیم دریافت نمی‌شود. ما از نتایج و آثار این فرآیندها به وجودشان پی می‌بریم و با توجه به ویژگی خاص آن آثار فرض می‌کنیم که باید چیزی در ورای آنها باشد که از آن منشأ گرفته‌اند. این حیطه تاریک و ناآشنا را روان ناخودآگاه می‌نامیم.

محتویات برون‌روانی خودآگاهی اولاً حاصل داده‌های حسی و محیطی خارجی است، در ثانی از دیگر منشأهای آن می‌توان حافظه و فرآیندهای قضاوت را برشمرد. این منشأها در قلمرو درون روانی هستند. منبع سوم محتویات خودآگاه، حیطه تاریک ذهن یا همان ناخودآگاه است. و ما از طریق خصوصیات کارکردهای درون روانی بدان دسترسی می‌یابیم. این کارکردها تحت کنترل اراده نیست. این کارکردهای درون روانی به منزله وسیله و طریقه‌ای است که توسط آنها محتویات ناخودآگاه به‌سطح خودآگاهی می‌رسد.»

معرفی نویسنده
عکس کارل گوستاو  یونگ
کارل گوستاو یونگ
سوئیسی | تولد ۱۸۷۵ - درگذشت ۱۹۶۱

کارل یونگ، با نام کامل کارل گوستاو یونگ (زاده‌ی ۲۶ جولای ۱۸۷۵، کسویل، سوئیس – درگذشته در ۶ ژوئن ۱۹۶۱، کوسناخت، سوئیس)، روان‌شناس و روان‌پزشک سوئیسی بود که روان‌شناسی تحلیلی را پایه‌گذاری کرد. یونگ مفاهیم شخصیت برونگرا و درونگرا، کهن‌الگوها و ناخودآگاه جمعی را نیز مطرح کرد و توسعه داد. آثار یونگ در عرصه‌های روان‌پزشکی، مطالعات دینی، ادبیات و زمینه‌های مرتبط با آن‌ها، در سراسر جهان تأثیرگذار بوده است.