کتاب هتل عروس
معرفی کتاب هتل عروس
کتاب هتل عروس نوشتهٔ چیستا یثربی است. نشر قطره این کتاب را منتشر کرده است؛ کتابی حاوی دو نمایشنامهٔ با نامهای «هتل عروس» و «محاله که فکر کنید این طوری هم ممکنه بشه».
درباره کتاب هتل عروس
کتاب هتل عروس شامل دو نمایشنامه از چیستا یثربی است. نویسنده در نمایشنامهٔ نخست که «هتل عروس» نام دارد، مناسبات میان دو زن و دو مرد را بیان میکند. یکی از مردها در مقام رئیس و دیگری در موقعیت هتلداری است. دو زن برای مأموریت اداری از مرد هتلدار کمک میخواهند و در هتل او ساکن میشوند. این نمایشنامه انتقادی به منشأ قدرت و بهاستثمارکشیدن فکری افراد است. این نمایشنامه در جشنوارهٔ تئاتر فجر سال ۱۳۷۹ با کارگردانی «سیما تیرانداز» به روی صحنه رفت؛ سپس به مدت یک ماه در تئاتر شهر اجرای عمومی داشت. نمایشنامهٔ دوم «محاله که فکر کنید اینطوری هم ممکنه بشه!» نام دارد و یک زن و یک مرد شخصیتهای آن هستند. این نمایشنامه در یک سلول بازپرسی میگذرد.
نمایشنامه متنی است که برای اجرا بر روی صحنه و یا هر مکان دیگری نوشته میشود. هر چند این قالب ادبی شباهتهایی به فیلمنامه، رمان و داستان دارد، شکل و فرم و رسانهای جداگانه و مستقل محسوب میشود. نخستین نمایشنامههای موجود از دوران باستان و یونان باقی ماندهاند. نمایشنامهها در ساختارها و شکلهای گوناگون نوشته میشوند، اما وجه اشتراک همهٔ آنها ارائهٔ نقشهٔ راهی به کارگردان و بازیگران برای اجرا است. بعضی از نمایشنامهها تنها برای خواندن نوشته میشوند؛ این دسته از متنهای نمایشی را کلوزِت (Closet) نامیدهاند. از مشهورترین نمایشنامهنویسهای غیرایرانی میتوان به «آیسخولوس»، «سوفوکل»، «اوریپید» (یونان باستان)، «شکسپیر»، «هارولد پینتر» (انگلستان)، «مولیر» (فرانسه)، «هنریک ایبسن» (نروژ)، «آگوست استریندبرگ» (سوئد)، «برتولت برشت» (آلمان)، «ساموئل بکت» (ایرلند) و «یوجین اونیل» (آمریکا) اشاره کرد. نام برخی از نمایشنامهنویسهای ایرانی نیز «بهرام بیضائی»، «عباس نعلبندیان»، «اکبر رادی»، «غلامحسین ساعدی»، «بهمن فُرسی»، «محسن یلفانی»، «نغمه ثمینی»، «محمد رضایی راد»، «علیرضا نادری»، «محمد یعقوبی»، «محمد رحمانیان» و «محمد چرمشیر» بوده است.
خواندن کتاب هتل عروس را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران ادبیات نمایشی و علاقهمندان به آثار چیستا یثربی پیشنهاد میکنیم.
درباره چیستا یثربی
چیستا یثربی متولد سال ۱۳۴۷ در کشور آلمان است. او نمایشنامههای فراوانی نوشته و برخی از کارهایش را کارگردانی کرده است. او در جشنوارهٔ فجر صاحب جوایز متعددی شده است و متنهای او در چند جشنواره به عنوان متن اول برگزیده شدهاند. علاقه او به روانشناسی در تمامی آثارش مشهود است. «دل آتش است»، «پستچی»، «شیدا و صوفی»، «دو زن و دو مرد در آکواریوم»، «هتل عروس»، «برخورد نزدیک از نوع آخر و سرخ و سوزان» و «زنی که تابستان گذشته رسید» از جمله آثار یثربی هستند.
بخشی از کتاب هتل عروس
«مرد: من.
زن: من. (به تقلید از لحن مرد تکرار میکند.)
مرد: من گرسنمه.
زن: من گرسنمه...
مرد: بابا حواستو جمع کن! اینکه جزء متن نیست ـ ساعت چنده؟
زن: (نگاه میکند.) ده...
مرد: شام چی داریم؟
زن: (با خستگی روی زمین مینشیند.) هنوز هیچی... میبینی که پنج ساعته داریم تمرین میکنیم...
مرد: خب فعلاً یه بِرِیک کوتاه داشته باشیم. فقط یه ساعت، سر ساعت یازده سر پست...
زن: بسیار خب قربان...
مرد: خب خانوم ـ حالا اتاق فرمان دست شماست... لطفاً میزانسن بدین! شامو اینجا میخوریم یا تو آشپزخونه؟
زن: فرقی نمیکنه... فعلاً که شامی نداریم...
مرد: خب فعلاً نداریم... اما تا نیم ساعت دیگه انشاءاالله که داریم... ببینم امشب چه گلی به سرمون میزنی؟
زن: باید دید رستوران سر کوچه چه گلی به سرت میزنه. من خستهم... میخوام زنگ بزنم پیتزا بیارن!
مرد: نه. پیتزا چیه؟
زن: خب ساندویچم دارن...
مرد: اَه، اَه... این غذاهای مزخرف چیه؟ آدم دلدرد میگیره! وقتی تو خونه کدبانوی هنرمندی مثل شما هست، دیگه چه نیازی به ساندویچ و مرغ سوخاری؟ گوشت استیک که تو یخچال هست! ...
میدونم سر نیمساعت، چنون سفرهای برام میچینی که حتی سلطان هفت سرزمینم به خواب ندیده...
زن: اما فرامرز... من خستهم...
مرد: استیکی که از زیر دستای بانوی هنرمند من بیرون بیاد، خوردن داره... ببین ـ راستی داری غذا میپزی، این جملههای متنم با خودت تمرین کن... زیاد وقت نداریما... تو هم که نمیدونم چه بلایی سر حافظهت اومده، این روزا خوب حفظ نمیشی. (مرد میرود.)
زن: داری کجا میری؟
مرد: میرم یهکم راه برم فکرم باز شه ـ تا نیم ساعت دیگه برمیگردم، عزیزم... مطمئن باش که نمیذارم غذات سرد بشه!»
حجم
۹۳٫۳ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۱۴۰ صفحه
حجم
۹۳٫۳ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۱۴۰ صفحه