کتاب تاریخ ایران پس از انقلاب اسلامی (جلد اول)
معرفی کتاب تاریخ ایران پس از انقلاب اسلامی (جلد اول)
کتاب الکترونیکی تاریخ ایران پس از انقلاب اسلامی (جلد اول) نوشتۀ غلامرضا بهداروند یانی در انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ شده است. این کتاب دربارۀ وقایع و تحولات سیاسی و اجتماعی ایران از پیروزی انقلاب اسلامی تا تصرف سفارت آمریکا در سال ۱۳۵۸ است. کتاب شامل تحلیلهای بیطرفانه از وقایع مهمی همچون همهپرسی جمهوری اسلامی، انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی و استعفای دولت موقت است.
درباره کتاب تاریخ ایران پس از انقلاب اسلامی (جلد اول)
این کتاب به تحلیل و بررسی وقایع ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی میپردازد و جلد اول آن بر روی وقایع اولیه تا تصرف سفارت آمریکا در آبان ۱۳۵۸ تمرکز دارد. این اثر بهعنوان یکی از منابع مستند و مستدل در حوزۀ تاریخ انقلاب اسلامی تدوین شده و به وقایع سیاسی و اجتماعی مهمی میپردازد که نقش بسزایی در شکلگیری نظام جمهوری اسلامی داشتند.
بخشهایی از کتاب به تحلیل رخدادهای مهم نظیر همهپرسی جمهوری اسلامی و تصرف سفارت آمریکا میپردازد و تلاش دارد تا ضمن ارائه گزارشهای دقیق از شخصیتها و گروههای مختلف، تحلیلی بیطرفانه از رخدادهای آن دوره ارائه کند. همچنین به تحولات داخلی و چالشهای بینالمللی که نظام نوپای جمهوری اسلامی با آنها روبرو شد، میپردازد.
از جمله ویژگیهای مهم کتاب تاریخ ایران پس از انقلاب اسلامی استفاده از اسناد و منابع معتبر و تحلیلهای توصیفی و تحلیلی است که آن را به یکی از منابع مهم برای پژوهشگران رشتههای علوم سیاسی و اجتماعی تبدیل کرده است. همچنین، دیدگاههای حضرت امام خمینی (ره) در تحلیلهای کتاب مورد استفاده قرار گرفتهاند تا مواضع ایشان درباره مسائل داخلی و خارجی بهتر تبیین شود.
کتاب تاریخ ایران پس از انقلاب اسلامی (جلد اول) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب به دانشجویان، پژوهشگران و علاقمندان به تاریخ معاصر ایران، انقلاب اسلامی، و تحولات سیاسی و اجتماعی پس از انقلاب پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب تاریخ ایران پس از انقلاب اسلامی (جلد اول)
«شاه یکروز قبل از حرکت خود به سولیوان اطلاع داد که مستقیم بهسمت ایالات متحده پرواز نخواهد کرد، بلکه بنا بهدرخواست انورسادات، یک یا دو روز در مصر توقف خواهد نمود. او هیچگاه علت این تغییر در برنامهٔ سفر خود را بیان نکرد. در عین حال، بهنظر میرسد که وی براساس توصیهٔ مشاوران خود تصمیم داشت در نقطهای نزدیک ایران اقامت داشته باشد تا در صورت نیاز، بلافاصله وارد کشور شود.۲۶
در روز فرار شاه، اتفاقاتی رخ داد که میتوان آن را یک جشن ملی به تمام معنا نامید.۲۷ ژنرال هایزر۲۸ که در این روز خود شاهد عینی ماجرا بود شادی مردم بعد از رفتن شاه را اینگونه توصیف میکند:
«جمعیت زیادی در خیابانهای سراسر شهر جمع شده بود و زمانیکه شاه رفت، گویی تیرِ شروعِ مسابقه شلیک شده است. همه بهیکباره واکنش نشان دادند. به بالکن رفتیم؛ بوقها بهصدا درآمده بود، راهپیمایان بیرون ریخته بودند و همهٔ شهر سرشار از جشن و شادی بود.۲۹ حادثهٔ غیرقابل توصیفی بود؛ جشن خودجوش مردم تا دو سه ساعت ادامه یافت و هر لحظه آهنگ آن شدیدتر میشد. گزارشهایی دریافت کردیم مبنی بر اینکه مردم شروع به پایینکشیدن مجسمههای شاه و خانوادهاش کردهاند».۳۰
برخلاف مردم، رهبران ارتش از شنیدن این خبر شوکه شدند. در آن لحظه این پرسش برای آنها وجود داشت که چه اتفاقی خواهد افتاد. این افراد از آن بیم داشتند که با ورود آیتالله خمینی به ایران، ارتش متلاشی و کشور به صحنهٔ جنگ و آشوب تبدیل شود.»