کتاب امام خمینی و جمال عبدالناصر
معرفی کتاب امام خمینی و جمال عبدالناصر
معرفی کتاب امام خمینی و جمال عبدالناصر
کتاب الکترونیکی «امام خمینی و جمال عبدالناصر» (بررسی اسناد و روایتها دربارهٔ رابطهٔ انقلاب اسلامی ایران و دولت مصر) نوشتهٔ «هادی خسروشاهی» و با همکاری مترجم «مهدی سرحدی» توسط «مرکز اسناد انقلاب اسلامی» منتشر شده است. این اثر به بررسی ادعاها و روایتهای مختلف دربارهٔ ارتباط میان رهبر انقلاب اسلامی ایران و جمال عبدالناصر، رئیسجمهور مصر، میپردازد و با استناد به اسناد و مدارک تاریخی، به نقد و تحلیل این موضوع میپردازد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب امام خمینی و جمال عبدالناصر
این کتاب به بررسی یکی از موضوعات بحثبرانگیز تاریخ معاصر ایران و جهان عرب میپردازد: آیا میان «امام خمینی» و «جمال عبدالناصر» ارتباطی وجود داشته و آیا دولت مصر نقشی در پیروزی انقلاب اسلامی ایران ایفا کرده است؟ نویسنده با تکیه بر اسناد منتشرشده از ساواک، روایتهای شاهدان عینی و تحلیل کتابهایی که در جهان عرب دربارهٔ این موضوع نوشته شدهاند، تلاش میکند به این پرسشها پاسخ دهد. کتاب در فضایی نوشته شده که موج بیداری اسلامی در منطقه و بهویژه مصر اهمیت یافته و روایتهای متعددی دربارهٔ نقش دولتهای منطقه در انقلاب ایران مطرح شده است. نویسنده با نقد کتابهایی مانند «عبدالناصر و ثورة ایران» اثر فتحیالدیب و دیگر آثار مشابه، به بررسی صحت و سقم ادعاهای مطرحشده دربارهٔ حمایت مصر از انقلاب ایران میپردازد. این کتاب در دورهای منتشر شده که بازخوانی اسناد و روایتهای تاریخی برای تحلیل روابط ایران و مصر و فهم بهتر تحولات انقلاب اسلامی اهمیت یافته است. اثر حاضر بخشی از پروژهٔ «طرح تدوین تاریخ انقلاب اسلامی» در مرکز اسناد انقلاب اسلامی است و تلاش دارد با رویکردی مستند، زوایای پنهان و آشکار این موضوع را روشن کند.
خلاصه کتاب امام خمینی و جمال عبدالناصر
پیام اصلی کتاب بر پایهٔ بررسی اسناد و روایتهای تاریخی این است که برخلاف برخی ادعاها و روایتهای رایج، هیچ ارتباط سازمانیافته یا حمایتی میان «امام خمینی» و دولت «جمال عبدالناصر» وجود نداشته است. نویسنده با تحلیل دقیق اسناد ساواک، گزارشهای امنیتی، نامهها و خاطرات افراد مرتبط، نشان میدهد که اتهام وابستگی نهضت امام خمینی به دولت مصر، بیشتر ساخته و پرداختهٔ تبلیغات رژیم پهلوی و برخی نویسندگان مصری بوده است. کتاب به تفکیک میان گروههای مختلف مخالف شاه (مانند جبههٔ ملی، نهضت آزادی و قبایل قشقایی) و جریان اصلی انقلاب اسلامی میپردازد و تأکید میکند که کمکهای احتمالی دولت مصر به برخی گروهها یا افراد، هیچ ارتباطی با رهبری امام خمینی و بدنهٔ اصلی انقلاب نداشته است. همچنین، نویسنده با نقد روایتهای کتابهایی چون «عبدالناصر و ثورة ایران»، به تحریفها و اغراقهای موجود در این آثار اشاره میکند و با استناد به شهادتهای افراد حاضر در صحنه، از جمله ابراهیم یزدی، نشان میدهد که حتی اگر تماسهایی میان برخی گروهها و دولت مصر وجود داشته، این موضوع نه مورد اطلاع و نه مورد تأیید امام خمینی بوده است. در نهایت، کتاب نتیجه میگیرد که انقلاب اسلامی ایران یک حرکت مستقل و مردمی بوده و روایتهای مربوط به حمایت خارجی، به ویژه از سوی مصر و عبدالناصر، فاقد پشتوانهٔ تاریخی معتبر است.
