کتاب تاملاتی برای انسان های فانی
معرفی کتاب تاملاتی برای انسان های فانی
کتاب تاملاتی برای انسان های فانی (Meditations for mortals) نوشته الیور برکمن، ترجمه علیرضا شفیعی نسب و اثری است که نشر ترجمان علوم انسانی آن را در سال ۱۴۰۳ منتشر کرده است. این کتاب مجموعهای از درسها و تأملات کوتاه دربارهی زندگی، محدودیتهای انسانی و هنرِ تمرکز بر آنچه واقعاً اهمیت دارد، ارائه میدهد. نویسنده با سابقهی روزنامهنگاری و نگارش ستونهای پرطرفدار در حوزهی روانشناسی در این اثر بهسراغ دغدغههای روزمرهی انسان معاصر رفته و کوشیده راهی برای مواجهه با اضطرابها، فشارهای بهرهوری و وسواس کنترل بر زندگی پیشنهاد کند. کتاب با نگاهی فلسفی و درعینحال کاربردی، خواننده را به پذیرش کاملنبودن و محدودیتهای ذاتی انسان دعوت کرده و کوشیده راهی برای زیستنِ معنادار در دنیای پرآشوب امروز نشان دهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تاملاتی برای انسان های فانی اثر الیور برکمن
کتاب تأملاتی برای انسانهای فانی (۲۸ درس برای پذیرش محدودیتها و پرداختن به آنچه اهمیت دارد) به قلم الیور برکمن، اثری است که در قالب ۲۸ فصل کوتاه به موضوع محدودیتهای انسانی و هنر پذیرش آنها پرداخته است. این کتاب با رویکردی تأملبرانگیز و گاه انتقادی به بررسی این پرسش میپردازد که چگونه میتوان در جهانی پر از وظایف بیپایان، فرصتهای بیشمار و آیندهای نامشخص، زندگی معنادار و رضایتبخشی داشت. نویسنده باتکیهبر تجربههای شخصی و گفتوگوهای متعدد با افراد مختلف، تلاش کرده است تصویری واقعگرایانه از دغدغههای انسان معاصر ارائه دهد؛ از اضطراب بهرهوری و ترس از عقبماندن تا وسواس کنترل و کمالگرایی. ساختار کتاب حاضر بهگونهای طراحی شده که هر فصلِ آن به یک جنبهی خاص از موضوعات یادشده پرداخته و در پایان، راهکار یا نگرشی تازه برای مواجهه با آن ارائه شده است.
الیور برکمن در کتاب تأملاتی برای انسانهای فانی ناکاملگرایی را بهعنوان رویکردی رهاییبخش معرفی کرده و نشان داده است که پذیرش محدودیتها نهتنها مانعی برای زندگی معنادار نیست، بلکه میتواند به رهایی و آرامش و حتی خلاقیت بیشتر منجر شود. کتاب تأملاتی برای انسانهای فانی هم به مسائل فردی و هم به دغدغههای جمعی انسان امروز توجه کرده و با زبانی صمیمانه و دقیق، خواننده را به بازنگری در باورها و عادتهای خود دعوت کرده است. عنوان کامل این اثر در زبان مبدأ عبارت است از Meditations for mortals : four weeks to embrace your limitations and make time for what counts.
خلاصه کتاب تاملاتی برای انسان های فانی
الیور برکمن با اشاره به تجربههای شخصی و مشاهدهی فراگیر اضطراب و فشارهای زندگی مدرن به این نتیجه رسیده که تلاش بیپایان برای کنترل کامل زندگی، دستیابی به بهرهوری حداکثری و رسیدن به استانداردهای کمال به رضایت و آرامش منجر نمیشود؛ بلکه اغلب باعث فرسودگی، پوچی و احساس ناکافیبودن میشود. نویسنده ناکاملگرایی را بهعنوان راهی برای رهایی از این چرخهی بیپایان معرفی و تأکید کرده که پذیرش محدودیتهای ذاتی انسان ازجمله زمان محدود، تواناییهای محدود و آسیبپذیری در برابر رویدادهای پیشبینینشده میتواند به زندگی معنادارتر و آزادتر منجر شود. هر فصل از کتاب به یکی از جنبههای این موضوع میپردازد؛ از مواجهه با احساس عقبماندن و اضطراب بهرهوری گرفته تا هنر تصمیمگیری، اهمیت تکمیل کارها، مواجهه با اطلاعات بیشازحد و انتخاب جبهههای نبرد شخصی در دنیای پرآشوب. نویسنده با مثالهای ملموس و روایتهای کوتاه نشان داده که رهایی از وسواس کنترل و کمال نهتنها به کاهش اضطراب کمک میکند، بلکه امکان تجربهی لحظهی حال، تمرکز بر روابط و فعالیتهای معنادار و خلاقیت بیشتر را فراهم میآورد. این کتاب دعوتی است به زیستن در لحظه، پذیرش ناکاملی و انتخاب آگاهانهی آنچه واقعاً ارزش وقت و انرژی را دارد.
