دانلود و خرید کتاب جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا سیدعبدالحمید ضیایی
تصویر جلد کتاب جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا

کتاب جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا

معرفی کتاب جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا

کتاب «جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا: نگرشی انتقادی - آسیب‌شناسی به مقتل‌ها، روضه‌ها و ادبیات منظوم عاشورا» به قلم و پژوهش سیدعبدالحمید ضیایی در انتشارات هزاره ققنوس چاپ شده است.

درباره کتاب جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا

سؤالی که در ابتدای مطالعهٔ این کتاب مطرح می‌شود این است که اصلاً چرا باید به جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا پرداخت؟ مگر کم است مسائل ریز و درشت بسیار مهمی که پرداختن به آنها، هم باعث گشودن گره‌های معرفتی می‌شود و هم کارکرد عملی اجتماعی خواهد داشت؟ با این وصف چرا این همه از ناحیهٔ روشنفکران دینی دربارهٔ بررسی تحریفات عاشورا، اصرار و ابرام دیده می‌شود؟

فرهنگ و مناسک عاشورا، هم از دیرباز تاکنون مورد اقبال همگان واقع شده، هم از ادبیاتی قوی، غنی و متنوع برخوردار است و هم از گلوگاه‌های حساس معرفتی - عملی مسلمانان است که توجه ناظران (هم بی­‌طرف و هم مغرض) درونی و بیرونی را به خود کشانده است.

در توجیه دلیل بررسی تحریفات عاشورا به این نکته می‌­توان بسنده کردکه که حتی اگر هیچ یک از دغدغه­‌های دینی را هم در نظر نگیریم و حتی می‌­توان گفت که بدون اعتقاد به دین هم­، باید قبول کرد که ایجاد و آفرینش هر تحول اجتماعی به یک پیش شرط مهم مشروط است:‌ نقد وجوه اجتماعی دین.

کتاب جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

این کتاب به علاقه‌مندان به مطالعهٔ کتاب‌های مذهبی و افرادی که مایل هستند دربارهٔ حماسهٔ کربلا اطلاعات بیشتری کسب کنند، پیشنهاد می‌شود.

بخشی از کتاب جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا

«یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های روشنفکران (و به‌طور خاص روشنفکران دینی) در برخورد با تحریفات دینی و به ویژه تحریفات عاشورا این بوده است که بیان تحریفات، ‌اگرچه کاری درست است اما به شوراندن ایمان عوام و تشکیک در مبادی دینی آنها منجر شده و حتی‌الامکان باید از این کار پرهیز نمود. در این نظریه اصل براین است که اولاً و بالذات جامعه را می‌توان و باید به دو دستۀ عوام و خواص تعریف کرد و عوام نسبت به بسیاری از حقایق نامحرم بوده و باید این حقیقت‌ها از آستانۀ آگاهی آنان دور نگه ‌داشته شود و ثانیاً هیچ‌گاه روشنفکران به این پرسش پاسخ نگفته‌اند که تا کی باید ایمان عوام به همین شکل دست نخورده باقی بماند و چرا به جای این که روشنفکران درصدد ارتقای سطح دانش دینی عوام برآیند، خود را تا سطح آگاهی‌های آنان پایین می‌آورند؟!

پاسخ سؤال دوم روشن است، اما در پاسخ به پرسش نخست به اجمال می‌توان گفت که دو وظیفۀ مهم روشنفکران عبارت است از: تقریر حقیقت در مقام نظر؛ یعنی رساندن باورهای درست‌تر (حقایق) به آستانه آگاهی دیگران و تقلیل مرارت در مقام عمل (یعنی این که روشنفکر علاوه بر پرداختن به علل و عوامل درونی زاینده درد و رنج، به نقد بی‌امان علل و عوامل انسانی که قدرت‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی خود را در جهت افزایش - یا منع از کاهش - درد و رنج آدمیان به‌کار گرفته‌اند بپردازد و بدین وسیله از درد و رنج دیگران بکاهد.

مصطفی ملکیان‌، در کتاب ارزشمند خود؛ راهی به رهایی، بحث جامع و مستوفایی در این باره دارد. وی به تشریح نظریه‌ای در مورد اخلاق می‌پردازد که متعلق به «سر ویلیام دیوید راس» ، فیلسوف اخلاق انگلیسی (۱۹۷۱-۱۸۷۷) است. این نظریه در واقع تلاشی برای اجماع نقطه نظرات مثبت فلسفه اخلاق وظیفه گروانه (Deontologistic) کانت و فلسفه اخلاق نتیجه گروانه (consequentialistic) فیلسوفان فایده نگر (utilitarianist) مانند بنتام و میل است. خلاصۀ مبحث و پرسش اصلی این است که اگر در اوضاع و احوالی، دو وظیفه تقریر حقیقت و تقلیل مرارت با یکدیگر تعارض یافتند، چه باید کرد و کدامیک را بر دیگری ترجیح باید داد؟»

