کتاب دختر و شبح
معرفی کتاب دختر و شبح
کتاب دختر و شبح (The girl and the ghost) نوشته هانا الکف و ترجمه عذرا گلفام، روایتی متفاوت از پیوند میان دختری تنها و موجودی جادویی است که در مرز میان واقعیت و خیال زندگی میکند. این اثر که در سال ۱۴۰۳ توسط نشر کتاب چار منتشر شده، با نگاهی تازه به مفاهیمی مانند دوستی، هویت و شجاعت، داستانی را در آسیای جنوب شرقی روایت میکند. این داستان با بهرهگیری از عناصر فولکلور و اسطورههای محلیْ ماجرای ثریا، دختری متفاوت و منزوی را دنبال میکند که با شبح پیوندی ناگسستنی برقرار میکند. این کتاب دغدغههای کودکی، ترسها و امیدهای نوجوانی را به تصویر میکشد و به موضوعاتی چون طردشدگی، خانواده و قدرت انتخاب میپردازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دختر و شبح اثر هانا الکف
کتاب دختر و شبح (افسانهها و قصههای مالزیایی) به قلم هانا الکف، رمانی است که در فضایی آمیخته با جادو و واقعیت، زندگی دختری به نام ثریا را روایت میکند. ثریا در روستایی کوچک و خانهای چوبی با مادرش زندگی میکند. او از همان کودکی با احساس متفاوتبودن و تنهایی دستوپنجه نرم میکند. داستان با مرگ جادوگری آغاز میشود که شبحی به نام پلسیت را برای مراقبت از نسل خود به جا میگذارد. این شبح پس از مرگ اربابش بهدنبال پیوند با وارث جدید، یعنی ثریا میگردد. بهتدریج رابطهای عمیق و پیچیده میان آن دو شکل میگیرد. کتاب بر پایهی روایت متناوب میان نگاه شبح و تجربههای ثریا بنا شده است. خواننده با لایههای مختلف زندگی ثریا، از کودکی تا نوجوانی آشنا میشود؛ تلاش برای یافتن جایگاه خود در میان همسالان، مواجهه با قلدری و طردشدگی و جستوجوی هویت خانوادگی. حضور شبح در زندگی ثریا هم نقش محافظ و هم آینهای برای ترسها و آرزوهای اوست. نویسنده با بهرهگیری از عناصر اسطورهای و فرهنگ محلی، فضایی خلق کرده است که در آن مرز میان خیر و شر، واقعیت و خیال بهسادگی قابلتشخیص نیست. رمان دختر و شبح با پرداختن به موضوعاتی چون دوستی، قدرت، آسیبپذیری و انتخابْ روایتی چندلایه و تأملبرانگیز ارائه میدهد.
خلاصه داستان دختر و شبح
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
رمان با مرگ جادوگری آغاز میشود که شبحی به نام پلسیت را به جا میگذارد. این شبح که سالها به دستور اربابش دست به شرارت میزد، حالا باید ارباب جدیدی پیدا کند؛ کسی که با او پیوند خونی داشته باشد. جستوجوی شبح به خانهی ثریا میرسد. ثریا با مادرش در روستایی دورافتاده زندگی میکند. او از همان کودکی با احساس متفاوتبودن و تنهایی روبهروست. شبح با نوشیدن چند قطره خون ثریا به او پیوند میخورد و نام صورتی را از او میگیرد. رابطهی ثریا و صورتی میان دوستی و وابستگی، محافظت و قدرت در نوسان است. ثریا با وجودِ داشتن دوستی جادویی، همچنان با مشکلاتی چون قلدری در مدرسه، فقر و نبود پدر دستوپنجه نرم میکند. صورتی که همزمان هم محافظ و هم تهدیدی بالقوه است، گاه برای دفاع از ثریا دست به کارهایی میزند که مرز میان خیر و شر را مبهم میکند. ثریا بهتدریج درمییابد که باید میان استفاده از قدرت شبح برای انتقام یا انتخاب مسیر بخشش و پذیرش تفاوتها تصمیم بگیرد. او با چالشهای هویتی، روابط خانوادگی پیچیده و تلاش برای یافتن جایگاه خود در جهان روبهرو میشود و یاد میگیرد که شجاعت فقط در مقابله با ترسها نیست؛ بلکه در پذیرش خود و دیگران نیز معنا پیدا میکند. اثر با رشد تدریجی ثریا و تغییر رابطهاش با صورتی به مفاهیمی چون دوستی، مسئولیت و قدرت انتخاب میپردازد.
