کتاب محیط مصنوع و شکل گیری طبقه کارگر صنعتی
معرفی کتاب محیط مصنوع و شکل گیری طبقه کارگر صنعتی
کتاب «محیط مصنوع و شکل گیری طبقه کارگر صنعتی» نوشتۀ کاوه احسانی و ترجمۀ مارال لطیفی است و انتشارات شیرازه کتاب ما آن را منتشر کرده است. موضوع این کتاب تاریخ اجتماعی کار در صنعت نفت ایران بین سالهای ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰ است.
درباره کتاب محیط مصنوع و شکل گیری طبقه کارگر صنعتی
شاید بتوان گفت که تأثیر تحولآفرین و همسانساز نفت بر جهان بیش از هر کالای دیگری بوده که در طول تاریخ بین کشورها رد و بدل شده است. تاریخ صنعت نفت ایران با تاریخ معاصر کشور عجین شده است و درآمد حاصل از این صنعت و صنایع وابسته به نفت در اقتصاد کشور بسیار اهمیت دارد. ۱۰۰ سال است که نفت و درامدهای نفتی، مرکز تمام تحولات تاریخی معاصر کشور است و فراز فرودهای زیادی را از سرگذرانده است اما هرگز تاریخ آن مانند یک تاریخ اجتماعی مورد بررسی قرار نگرفته است. کتاب محیط مصنوع و شکل گیری طبقه کارگر صنعتی، تاریخ اجتماعی صنعت نفت در ایران را از منظر شکلگیری طبقۀ کارگر صنعتی در استان خوزستان بررسی میکند. تمرکز کتاب بر شکلگیری محیط مصنوع نفتی در شهر آبادان است و فعالیتها و تعاملات کنشگران اجتماعی دخیل در ساختن شهر صنعتی آبادان را بررسی میکند. آبادان یک شهر صنعتی است که با تلاش سخت و پیوسته به سرعت ساخته شد. کتاب محیط مصنوع و شکل گیری طبقه کارگر صنعتی در واقع پیرامون تاریخ اجتماعی تأسیس صنعت نفت در ایران و به وجود آمدن طبقۀ کارگر وابسته به نفت در استان خوزستان در دهههای نخستین قرن بیستم است.
کتاب محیط مصنوع و شکل گیری طبقه کارگر صنعتی در ۷ فصل تنظیم شده است. عناوین فصل های کتاب عبارت است از: «فصل اول: درآمد»، «فصل دوم: ژئوپولتیک تاریخی نفت در خوزستان»، «فصل سوم: مواجۀ نفتی در خوزستان»، «فصل چهارم: جنگ جهانی اول و پیامدهای آن: ظهور مسئلۀ اجتماعی و تأثیرش بر مجموعۀ نفتی»، «فصل پنجم: دوران پس از جنگ: پدرسالاری ناخواستی و مسئلۀ اجتماعی در مجموعۀ نفتی خوزستان»، «فصل ششم: ترکیب یک شهر نفتی» و «فصل هفتم: جمعبندی: آبادان و کارگران نفت در سال های بین دو جنگ»
خواندن کتاب محیط مصنوع و شکل گیری طبقه کارگر صنعتی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران تاریخ معاصر ایران و علاقهمندان به جامعهشناسی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب محیط مصنوع و شکل گیری طبقه کارگر صنعتی
«صنعت نفت فضاهای شهری بسیاری را در خوزستان ایجاد کرده است که مسجد سلیمان و آبادان با تفاوت های مهمی که با یکدیگر دارن، بزرگترین آنها به شمار میآیند. مسجد سلیمان شهری به شدت وابسته به منابع زیرزمینی است که بنابر کارکردش و به منظور استخراجنفت خام، تحت نظارت شدید شرکت نفت ایران و انگلیس حول چاههای نفت ساخته شده است و مکان فراگیری آن تحمیلی زمینشناختی است»
حجم
۶٫۰ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۶۴۲ صفحه
حجم
۶٫۰ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۶۴۲ صفحه