کتاب استمرار امر سلبی؛ نقدی بر اندیشهی اروپایی معاصر
معرفی کتاب استمرار امر سلبی؛ نقدی بر اندیشهی اروپایی معاصر
«استمرار امر سلبی؛ نقدی بر اندیشهی اروپایی معاصر» کتابی در حوزه فلسفه مدرن است که «تاییدگرایی» و فیلسوفان تاییدگرا را در اندیشه اروپایی معاصر نقد میکند. بنجامین نویز نویسنده کتاب عقیده دارد بخش اعظم اندیشه معاصر اروپایی حول یک گرایش مشترک شکل میگیرد و آن «تاییدگرایی» است. «امروز در اروپا باید به ضرورت اتخاذ موضع آریگویانه یا تاییدگرانه از آغاز تا انجام هر اقدامی باور داشت. ما ملزم به تایید نیرو و فعالیتی تحویلناپذیریم که از محدوده هر تعینی تجاوز میکند و با امر سلبی از در مخالفت درمیآید.
در همین راستا، امر سلبی را هم امری واکنشی میدانند که در تضاد با نقطه مقابلش سر بر میآورد و در نتیجه محدود، ناقص و به قول اسپینوزا، از مصادیق «شورهای نژند» به شمار میرود. تاییدگرایان اغلب اوقات دلمشغول سلبیتند و البته سلبیت آنها، سلبیتی افراطی و پرزور است. هدف کتاب حاضر این است: احیای تفکر سلبی از طریق نقد درونی اندیشه اروپایی معاصر با دست زدن به حرکتی دنکیشوتوار و از سر قصد. وقتی اندیشه معاصر را، در میانه دو قطب مخالف آلن بدیو و آنتونیو نگری جای دهیم، یعنی افلاطونباوری خشک را در برابر اسپینوزاباوری شاد، تعارضی پدیدار میشود که التزام هر دوی آنها به تایید و آریگویی را پنهان میکند. هر دوی آنها به شیوههای مختلفی موید خلق کردن بیپروای هستیشناسیهای متافیزیکی، توان بالقوه سوژه برای ابداع، ضرورت تولید امر نو و در عین حال بدگمان به امر سلبی و سلبیتند.»
بنجامین نویز در این کتاب اندیشههای تاییدگرایانه فلیلسوفانی همچون دریدا، دلوز، برونو لارتو، آنتونیو نگری و آلن بدیو را به نقد کشیده است.
نابهنجاری وحشی
آنتونیو نگری
منابع پنهان اندیشهی هایدگر: تأثیر آموزههای چینی و ژاپنی بر نوشتههای ویراینهارد مای
سول کریپکی: نامگذاری و ضرورتحسن عرب
جان مکداول: ذهن و جهانحسن عرب