
کتاب ضروریات رفتاردرمانی منطقی هیجانی
معرفی کتاب ضروریات رفتاردرمانی منطقی هیجانی
کتاب ضروریات رفتاردرمانی منطقی هیجانی با عنوان اصلی The fundamentals of rational emotive behavior therapy: a training handbook نوشتهٔ ویندی درایدن و رنا برانچ و ترجمهٔ مرضیه اکرامی و نادر حسن پور است. انتشارات ارجمند این کتاب را منتشر کرده است. اثر حاضر که در دستهٔ رواندرمانی و مشاوره قرار گرفته، در باب رفتاردرمانی عقلانی - هیجانی است. هدف نویسندگان در این کتاب این است که با خلق فضایی مشابه سمینار آموزشی، کارآموزان را از مشکلاتی که ممکن است هنگام کار با مراجعان با آن مواجه شوند، آگاه کنند و به آنها نشان دهند چگونه میتوانند بهگونهای درست با مشکلات برخورد کنند. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب ضروریات رفتاردرمانی منطقی هیجانی اثر ویندی درایدن و رنا برانچ
کتاب «ضروریات رفتاردرمانی منطقی هیجانی» (راهنمای درمانگران) که نخستینبار در سال ۱۹۵۷ میلادی و در ایران در سال ۱۳۹۴ منتشر شده، دربارهٔ رویکری است که هرچند ساده است، اما کاربرد مناسب آن کاری دشوار است. این رویکرد، رفتاردرمانی منطقی - هیجانی نام دارد. نویسندههای این کتاب با هدف فراهمکردن یک راهنمای عملی برای آموزش رفتاردرمانی منطقی - هیجانی (REBT) دست به نگارش این اثر زدهاند. اگرچه REBT روشی نسبتاً ساده است، استفادهٔ صحیح و مؤثر از آن نیاز به مهارت، تمرین و درک عمیق دارد. این کتاب تلاش میکند کارآموزان را با چالشهایی که احتمالاً هنگام اجرای این رویکرد با آنها مواجه میشوند آشنا کند و راهکارهایی برای برخورد سازنده با این چالشها ارائه دهد. نویسندهها با الهام از تجربیات آموزشی خود، موضوعات را در قالب مکالمات ساختگی اما واقعگرایانه بین مربیان و کارآموزان و نیز بین درمانگر و مراجعان مطرح کردهاند. این مکالمات اگرچه واقعی نیستند، از تجربیات واقعی گرفته شده و بازتابدهندهٔ خطاها و اشتباهات رایج در یادگیری و اجرای REBT هستند. در مواردی هم که مکالمات واقعی بودهاند، با اجازهٔ مراجع و با تغییر مشخصات آنان در کتاب آورده شدهاند. از دیگر روشهای آموزشی مؤثر که در این کتاب بازتاب یافته، تمرینهای دونفره میان کارآموزان است که در آن افراد به نوبت نقش درمانگر و مراجع را ایفا میکنند. این نوع تمرین که بر مبنای مشکلات هیجانی واقعی شکل میگیرد، نسبت به ایفای نقشهای نمایشی اثربخشی بیشتری در یادگیری دارد.
«ویندی درایدن» و «رنا برانچ» تأکید کردهاند که هیچ کتابی حتی یک راهنمای کاربردی مانند این کتاب نمیتواند جایگزین آموزش رسمی و نظارت یک مربی مجرب شود؛ بنابراین مطالعهٔ این کتاب باید در کنار دورههای آموزشی REBT صورت گیرد. اطلاعات مربوط به مؤسسات آموزشی در بخش ضمیمه آمده است تا مخاطبان را به ادامهٔ مسیر یادگیری تشویق کند. مطالب کتاب حاضر از اصول پایه شروع میشود و بهتدریج به تکنیکها و روشهای پیشرفتهتر میپردازد. در ابتدا مبانی نظری و عملی REBT معرفی شدهاند؛ سپس نحوهٔ آموزش ABC، تمایز بین هیجانهای سالم و ناسالم، شناسایی مشکلات اختصاصی، ارزیابی افکار و باورهای غیرمنطقی، ارزیابی مشکلات فراهیجانی، تعیین اهداف درمانی، ایجاد تعهد به تغییر، چالش با باورهای نادرست، جایگزینی باورهای منطقی و انجام و بررسی تکالیف خانگی مطرح شده است. در پایان نیز به نحوهٔ برخورد با برداشتهای اشتباه مراجعان از REBT پرداخته میشود. «ویندی درایدن» و «رنا برانچ» در سراسر کتاب بهگونهای مخاطب را خطاب قرار دادهاند که گویی در یکی از کلاسهای آموزشی نشسته است.
