
کتاب اسرار زیارت
معرفی کتاب اسرار زیارت
کتاب الکترونیکی اسرار زیارت نوشتۀ محمدحسن وکیلی در موسسه خدمات مشاورهای و پژوهشهای اجتماعی آستان قدس رضوی چاپ شده است. این کتاب دربارۀ معنای لغوی و عرفی زیارت، تمایز میان زیارةالقبور و زیارةالنفوس و مبانی روایی و عملی آن در مکتب شیعه است. تاکنون گزارشی از دریافت جایزه یا اقتباس تصویری از این اثر منتشر نشده است
درباره کتاب اسرار زیارت
در اسرار زیارت، نویسنده ابتدا معنای اصلی واژۀ زیارت را از ریشۀ عربی «زار- یزورُ- زیارة» تبیین میکند؛ زیارت به معنای تغییر مسیر از حال طبیعی به سوی مقصدی است که با اراده و برنامهریزی صورت میگیرد. این تعریف عام شامل زیارت قبور، دیدار مؤمنان و حتی زیارت از دور میشود، اما تأکید میشود که زیارت تصادفی یا غیرصادقانه در معنای اصیل آن نمیگنجد. کتاب در ادامۀ مقدمه به دو نوع اصلی زیارت در شیعه میپردازد: زیارةالقبور و زیارةالنفوس. زیارةالقبور بر اساس روایاتی معرفی میشود که بر رفتن مومنان به کنار قبور ائمۀ معصومین برای ادای حق آنها تأکید دارد. این زیارت از منظر وفاداری به امام و برآورده ساختن حقوق معنوی ایشان مطرح میشود. در مقابل، زیارةالنفوس یا «زیارت از دور» موضوع روایاتی است که دیدار امام علیهالسلام را فارغ از حضور فیزیکی در مزار ایشان امکانپذیر میداند. این بخش از کتاب به بیان ادلۀ نقلی و شواهد روایی میپردازد که نشان میدهد دیدار از راه دور در منابع شیعی امکانی جدید و منحصربهفرد است و در سایر ادیان و مذاهب سابقه ندارد.
در فصلهای بعدی، وکیلی به بررسی کارکردهای معنوی زیارت میپردازد و نشان میدهد چگونه تغییر مسیر فکری و عاطفی زائر میتواند آثار روحی و اجتماعی به همراه داشته باشد. نویسنده فصولی را نیز به یادداشتها اختصاص داده که در آنها نکاتی درباره شرایط آمادگی برای زیارت، آداب حضور و تأمل در ابعاد معرفتی زیارت مرور میشود. مطالب کتاب با ارجاع به منابع شیعی معتبر مانند روایات منتخب اهلبیت و تحلیل تطبیقی آراء دیگر علامهها مستند شده است. از منظر ساختار، کتاب از سه بخش اصلی تشکیل شده: شرح اصطلاحات و مفاهیم پایه، بررسی دو نوع زیارت و یادداشتهای تکمیلی. این ساختار امکان دسترسی تدریجی خواننده به موضوع و مرور نکات تفصیلی را فراهم میکند.
کتاب اسرار زیارت را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای پژوهشگران و دانشجویان حوزه معارف اسلامی و مطالعات زیارت، روحانیان، و علاقهمندان به آداب زیارت و تاریخ تشیع مفید است.
بخشی از کتاب اسرار زیارت
«در بسیاری از کتابهای شرح زیارت، آمده: زیارت از اموری است که همان طور که در مکتب تشیّع مورد تأکید قرار گرفته در سایر مذاهب و حتّی در بقیهٔ ادیان نیز مورد تأیید قرار گرفتهاست. أمّا آنچه در مکتب تشیّع در مورد زیارت آمده، اختصاص به شیعه دارد و در جای دیگر نمیتوان نظیر آن را پیدا کرد.
یکی از ظرافتهای تربیّتی پیامبر اکرم و اهلبیت علیهمالسّلام این است که در بسیاری از مفاهیم رایج و شایع در جامعه، تغییر ایجاد کرده و سپس آن را با معنای جدیدی در جامعه تبلیغ و ترویج نمودند بهطوری که انسان در نگاه اوّل، تصوّر میکند این کلمه همان معنای شایع و عمومی را دارد ولی با دقّت در عمق مطلب؛ میفهمد که حقیقت چیز دیگری است.
کلمهٔ زیارت در زبان عرب از مادهٔ «زار-یَزورُ-زیارة» گرفته شدهاست. زیارت یعنی کسی مسیر خودش را بهسوی مقصد جدیدی عوض کند. به بیانی، زیارت به معنای بیرون رفتن از حالت طبیعی (مسیر اصلی) بهطرف مقصد جدید. بنابراین هر رفتنی زیارت نیست! زیارت یعنی انسان از جایی مسیر حرکت خویش را رها کند و بر روی یک حالت جدید متمرکز شود. هرچند این کلمه در أثر استعمال زیاد به معنای، دیدار به کار رفته ولی در معنای اصیل آن به هر دیداری زیارت نمیگویند. به دیدار اتّفاقی یا غیرصادقانه، زیارت گفته نمیشود. در لغت عرب زمانی میتوان به یک دیدار زیارت گفت که انسان با تصمیمگیری، کارش را برنامهریزی و جهتدهی کند و به دیدار کسی برود. این معنای عام زیارت، شامل زیارت مومنین، بستگان و زیارت قبور نیز میشود و در ادیان و فرهنگها و آیینهای دیگر نیز وجود دارد.»
حجم
۹۶٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۱۴۹ صفحه
حجم
۹۶٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۱۴۹ صفحه