کتاب پایان بردگی سردار
معرفی کتاب پایان بردگی سردار
کتاب پایان بردگی سردار نوشته حسینعلی بینوائی توسط انتشارات نویسندگان آزاد منتشر شده است و اثری است که به بررسی مفاهیم قدرت، خیانت و رهایی میپردازد. این نمایشنامه با محوریت شخصیتهایی چون بوجه، یوتابا و کاچار در بستری تاریخی و نمادین، کشمکشهای انسانی و اجتماعی را به تصویر میکشد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب پایان بردگی سردار
کتاب پایان بردگی سردار در فضایی تاریخی و اسطورهای روایت میشود و دغدغههای قدرت، انتقام، عشق و خیانت را در بستری نمادین به تصویر میکشد. داستان حول محور سه شخصیت اصلی شکل میگیرد؛ بوجه که زمانی برده و اسیر بوده و اکنون به قدرت رسیده، یوتابا سردار سیاه و زنی با گذشتهای پر از رنج و راز و کاچار سربازی سادهدل که در میانهی این کشمکشها گرفتار میشود.
کتاب پایان بردگی سردار به قلم حسینعلی بینوائی با دیالوگهای پرتنش و صحنهپردازیهای محدود، فضای بسته و خفقانآوری را ایجاد میکند که در آن شخصیتها ناچار به مواجهه با گذشته و تصمیمات سرنوشتساز خود هستند. حسینعلی بینوائی با بهرهگیری از عناصر تراژدی و نمایش ایرانی، به بررسی چرخهی قدرت و قربانیشدن انسانها در بازیهای سیاسی و عاطفی میپردازد. این نمایشنامه در سال ۱۴۰۳ منتشر شده و باتوجهبه فضای تاریخی و زبان خاص خود، بهنوعی بازخوانی مفاهیم کهن در قالبی معاصر است.
خلاصه کتاب پایان بردگی سردار
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
نمایشنامه با صحنهای آغاز میشود که بوجه، سردار سپاه، یوتابا را درحالیکه دستانش بسته است به میان صحنه میآورد. بوجه که سالها برده و اسیر یوتابا و خاندانش بوده، اکنون قدرت را به دست گرفته و تصمیم دارد انتقام سالهای تحقیر و رنج را بگیرد. یوتابا، زنی جنگجو و فرمانده، با یادآوری عهد و پیمانهای گذشته و افشای رازهایی از زندگی خود تلاش میکند بوجه را از تصمیمش منصرف کند. در این میان، کاچار، سربازی سادهدل و روستایی، وارد ماجرا میشود و بهتدریج در بازی قدرت و فریب گرفتار میشود.
دیالوگهای میان بوجه و یوتابا، پرده از گذشتههای تلخ، خیانتها و رازهای پنهان برمیدارد؛ ازجمله افشای هویت واقعی فرزند یوتابا و سرنوشت او. درنهایت خیانت و توطئه به اوج میرسد و قدرت میان شخصیتها دستبهدست میشود. نمایشنامه با پایانی تراژیک، چرخهی بیپایان انتقام، خیانت و قربانیشدن را به تصویر میکشد، بیآنکه راهحلی قطعی برای رهایی از این چرخه ارائه دهد.
چرا باید کتاب پایان بردگی سردار را بخوانیم؟
این نمایشنامه با پرداختن به مفاهیمی چون قدرت، انتقام، عشق و خیانت بستری برای تأمل دربارهی سرنوشت انسان در مواجهه با قدرت و ضعف فراهم میکند. دیالوگهای پرکشش و فضای بستهی داستان، مخاطب را به درون کشمکشهای روانی و اخلاقی شخصیتها میبرد و امکان همذاتپنداری و بازاندیشی دربارهی مفاهیم کهن و معاصر را فراهم میسازد. اثر با بهرهگیری از عناصر تراژدی و نمایش ایرانی، تجربهای متفاوت از خواندن یک نمایشنامهی فارسی ارائه میدهد.
خواندن کتاب پایان بردگی سردار را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به نمایشنامههای فارسی، دوستداران ادبیات نمایشی با مضامین تاریخی و تراژیک و کسانی که به بررسی روابط قدرت، خیانت و سرنوشت انسان علاقه دارند، مناسب است. این اثر برای دانشجویان و پژوهشگران رشتههای هنرهای نمایشی و ادبیات فارسی قابلتوجه خواهد بود.
بخشی از کتاب پایان بردگی سردار
«بوجه: آهای نگاهبانان، به دقت گوش فرا دهید. این یک فرمان است بر همهی شما... تمامی گریزگاههای کاخ را قفل و زنجیر کنید تا مبادا این زن بگریزد. او بسیار زیرک و پر زور است... به قد کسی، تیز اجازهٔ ورود ندهید... نه موبد موبدان و نه سرداران و مهتران... من امشب تا سپیدهی فردا با بانو یوتابا تنها خواهم بود... (سرش را به طرف یوتابا میگیرد) با او سخنان بسیار دارم که باید بشنود (به یوتابا نزدیک میشود و روی سکو مینشیند... دوتایی بلند بلند میخندند).
یوتابا: خب، به آنچه میخواستیم دست یافتیم... نقشهمان درست از آب درآمد... حال طناب از دستانم باز کن.
بوجه: (مزاح گونه) باز کنم، برای چه؟ سی سال من برده و اسیرت بودم، یک شب تو در اسارتم باش.
یوتابا: مزاح نکن بوجه. سر به سرم نگذار.
بوجه: من قصد مزاح ندارم.
یوتابا: پس چرا گره از دستانم باز نمیکنی؟
بوجه: به جارچیان فرمان دادم که در کوی و برزن جار بزنند، فردا صبح بردار خواهی شد... آنوقت گره از دستان مردهات باز و چالت...»