چرا باید کتاب دختر و شبح را بخوانیم؟
رمان دختر و شبح (افسانهها و قصههای مالزیایی) با ترکیب عناصر جادویی و واقعیتهای ملموس زندگی، روایتی از رشد، دوستی و هویت ارائه میدهد. این کتاب تجربهی نوجوانی و دغدغههای آن را بهگونهای روایت میکند که هم برای نوجوانان و هم برای بزرگسالان ملموس است. پرداختن به موضوعاتی چون قلدری، طردشدگی، خانوادهی تکوالد و مرز میان خیر و شر باعث شده داستان عمقی فراتر از روایت فانتزی ساده داشته باشد. خواندن این کتاب فرصتی است برای همذاتپنداری با شخصیتی که با وجود تفاوتها و مشکلات بهدنبال معنا و دوستی واقعی است. همچنین آشنایی با فرهنگ و اسطورههای جنوب شرق آسیا به جذابیت و تازگی داستان افزوده است. کتاب دختر و شبح سرگرمکننده است و به سؤالات مهمی دربارهی هویت، قدرت و مسئولیت پاسخ میدهد.
خواندن این کتاب به نوجوانانی که با احساس متفاوتبودن، تنهایی یا قلدری مواجهند، پیشنهاد میشود. همچنین این رمان فانتزی معاصر به علاقهمندان داستانهای فانتزی، روایتهای رشد شخصیت و کسانی که به فرهنگها و اسطورههای آسیایی (مالزی) علاقه دارند، توصیه میشود.
درباره هانا الکف
هانا الکف (Hanna Alkaf) نویسندهای مالزیایی و پرفروش در عرصهی بینالمللی است که آثارش بهویژه در حوزهی ادبیات کودک و نوجوان با استقبال منتقدان و خوانندگان روبهرو شده و جوایز متعددی را از آنِ خود کرده است. او علاوهبر نویسندگی در مقام همویرایشگر مجموعهی The Grimoire of Grave Fates و ویراستار مجموعهی فانتزی The Beasts Beneath the Winds نیز فعالیت داشته است. هانا الکف دانشآموختهی رشتهی روزنامهنگاری از دانشگاه نورثوسترن است و پیش از تمرکز بر نویسندگی، بیش از یک دهه در زمینهی روزنامهنگاری و ارتباطات حرفهای فعالیت کرده و نوشتههایش در نشریات مختلف مالزی به چاپ رسیده است. او بخش عمدهی زندگی خود را در مالزی گذرانده و بیشتر وقتش را صرف نوشتن و پرورش جهانهای خیالی کرده است. از مهمترین آثار او میتوان به رمانهای دختر و شبح (The Girl and the Ghost) و حمرا و جنگل خاطرات (Hamra and the Jungle of Memories) اشاره کرد که برای مخاطبان کودک و نوجوان نوشته شده است.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
هانا الکف برندهی جایزهی فریمن و نامزد نهایی جایزهی کِرکِس بوده است. رمان دختر و شبح که یک فانتزی معاصر برای نوجوانان به شمار میرود، افتخارات متعددی کسب کرده؛ ازجمله انتخاب بهعنوان اثر استاندارد طلایی انجمن کتابخانههای جوانان (Junior Library Guild)، حضور در فهرست بهترین کتابهای سال School Library Journal، انتخاب بهعنوان کتاب برگزیدهی CCBC در سال ۲۰۲۴ و قرارگرفتن در فهرست بهترین کتابهای کودکان بانک استریت در سال ۲۰۲۴ میلادی. این اثر همچنین نامزد دریافت جوایزی چون Golden Dome Book Award، Nutmeg Book Award و Golden State Children’s Book Award بوده است.
