کتاب مرد مرد رابرت بلای + نمونه pdf رایگان
تصویر جلد کتاب مرد مرد

کتاب مرد مرد

معرفی کتاب مرد مرد

کتاب مرد مرد با عنوان اصلی Iron John: A Book About Men نوشته‌ی رابرت بلای، با ترجمه‌ی فریدون معتمدی از انتشارات مروارید، درباره‌ی دگرگونی مردان در دنیای مدرن است؛ اینکه چرا بسیاری از آن‌ها احساس سردرگمی، بی‌هویتی یا دوری از خودِ واقعی‌شان دارند. رابرت بلای، نویسنده و شاعر آمریکایی، در این کتاب سراغ یک افسانه‌ی کهن می‌رود و با تفسیر نمادها، روند رشد روانی پسران تا رسیدن به مردانگی را بررسی می‌کند. این کتاب را می‌توان در دسته‌ی روان‌شناسی و مطالعات هویت مردانه قرار داد؛ اثری متفاوت که هم از افسانه حرف می‌زند و هم از بحران‌های امروزی. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب مرد مرد اثر رابرت بلای

کتاب مرد مرد روند تحول درونی مردان را بازنمایی می‌کند؛ سفری که از دل یک افسانه‌ی کهن آغاز می‌شود و به عمق بحران هویت مردان امروزی راه می‌برد. این کتاب که نخستین‌بار در سال ۱۹۹۰ در ایالات متحده منتشر شد، یکی از آثار مهم جنبش مردان اسطوره‌گرا (Mythopoetic Men’s Movement) است که با الهام از روان‌شناسی تحلیلی و اسطوره‌شناسی، بازگشتی به قصه‌ها و نمادهای کهن برای بازیابی هویت مردانه‌ی مدرن را مطرح می‌کند. بلای با بازخوانی قصه‌ی آیرون جان (یا هانس آهنی) از افسانه‌های برادران گریم، مراحل بلوغ روانی پسران را به‌گونه‌ای تمثیلی و قابل‌فهم برای مردان امروزی روایت می‌کند.

او از مفهومی به‌نام شیرمرد (ترجمه‌ی فارسیِ wild man) سخن می‌گوید؛ نیرویی خام، غریزی و زنده که به‌جای خشونت، نمادِ پیوند با طبیعت، فردیت و شور زندگی‌ است؛ و مرد برای رسیدن به خود حقیقی‌اش ناگزیر از مواجهه با آن است. بلای تأکید می‌کند که این فرایند، مسیری نمادین اما بسیار واقعی‌ است که مرد باید در آن از مرحله‌ی امن پسربچه بودن جدا شود و وارد دنیایی از سوگ، خلأ، تاریکی و تنهایی شود؛ تجربه‌ای که آسان نیست اما برای احیای نیروی مردانه‌ی درونی، امری ضروری‌ است. بلای با تمایز میان شیرمرد و مرد درنده نشان می‌دهد که مردانگی واقعی در گرو بازگشت به بخش‌هایی از وجود مردان است؛ بخش‌هایی که در اثر صنعتی‌شدن، تربیت رسمی، نبودِ پدران و فشارهای اجتماعی، سرکوب شده یا از یاد رفته‌اند.

خوانش رابرت بلای از داستان آیرون جان، مانند تفسیرهای جوزف کمبل بر داستان‌های کودکان، نشان می‌دهد که این قصه‌های ظاهراً ساده، حامل لایه‌های عمیق فرهنگی و روانی هستند. این دیدگاه ارزش داستان‌های کودکانه را فراتر از سرگرمی صرف بالا می‌برد و آن‌ها را به آینه‌ای از فرهنگ و جامعه تبدیل می‌کند.

