کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد
معرفی کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد
کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد (Letting everything become your teacher) نوشته جان کابات زین و حاصل گردآوری هور تاک لون و ترجمه سحر طاهباز و امیرحسین ایمانی در سال ۱۳۹۸ توسط نشر ارجمند منتشر شده است. این کتاب مجموعهای از ۱۰۰ «اشارت» کوتاه دربارهی ذهنآگاهی، رنج، درد، استرس، پذیرش و شیوهی زیستن در لحظهی حال است که از کتاب «زندگی در اوج فاجعه» انتخاب شدهاند. اثر حاضر با مقدمهی نویسنده بر ترجمهی فارسی، پیشگفتار گردآورنده و سخن مترجم آغاز میشود و سپس خواننده را قدمبهقدم با نگاه ذهنآگاهانه به زندگی روزمره، بدن، افکار، احساسات و درد آشنا میکند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد اثر جان کابات زین
کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد به قلم جان کابات زین مجموعهای از ۱۰۰ درس کوتاه و فشرده دربارهی ذهنآگاهی است که نویسنده آن را بر پایهی سالها کار بالینی و آموزشی در برنامهی کاهش استرس براساس ذهنآگاهی (MBSR) نوشته است. هور تاک لون این گزیدهها را از کتاب «زندگی در اوج فاجعه» انتخاب کرده و در قالب کتابی کوچکتر و متمرکزتر کنار هم قرار داده است تا بهعنوان نقشه و راهنما برای تمرین روزمرهی ذهنآگاهی به کار رود. کتاب حاضر برگزیدهای از کتاب Full catastrophe living است.
هر درس در کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد با عنوانی کوتاه و روشن پیش میرود؛ از خودانگیزشی، چشمانداز شخصی و تعهد مادامالعمر تا عدمقضاوت، صبر، ذهن مبتدی، رهاکردن، بیعملی، راهرفتن ذهنآگاهانه، کار با درد و تمایز میان درد و رنج. این کتاب بارها تأکید کرده است که خواندن کتاب جای تمرین را نمیگیرد و مانند منو یا نقشه است؛ نه خودِ سفر. کتاب حاضر ساختاری قطعهقطعه دارد؛ هر بخش در چند پاراگراف کوتاه یک مفهوم را توضیح میدهد، نمونهای از زندگی روزمره میآورد و سپس آن را به تمرین عملی پیوند میزند؛ از خاموشکردن تلفن در زمان تمرین تا نشستن با درد، مشاهدهی افکار قضاوتگر یا تجربهی راهرفتن بهعنوان «شگفتی عظیم».
مقدمهی نویسنده بر ترجمهی فارسی، سخن مترجم و پیشگفتار گردآورنده نیز زمینهی شکلگیری این گزیده، جایگاه آن در کنار کتاب اصلی و تجربهی ورود MBSR به فضای درمانی و آموزشی ایران را توضیح دادهاند. عنوان فرعی کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد اثر جان کابات زین عبارت است از: ۱۰۰ درس ذهنآگاهی (گزیدههایی از زندگی در اوج فاجعه). عنوان کامل این کتاب در زبان مبدأ عبارت است از Letting everything become your teacher : 100 lessons in mindfulness.
خلاصه کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد
ذهنآگاهی یعنی بودنِ آگاهانه در لحظهی حال؛ بدون قضاوت و تقلا برای رسیدن به جایی دیگر. اگر چنین حضوری پرورش یابد، هر چیز میتواند آموزگار شود؛ از بدن و افکار تا شکست، موفقیت، طبیعت و حتی درد مزمن. کتاب نشان میدهد که رنج بیش از آنکه از خودِ درد بیاید، از شیوهی واکنش و معنابخشی ما به تجربهها زاده میشود و میتوان با تغییر رابطه با حسها، افکار و هیجانها، کیفیت رنج را دگرگون کرد.
کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد در ۱۰۰ درس از مفاهیمی مانند خودانگیزشی، تعهد، انضباط شخصی، صبر، ذهن مبتدی، عدمقضاوت، رهاکردن، بیعملی و پذیرش حال سخن گفته و نشان داده است که تمرین منظم، حتی در قالب نشستن با تنفس، راهرفتن ذهنآگاهانه یا ماندن با درد، چگونه میتواند ثبات، تابآوری و شفافیت را آشکار کند.
چرا باید کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد را بخوانیم؟
بگذار همه چیز، آموزگارت باشد فرصتی است برای آشناشدن با هستهی دیدگاه جان کابات زین دربارهی ذهنآگاهی، بدون درگیرشدن با حجم و جزئیات کتاب اصلی، «زندگی در اوج فاجعه». این کتاب با ۱۰۰ درس کوتاه نشان میدهد چگونه میتوان از دل استرس، درد، آشفتگی ذهنی و عادتهای قضاوتگر، راهی بهسوی حضور، پذیرش، ثبات و نوعی آرامش هوشیارانه گشود.
مطالعهی این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که با استرس مزمن، درد جسمی یا هیجانی، فرسودگی، بیخوابی، اضطراب یا احساس تهیبودن درگیرند و کنجکاوند ذهنآگاهی را بهعنوان روشی برای زیستن در لحظهی حال تجربه کنند. این اثر همچنین به درمانگران، مربیان و دانشجویان علاقهمند به MBSR و مراقبهی بینشی توصیه شده است.
درباره جان کابات زین
جان کابات زین (Jon Kabat-Zinn) استاد برجسته و بازنشستهی پزشکی در ایالات متحده بوده که بهعنوان بنیانگذار کلینیک کاهش استرس و نیز مرکز ذهنآگاهی در پزشکی، مراقبتهای بهداشتی و جامعه در دانشکدهی پزشکیِ دانشگاه ماساچوست شناخته شده و از چهرههای اثرگذار در گسترش آموزش ذهنآگاهی در جهان به شمار آمده است. او در سال ۱۹۴۴ در نیویورک و در خانوادهای علمی و هنری متولد شد. در سال ۱۹۶۴ از کالج هیورفورد (Haverford College) فارغالتحصیل شد و سپس در سال ۱۹۷۱ دکترای زیستشناسی مولکولی خود را از مؤسسهی فناوری ماساچوست گرفت و آنجا تحصیل کرد.
این نویسنده در دوران حضور در MIT از فعالان مهم اعتراض به پژوهشهای نظامی دانشگاه و جنگ ویتنام بود و همراه با افرادی دیگر در هیئتی مشورتی دربارهی آیندهی آزمایشگاههای نظامی دانشگاه فعالیت داشت. مسیر فکری و معنوی او زمانی تغییر مهمی یافت که با آموزههای مدیتیشن و معلمان ذن بودایی آشنا شد. این نویسنده همچنین عضو بنیانگذار Cambridge Zen Center بود و در انجمن مدیتیشن اینسایت (Insight Meditation Society) نزد استادان آموزش دید و بعدها در همانجا تدریس کرد.
جان کابات زین با تلفیق یوگای هاتا، ویپاسانا، ذن سوتو و آموزههای ادویتا ودانتا با یافتههای علمی، برنامهی کاهش استرس مبتنیبر ذهنآگاهی (MBSR) را توسعه داد؛ دورهای هشتهفتهای که هدف آن کمک به بیماران برای مقابله با استرس، درد و بیماری از طریق آگاهی لحظهبهلحظه است و امروزه در بیمارستانها و مراکز درمانی جهان ارائه میشود. این رویکرد با انتشار کتاب «زندگی در اوج فاجعه» (Full Catastrophe Living) شهرت گستردهای یافت.
