کتاب امانتی
معرفی کتاب امانتی
کتاب امانتی نوشتهٔ حسن کیاییان است. نشر چشمه این ناداستان در قالب زندگینامه و خاطرات را روانهٔ بازار کرده است. این کتاب، مجموعه یادداشتهای مؤسس نشر چشمه است.
درباره کتاب امانتی
کتاب امانتی برابر با یک ناداستان در قالب زندگینامه و خاطرات است. این کتاب، مجموعه یادداشتهای مؤسس نشر چشمه است. حسن کیاییان از سودایی برایمان سخن گفته است که از کودکی به روح و جانش افتاد و تا زمان گذاشتن نقطهٔ پایان بر این کتاب در ۷۳سالگی ترکش نکرد. محور اصلی این اثر شرح تلاش نویسنده برای رویارویی با مشکلات ریز و درشتی است که بر سر راهش سبز شد و امیدی که باور اصلی او بوده و هست. به باور این نویسنده، هر آدمی یک قصه است و این اثر هم قصهٔ اوست با همهٔ فراز و فرودهایی که پشت سر گذاشته است؛ از کودکی و جوانی تا تأسیس کتابفروشی و انتشارات نشر چشمه و فعالیتهای صنفی گسترده. در این کتاب بخشهای ناگفته یا کمتر پرداختهای را از تاریخچهٔ یک نشر و کتابفروشی ایران میخوانید.
در یک تقسیمبندی میتوان ادبیات را به دو گونهٔ داستانی و غیرداستانی تقسیم کرد. ناداستان (nonfiction) معمولاً به مجموعه نوشتههایی که باید جزو ادبیات غیرداستانی قرار بگیرد، اطلاق میشود. در این گونه، نویسنده با نیت خیر و برای توسعهٔ حقیقت، تشریح وقایع، معرفی اشخاص یا ارائهٔ اطلاعات و بهدلایلی دیگر شروع به نوشتن میکند. در مقابل، در نوشتههای غیرواقعیتمحور (داستان)، خالق اثر صریحاً یا تلویحاً از واقعیت سر باز میزند و این گونه بهعنوان ادبیات داستانی (غیرواقعیتمحور) طبقهبندی میشود. هدف ادبیات غیرداستانی تعلیم همنوعان است (البته نه بهمعنای آموزش کلاسیک و کاملاً علمی و تخصصی که عاری از ملاحظات زیباشناختی است)؛ همچنین تغییر و اصلاح نگرش، رشد افکار، ترغیب یا بیان تجارب و واقعیات از طریق مکاشفهٔ مبتنی بر واقعیت، از هدفهای دیگر ناداستاننویسی است. ژانر ادبیات غیرداستانی به مضمونهای بیشماری میپردازد و فرمهای گوناگونی دارد. انواع ادبی غیرداستانی میتواند شامل دلنوشتهها، جستارها، زندگینامهها، کتابهای تاریخی، کتابهای علمی - آموزشی، گزارشهای ویژه، یادداشتها، گفتوگوها، یادداشتهای روزانه، سفرنامهها، نامهها، سندها، خاطرهها و نقدهای ادبی باشد.
خواندن کتاب امانتی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران ناداستان و قالب زندگینامه و خاطرات پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب امانتی
«گاهی اوقات فکر میکنم اگر قرار بود تمامی نعمتهای جهان بهتساوی بین آدمها تقسیم بشود، میبایست خیلی کمتر از آنچه اکنون در اختیار دارم نصیبم میشد؛ شغلی که به داشتنش میبالم، دوستانی که به آنها افتخار میکنم، مشتریان کتابفروشیام که در تمام این سالها تنها نگاه محبتآمیزی از سویشان خستگیها را از تنم بیرون میکرد. همکارانی دارم که دوستدارشان هستم و همسرم فریده و فرزندانم که ستونهای سقف نشرچشمهاند. همواره کوشیدهام در هر کاری آنگونه عمل کنم که ندای درونیام به من میگوید. سالهای سختی را پشتسر گذاشتهایم و نشرچشمه امروز دیگر آن نهال شکنندهٔ دههٔ شصت نیست. یادم است سال ۱۳۸۴، آخرین سالی که در بخش انتشارات تنها کار میکردم، دستتنها حدود صد و شصت عنوان کتاب منتشر کردم. حالا فرزندانم درگیر کارند. پسرهایم یکییکی به کمکم آمدند و بهتدریج یاورم شدند و واحدهای مختلف نشرچشمه، تحریریه و آمادهسازی کتاب و فروش و پخش را سروشکل دیگری دادند. روزبه ابتدا سال ۱۳۷۷ در کتابفروشی به من کمک میکرد و، بعد از اینکه در سال ۱۳۸۰ در دفتر خیابان ابوریحان مستقر شدیم، بخش توزیع کتابهای نشرچشمه را راهاندازی کرد؛ حالا هم مدیر پخش چشمه است. مدتهاست همسر روزبه یعنی نینا هم در مقام مترجم و کتابخوان رادیوگوشه به ما کمک میکند. کاوه و همسرش ندا از سال ۱۳۸۲، بعد از تغییر جای کتابفروشی، به ما پیوستند. کاوه مدیریت کتابفروشیها و ندا رتقوفتق مسائل مالی کتابفروشیها را بر عهده دارند. بهرنگ سه سال بعد، یعنی از سال ۱۳۸۵، مدیریت بخش انتشارات را در دست گرفت. سالهاست همسر بهرنگ یعنی ساناز هم در جایگاه مترجم و مسئول رادیوگوشه به ما کمک میکند. امروز اینهمه چیزهای مثبت را میبینم و سعی میکنم قدرشناسشان باشم. آمدن فرزندانم به نشرچشمه همراه شد با نوآوریهای مختلف در بخشهای سهگانهٔ کتابفروشی، توزیع کتاب و انتشارات. در حوزهٔ کتابفروشی، به همت کاوه و یاری برادرانش، نخستین کتابفروشیهای زنجیرهای در بخش خصوصی بعد از انقلاب به وسیلهٔ نشرچشمه راهاندازی شد. در حوزهٔ توزیع کتاب، که روزبه زحمت آن را میکشد و باز هم به کمک برادرانش، بیتردید نشرچشمه امروز جزو سه چهار پخش نخست کشور است و نیز در حوزهٔ انتشارات، با زحمات بهرنگ و همراهیهای برادرانش، سالهاست که به گواهی آمار خانهٔ کتاب با فاصلهٔ زیادی بیشترین کتاب را خانوادهٔ فرهنگی چشمه منتشر میکند. تقریباً در هر روز کاری بیش از چهار کتاب.»