کتاب پسر زیر آب
معرفی کتاب پسر زیر آب
کتاب پسر زیر آب (The Boy Underwater) نوشته آدام بارون و ترجمه سیدحسن رضوی با تصویرگری بنجی دیویس توسط نشر کتاب چار منتشر شده است. این رمان داستان پسری به نام سیمبلین ایگلو را روایت میکند که با چالشهای زندگی روزمره، دغدغههای خانوادگی و رازهایی دربارهی گذشتهی خود روبهرو میشود. اثر از زبان سیمبلین با نگاهی کودکانه و صادقانه، به مسائل مهمی مانند فقدان، دوستی، هویت و ترسهای پنهان میپردازد. فضای رمان در جنوب شرقی لندن شکل میگیرد و شخصیتها با دغدغههایی ملموس و روابطی پیچیده، رمان را پیش میبرند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب پسر زیر آب اثر آدام بارون
کتاب پسر زیر آب به قلم آدام بارون، رمانی معاصر و واقعگرایانه دربارهی پسری ۹ساله به نام سیمبلین ایگلو است که هرگز شنا نکرده و با ترسها و محدودیتهایی که مادرش برایش ایجاد کرده، دستوپنجه نرم میکند. روایت داستان از زاویهی دید اولشخص و با صدایی کودکانه و صمیمانه پیش میرود. سیمبلین در مدرسه، خانه و میان دوستان خود با موقعیتهایی روبهرو میشود که او را به چالش میکشد و وادار به پرسش دربارهی خودش و خانوادهاش میکند. ساختار کتاب فصلبندی شده و هر فصل با رویدادها و احساسات تازهای همراه است. در کنار داستان اصلی، موضوعاتی مانند فقدان پدر، رابطهی پیچیده با مادر، دوستیهای مدرسهای و تلاش برای یافتن جایگاه خود در جمع بهتدریج گسترش مییابد. نویسنده با طنز، جزئینگری و نگاه انسانی، دنیای کودکی را با تمام آسیبپذیریها و امیدهای آن به تصویر کشیده است. رمان حاضر به موضوعاتی مانند فقدان، هویت، ترس و امید میپردازد و نشان میدهد که گاهی برای یافتن حقیقت باید به اعماق خود سفر کرد.
خلاصه داستان پسر زیر آب
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
سیمبلین ایگلو، پسر ۹ساله، هرگز شنا نکرده و حتی یک بار هم وارد استخر یا دریاچه نشده است. مادرش به دلایل مختلف، از حساسیت به شن تا ترس از موجودات خیالی، او را از آب دور نگه داشته است. سیمبلین پدرش را از دست داده و با مادرش زندگی میکند؛ مادری که گاه غمگین و گاه عجیب رفتار میکند. سیمبلین در مدرسه با چالشهایی مانند مسابقهی شنا با بیلی لی، پسری زورگو و خودنما، روبهرو میشود. او برای پنهانکردن ناتوانیاش در شنا به دروغ متوسل و در نهایت در استخر دچار حادثه میشود. دوستش (ورونیک)، دختری باهوش و قوی، او را نجات میدهد. مادر سیمبلین پس از این اتفاق دچار بحران روحی میشود و خانه را ترک میکند. سیمبلین با کمک دایی بیل میکوشد با غیبت مادرش کنار بیاید و معنای واقعی خانواده، دوستی و شجاعت را کشف کند.
چرا باید کتاب پسر زیر آب را بخوانیم؟
رمان پسر زیر آب با نگاهی تازه و صمیمی، دنیای کودکی را از زاویهی دید پسری ۹ساله روایت میکند. این رمان با طنز، جزئینگری و صداقت به دغدغههایی مانند ترس از ناشناختهها، فقدان، دوستی و هویت میپردازد. روایت اولشخص و زبان کودکانهی سیمبلین، تجربهای متفاوت و ملموس از رشد، مواجهه با مشکلات و تلاش برای فهمیدن خود و دیگران ارائه میدهد. رمان همزمان که سرگرمکننده است، به مسائل جدی و عمیق زندگی کودکان و خانوادهها نیز توجه دارد. خواندن این کتاب فرصتی برای همدلی با دنیای کودکان و درک بهتر احساسات و چالشهای آنها فراهم میکند.
خواندن این رمان معاصر به نوجوانان، والدین، معلمان و هر کسی که به دغدغههای کودکان، موضوعات خانوادگی، فقدان و هویت علاقهمند است، پیشنهاد میشود.