سیّد جواد
۱۳۹۷/۰۶/۲۵

این کتاب را در آبان ماه ۱۳۹۵ از طاقچه خریدم و همان روزها با اشتیاق فراوان مشغول مطالعه شدم ، انقدر کتاب جذاب بود و شیرین که از هر فرصتی برای خواندنش از روی گوشی استفاده می کردم ، به دوستانی

- بیشتر
F. A
۱۳۹۵/۱۲/۱۵

عالیه!! حتما بخونید متن ساده و شیوا👌👌

Asra
۱۴۰۰/۰۱/۰۶

کتابی که تاحالا ندیدم. وفعلا

نگرش انتقادی به اعتقادات، منجر به تقدس‌زدایی از آن‌ها، شکاکیت و نسبیت نخواهد شد، بلکه پیله‌ها و تارهای سستِ خرافات و طامات و برخی قداست‌های موهوم و خودبافته را به یک سو خواهد افکند. از یاد نبریم که به تعبیر مایکل پیترسون، «اگر اعتقادات دینی به مواجهۀ عقلانی جدّی و عینی تن ندهند، در آن صورت آینده این مشغله انسانی، حقیقتاً تیره و تار خواهد بود.»
محب
چرا از از هیچ یک از شهرهای جهان اسلام، جز کوفه پاسخی به فریاد و دعوت امام بشنیده نشد؟
Ahmad
ه) از توانایی شگفت‌انگیزی که انسان در انطباق دادن (Adaptation) خود با محیط دارد غافل نباید شد. درست است که اطلاع بر بسیاری از حقایق، بی‌درنگ و موقتاً، درد و رنج می‌زاید، اما انسان همواره می‌تواند، دیر یا زود و کم و بیش، خود را با وضع معرفتی جدید انطباق دهد. "
noir
بسیاری‌ از راویان‌ اصلی‌ حادثه‌ عاشورا در گزارش‌های‌ ابی‌ مخنف‌، شاهدان‌ عینی‌ و حاضران ‌در این‌ واقعه‌ بوده‌اند که‌ از آن‌ جمله‌ می‌توان‌ به‌ شریک‌ بن‌ اعور بن‌ حارث‌ همدانی‌، ضحاک‌مشرقی‌، شبث‌ ابن‌ ربعی‌ و از همه‌ مهم‌تر امام‌ سجاد، زین‌العابدین‌ (ع‌) ، اشاره‌ کرد. کتاب‌ مقتل‌ الحسین‌ از طریق‌ رواه‌ ثقه‌ای‌ نظیر هشام‌ ابن‌ محمد کلبی‌ (م‌ ۲۰۶ ه. ق‌) ، به‌ دست‌تاریخنگاران‌ متأخر از قبیل‌ مسعودی‌، طبری‌، واقدی‌، شیخ‌ مفید و... رسیده‌ است‌. مع‌الاسف‌، این‌ مقتل‌، امروزه‌ در دسترس‌ ما نیست‌. حتی‌ کتاب‌ مقتل‌ الحسین‌ کلبی‌ نیز که‌ با تکیه‌ بر کتاب‌ و گزارش‌های‌ ابی‌ مخنف‌ و عوانه‌ بن‌ الحکم‌ (م‌ ۱۵۸ ه. ق‌) ، تدوین‌ شده‌ بود به‌دست‌ ما نرسیده‌ است‌. بر همین‌ مبنا باید تاریخ‌ طبری‌ (تاریخ‌ الرسل‌ و الملوک‌) را قدیمی‌ترین‌ واحتمالا معتبرترین‌ مأخذ و منبع‌ حوادث‌ عاشورا دانست‌. جای‌ تأسف‌ دارد که‌ این‌ کتاب‌ نیز مانند سی‌ و سه‌ کتاب‌ منتسب‌ به‌ ابی‌ مخنف‌ از دست‌ رفته‌ است‌
Ahmad
در یک نگاه جامعه‌شناختی حتی می‌توان گفت که بدون اعتقاد به دین هم‌، باید قبول کرد که ایجاد و آفرینش هر تحول اجتماعی به یک پیش شرط مهم مشروط است: ‌ نقد وجوه اجتماعی دین.
noir
یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های روشنفکران (و به‌طور خاص روشنفکران دینی) در برخورد با تحریفات دینی و به ویژه تحریفات عاشورا این بوده است که بیان تحریفات، ‌اگرچه کاری درست است اما به شوراندن ایمان عوام و تشکیک در مبادی دینی آنها منجر شده و حتی‌الامکان باید از این کار پرهیز نمود.
noir
نکتۀ جالب توجهی که در مقایسه تشیع ایرانی با دیگر انواع تشیع دیده می‌شود این است که ایرانیان با استفاده از پیش زمینۀ هنر تئاتر که در بین آنان رواج داشت دربارۀ شهادت امام حسین و اصحابش درام‌های مذهبی متنوعی خلق کردند. درحالی که (به‌عنوان نمونه) اعراب‌ هیچ‌گاه در این اندیشه نبودند که از این وقایع بهره بگیرند، تنها به این دلیل که در میان آنان هنر نمایش، سنتی جاافتاده و سابقه دار به شمار نمی‌آمد..
noir