بلای در این کتاب می‌کوشد به این پرسش پاسخ دهد که در دنیایی که به سرکوب و انکار بخش‌های سرکش روح انسان می‌پردازد، مردان چگونه می‌توانند با پذیرش بخش‌های تاریک و رام‌ناپذیر درون خود، به نیرویی واقعی و متعادل دست یابند و آن را در زندگی روزمره به کار گیرند؟

خلاصه‌ی کتاب مرد مرد

مردِ مرد مسیری است برای کشف لایه‌های پنهان هویت مردان که از دل افسانه‌ی فولکلور آیرون جان الهام گرفته شده است. این اثر روایت پسربچه‌ای است که باید از دنیای امن کودکی بیرون بیاید و با بخش‌های تاریک، غریزی و ناشناخته‌ی درون خود مواجه شود تا بتواند مرد شود. مرد مرد نشان می‌دهد که مردشدن تنها یک مرحله‌ی زیستی نیست، بلکه سفری روحی و روانی است که هر مرد باید با تمام پیچیدگی‌هایش بپیماید. کتاب در هشت فصل نوشته شده که هر کدام بخش خاصی از این سفر درونی را روایت می‌کند:

• فصل اول: بالش و کلید، دروازه‌ی ورود به دنیای اسرارآمیز آیرون جان گشوده می‌شود.
  • فصل دوم: وقتی که یک مو طلا می‌شود، نماد قدرت و رمز و رازهای نهفته کشف می‌شود.
  • فصل سوم: جاده‌ی سقوط، خاکستر، اندوه، مرحله روبه‌رو شدن با درد و سوگ در مسیر بلوغ است.
  • فصل چهارم: عطش برای پادشاه در نبود پدر، فقدان راهنمایی و نیاز به الگو پررنگ می‌شود.
  • فصل پنجم: ملاقات با زن-خدا در باغ، رویارویی با جنبه‌های معنوی و لطیفِ درون شکل می‌گیرد.
  • فصل ششم: به زندگی بازگرداندن پهلوانان درون، بازیابی نیرو و شجاعت درونی است.
  • در فصل هفتم: سوار بر اسب‌های قرمز، سفید، سیاه، بلای تصویری نمادین از سه مرحله‌ی روانی را نشان می‌دهد: انرژی حیوانی، شفافیت ذهن، و تاریکی وجود؛ مرد برای کامل‌شدن باید بر هر سه اسب سوار شود تا سفرش کامل شود.
  • و نهایتاً در فصل هشتم: زخم‌خوردن از مردان پادشاه، مواجهه با آسیب‌هایی که از مردان دیگر بر پیکره‌ی مردانگی وارد شده‌اند، صورت می‌گیرد.‎

این فصل‌ها همچون مراحل یک سفر درونی‌اند که خواننده را قدم‌به‌قدم با پیچیدگی‌های مردانگی روبه‌رو می‌کنند و دعوتی‌اند برای مواجهه با بخش‌های سرکوب‌شده، فراموش‌شده‌ی درون. مسیری برای بازشناسی خویشتن، احیای نیروی ازدست‌رفته و رسیدن به مردی که قدرت را در کنار عمق، درد و معنا زندگی می‌کند.

جمله زیبا از کتاب مرد مرد

چرا باید کتاب مرد مرد رابرت بلای را با ترجمه فریدون معتمدی بخوانیم؟

این کتاب سفری متفاوت و چالش‌برانگیز به دنیای درونی مردان است؛ کتابی که با نگاهی نو به اسطوره‌ها و روان‌شناسی، لایه‌های فراموش‌شده‌ی هویت مردانه را کشف می‌کند و خواننده را به تأملی عمیق درباره‌ی خود دعوت می‌کند. این اثر پلی است میان گذشته و حال، اسطوره و زندگی روزمره که مردان را ترغیب می‌کند تا با شجاعت به درون خود بنگرند و نیرویی نو برای زندگی بیابند. ترجمه‌ی فریدون معتمدی با دقت و زبانی روان پیچیدگی‌ها و ظرافت‌های متن اصلی را به فارسی منتقل کرده است. یکی از نقاط قوت این ترجمه پانویس‌های مفصل و روشن آن است که به فهم بهتر مفاهیم عمیق کتاب کمک می‌کند و خواننده را در عبور از مفاهیم نمادین و اسطوره‌ای یاری می‌دهد.