درباره آدام بارون
آدام بارون (Adam Baron) نویسنده، دانشیار رشتهی نویسندگی خلاق، بازیگر، کمدین و روزنامهنگاری است که پیش از رویآوردن به نویسندگی، بهعنوان مسئول روابط رسانهای در تلویزیون کانال ۴ فعالیت کرده است. او نویسندهی چندین رمان برای بزرگسالان است. از آثار او بهطور گسترده در رادیو بیبیسی ۴ اقتباس و اجرا شده است. او در حوزهی ادبیات کودک و نوجوان نیز نوشته است. نخستین کتاب او برای کودکان با عنوان شنا آزاد در سال ۲۰۲۰ منتشر شد و انتشار آثار بعدی او در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ میلادی ادامه یافت. آدام بارون دارای مدرک دکتری ادبیات بوده و سپس مدیریت دورهی معتبر کارشناسیارشد نویسندگی خلاق در دانشگاه کینگستون لندن را بر عهده داشته است. کتاب پسر زیر آب (The Boy Underwater) نوشتهی اوست.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
کتاب پسر زیر آب نامزد دریافت مدال کارنگی و جایزهی برنفورد بوآرس بوده است. این کتاب جوایزی نظیر جایزهی کتاب مدارس استاکپورت، جایزهی Awesome Book و جایزهی کتاب مدارس آکسفوردشر را از آن خود کرده است. همچنین این رمانْ کتاب ماه واتراستونز و یکی از کتابهای سال ۲۰۱۸ گاردین بوده است. کتاب شیرِ اسکار (نسخهی ۲۰۲۳) به قلم آدام بارون یکی از کتابهای منتخب سال گاردین بود. رمانهای این نویسنده به زبانهای بسیاری ترجمه شده و در شبکهی رادیو ۴ بیبیسی نیز بهصورت نمایش رادیویی اجرا شده است.
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره این کتاب چیست؟
- تایمز (The Times): آدام بارون قلمی روان و ظریف دارد و به موضوعات دشواری همچون سلامت روان و مرگومیر کودکانْ چاشنی طنز میبخشد.
- booktrust.org.uk: کتاب پسر زیر آب کاستیهای بزرگِ بزرگسالان را برجسته میکند؛ همچنین بر قدرت و پیامدهای احتمالی اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) تأکید میورزد. تمام این مضامین در قالب داستانی غافلگیرکننده، پرنشاط و خواندنی ارائه شده است.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
کتاب پسر زیر آب ترجمهی سید حسن رضوی توسط نشر دنگ در سال ۱۳۹۹ منتشر شده است.
بخشی از کتاب پسر زیر آب
«در همان لحظه، آلیشا و ورونیک و بیلی بدوبدو وارد شدند. میخواستند بدانند چه اتفاقی دارد میافتد. چرا اینجا بودیم؟ پرستار داشت با تلفن صحبت میکرد. برای همین خودم گفتم. سفرهٔ دلم باز شد؛ اینکه چطور هیچوقت به شنا نرفته بودم و بیلی من را به رقابت طلبیده بود؛ چطور من را هل داده بود توی استخر و مامان عصبانی شده بود. بعد، صبح بدون مامان از خواب بیدار شده بودم و اینجا به دیدنش آمده بودم. نقاشیهایش را پیدا کرده بودم و نمیدانستم معنایشان چیست. حتی به او دربارهٔ لانس و گالری تیت هم گفتم. همینطور که صحبت میکردم، آلیشا ساکت مانده بود؛ ورونیک و بیلی هم همینطور. از اینکه این حرفها را جلوی او میزدم، خجالت میکشیدم، ولی بیلی به حرفهایم نخندید. عجیب بود. حالا دیگر دوست شده بودیم؟
آلیشا از پرستار پرسید: «حالا اینجا نیست؟»
پرستار جواب داد: «خودش رو مرخص کرده؛ امروز صبح.»
این بار دومی بود که مامان غیبش میزد، ولی این بار کاملاً با دفعهٔ اول فرق میکرد که بیدار شدم و دایی بیل کنارم بود. آن دفعه وحشتناک بود، ولی این بار نه. اگر از بیمارستان بیرون رفته بود، فقط یک معنی داشت: حالش بهتر شده! احتمالاً همین حالا در خانهٔ خودمان بود و به این فکر میکرد که من کجایم! دست آلیشا را گرفتم و سعی کردم او را از بیمارستان بیاورم بیرون. دلم میخواست همهٔ چیزهایی را که همان موقع به او گفتم، پشت سر بگذارم. همهچیز میتوانست به همان حالتی برگردد که قبلاً بود: من و مامان با هم زندگی کنیم و فقط خودمان باشیم. لازم نبود به شنا بروم و برایم مهم نبود که، بهقول ورونیک، مشکل او با شنا چیست. فقط میخواستم مامان برگردد. ولی همان لحظه دکتر قدبلند از درِ انتهای سالن وارد شد: دکتر مارا.»