چرا باید کتاب تاملاتی برای انسان های فانی را بخوانیم؟
کتاب تأملاتی برای انسانهای فانی به دغدغههای رایج انسان معاصر میپردازد و بهجای ارائهی راهکارهای سریع و دستورات گامبهگام، خواننده را به بازنگری در نگرشها و عادتهای ذهنی خود دعوت میکند. ویژگی شاخص این کتاب تأکید بر ناکاملگرایی و پذیرش محدودیتهاست؛ رویکردی که میتواند به کاهش اضطراب، افزایش رضایت و تمرکز بر اولویتهای واقعی زندگی منجر شود. نویسنده با مثالهای ملموس و روایتهای شخصی نشان داده است که رهایی از وسواس کنترل و کمال، راه را برای تجربهی زندگی معنادارتر و روابط انسانی عمیقتر باز میکند. این کتاب میتواند برای کسانی که بهدنبال راهی برای مواجهه با فشارهای زندگی مدرن و یافتن آرامش در میان آشوب روزمره هستند، الهامبخش باشد.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که با اضطراب بهرهوری، کمالگرایی، احساس عقبماندن یا فشارهای زندگی مدرن دستوپنجه نرم میکنند. همچنین این اثر به افرادی که بهدنبال معنا، آرامش و تمرکز بر اولویتهای واقعی زندگی هستند یا به تأملات فلسفی و روانشناختی دربارهی زیستن در دنیای امروز علاقه دارند، توصیه میشود.
درباره الیور برکمن
الیور برکمن (Oliver Burkeman) متولد سال ۱۹۷۵ میلادی، روزنامهنگار و نویسندهای بریتانیایی است که سالها برای روزنامهی گاردین و در ستون هفتگی پرفروشی با عنوان «این ستون زندگی شما را تغییر خواهد داد» مینوشت. او در سال ۲۰۲۱ میلادی کتاب «چهار هزار هفته: راهنمای مدیریت زمان برای انسانهای فانی» (Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals) را منتشر کرد؛ اثری که در حوزهی روانشناسی و فلسفهی زمان قرار داشته و به موضوع مدیریت زندگی و دستیابی به شادی پرداخته است. الیور برکمن تحصیلات ابتدایی و متوسطهی خود را در مدرسهی هانتینگتون یورک گذراند و سپس در دانشگاه کمبریج، کالج مسیح (Christ’s College)، تحصیل کرد. او در دوران کارشناسی سردبیر روزنامهی دانشجویی Varsity بود و در سال ۱۹۹۴ با مدرک علوم اجتماعی و سیاسی فارغالتحصیل شد. علاقهی این نویسنده به حرفهی روزنامهنگاری از دوران کودکی آغاز شد؛ زمانی که خبرنامههای یکصفحهای دستساز میان همکلاسیهایش پخش میکرد. الیور برکمن خبرنامهای به نام The Imperfectionist نیز منتشر کرده است. او نویسندهی کتاب تأملاتی برای انسانهای فانی (Meditations for mortals : four weeks to embrace your limitations and make time for what counts) است.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
الیور برکمن جوایزی مانند روزنامهنگار جوان سال را از سوی انجمن مطبوعات خارجی (FPA) و داستان علمی سال را از همان انجمن (برای مقالهای دربارهی آگاهی) دریافت کرده است و نیز در فهرست نامزدهای جوایز معتبر دیگری مانند جایزهی اورول قرار گرفته است. این جوایز بهپاس فعالیتهای برجستهی او در روزنامهنگاری برای روزنامهی گاردین و سایر نشریات در حوزهی روانشناسی و بهرهوری اعطا شده است.
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره این کتاب چیست؟
- کال نیوپورت، نویسندهی کتابهای «تولید کند» و «کار عمیق»: کتاب حاضر مسیری عملی برای تحول شخصی ارائه میدهد؛ مسیری که به شما کمک میکند از جذابیت سطحی و پرهیاهوی مشغولیتهای بیپایان دوری کنید و شادی آزادکنندهای را در محدودیتها و نقصهای زندگی بیابید. خواندن این کتاب ضروری است.
- کتی رنتزنبینک، نویسندهی کتاب «چگونه بهتر احساس کنیم»: این اثر، کتابی دلپذیر و جذاب و دقیق و دلگرمکننده است.