کتاب مرد مرد در میان کتاب‌های روانشناسی تحلیلی، اسطوره‌گرا، خودیاری و نقد فرهنگی جای می‌گیرد و برای کسانی مناسب است که دغدغه‌ی رشد فردی، شناخت هویت مردانه و جست‌وجوی معنا در زندگی دارند. این کتاب به‌ویژه برای مردانی مفید است که با بحران‌های روانی، چالش‌های هویتی یا حس دوری از ریشه‌های درونی خود روبه‌رو هستند. مطالعه‌ی این اثر برای علاقه‌مندان به روان‌شناسی یونگ، اسطوره‌شناسی جوزف کمبل و آثاری چون نوشته‌های رابرت ای. جانسون، دریچه‌ای تازه می‌گشاید. همچنین اگر به بازشناسی بخش‌های سرکوب‌شده‌ی روان، تعادل میان قدرت و لطافت، یا احیای ارتباط با خویشتن علاقه‌مندید، مردِ مرد می‌تواند راهی درونی، تأمل‌برانگیز و غنی پیش رویتان بگذارد.

درباره رابرت بلای؛ نویسنده کتاب

رابرت بلای (Robert Bly) شاعر، نویسنده و مترجم آمریکایی بود که در سال ۱۹۲۶ به دنیا آمد و در ۲۰۲۱ درگذشت. او از چهره‌های شاخص ادبیات مدرن آمریکا بود که آثارش در تقاطع شعر، اسطوره، روان‌شناسی و فرهنگ حرکت می‌کنند. بلای در آثارش نگاهی عمیق به جهان درونی انسان، به‌ویژه تجربه‌ی مردان در دنیای معاصر، داشت و با زبانی شاعرانه و نمادین، به واکاوی بحران‌های هویتی می‌پرداخت.

او یکی از چهره‌های اثرگذار در شکل‌گیری جنبش مردان اسطوره‌گرا بود و کتاب مرد مرد را می‌توان برجسته‌ترین نمود این نگاه دانست؛ اثری که با بازگشت به اسطوره‌ها و افسانه‌ها، معنای تازه‌ای از مردانگی پیش روی مخاطب می‌گذارد.

از دیگر آثار مهم او می‌توان به اسرار سایه: رمزگشایی از نیمه‌ی تاریک وجود اشاره کرد که به بررسی ابعاد پنهان روان انسان و مواجهه با بخش‌های تاریک شخصیت می‌پردازد. مضامینی چون انزوا، گسست انسان مدرن از طبیعت و چالش‌های فرهنگی، از دغدغه‌های مکرر او در نوشته‌های مختلف‌اند.

بلای همچنین علاقه‌ای جدی به ادبیات عرفانی مشرق‌زمین داشت و در ترجمه‌ی اشعار مولانا و حافظ به زبان انگلیسی نقش پررنگی ایفا کرد. کتاب دوش دیدم که ملائک درِ میخانه زدند، منتخبی از سی غزل حافظ است که توسط بلای از فارسی به انگلیسی برگردانده شده و نشانی از پیوند شاعرانه‌ی او با ادبیات فارسی‌ است.

بخشی از متن کتاب مرد مرد

یک روز شکارچی غریبه‌ای به قصر پادشاه می‌آید. می‌پرسد «آیا کاری از دست من ساخته است؟ کارهای خطرناکی این اطراف نیست که من انجام دهم؟» پادشاه در جواب می‌گوید «البته می‌توانم راجع‌به جنگل به تو بگویم اما، منطقهٔ خطرناکی است. مردم به آنجا می‌روند دیگر باز نمی‌گردند. متوجه هستی! شانس برگشت بسیار کم است».

مرد جوان در پاسخ می‌گوید: «این درست از قماش کارهایی است که من دوست دارم». به هر حال، مرد جوان راهی جنگل می‌شود و نکته جالب این‌که، او تنها فقط همراه سگش می‌رود. آن‌ها مدت‌ها در جنگل پرسه می‌زنند تا این‌که به برکه‌ای می‌رسند. ناگهان دستی از آب بیرون می‌آید و سگ را می‌قاپد و به داخل آب می‌برد.

مرد جوان، بی‌آن‌که خود را ببازد، به آرامی می‌گوید: «پس این خودش است!».

او گرچه سگ را بسیار دوست می‌داشت و اصلا مایل نبود که او را رها کند، اما باید به قصر بازمی‌گشت. پس از بازگشت، سه شکارچی دیگر اجیر می‌کند و به برکه بازمی‌گردند و سطل به سطل شروع به خالی کردن آب برکه می‌کنند. هر کس تا به حال آب حوضی را با سطل خالی کرده باشد می‌داند که چه کار طولانی و طاقت‌فرسایی است.

