کتاب آدم های اشتباهی و اگر باران ببارد
معرفی کتاب آدم های اشتباهی و اگر باران ببارد
کتاب الکترونیکی آدمهای اشتباهی و اگر باران ببارد نوشتۀ راشیت چلیکازر و با ترجمۀ کریم عظیمیججین، توسط انتشارات دیدآور منتشر شده است. این کتاب شامل دو نمایشنامه از چلیکازر، نمایشنامهنویس ترک است که به بررسی مسائل انسانی و اجتماعی در قالب درام میپردازد.
درباره کتاب آدمهای اشتباهی و اگر باران ببارد
این کتاب، اولین جلد از مجموعه نمایشنامههای چلیکازر است که بهویژه به دو نمایشنامه با عناوین آدمهای اشتباهی و اگر باران ببارد میپردازد. در نمایشنامه آدمهای اشتباهی، نویسنده با رویکردی تلخ و طنز به شخصیتهایی میپردازد که در موقعیتهای نادرست قرار گرفتهاند یا تصمیماتی اشتباه گرفتهاند. داستان به نوعی اشتباهات و سوءتفاهمهای انسانی را به تصویر میکشد و نشان میدهد که چگونه این اشتباهات میتواند به نتایج پیچیده و غیرمنتظرهای منجر شود.
در نمایشنامه اگر باران ببارد، نویسنده به سراغ موضوعات عمیقتر و احساسیتر میرود. این نمایشنامه به واکنشهای انسانی در مواجهه با بحرانها و حوادث ناگوار میپردازد و تلاش میکند تا به موضوعاتی همچون امید، انتظار و ناپایداری در زندگی اشاره کند. مضمون اصلی این اثر حول محور تغییرات غیرمنتظرهای که مانند باران بهیکباره زندگی شخصیتها را تحت تأثیر قرار میدهد، میچرخد.
هر ۲ نمایشنامه در این کتاب با بهرهگیری از عناصر طنز، تراژدی و کمدی اجتماعی، به نقد رفتارها و تصمیمات انسانها در موقعیتهای مختلف زندگی پرداخته و تصویری از جامعه معاصر را به نمایش میگذارند. زبان ساده و روان متنها به همراه عمق مفهومی آنها، این آثار را به نمایشنامههایی ارزشمند برای مطالعه و اجرا تبدیل کرده است.
نمایشنامه متنی است که برای اجرا بر روی صحنه و یا هر مکان دیگری نوشته میشود. هر چند این قالب ادبی شباهتهایی به فیلمنامه، رمان و داستان دارد، شکل و فرم و رسانهای جداگانه و مستقل محسوب میشود. نخستین نمایشنامههای موجود از دوران باستان و یونان باقی ماندهاند. نمایشنامهها در ساختارها و شکلهای گوناگون نوشته میشوند، اما وجه اشتراک همهٔ آنها ارائهٔ نقشهٔ راهی به کارگردان و بازیگران برای اجرا است. بعضی از نمایشنامهها تنها برای خواندن نوشته میشوند؛ این دسته از متنهای نمایشی را کلوزِت (Closet) نامیدهاند. از مشهورترین نمایشنامهنویسهای غیرایرانی میتوان به «آیسخولوس»، «سوفوکل»، «اوریپید» (یونان باستان)، «شکسپیر»، «هارولد پینتر» (انگلستان)، «مولیر» (فرانسه)، «هنریک ایبسن» (نروژ)، «آگوست استریندبرگ» (سوئد)، «برتولت برشت» (آلمان)، «ساموئل بکت» (ایرلند) و «یوجین اونیل» (آمریکا) اشاره کرد. نام برخی از نمایشنامهنویسهای ایرانی نیز «بهرام بیضائی»، «عباس نعلبندیان»، «اکبر رادی»، «غلامحسین ساعدی»، «بهمن فُرسی»، «محسن یلفانی»، «نغمه ثمینی»، «محمد رضایی راد»، «علیرضا نادری»، «محمد یعقوبی»، «محمد رحمانیان» و «محمد چرمشیر» بوده است.
کتاب آدمهای اشتباهی و اگر باران ببارد را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای علاقهمندان به تئاتر و نمایشنامهنویسی، دانشجویان هنرهای نمایشی، و افرادی که به بررسی رفتارهای انسانی و اجتماعی در قالب هنر درام علاقه دارند، پیشنهاد میشود. همچنین، این کتاب میتواند برای کسانی که به دنبال آشنایی با نمایشنامههای معاصر ترکیه هستند، مفید باشد.
بخشی از کتاب آدمهای اشتباهی و اگر باران ببارد
«مرد ۱: نشنیدم خب. من گوشهام سالمه. مطمئنم نشنیدم.
مرد ۱: حتا صداش منعکس شد. پیچید همه جا. چطور نشنیدی؟
مرد ۲: گفتم که نشنیدم.
مرد ۱: حتماً برو دکتر، گوشهات عیب داره... تو شنیدی؟
مرد ۳: چی رو؟
مرد ۱: اوووه... دوباره شروع شد.
مرد ۳: داریم بازی میکنیم؟
مرد ۱: صدای گلوله... صدای شلیک گلوله... چند لحظه پیش صدای شلیک گلوله اومد. از همین جا.
مرد ۳: از کجا؟
مرد ۱: ببین، من بیخیال شدم. باشه؟ هیچی نشنیدم. شوخی کردم.
مرد ۲: آره، من هم اینطور فکر میکنم.
مرد ۱: تو چی رو اینطور فکر میکنی؟
مرد ۲: که همهچی شوخیه.»