کتاب درس گفتاری در باب فلسفه سیاسی کانت
معرفی کتاب درس گفتاری در باب فلسفه سیاسی کانت
کتاب الکترونیکی درس گفتاری در باب فلسفه سیاسی کانت نوشتۀ هانا آرنت و ترجمۀ سعید حاج رشیدیان است و انتشارات اندیشه احسان آن را منتشر کرده است. موضوع کتاب درس گفتاری در باب فلسفه سیاسی کانت، مسئله حکم است؛ موضوعی که قرار بود آرنت در جلد سوم حیات ذهن به آن بپردازد. امری که به دلیل مرگ وی در دسامبر ۱۹۷۵ رخ نداد.
درباره کتاب درس گفتاری در باب فلسفه سیاسی کانت
درسگفتارهای هانا آرنت از فلسفه سیاسی امانوئل کانت، سفری فریبنده را در میان پیچیدگیهای اندیشهٔ سیاسی و عاملیت انسانی ارائه میدهد. آرنت در کتاب خود به طرز ماهرانهای ایدههای کانت را تشریح میکند و ارتباط آنها را با مناظر سیاسی معاصر روشن میکند. آرنت از طریق دریچهای که زمینهٔ تاریخی را با تحلیل فلسفی ترکیب میکند، روایتی را میبافد که نهتنها ایدههای کانت را روشن میکند، بلکه بر اهمیت آنها برای درک چالشها و امکانات زمان خود تأکید میکند.ش
کتاب درس گفتاری در باب فلسفه سیاسی کانت با غوطهورشدن خوانندگان در چشمانداز فکری فلسفهٔ سیاسی کانت آغاز میشود و مروری جامع از مفاهیم کلیدی او ارائه میدهد. آرنت در میان ایدههای پیچیدهٔ کانت حرکت میکند و آنها را هم برای محققان باتجربه و هم برای تازهواردان فلسفهٔ سیاسی در دسترس قرار میدهد. او در مفاهیم کانت از آزادی، خودمختاری و نقش عقل در شکلدادن به نهادهای سیاسی میکاود و به خوانندگان درک عمیقی از مبانی اندیشههای سیاسی او ارائه میدهد.
موضوع اصلی که آرنت به بررسی آن میپردازد، تأکید کانت بر مفهوم عقل عمومی است. او توضیح میدهد که کانت چگونه جامعهای را تصور میکرد که در آن افراد درگیر گفتمان عقلانی برای ایجاد هنجارها و قوانین به طور جمعی هستند. تفسیر آرنت در مورد این جنبه غنای فکری ایدههای کانت را آشکار میکند و خوانندگان را وادار میکند تا در مورد ارتباط معاصر عقل عمومی در زمینه حکومت دموکراتیک تأمل کنند. آرنت از توضیح صرف فراتر میرود و بینش و نقد خود را به گفتمان تزریق میکند. درگیرشدن او با فلسفه سیاسی کانت به گفتوگوی بین دو غول فکری تبدیل میشود و دیدگاهی ظریف و پویا را به خوانندگان ارائه میدهد. از طریق این تعامل، آرنت به طرز ماهرانهای بین ایدههای کانت و مسائل سیاسی مبرم زمان خود ارتباط برقرار میکند و درک عمیقی از ارتباط مداوم تفکر کانتی را تقویت میکند.
علاوه بر این، آرنت پیامدهای تأکید کانت بر ایدهٔ «ذهنیت بزرگ» را بررسی میکند. این مفهوم که بر اهمیت درنظرگرفتن دیدگاههای دیگران در بحثهای سیاسی تأکید میکند، بهعنوان پایهای برای تأملات آرنت در مورد ماهیت جامعهٔ سیاسی عمل میکند. او با پیونددادن ایدههای کانت به تحلیلهای خود، خوانندگان را وادار میکند تا نقش همدلی و تفاهم را در تقویت نظم سیاسی فراگیرتر و عادلانهتر مورد تأمل قرار دهند.
کتاب هانا آرنت در مورد فلسفهٔ سیاسی کانت، بررسی جذابی است که از محدودیتهای گفتمان آکادمیک متعارف فراتر میرود. آرنت از طریق بیان شیوا و تفسیر روشنگر خود، نهتنها غنای ایدههای کانت را آشکار میکند، بلکه خوانندگان را بر آن میدارد تا در مورد ارتباط آنها در جهان معاصر تأمل کنند. این کتاب دعوتی است برای کاوش در پیچیدگیهای اندیشه سیاسی و روایتی قانعکننده ارائه میکند که عقل را تحریک میکند و میل به درک عمیقتر از مبانی فلسفی وجود سیاسی مشترک ما را برمیانگیزد.