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره این کتاب چیست؟
thatbookgalblogs.wordpress.com: کتاب دختر و شبح سرشار از احساسات گوناگون است و در واقع احتمالاً خواندن آن برای یک بزرگسال از یک مخاطبِ نوجوانِ دورهی راهنمایی، دلخراشتر و جانسوزتر است. وقتی کتاب را از نگاه یک بزرگسال میخوانید، درمییابید که ماجرا فراتر از داستان مادری است که صرفاً بیاعتنا به نظر میرسد. کنار هم قرارگرفتن تدریجی همهی نشانهها و سرنخهایی که در طول داستان پراکنده شدهاند، در نهایت چنان تأثیری بر من گذاشت که فقط گریه میکردم و گریه میکردم.
litbooks.com.my: هانا الکف در رمان دختر و شبح داستانی پرانرژی، سرشار از احساس و همدلی آفریده است. خواندن این رمان موجی از عواطف گوناگون را در من برانگیخت. باید هشدار داد که اگر کودک یا نوجوانی بسیار حساس دارید، بخش پایانی داستان میتواند نسبتاً تاریک و حتی هولناک باشد. این رمان لایههای متعددی برای تأمل دارد و به موضوعات سنگینی میپردازد؛ ازجمله آسیبی که چسبیدن به چیزی به همراه دارد، تأثیر مخرب حسادت بر روابط، و اینکه گریختن از بخشهای دشوار یا دردناک زندگی در نهایت فقط اوضاع را بدتر میکند. بااینهمه روشنایی و امید نیز در داستان کم نیست. ارزش گرانسنگ دوستی یکی از محورهای اصلی رمان حاضر است.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
کتاب دختر و شبح با ترجمهی زهرا نظری و ویراستاری حکیمه نوابی در سال ۱۴۰۳ توسط انتشارات داژو منتشر شده است.
بخشی از کتاب دختر و شبح
«نیمهشب.
ماه گرد و کامل و درخشان به آسمان تکیه زد، اما ابرهای مواج و بدشگون جلوی مهتاب و حتی نور ستارهها را میگرفتند. هوا بیرحمانه گرم و شرجی و سنگین بود. این گرما و رطوبت کلافهکننده، قول طوفانی بزرگ و حتمی را میداد. صورتی دید ثریا با احتیاط اول یک دستش را با لباسهایش پاک کرد و بعد دست دیگرش را. شک داشت عرق دستهایش مربوط به دما و کارهایی باشد که میخواستند بکنند.
وقتی بهسمت مسجد میرفتند، ثریا به جینگ گفت: «مطمئنی این نقشه میگیرد؟» آن شبِ تاریک و شرجی صدای قدمهایشان را هم خفه کرده بود.
جینگ جواب داد: «بیاعتمادیات پاک ناامیدم میکند. از طرفی، دلم نمیخواهد این را بگویم، اما چارهٔ دیگری نداریم.»
صورتی که سعی میکرد امیدوار باشد، گفت: «مگر اینکه من در نهایت، به بردگی مردی دیوانه و تشنهٔ قدرت دربیایم.»
ثریا نگاه تندی به او انداخت. صورتی تسلیم شد و گفت: «البته اعتراف میکنم اصلاً فکر خوبی نیست.»
ثریا گفت: «ساکت شو، صورتی.» با احتیاط قدم برمیداشت و مسیر خاکی زیر پایش صدای خرتخرت ملایمی میداد.
جینگ گفت: «باید عجله کنیم. مطمئناً مادرهایمان الآن در راهند.»
«راستش، نگرانی من از این بابت نیست.»»