در بحبوحه جنگ جهانی اول، باوری شایع شد که سه سیگار را نباید با یک کبریت آتش زد، چون نفر سوم خواهد مرد. منشا این حکایت کشته شدن سربازی در جبهه بود که شب سیگار خود را به‌عنوان سومین نفر با یک کبریت روشن می‌کند. البته در ادامه نویسندۀ کتاب یادآوری می‌کند که: «بعد معلوم شد این داستان را یک تاجر کبریت ‌فروش میان مردم شهرت داده تا جنس خود را بیشتر بفروشد!» .
Ahmad
درنگرش شریعتی، فلسفه شهادت آن هم از نوع شهادتی که شهید فقط به خاطر کشته شدن می‌رود، جهاد و مخاصمه نیست، این است: شهید به خاطر آشکار شدن آنچه انکار و کتمان شده است، کشته می‌شود. از دیدگاه وی آنچه انکار شده است و در واقع اولین انحراف به حساب می‌آید، جدا کردن اسلام به عنوان یک دین از پایگاه اجتماعی آن است. اسلام علاوه بر رستگاری فردی، دارای رسالت دیگری است و آن ایجاد یک امت است؛ جامعه‌ای با زیربنای قسط و نفی اشرافیت، تضاد طبقاتی، استثمار نیروی کار به وسیله پول، و با یک روبنای امامت، نفی استبداد و حاکمیت فردی است. از نظر شریعتی، این انحراف نخست با طرح کردن اصل اجماع آرای مردم و پیش آوردن جریان سقیفه آغاز شد و به‌تدریج خلافت به جای امامت قرار گرفت و بعد از مرگ معاویه تبدیل به وراثت گردید. در این پنجاه سال، اسلام پله پله به صورت مجموعه‌ای از شعائر عبادی، احساسات فردی، عقاید ذهنی و ظواهر و قوالب درآمده است. دین برای مردم یک عامل تخدیر، برای طبقه برخوردار یک عامل توجیه و برای حکومت یک پایگاه قدرت و غارت شده بود.
Ahmad
براساس نظر متخصصان ارتباطات‌، فیلم، تلویزیون و کامپوتر با دستکاری و تنظیم مجدد محتوا و فرایند‌های تجربه ارتباطی، بر درک و فهم مخاطب از واقعیت اثرمی‌گذارند. از جمله اثر‌های این تجربه‌های مصنوعی؛ گرایش زیاد به کمال و عملکرد بالا و بویژه انتظار حل مشکلات به طور سریع و موثرمی‌باشد. با پخش قالب‌های کلیشه‌ای از عاشورا و تقدسات آن، مخاطب برنامه‌ها به خصوص برنامه‌های تصویری ذهنیت‌هایی می‌سازند مثل اینکه همیشه چون در فیلم شفا و معجزه را شاهد بوده اند، این چنین انتظاری را در عالم واقع دارند و حتی اگرحاجتشان برآورده نشود عاشورا و حسین (ع) و قدرت خدا را زیر سوال برده و میزان اعتقاد آنان کاهش می‌یابد.
Ahmad
مقایسه دیدگاه شریعتی و مطهری در زمینه تحولات اجتماعی
ژیلا امین‌زاده
منهاج العلی: رساله‌ای در باب حکومت قانون
ابوطالب بهبهانی
لرزان و لغزان چون ژله (درآمدی بر سبک زندگی ما)
اسماعیل شفیعی سروستانی
اندیشه و ایمان در آزادی
محمد سروش محلاتی
روایت ایرانی جامعه‌شناسی دین (جلد یکم: مبانی)
حسن محدثی‌گیلوایی
اسلام و مدرنیته؛ تحول یک سنت فکری
فضل الرحمان
شکاف‌های جامعه‌ ایرانی
محمد رضایی
روایت مطهر ۲ : تاملی در اندیشه‌های شهید مطهری، اسلام و زمانه
حسین سوزنچی
تکنولوژی رها
هری کالینز
جایگاه مردم در نظام سیاسی ـ دینی از منظر آیت‌الله نائینی و شهید صدر
میرزاحسین فاضلی
دیپلمات‌نامه
یوسفعلی میرشکاک
سیری در تاریخ روشنفکری در ایران و جهان
رضا داوری اردکانی
موسیقی و ستایشگری
مهدی امین‌فروغی
شهید فاتح در آیینه اندیشه
محمد صحتی سردرودی
پاسخ به شبهات کلامی؛ دین و نبوت (دفتر دوم)
محمدحسن قدردان قراملکی
سیاست و فرهنگ
رضا داوری اردکانی
لیلی های لیبرال
سیدعبدالحمید ضیایی
نگاهی نو به فلسفه و فرهنگ
رضا داوری اردکانی
تجربه به یاد ماندنی سلوی
سلوی سادات شفیع آذریان

حجم

۳۳۰٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۸۷

تعداد صفحه‌ها

۳۳۶ صفحه

حجم

۳۳۰٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۸۷

تعداد صفحه‌ها

۳۳۶ صفحه

قیمت:
۳۸,۰۰۰
تومان