کتاب تماشاچی محکوم به اعدام
معرفی کتاب تماشاچی محکوم به اعدام
کتاب الکترونیکی «تماشاچی محکوم به اعدام» (تماشاجی محکوم به اعدام) نوشتهٔ ماتئی ویسنییک و ترجمهٔ محمدرضا صامتی، توسط نشر عطر کاج منتشر شده است. این نمایشنامهٔ معاصر فرانسوی، اثری از نویسندهٔ رومانیاییتبار است که در دههٔ ۱۹۵۰ متولد شده و در قرن بیستم به شهرت رسیده است. «تماشاچی محکوم به اعدام» با ساختاری تئاتری و دیالوگمحور، به موضوعات عدالت، هویت و نقش تماشاگر در جامعه میپردازد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تماشاچی محکوم به اعدام
نمایشنامهٔ «تماشاچی محکوم به اعدام» اثری از «ماتئی ویسنییک» است که در فضای دادگاهی خیالی و با رویکردی انتقادی به ساختارهای قدرت و قضاوت جمعی نوشته شده است. این اثر در بستری از طنز تلخ و موقعیتهای گروتسک، تماشاگران را به عنوان بخشی از روند محاکمه و صدور حکم وارد ماجرا میکند. تاریخ نگارش و اجرای این نمایشنامه به اواخر قرن بیستم بازمیگردد؛ زمانی که بحرانهای اجتماعی و سیاسی در اروپا، بهویژه اروپای شرقی، زمینهساز شکلگیری آثار اعتراضی و پرسشگر شد. «تماشاچی محکوم به اعدام» با بهرهگیری از عناصر تئاتر ابزورد و بازی با مرزهای واقعیت و نمایش، مخاطب را به چالش میکشد تا نسبت خود را با مفاهیمی چون گناه، مسئولیت و تماشاگری بازاندیشی کند. حضور شخصیتهایی چون قاضی، دادستان، وکیل مدافع، شاهدان متعدد و حتی نویسندهٔ نمایشنامه، فضای اثر را چندلایه و پر از ارجاعات متقاطع میکند. این نمایشنامه نهتنها نقدی بر نظام قضایی و عدالت جمعی است، بلکه به نقش منفعل یا فعال تماشاگر در رخدادهای اجتماعی نیز میپردازد.
خلاصه کتاب تماشاچی محکوم به اعدام
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند! نمایشنامه با صحنهای دادگاهی آغاز میشود که در آن تماشاگران بهطور تصادفی در جایگاه هیئت منصفه مینشینند و یکی از آنها به عنوان متهم انتخاب میشود. دادستان با شور و هیجان، متهم را از همان ابتدا جنایتکار میخواند و روند محاکمه با حضور قاضی، وکیل مدافع و شاهدان مختلف پیش میرود. هر شاهد، بخشی از روایت را از زاویهٔ دید خود بازگو میکند و جزئیات بیاهمیت یا مبهمی را به پرونده اضافه میکند. فضای دادگاه به تدریج به صحنهای گروتسک و آشفته بدل میشود؛ جایی که مرز میان واقعیت و نمایش، تماشاچی و بازیگر، متهم و قاضی در هم میآمیزد. در طول نمایش، تماشاگران واقعی نیز به نوعی در روند محاکمه دخیل میشوند و نقش آنها در صدور حکم برجسته میشود. حضور نویسنده به عنوان شخصیتی در نمایش، و ورود شاهدان عجیب و غریب، ساختار اثر را پیچیدهتر میکند. در نهایت، نمایشنامه با پرسشهایی دربارهٔ مسئولیت جمعی، نقش تماشاگر در خشونت و قضاوت، و مرزهای حقیقت و نمایش به پایان میرسد، بیآنکه پاسخ قطعی ارائه دهد.