- مارک منسون، نویسندهی کتاب «هنر ظریف بیخیالی»: الیور برکمن در ارائهی مشاوره در زمینهی بهرهوری تواناست.
- کریستا تیپت، میزبان برنامهی On Being: من ماجراجوییهای شخصی، ادبی و روزنامهنگاری الیور برکمن را در مسیر دستیابی به خرد، با تحسین و هیجان دنبال میکنم. همهی ما باید این کتاب را بخوانیم.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
این کتاب بهوسیلهی نشرهای گوناگونی منتشر شده؛ برای نمونه میتوان به فهرست زیر اشاره کرد:
- تاملاتی برای انسان فانی : تمرینی چهار هفتهای برای پذیرش محدودیتها و پرداختن به کارهای مهم ترجمهی بهجت قاسمزاده، انتشارات میلکان، ۱۴۰۴.
- تاملاتی بر انسان فانی : چهارهفته تا پذیرش محدودیتهایمان و تمرکز بر کارهای مهم ترجمهی مریم اصغرپور، نشر آموخته، ۱۴۰۴.
- درسهایی از فناپذیری : یک دوره چهار هفتهای برای پذیرش محدودیتهایتان و وقت گذاشتن برای آنچه مهم است ترجمهی بهاره پیری، نشر بله، ۱۴۰۴.
- تاملاتی برای انسان فانی : چهار هفته تا پذیرش محدودیتهایمان و یافتن مجالی برای اموری که به راستی مهماند ترجمهی میثم همدمی، نشر نوین توسعه ،۱۴۰۳.
- تاملاتی برای انسان فانی: چهار هفته با پذیرش محدودیتها و وقت گذاشتن برای آنچه ارزش دارد ترجمهی مرضیه حسینپور، نشر مون، ۱۴۰۳.
بخشی از کتاب تاملاتی برای انسان های فانی
«اگر هنوز روشن نیست، دوباره تأکید میکنم: استقبال از محدودیتها به معنی قناعت به کم نیست. به این معنی نیست که منفعلانه یک گوشه بنشینیم و بگذاریم هر اتفاقی برایمان بیفتد. من اصلاً با این ادعا (که گاه به کرت وانهگت و گاهی به دیگرانی همچون دالایلاما و ریک وارن نسبتش میدهند و میان معنویتگرایان خودخوانده طرفدار دارد) موافق نیستم که میگوید «ما انسانها موجود هستیم، نه کردار». کل هدف مواجهه با حقیقتِ تناهی این است که وقتی دیگر نخواهیم تمام کارهای ارزشمند را انجام دهیم یا بیعیبونقص و کامل انجامشان دهیم یا با هدف دستیابی به حس امنیت و کنترل انجامشان دهیم، آنوقت اختصاص زمان به فعالیتهای ارزشمند و پربار آسانتر میشود. برای همین است که این هفته تمرکزمان بر هنر انجام کارهای ناکامل است. بهترین راهی که برای آغاز این کار سراغ دارم (بهخصوص وقتی گرفتار اهمالکاری هستید یا برای حرکت بعدی تردید دارید) این است که دنبال نوعی تصمیم بگردید که از شما بربیاید. سپس همان تصمیم را بگیرید.
درباب هنر تصمیمگیری، نوشتههای پژوهشی و عامهپسند زیادی وجود دارد، اما بخش زیادی از این نوشتهها از نکتهٔ اصلی غافل میمانند و تصمیم را چیزی جلوه میدهند که پیش میآید. انگار با لباس رسمی پشت میزی نشستهایم، قهوه مینوشیم و هرازگاهی یک زیردست به دفتر میآید و پوشهای حاوی فلان تصمیمی که باید بگیریم در دست دارد. شاید رؤسا و بزرگان تصمیمات را اینطور تجربه میکنند و برای ما آدمهای معمولی هم گاهی پیش میآید که تصمیمی به این شکل پیش رویمان قرار بگیرد. فلان پیشنهاد کار را قبول کنیم؟ به خواستگارمان پاسخ مثبت بدهیم؟ کیفپولمان را به دزد بدهیم یا مقاومت کنیم؟ اما بیشتر اوقات مسیری که کیفیت زندگیمان را بیشتر میکند این است که تصمیمات را نه چیزی که پیش میآید، بلکه چیزی بدانیم که خودمان به شکارش میرویم. به بیان دیگر، فرضمان این باشد که در کنجوکنارهای آشفتهبازار گیجکنندهٔ کار و زندگی، دستکم یک تصمیم نهفته است که همین الان میتوانیم اتخاذ کنیم تا از گرفتاری دربیاییم و به حرکت بیفتیم.»