کتاب کوچینگ سازمانی در عمل
معرفی کتاب کوچینگ سازمانی در عمل
کتاب کوچینگ سازمانی در عمل (پرسوجوی قدردانانه در توسعه سازمان و رهبری تحول) نوشتهی سارا لوئیس و با ترجمهی فرشاد نزاکتی، به بررسی کاربرد رویکرد پرسوجوی قدردانانه در تغییر و توسعه سازمانها میپردازد. نویسنده که روانشناس شغلی و سازمانی است، تجربهی چند دهه کار مشاوره و تسهیلگری را در قالب یک متن آموزشی و کاربردی گردآوری کرده است. در این اثر، پرسوجوی قدردانانه هم بهعنوان یک مدل عملی تغییر و هم بهعنوان یک فلسفهی نگاه به انسان و سازمان معرفی شده است. نشر اندیشه احسان آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کوچینگ سازمانی در عمل
کتاب کوچینگ سازمانی در عمل با تمرکز بر رویکرد پرسوجوی قدردانانه، نشان میدهد که چگونه میتوان تغییر سازمانی را نه از مسیر عارضهیابی و تمرکز بر مشکل، بلکه از مسیر کشف توانمندیها، تجربههای موفق و روایتهای زندگیبخش پیش برد. سارا لوئیس در این کتاب، پرسوجوی قدردانانه را همزمان بهعنوان یک مدل مداخله، یک چارچوب نظری و یک شیوهی نگاه به سازمانها توضیح داده است. در کتاب کوچینگ سازمانی در عمل، بخش نخست به پیشینه و نظریهی عمل اختصاص دارد. نویسنده ابتدا تفاوت نگاه سنتی تشخیصی به سازمانها را با نگاه گفتگومحور و تقدیرمحور توضیح داده است، سپس جایگاه پرسوجوی قدردانانه را در حوزهی توسعه سازمانی گفتگومحور مشخص کرده است. فصلهایی مانند «پرسوجوی قدردانانه چیست؟» و «مدل پرسوجوی قدردانانه» به معرفی مفاهیم پایه، ریشههای تاریخی، نقدها و شواهد علمی پشتیبان این رویکرد میپردازند. در ادامهی کتاب کوچینگ سازمانی در عمل، مدل ۵D (تعریف، کشف، رؤیا، طراحی، سرنوشت) بهعنوان ستون اصلی فرایند پرسوجوی قدردانانه معرفی شده و هر مرحله با مثالها، سناریوها و مطالعات موردی تشریح شده است. نویسنده اصولی مانند ساختگرایی اجتماعی، شعرگونگی، آیندهبینی، تمامیت و نقش روایت را باز میکند و نشان میدهد که چگونه تغییر زبان، نوع پرسشها و شیوهی گفتوگو میتواند انرژی، امید و انگیزهی جمعی برای تحول را در سازمانها فعال کند. کتاب کوچینگ سازمانی در عمل علاوهبر توضیح نظریه، به زمینههای مختلف کاربردی مانند کار با مدیران ارشد، مشارکت مشتریان در بازطراحی خدمات، توسعه فردی مدیران و طراحی رویدادهای گروهی بزرگ میپردازد و نشان میدهد که پرسوجوی قدردانانه چگونه در موقعیتهای واقعی، با محدودیتها، تعارضها و پیچیدگیهای انسانی روبهرو میشود.
خلاصه کتاب کوچینگ سازمانی در عمل
کتاب کوچینگ سازمانی در عمل بر این ایده استوار است که سازمانها را نمیتوان صرفاً مانند ماشینهایی معیوب دید که باید عیبیابی و تعمیر شوند، بلکه باید آنها را سیستمهای انسانی زنده دانست که با زبان، روایتها و روابطشان ساخته میشوند. نویسنده توضیح میدهد که پرسوجوی قدردانانه چگونه با تغییر نوع پرسشها، تمرکز را از «چهچیزی خراب است؟» به «چهچیزی خوب کار کرده و میتواند گسترش یابد؟» منتقل میکند. کتاب کوچینگ سازمانی در عمل مدل ۵D را بهعنوان چارچوب اصلی معرفی کرده است: تعریف موضوع پرسش، کشف تجربههای اوج و عملکرد استثنایی، رؤیاپردازی آیندهی مطلوب بر پایهی همین تجربهها، طراحی تغییرات لازم در ساختار و روابط، و درنهایت سرنوشت، یعنی تداوم و نهادینهکردن تغییر. در کنار این مدل، اصولی مانند شعرگونگی، آیندهبینی، تمامیت و روایت توضیح داده شدهاند تا نشان داده شود که چگونه معنا، احساس، امید و مشارکت گسترده، موتور اصلی تغییر پایدار در سازمانها هستند.