کتاب دوم او با عنوان «هرجا روید مقصد همانجاست» (Wherever You Go There You Are) نیز به یک اثر پرفروش ملی تبدیل و باعث گسترش کلینیکهای MBSR شد. پژوهشهای جان کابات زین اثر این برنامه را بر بیماریهایی مانند پسوریازیس، اضطراب، درد، عملکرد مغز و سیستم ایمنی بررسی کرده است. او همچنین عضو هیئتمدیرهی Mind and Life Institute بوده که گفتوگو میان Dalai Lama و دانشمندان غربی را سازماندهی کرده است. روش سکولار «یوگای ذهنآگاهانه» او که ترکیبی از مدیتیشن و یوگاست، در سراسر جهان گسترش یافته و نقش مهمی در پیوند علم و معنویت و ترویج ذهنآگاهی در پزشکی مدرن داشته است. کتاب «بگذار همه چیز، آموزگارت باشد» (Letting everything become your teacher) اثر دیگری به قلم این نویسنده است.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
جان کابات زین جوایز و افتخارات زیر را دریافت کرده است:
- ۲۰۲۴: دریافت مدرک دکترای افتخاری علوم از کالج هیورفورد (Haverford College)
- ۲۰۰۸: جایزهی «ذهن و مغز» (Mind and Brain Prize) از مرکز علوم شناختی، دانشگاه تورین، ایتالیا
- ۲۰۰۷: نخستین جایزهی «پیشگام در پزشکی تلفیقی» از بنیاد خیریهی بریوول (Bravewell Philanthropic Collaborative) برای پزشکی تلفیقی
- ۲۰۰۵: جایزهی «دوست ممتاز» (Distinguished Friend Award) از انجمن درمانهای رفتاری و شناختی (ABCT)
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره این کتاب چیست؟
در سایت آمازون و نیز penguinrandomhouse.com آمده است که جان کابات زین در کتاب برجسته و ماندگار خود با عنوان «زندگی در اوج فاجعه» (Full Catastrophe Living)، رویکردی نوآورانه را که بهعنوان «کاهش استرس مبتنیبر ذهنآگاهی» (MBSR) شناخته میشود، به جهانیان معرفی کرده است. اکنون در این مجلدِ همراه، ۱۰۰ نکته از آن اثرِ تحولآفرین با دقت انتخاب شدهاند تا الهامبخش شما باشند که آنچه را در وجودتان عمیقترین، بهترین و زیباترین است، در آغوش بگیرید.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
کتاب حاضر با عنوان «بگذارید هر چیزی آموزگارتان باشد» با ترجمهی زیبا امانی توسط نشر اندیشه فاضل (۱۳۹۵) و با عنوان «بگذار همه چیز آموزگار تو شود: ( ۱۰۰ درس توجهآ گاهی)» با ترجمهی علی فیضی توسط انتشارات ابنسینا (۱۳۹۵) منتشر شده است.
بخشی از کتاب بگذار همه چیز، آموزگارت باشد
«همنوا شدن با موج درد
برخی افراد در درک این موضوع مشکل دارند که چرا ما تأکید میکنیم علیرغم نفرتی که از درد خود دارند و میخواهند از بین برود، تلاش کنند وارد این درد شوند. احساس آنها این است که "چرا نباید زمانی که درد بسیار بزرگ است، آن را صرفاً نادیده بگیرم و یا حواسم را از آن منحرف کنم، و یا دندانهایم را به هم بفشارم و تحملش کنم؟" یک دلیل این است که شاید گاهی نادیده گرفتن و یا منحرف کردن حواس خود از درد کارساز نباشد. در چنین مواقعی اگر راهحلهای دیگری به جز تحمل کردن درد و یا اتکا به داروها برای آرام کردن آن، در آستین داشته باشیم بسیار سودمند خواهد بود. مطالعات آزمایشگاهی متعددی که بر روی دردهای حاد انجام شدهاند نشان دادهاند که هنگامیکه درد شدید و طولانیمدت است، همنوایی با موج حسهایمان روش مؤثرتری برای کاهش سطح دردی است که تجربه میکنیم، تا انحراف توجهمان از آن.»