درباره هانا آرنت
هانا آرنت، زادهٔ ۱۴ اکتبر ۱۹۰۶ و درگذشتهٔ ۴ دسامبر ۱۹۷۵، فیلسوف و تاریخنگار آلمانی - آمریکایی بود. آرنت در لیندن واقع در نزدیکی هانوفر و در یک خانوادهٔ مرفه یهودی به دنیا آمد. او پس از پایان دورهٔ دبیرستان، در ۱۸ سالگی وارد دانشگاه ماربورگ شد و تحصیل خود را در رشتههای فلسفه، ادبیات یونان و الهیات مسیحی آغاز کرد؛ ولی پس از مدتی، درس و تحصیل را رها کرد و به دانشگاه هایدلبرگ رفت. آرنت که از دوران تحصیل در دانشگاه هایدلبرگ به بعد به یکی از بانفوذترین و خوشفکرترین رهبران چپ آلمان بدل شده بود، از مخالفان سرسخت نازیها و از مدافعان شوراهای انقلابی چپ بود. او در سال ۱۹۲۹ به برلین رفت و نخستین کتاب خود را منتشر کرد. آرنت سالها در دانشگاههای ایالات متحده در رشتهٔ تئوری سیاسی تدریس کرد و از چندین کشور، دهها دکترای افتخاری گرفت. او همچنین، جایزهٔ آلمانیزبان لسینگ و فروید را نیز از آن خود کرد.
او یکی از یهودیانی است که توانسته است از جریان هولوکاست جان سالم به در ببرد و به ایالات متحده مهاجرت کند. زمینهٔ فلسفه و آثار او حول موضوعاتی همچون دموکراسی مستقیم یا اقتدارگرایی و تمامیتخواهی حکومتهای استبدادی است
خواندن کتاب درس گفتاری در باب فلسفه سیاسی کانت را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای علاقهمندان به مباحث فلسفی مناسب است.
بخشی از کتاب درس گفتاری در باب فلسفه سیاسی کانت
«من باید در جلد دوم این اثر [حیات ذهن] به اراده و حکم، که دو فعالیت ذهنی دیگرند، بپردازم. اگر از منظر تأملات این روزگار بنگریم، آنها [اراده و حکم] دلمشغول موضوعاتی غایباند، چراکه یا هنوز وقت آنها فرا نرسیده یا اینکه اموری سپریشدهاند؛ اما در تقابل با فعالیت تفکر که با امور نامشهود در کل تجربه سروکار دارد و نیز همواره متمایل به کلیتبخشی است، آنها به امور جزئی میپردازند و در این راستا به جهان پدیدارها بسیار نزدیکترند. اگر بخواهیم عقل سلیم خود را راجع به این موضوع تسکین دهیم، نیاز عقل به پیگیری جستوجوهای بیغایت برای معنا [این امر] را با قاطعیت بسیار نقض میکند؛ یعنی با ترغیب به توجیه این نیاز که تفکر یک آمادگی ناگزیر است برای داوری، در خصوص آنچه باید باشد و آنچه دیگر نیست. از زمانهای گذشته، خود گذشته، به سوژهٔ حاکمه، تبدیل میشود و حاکمه بهنوبهٔ خود باید آمادگی صرف برای اراده باشد. این منظر، بهنحو انکارناپذیر و در حد معقول، منظر مشروع انسانی است؛ تا جایی که او موجودی کنشگر است.
اما این واپسین تلاش برای دفاع از فعالیت تفکر علیه این نکوهش که تفکر امری غیرعملی و بیفایده است، کارگر نیست. تصمیمی که اراده بدان نائل میآید هرگز نمیتواند از سازوکار میل یا تأمل عقلی که ممکن است بر آن تصمیم مقدم باشد ناشی شود. اراده یا عضوی است بهرهمند از خودانگیختگی آزاد که سلسلهٔ علّی انگیزش را که ملزماش میسازد، بر هم میزند یا اینکه چیزی جز توهم نیست. در ارتباط با میل از یک سو و عقل از سوی دیگر، همان طور که برگسون یک بار گفت، اراده همچون نوعی «کودتا» [coup d'et] عمل میکند و لذا این مسئله دلالت دارد بر اینکه اعمال آزاد، اعمالی استثناییاند: «علیرغم آنکه ما آزادیم تا هر وقت که اراده کردیم بهسمت خویش بازگردیم، بهندرت اتفاق میافتد اینگونه اراده کنیم». بهعبارت دیگر غیرممکن است که بهمصاف فعالیت اراده برویم، بدون آنکه دست روی مشکل آزادی بگذاریم…»