چرا باید کتاب امام خمینی و جمال عبدالناصر را خواند؟
این کتاب برای کسانی که به دنبال فهم دقیقتر از تاریخ انقلاب اسلامی ایران و روایتهای پیرامون آن هستند، فرصتی فراهم میکند تا با اسناد و تحلیلهای مستند، از زوایای کمتر دیدهشدهٔ روابط ایران و مصر آگاه شوند. اثر حاضر با نقد روایتهای رایج و بررسی اسناد امنیتی و تاریخی، به مخاطب کمک میکند تا میان واقعیت و تبلیغات سیاسی تمایز قائل شود و تصویری روشنتر از نقش دولتهای منطقه در تحولات ایران به دست آورد.
خواندن کتاب امام خمینی و جمال عبدالناصر را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای پژوهشگران تاریخ معاصر ایران، علاقهمندان به روابط ایران و جهان عرب، دانشجویان رشتههای تاریخ، علوم سیاسی و مطالعات خاورمیانه و کسانی که به دنبال تحلیل انتقادی روایتهای رسمی و غیررسمی دربارهٔ انقلاب اسلامی هستند، مناسب است. همچنین برای کسانی که دغدغهٔ شناخت تحریفهای تاریخی و نقش تبلیغات سیاسی در شکلگیری افکار عمومی دارند، مفید خواهد بود.
فهرست کتاب امام خمینی و جمال عبدالناصر
- مقدمه و پیشگفتار: معرفی موضوع و اهمیت بررسی رابطهٔ امام خمینی و جمال عبدالناصر. - انقلاب اسلامی ایران: مروری بر زمینههای شکلگیری انقلاب و نقش رهبری امام خمینی. - ارتباط ایرانیان و عبدالناصر: بررسی تماسها و ادعاهای مطرحشده دربارهٔ ارتباط گروههای مخالف شاه با دولت مصر. - دیدار دوم: جبههٔ ملی و نهضت آزادی؛ تحلیل نقش این گروهها و میزان ارتباط آنها با مصر. - نقش و تأثیر کمالالدین رفعت: بررسی نقش برخی شخصیتهای مصری در ارتباط با مخالفان ایرانی. - یک تحریف تاریخی: نقد روایتهای تحریفشده دربارهٔ حمایت مصر از انقلاب ایران. - گزارشهای دیگر: تحلیل اسناد و گزارشهای امنیتی دربارهٔ ادعاهای مطرحشده. - روحانیون و ملت ایران: تبیین جایگاه روحانیت و مرجعیت در انقلاب و رد ادعاهای وابستگی به خارج. - انتقال به بیروت و شکست ژوئن ۱۹۶۷: تأثیر تحولات منطقهای بر روابط ایران و مصر. - همکاری دولت مصر: بررسی اسناد و روایتهای مربوط به کمکهای احتمالی دولت مصر به برخی گروهها. - تکرار تحریفها: نقد کتابها و مقالات منتشرشده در جهان عرب دربارهٔ این موضوع. - پیوستها: ارائهٔ اسناد و نامههای تاریخی مرتبط با موضوع کتاب.
بخشی از کتاب امام خمینی و جمال عبدالناصر
«امام خمینی - بنا به اظهار خود - با آنکه در آن ملاقات ظاهراً روی عقیدهٔ اسلامی و شیوهٔ آزادمنشانهٔ خود پاسخ داد: «مبارزات ما مربوط به امور داخلی کشور ماست و در ادامه و انجام آن، ما را هیچگونه نیازی به مساعدت، دخالت و یاری دیگران نیست. شما به ایشان از طرف من بگویید که اگر احساس وظیفه میکنید، ما را در مبارزه علیه اسرائیل در ایران، یاری دهید، خوب است که سخنان، اعلامیهها و نظریات ما را از طریق دستگاههای تبلیغاتی که در اختیار دارید، منعکس کنید و به دنیا برسانید و ما جز این انتظاری از شما نداریم». (تقریباً به این مضمون). امام خمینی گویا بعدها - در دورانی که در زندان و تحت نظر قرار داشت - اطلاعاتی به دست آورده بود که شخص مزبور که خود را دیپلمات مصری معرفی کرده بود، احتمالا فرستادهٔ رژیم شاه و دستگاه جاسوسی ایران بوده است که به منظور ارزیابی روحیه و طرز فکر امام، و برای بهدستآوردن سوژهای جهت پروندهسازی جدید علیه امام به این ملاقات مأموریت داشته است.»