کتاب نهنگ گمشده
معرفی کتاب نهنگ گمشده
کتاب نهنگ گمشده (The Lost Whale) نوشته هانا گلد و ترجمه کیمیا فضایی، رمانی برای نوجوانان است که نشر کتاب چار آن را در سال ۱۴۰۱ منتشر کرده است. این اثر با محوریت پسری به نام ریو ترنر به موضوعاتی مانند خانواده، جدایی، دلتنگی و پیوندهای عمیق انسانی با طبیعت میپردازد. داستان در شهری ساحلی در کالیفرنیا شکل میگیرد و با ورود ریو به خانهی مادربزرگش، ماجراهایی تازه و پر از کشف و شهود آغاز میشود. این رمان با نگاهی دقیق به احساسات نوجوانان، دغدغههای خانوادگی و ارتباط انسان با حیوانات، فضایی صمیمی و درعینحال پررمزوراز خلق کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب نهنگ گمشده اثر هانا گلد
کتاب نهنگ گمشده به قلم هانا گلد، رمانی معاصر دربارهی ریو، پسری ۱۱ساله است که پس از بیماری مادرش ناچار میشود برای مدتی به کالیفرنیا و نزد مادربزرگش برود. فضای داستان در شهری کوچک و ساحلی به نام خلیج اقیانوس میگذرد؛ جایی که اقیانوس آرام و حضور نهنگها نقش مهمی در رمان دارد. نویسنده با خلق شخصیتهایی چندوجهی و فضایی ملموس به دغدغههای نوجوانان در مواجهه با تغییرات بزرگ زندگی، دلتنگی و تلاش برای یافتن هویت شخصی میپردازد. کتاب با روایت خطی و فصلبندی منظم، خواننده را قدمبهقدم با ریو همراه میکند؛ از لحظهی ورودش به خانهی مادربزرگ تا کشف رازهایی دربارهی گذشتهی مادرش و ارتباطش با نهنگها. در کنار داستان اصلی، موضوعاتی چون بیماریهای روانی، اهمیت خاطرات، قدرت طبیعت و دوستیهای تازه نیز در بطن اثر جریان دارد. رمان نهنگ گمشده با زبان ساده و توصیفهایش تصویری از رشد و بلوغ احساسی یک نوجوان در دل چالشهای زندگی ارائه داده است.
خلاصه داستان نهنگ گمشده
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
ریو ترنر، پسر ۱۱ساله، پس از بیماری مادرش به اجبار به کالیفرنیا و خانهی مادربزرگش (فرن) فرستاده میشود. او که از جدایی و تغییر محیط ناراحت است، ابتدا با مادربزرگ و فضای جدید احساس بیگانگی میکند. خانهی ساحلی فرن، اقیانوس و صدای امواج، برای ریو غریب و آرامشبخش است. ریو با کشف جعبهی شادی مادرش و دفتر نقاشی پر از تصویر نهنگها به گذشتهی مادرش و علاقهی او به نهنگهای خاکستری پی میبرد. این کشف جرقهای برای جستوجوی معنای شادی و ارتباط با مادرش میشود. آشنایی با مارینا، دختری همسنوسال و علاقهمند به نهنگها مسیر تازهای پیش پای ریو میگذارد. آنها با هم به تماشای نهنگها میروند. ریو میکوشد با ثبت تصاویر نهنگها، امید و شادی را به مادرش بازگرداند. او در این مسیر با چالشهای احساسی، خاطرات تلخ و شیرین و رازهای خانوادگی روبهرو میشود و بهتدریج معنای واقعی پیوند، پذیرش و امید را درمییابد.
چرا باید کتاب نهنگ گمشده را بخوانیم؟
رمان نهنگ گمشده به دغدغههای نوجوانان در مواجهه با بحرانهای خانوادگی و تغییرات ناگهانی میپردازد. این کتاب با پرداختن به موضوعاتی چون بیماری روانی والدین، دلتنگی، جستوجوی هویت و پیوند با طبیعت، فرصتی برای همدلی و درک عمیقتر احساسات نوجوانان فراهم میکند. حضور پررنگ اقیانوس و نهنگها به رمان رنگوبویی شاعرانه و الهامبخش میبخشد و مخاطب را به تأمل دربارهی ارتباط انسان و طبیعت دعوت میکند. همچنین این اثر شخصیتپردازی دقیق و روند تدریجی رشد ریو، امکان همذاتپنداری و یادگیری مهارتهای مواجهه با چالشهای زندگی را فراهم میآورد.
خواندن این کتاب به نوجوانانی که با دلتنگی، جدایی یا تغییرات بزرگ در زندگی روبهرو هستند، پیشنهاد میشود. همچنین این رمان معاصر به علاقهمندان به داستانهایی با درونمایهی خانواده، دوستداران طبیعت و کسانی که به موضوعاتی مانند رشد فردی و بلوغ احساسی اهمیت میدهند، توصیه میشود.
