کتاب قصه های شب یلدا (جلد هفتم، ناز و نیاز و حامد پسر خالد جوهری)
معرفی کتاب قصه های شب یلدا (جلد هفتم، ناز و نیاز و حامد پسر خالد جوهری)
کتاب قصه های شب یلدا (جلد هفتم، ناز و نیاز و حامد پسر خالد جوهری) نوشتهی فرشته احمدی و توسط نشر ویدا منتشر شده است. این کتاب بخشی از مجموعهای است که با هدف بازآفرینی و روایت دوبارهی افسانهها و قصههای کهن ایرانی به زبان امروز نوشته شدهاند. در این جلد، دو داستان اصلی روایت میشود: یکی قصهی عاشقانهی ناز و نیاز و دیگری ماجرای حامد پسر خالد جوهری. نویسنده با الهام از منابع پیشین و بهرهگیری از عناصر اسطورهای و فولکلور، قصههایی را بازگو کرده که هم ریشه در سنت دارند و هم با نگاهی تازه و زبانی امروزی بازآفرینی شدهاند. این اثر با نثری داستانی و فضاسازی خیالانگیز، مخاطب را به دنیای قصههای شب یلدا میبرد؛ جایی که عشق، تقدیر، رؤیا و سرنوشت در هم تنیدهاند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب قصه های شب یلدا (جلد هفتم، ناز و نیاز و حامد پسر خالد جوهری)
کتاب قصه های شب یلدا (جلد هفتم، ناز و نیاز و حامد پسر خالد جوهری) به قلم فرشته احمدی، روایتی مدرن از قصههای کهن ایرانی است که در قالب داستانهایی پیوسته و چندلایه روایت میشود. این کتاب با الهام از افسانهها و روایتهای شفاهی، دو داستان اصلی را در دل خود جای داده است: نخست، قصهی ناز و نیاز که با محوریت عشق، جستوجو و تقدیر شکل گرفته و دوم، ماجرای حامد پسر خالد جوهری که در ادامهی فضای اسطورهای و خیالانگیز کتاب روایت میشود. ساختار کتاب بر پایهی روایتهای تو در تو و زاویهدیدهای مختلف بنا شده است؛ گاهی قصه از زبان پدر یا پدربزرگ نقل میشود و گاهی راویان جوانتر، روایت را پیش میبرند. در این میان، عناصر نمادین مانند گلها، باغها، خواب و رؤیا، و شخصیتهایی با نامهای معنادار، فضای داستان را به سوی اسطوره و تمثیل سوق دادهاند. کتاب با زبانی امروزی و در عین حال وفادار به لحن قصهگویی سنتی، تلاش کرده است تا پیوندی میان گذشته و حال برقرار کند و مخاطب را به دنیای خیال و اسطوره ببرد. فرشته احمدی در این اثر، دغدغههای انسانی چون عشق، آزادی، سرنوشت و هویت را در بستری از قصههای ایرانی بازتاب داده است.
خلاصه داستان قصه های شب یلدا (جلد هفتم، ناز و نیاز و حامد پسر خالد جوهری)
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند! در قصهی ناز و نیاز، داستان از باغچهای آغاز میشود که دو گل به نام ناز و نیاز در آن روییدهاند؛ اما این گلها نماد دو عاشقاند که سرنوشتشان در خواب و رؤیا به هم گره خورده است. نیاز، شاهزادهای از شهر عشق، در رؤیا عاشق صورتی میشود که هرگز در بیداری ندیده و همین رؤیا او را به سفری پرماجرا و جستوجوی معشوق میکشاند. پادشاه برای یافتن دختر رؤیایی پسرش، زنان شهر را به نمایش میگذارد اما نیاز هیچکدام را شبیه معشوقش نمییابد و سرانجام راهی بیابان میشود. در مسیر، با درویشی روبهرو میشود که پارچهای با نقش چهرهی معشوق به او میدهد و او را به سوی سرنوشتش راهنمایی میکند. در سوی دیگر، در شهر حسن، پادشاه فتنه و همسرش آشوب، پس از سالها انتظار صاحب دختری به نام ناز میشوند. ناز و پریدخت (دختر وزیر) با هم بزرگ میشوند و در قصر پادشاه، زیر سایهی محدودیتها و ترسها، رؤیای عشق و آزادی را در سر میپرورانند. پادشاه با سختگیری و خشونت، هر خواستگاری را که به سراغ ناز میآید، از میان برمیدارد و دختران را در قصر زندانی میکند. سرانجام، ناز و پریدخت به بهانهی آرامش و دوری از شهر، به قصری در کنار دریاچه فرستاده میشوند. در آنجا، پریدخت دل به نگهبانی به نام حید میبندد و ناز در رؤیاهایش همچنان به دنبال معشوق گمشده است. با ورود نیاز به قصری که ناز در آن ساکن است، سرنوشت این دو عاشق به هم گره میخورد و قصه با پیوند رؤیا و واقعیت، عشق و تقدیر، به نقطهی اوج خود میرسد. در این میان، شخصیتهای فرعی مانند دایه، باغبان و نگهبانان، هر یک نقشی در پیشبرد داستان و خلق فضای اسطورهای دارند. روایت با نگاهی به سرنوشت، آزادی و جستوجوی هویت، قصهی عاشقانهای را در دل افسانههای ایرانی بازآفرینی کرده است.