بالاخره، آب برکه را خالی می‌کنند، در کف برکه مردی خوابیده که سر تا پایش را موهای بلند پوشانده است ـ موهایی اخرایی مثل آهن زنگ‌زده ـ شکارچیان او را به قصر پادشاه می‌برند و زندانی می‌کنند. پادشاه او را در قفسی آهنی حبس و در حیاط قصر آویزان می‌کند و اسمش را «آیرون‌جان» می‌گذارد و کلید قفل قفس را به ملکه می‌دهد... اجازه بدهید در اینجا داستان را برای چند لحظه متوقف کنیم.

مرد امروزی، وقتی به عمق روان خود نگاه کند، اگر تمام شرایط درست باشد، ممکن است، در عمق «آب» روحش، در منطقه‌ای که مدت‌هاست کسی به آنجا نرفته، مرد باستانی پرمویی را پیدا کند.

مهدی
۱۳۹۹/۰۷/۱۹

سلام به همه. لطفا ارزونش کنید تا بتونیم بخریم. حتی با تخفیف 50% هم گرونه. ممنونم.

۱۴۰۱/۰۵/۲۳

مدت‌ها بود که به عنوان یک زن برای خواندن این کتاب تردید داشتم ولی بعد از مطالعه آن، خواندن آن را به زنان نیز توصیه می‌کنم. این کتاب به زنان (جهت شناخت و انتخاب درست همسر آینده) بینش می‌دهد که

- بیشتر
نرگس موسوی
۱۳۹۹/۰۹/۲۱

سلام از طاقچه برای گذاشتن این کتاب ممنونم من فیدیبو و کناب راه رو دارم انجا این کتاب رو نداشتن از لایو دکتر شیری متوجه شدم طاقچه دارد سالها قبل من برنامه طاقچه رو داشنم اما پاک کرده بودم با سپاس

- بیشتر
حسین
۱۳۹۹/۰۷/۲۰

نسخه چاپی این کتاب رو دارم میخونم و از همه نظر عالیه

amirhosseinraei
۱۴۰۰/۰۱/۰۵

من این کتاب رو مطالعه کردم بسیار خوب هست ارزش خرید و مطالعه رو داره البته باید صبور باشید.

Erfan Imani
۱۳۹۹/۰۸/۰۸

شماره پاوراگی ها درست نیست.متن هر پاورگی تو کتاب مال پاورقی شماره بعده.لطفا اصلاحش کنید😒 نمیشه این نقص رو با ترجمه بد یکجا هضم کرد.

Amir fathi
۱۳۹۹/۰۸/۲۹

لطفا این کتاب رو هم جزو تخفیفی ها بگذارید

Benjamin
۱۴۰۲/۰۴/۳۰

بدون شک جزو بهترین کتابهای روانشناسی تحلیلی هست و به نظرم برای جامعه مردان کتاب مقدسی به حساب میاد

ستاره
۱۴۰۱/۰۷/۱۸

خواندن این کتاب برای همه زنان و به خصوص مردان، لازم و ضروری است .‌.. واقعیت هایی در آن عنوان شده که بیشتر شبیه کشف می ماند