چرا باید کتاب تماشاچی محکوم به اعدام را خواند؟
این نمایشنامه با ساختاری چندلایه و دیالوگهایی تیزبینانه، مخاطب را به قلب پرسشهایی دربارهٔ عدالت، هویت و مسئولیت جمعی میبرد. «تماشاچی محکوم به اعدام» نهتنها تجربهای متفاوت از خواندن یک نمایشنامهٔ مدرن است، بلکه فرصتی برای بازاندیشی در نقش تماشاگر و مشارکت در رخدادهای اجتماعی فراهم میکند. اثر با طنزی تلخ و موقعیتهایی گروتسک، مرز میان واقعیت و نمایش را به چالش میکشد و خواننده را به مشارکت فعال در معنای اثر دعوت میکند.
خواندن کتاب تماشاچی محکوم به اعدام را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به نمایشنامههای مدرن، تئاتر ابزورد و آثار انتقادی اجتماعی مناسب است. همچنین برای کسانی که دغدغهٔ عدالت، هویت فردی و جمعی یا نقد ساختارهای قدرت دارند، مطالعهٔ این اثر میتواند الهامبخش باشد. دانشجویان و پژوهشگران رشتههای هنرهای نمایشی و مطالعات فرهنگی نیز میتوانند از آن بهره ببرند.
فهرست کتاب تماشاچی محکوم به اعدام
- پردهٔ اول: دادگاه آغاز میشود و تماشاگران به عنوان هیئت منصفه و متهم وارد روند محاکمه میشوند. شاهدان مختلف، هر یک با روایتهای خاص خود، فضای دادگاه را پیچیدهتر میکنند و مرز میان واقعیت و نمایش در هم میآمیزد. - میانپرده: فضای دادگاه به سالن استراحت بدل میشود و تماشاگران و شخصیتها در فضایی نیمهواقعی به گفتوگو و تعامل میپردازند. این بخش فرصتی برای بازاندیشی در نقش تماشاگر و مشارکت او در روند محاکمه است. - پردهٔ دوم: روند محاکمه با ورود شاهدان جدید، نویسنده و حتی تماشاگران ادامه مییابد. ساختار نمایش به اوج گروتسک و آشوب میرسد و پرسشهایی دربارهٔ حقیقت، عدالت و مسئولیت جمعی مطرح میشود. پایان نمایشنامه باز و تأملبرانگیز است.
بخشی از کتاب تماشاچی محکوم به اعدام
«خانمها و آقایون، یک جنایتکار در میان ماست. (با لحنی آرام؛ دوست عزیزم اجازه بده که حضار رو با رویهی کار آشنا کنم. شما نمیتونی کسی که جرمش اثبات نشده رو جنایتکار تلقی کنی.) (با لجاجت خطاب به حضار): خانوما و آقایون! نیاز به اثبات چیزی نیست. جنایت توی صورتش داد میزنه. (چکش قضاوت را میکوبد: یک بار دیگه به شما یادآوری میکنم که رعایت آداب دادرسی الزامیه.) (بیتوجه به قاضی و خطاب به حضار به متهم اشاره میکند): جنایتکار همینجاست! (با عصبانیت): شما حق نداری جلوی حضار اینجوری حرف بزنی. (با عصبانیت): هیچ چیز و هیچ کس نمیتونه مانع کار ما بشه! این مرد باید همینجا اعدام شه. همین الان! (همچنان محکم و محکمتر چکشش را روی میز قضاوت میکوبد): دوست عزیز! به شما اجازهی چنین رفتاری رو در دادگاه ... (دیوانهوار: گیرش انداختیم. باید تیکهتیکهش کنیم. این مرد باید بمیره به صورتش نگاه کنید. خوب نگاهش کنید! این مرد باید همینجا بمیره. همین امروز عصر. باید زیر پاهامون لهش کنیم. خانوما و آقایون! نذارین فریبتون بده! (با خشم): نظم دادگاه رو رعایت کن! (با پرخاشگری): چرا وقت رو هدر میدین؟ بکشیمش و بریم خونه. (با فریاد): این مرد باید عادلانه محاکمه بشه.»