چرا باید کتاب قصه های شب یلدا (جلد هفتم، ناز و نیاز و حامد پسر خالد جوهری) را بخوانیم؟
این کتاب با بازآفرینی قصههای کهن ایرانی و پیوند آنها با دغدغههای امروزی، فرصتی برای تجربهی دوبارهی افسانهها و اسطورهها فراهم کرده است. روایت چندلایه و شخصیتپردازیهای دقیق، امکان همذاتپنداری با شخصیتهایی را میدهد که میان رؤیا و واقعیت، عشق و تقدیر، در جستوجوی هویت و آزادیاند. زبان امروزی و فضاسازی خیالانگیز، کتاب را برای نسل جدید جذاب کرده و در عین حال، ارزشهای فرهنگی و ادبیات سنتی را زنده نگه داشته است. خواندن این اثر، نهتنها لذت قصهگویی را زنده میکند، بلکه مخاطب را به تأمل دربارهی مفاهیمی چون سرنوشت، عشق، آزادی و هویت وا میدارد.
خواندن این کتاب به علاقهمندان ادبیات داستانی، دوستداران افسانهها و روایتهای اسطورهای، نوجوانان و جوانانی که به قصههای عاشقانه و پررمزوراز علاقه دارند و کسانی که به دنبال پیوند میان سنت و مدرنیته در ادبیات هستند، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب قصه های شب یلدا (جلد هفتم، ناز و نیاز و حامد پسر خالد جوهری)
«واقعیت این است که ناز و نیاز پیش از آنکه گلهایی باشند در باغچهٔ ما، دو عاشق بودند که گویی در خواب عاشق هم شده بودند؛ یا شاید فقط نیاز در خواب عاشق ناز شده بود و برای یافتنش خود را آوارهٔ کوه و بیابان کرده بود و ناز یا خوابش را دیده بود یا منتظرش بود، چون تقدیر اینچنین بود که آن دو یکدیگر را ملاقات کنند. پدر همیشه اول قصهٔ نیاز را میگفت، شاید چون او و سرزمینش را بیشتر دوست داشت. اما گمان میکنم پدربزرگ قصهٔ شهر حُسن را ترجیح میداد، زیرا روایتش را از مغربزمین شروع میکرده. من هم اول داستان نیاز را میگویم، اما بعد از این به عهدهٔ شماست که داستان را برای نوههایتان از کجا شروع کنید و نقطهٔ پایان را بعد از کدام جمله بگذارید. گمانم پدربزرگ مردی خشک و جدی بوده که دوست داشته شروع صحبتش دربارهٔ پادشاهی ظالم به نام فتنه باشد که زنی داشته آشوبنام. اما پدر اول حرف از نیاز میزد و قصهٔ عاشقی او را. همیشه اندکی سنگین و با طمأنینه شروع میکرد، اما هر چه میگذشت، لحنش نرمتر میشد. ما هم بیشتر به آن عادت میکردیم. «ناز و نیاز دو گل بودند در باغ پدربزرگ و بعد بوتهای شدند در باغچهٔ ما و همچنان به یادگار ماندند. تا هر سال به معاد جسمانی و روحانی برگردند و ما هنگام رنج و خوشی چشممان به آنها باشد تا نه خوشیها فریبمان دهند و نه رنجها خستهمان کنند. و این بهترین میراثی است که کسی میتواند برای فرزندانش باقی بگذارد.»