چرا باید کتاب کوچینگ سازمانی در عمل را بخوانیم؟
کتاب کوچینگ سازمانی در عمل فرصتی فراهم کرده است تا خواننده با یکی از مهمترین رویکردهای معاصر در تغییر سازمانی آشنا شود؛ رویکردی که بهجای تمرکز صرف بر مشکل، بر کشف توانمندیها، روایتهای مثبت و تجربههای موفق تکیه میکند. این کتاب با ترکیب نظریه، پژوهش و نمونههای واقعی، نشان میدهد چگونه میتوان پرسوجوی قدردانانه را در کوچینگ سازمانی، رهبری تحول و طراحی مداخلات جمعی بهکار گرفت.
کتاب کوچینگ سازمانی در عمل به مدیران، کوچها، تسهیلگران، مشاوران توسعه سازمانی و دانشجویان مدیریت و روانشناسی پیشنهاد میشود که بهدنبال رویکردی گفتگومحور و انسانمحور برای تغییر سازمانی هستند. همچنین به کسانی پیشنهاد میشود که میخواهند از تمرکز صرف بر عارضهها فاصله بگیرند و شیوهای مبتنی بر توانمندیها و امید را تجربه کنند.
بخشی از کتاب کوچینگ سازمانی در عمل
«اصطلاح پرسوجوی قدردانانه به رویکردی برای دستیابی به تغییر در سازمانها اشاره دارد. این رویکرد، تا حدی، در مجموعهای از مدلهای عملی مدون شده است. درعینحال، این یک سیستم فلسفی از باورها در مورد ماهیت حقیقت، دانش و واقعیت، و چگونگی وقوع یا عدم وقوع تغییر در سیستمهای انسانی است. این ترکیب عمق و عملیبودن، اساس تطبیقپذیری، تابآوری و استحکام پرسوجوی قدردانانه است. با این گفته، این یک نوشدارو برای همه بیماریها نیست. به همان اندازه مهم است که بدانیم چه زمانی این یک رویکرد مناسب نیست و چه زمانی هست. در این فصل اول، بهطور مختصر توسعه پرسوجوی قدردانانه را بهعنوان یک روششناسی تغییر بررسی میکنیم و برخی از مکانها را برای یافتن گزارشهای مطالعه موردی از عمل پرسوجوی قدردانانه فراتر از مواردی که در این کتاب آمده است، مشخص میکنیم. ما به آنچه پرسوجوی قدردانانه را بهعنوان یک رویکرد متمایز میکند، بهویژه دیدگاهی که از سازمانها بهعنوان سیستمهای انسانی زنده دارد، نگاه میکنیم. سپس فصل بررسی میکند که چگونه این تفاوت در دیدگاه، حالت عمل و رویکرد ایجاد تغییر را تحت تأثیر قرار میدهد. در بررسی اینکه چه زمانی استفاده از پرسوجوی قدردانانه مناسب است، به ماهیت مشکلات مختلف سازمانی و ظهور توسعه سازمانی گفتگومحور بهعنوان یک حوزه گسترده از عملکرد متمایز که پرسوجوی قدردانانه در آن قرار میگیرد، نگاه میکنیم. این فصل همچنین اشاره میکند که پرسوجوی قدردانانه یک کاربرد میدانی است که توسط نظریه علمی از منابع دانشگاهی پشتیبانی میشود. ما این موضوع را از دریچه استانداردهای مبتنی بر شواهد مداخله بررسی میکنیم و چالش عمل میدانی را در نظر میگیریم. درنهایت، ما به مرور و بررسی اعتبار برخی از انتقادات پرسوجوی قدردانانه از زمان معرفی آن به حوزه توسعه سازمانی در اواخر دهه ۱۹۹۰ میپردازیم.»