درباره هانا گلد
هانا گلد (Hannah Gold) نویسندهی برجستهی بریتانیایی در حوزهی ادبیات کودک است که پیش از تمرکز بر دنیای نویسندگی، در صنعت فیلم و نشریات فعالیت داشت. نخستین رمان او، «آخرین خرس» (The Last Bear)، به یک پدیدهی ادبی تبدیل شد؛ این اثر علاوه بر راهیابی به فهرست پرفروشها و ترجمه به بیش از ۲۵ زبان، جوایز معتبری همچون جایزه کتاب کودک «بلو پیتر» (Blue Peter) و جایزه کتاب کودک «واتراستونز» را در سال ۲۰۲۲ از آن خود کرد. این رمان همچنین نامزد نهایی جوایز ارزشمندی چون «کتاب کودک سال بریتانیا» و «جایزه کتاب مستقل» (Indie Book Awards) بوده است. تمامی آثار گلد، از جمله کتاب «نهنگ گمشده» (برندهی جایزه سفرنامهنویسی ادوارد استنفورد)، با تصویرگریهای لِوی پینفولد (برنده مدال کیت گریناِوی) منتشر شدهاند. هانا گلد که به دلیل پیوند عمیق آثارش با طبیعت و حمایت از حقوق حیوانات شناخته میشود، سفیر سازمان حفاظت از نهنگها و دلفینها (WDC) است. او در حال حاضر در لینکلنشر، در کنار همسر و لاکپشت خانگیاش زندگی میکند.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
کتاب نهنگ گمشده (The Lost Whale) برندهی جایزهی بهترین کتاب کودک سال ۲۰۲۳ ادوارد استنفورد شده است. هانا گلد بهخاطر نگارش کتاب آخرین خرس برندهی جایزهی کتاب کودک واتراستونز و جوایز کتاب بلو پیتر در سال ۲۰۲۲ شد. سومین کتاب این نویسنده با عنوان در جستوجوی خرس که دنبالهای بر کتاب آخرین خرس است، بلافاصله پس از انتشار در فهرست پرفروشترینها قرار گرفت. چهارمین کتاب هانا گلد، ماه لاکپشت نیز در فهرست نهایی نامزدهای جوایز کتاب FCBG قرار گرفته است.
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره این کتاب چیست؟
آبزرور (The Observer): رمان نهنگ گمشده یک اثر داستانیِ پرکشش و شاعرانه است که توسط لِوی پینفولدِ بزرگ تصویرگری شده است.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
این کتاب بهوسیلهی نشرهای گوناگونی منتشر شده است؛ برای نمونه میتوان به فهرست زیر اشاره کرد:
- نهنگ گمشده ترجمهی صبا جمالی، نشر مشاوران آموزش، ۱۴۰۳.
- نهنگ گمشده ترجمهی شادی غفیری، انتشارات سیصد و شصت درجه، ۱۴۰۳.
بخشی از کتاب نهنگ گمشده
«برچ قاطعانه گفت هیچکس جز خودش حق رفتن به دریا را ندارد. خیال ریو راحت شد. زیر آسمان تیره، دریا تقریباً سیاه و عمیقتر از چیزی بود که تصور میکرد.
«مارینا، کنار قایق بمون و وقتی بهت گفتم کاتر رو بهم بده. ریو، کار تو اینه که مطمئن بشی نهنگ پرنده زیادی نزدیک پوزهسفید نشه. اگه شد، اونوقت بذارش روی دندهعقب. اینطوری. فهمیدی؟ اینجوری هم میره جلو.»
ریو به نشانهٔ تأیید سر تکان داد. نمیخواست برچ متوجه لرزش دستانش بشود.
«فرن تماسهای رادیویی رو میگیره و بهمون میگه بقیهٔ قایقها کی میرسن. این کاری نیست که تنهایی بتونیم انجام بدیم.»
برچ جعبهابزارش را باز کرد و کاتر، چاقو و چند ابزار دیگر را بیرون آورد. کاترها را به مارینا داد: «اول طنابهایی رو که دور بدنش پیچیده شده میبُرم. بعدش میآم روی آب. اونوقت چاقو رو بهم بده تا چند تا از تلههای میگو رو ببرم. امیدوارم تا من دارم این کارها رو میکنم، قایقهای دیگه از راه برسن تا تور دور دمش رو آزاد کنیم. حاضرین؟»
برچ نگاهشان کرد. همه آمادگیشان را نشان دادند. بعد، بدون اینکه یک ثانیه وقت هدر بدهد، زیر آب ناپدید شد.
از آن لحظه به بعد، قایق تقریباً مثل اتاق عمل شد. برچ آمد روی آب. به مارینا گفت چه میخواهد و او ابزار را با مهارت به برچ میداد.»