زهرا میریان
۱۴۰۰/۰۸/۳۰

خیلی خوب بود 😊😊😊

بریده‌هایی از کتاب

یونگ می‌گوید، تمام درخواست‌های موفق از روان، شامل بده بستان می‌شوند. روان، اهل معامله است. اگر بخشی از وجود شما تنبل است و نمی‌خواهد کاری انجام دهد، این مشکل فقط با یک قول خشک و خالی هنگام تحویل سال حل نمی‌شود. این پیمان پایدارتر خواهد بود اگر شما به قسمت تنبل وجود خود بگویید: «بگذار من یک ساعت کار کنم، آن وقت تو هم می‌توانی یک ساعت ول بگردی... قبول؟».
مامان فاطمه نقلی
زخمی که آن‌قدر دردناک است که پسرک آن را بی‌اختیار در برکه فرو می‌برد. این، آن چیزیست که داستان می‌گوید. اما اگر ما به درون داستان برویم و در آن زندگی کنیم و تنها تماشاچی نباشیم، باید از خود بپرسیم که آن «چه زخمی است که تا به این حد دردناک است که باید آن را در آب فرو ببریم؟» این همان زخمی است که سعی می‌شود در مراسم ورود به مردان جوان یادآوری یا نشان داده شود و منظور از زخم، زخم روح Soul است؛ زخمی بر بدنه احساسات. گاه زخمِ سطحی یادآور زخم درون است. اجازه بدهید فهرستی از آسیب‌های درون، همان‌طور که از آسیب‌های خارجی گفتیم، بسازیم. دریافت نکردن هیچ آمرزشی و یا احسنتی از پدر، یک زخم است. رابرت مور Robert Moore می‌گوید «اگر شما مرد جوانی هستید و از سوی مردان مسن‌تر تحسین نشده‌اید، زخم خواهید برداشت»
مامان فاطمه نقلی
زنان می‌توانند در رحم خود یک جنین را به یک پسر تبدیل کنند. ولی فقط مردها می‌توانند پسر را به مرد تبدیل کنند. راهبران می‌گویند که پسر نیازمندِ تولدی دوباره است. این بار، متولد شدن از یک مرد.
Zohreh
پدر ـ دور از دسترس آلکساندر میچرلیخ روانشناس آلمانی در کتابش به نام جامعهٔ بدون پدر Society Without Father که راجع‌به بحران روابط پدر ـ پسری است، این چنین نتیجه‌گیری می‌کند: اگر پسر در تمام طول سال نبیند و نداند که پدر مشغول چه کاری است و از احوال او باخبر نباشد، حفره‌ای در روان او ایجاد می‌شود
مامان فاطمه نقلی
آنتونیو ماچادو Antonio Machado می‌گوید: ای راهروان، جاده‌ای نیست تنها ردپای بادهاست بر دریا رابرت بلای ] پای در ره نه، هیچ مپرس تا ره گویدت چگونه باید رفتن[
Violette
اولین تجلی اصلی آنیما تقریباً همیشه از طریق فرافکنی صورت می‌گیرد. مردی، زنی را می‌بیند، قلب به تپش می‌افتد و عاشق آن زن می‌شود. این پدیده فرافکنی آنیما است. فرافکنی یعنی این که قدرت این کشش از درون می‌آید نه از بیرون. درست مانند یک پروژکتور سینما که از درون خود تصویری را به بیرون، بر روی پرده می‌اندازد و شبه‌ای از واقعیت ایجاد می‌کند.
mo.howeyder
Arash
نیروی رهبری «شیرمرد» کاملا برعکس است. این نیرو به جهت عملی پرقدرت، نه با خشونتی ولنگارانه، بلکه با اراده و اقتدار حرکت می‌کند. «شیرمرد» مخالف مدنیت نیست، ولی زیر یوغ مدنیت هم نمی‌رود.
مامان فاطمه نقلی
می‌گویند وقتی دوستی با خوشحالی می‌گفت «امروز ارتقا مقام و اضافه حقوق حسابی گرفتم.» یونگ در جواب می‌گفت: «خیلی متاسفم که این را می‌شنوم، اما اگر همه دست به دست هم بدهیم و کمک کنیم، فکر می‌کنم بتوانی جان سالم به در ببری.» و اگر دوستی می‌آمد و با کمال شرمندگی و تاسف می‌گفت «مرا از کار اخراج کردند.» یونگ داد می‌زد «زنده باد! کیک و شیرینی بیاورید این خبر بسیار خوبی‌ست، حالا یک اتفاقی عالی خواهد افتاد».
Zohreh
مردها وقتی پسربچه‌ای بیش نیستند، پوست کلفت و خشن هستند و از دید آن‌ها زخمی که درد بگیرد خجالت‌آور است. در عالمِ پسرها زخمی که باعث شود بازی را ترک کنی، علامت بچه‌ننه بودن است. مرد واقعی، از پا نمی‌افتاد و ادامه می‌داد؛ حتی اگر که می‌بایست دل و روده‌اش را پشت سر روی زمین بکشد.
سینا