خلاصه کتاب ضروریات رفتاردرمانی منطقی هیجانی
در این کتاب ابتدا در دو فصل اول، مبانی نظری و عملی اصلی که برای شروع استفاده از رفتاردرمانی منطقی - هیجانی (REBT) لازم است، معرفی شدهاند. در فصل سوم نحوهٔ آموزش مدل ABC REBT به مراجعان توضیح داده شده است. فصل چهارم به کمک به مراجعان در تمایزگذاری بین هیجانهای سالم و ناسالم اختصاص دارد. در فصل پنجم اهمیت ارزیابی مشکلات اختصاصی مراجعان در آغاز درمان مطرح شده است. در فصول ششم، هفتم و هشتم نحوهٔ ارزیابی محترمانه C ،A و عقاید غیرمنطقی به مراجعان آموزش داده شده است. فصل نهم به ارزیابی مشکلات فراهیجانی مراجعان پرداخته و توضیح داده است که در چه مواقعی باید روی این مشکلات کار کرد. در فصل دهم بر اهمیت کمک به مراجعان در تعیین اهداف درمانی تأکید شده است. فصل یازدهم به نحوهٔ تشویق مراجعان به تعهد برای تغییر درمانی و تعیین هدف درمانی اختصاص دارد. در چهار فصل بعدی (فصلهای دوازدهم تا پانزدهم) تمرکز کتاب بر به چالش کشیدن عقاید غیرمنطقی مراجعان است که بخش اصلی REBT را تشکیل میدهد. فصل شانزدهم به کمک به مراجعان برای جایگزینی باورهای منطقی بهجای باورهای غیرمنطقیشان پرداخته و همچنین نحوهٔ بررسی این باورها بهطور انتقادی را توضیح داده است. در فصول هفدهم و هجدهم نحوهٔ انجام تکالیف خانگی با مراجعان و روش مرور این تکالیف تشریح شده است. در نهایت، فصل نوزدهم کتاب با بحث درمورد چگونگی پاسخ به سوءتفاهمات مراجعان درمورد REBT به پایان میرسد.
چرا باید کتاب ضروریات رفتاردرمانی منطقی هیجانی را بخوانیم؟
این کتاب میتواند انگیزهٔ لازم را برای ادامهٔ یادگیری و ارتقای مهارتهای درمانی در کارآموزان فراهم کند.
کتاب ضروریات رفتاردرمانی منطقی هیجانی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب را به درمانگران پیشنهاد میکنیم.
درباره ویندی درایدن
«ویندی درایدن» پورفسور رواندرمانی دانشگاه گلدمیتز لندن، عضو انجمن روانشناسی و انجمن مشاوره و رواندرمانی انگلستان بوده است. در سال ۱۹۷۷ میلادی شروع به آموختن REBT کرد و اولین فرد انگلیسی بود که توسط مؤسسهٔ «آلبرت الیس» بهعنوان درمانگر REBT به رسمیت شناخته شد. در سال ۱۹۸۱ یک دورهٔ ششماهه را در مرکز شناختدرمانی دانشگاه پنسیلوانیا گذراند و یکی از اولین روانشناسان بریتانیایی بود که در زمینهٔ درمان شناختی آموزش وسیعی دید. او عضو انجمن «آلبرت الیس» و همچنین آکادمی شناختدرمانی است. با وجود اینکه جهتگیری اولیهٔ او در رواندرمانی REBT است، بسیار تحتتأثیر همکاران شناختدرمانگرش و همچنین تئوری اتحاددرمانیِ «اِد بوردین» قرار داشته است؛ همچنین به تحقیق درمورد ریشههای نظری و تاریخی REBT (همراه با «آرتور استیل») و همچنین پدیدارشناسی آسیب روانی علاقمند است؛ پژوهشی که توسط تئوری REBT شکل گرفته است. شاید بیشتر شهرت ویندی درایدن مربوط به آثار فراوان او دربارهٔ REBT/CBT و حوزهٔ وسیعی از مشاوره و رواندرمانی باشد. او بیش از ۱۶۰ کتاب را تألیف یا ویرایش کرده است که سبب شده احتمالاً بهعنوان پرکارترین نویسنده و ویراستار کتاب شناخته شود؛ همچنین ۱۷ مجموعه کتاب، شامل مجموعهٔ پرفروش «مشاوره در عمل» را منتشر کرده است. ویندی درایدن در سال ۱۹۸۲ سردبیر مجلهٔ انگلیسی رواندرمانیشناختی بود که بعدها با مجلهٔ رفتاردرمانگران شناختی ترکیب شد و مجلهٔ رواندرمانیشناختی را ایجاد کرد که یک ژورنال بینالمللی بوده است. او و «توماس داوود» بهطور مشترک سردبیران این ژورنال بودند. در سال ۲۰۰۳ ویندی درایدن سردبیر مجلهٔ درمان منطقی - هیجانی و درمان شناختی - رفتاری شد.
درباره رنا برانچ
رنا برانچ یک درمانگر معتبر در زمینهٔ CBT است. او آموزشهای اختصاصی خود را در شمال لندن طی کرده است؛ همچنین در بخش متخصصان (RECBT) در دانشگاه گلدمیتز تدریس کرده است.
بخشی از کتاب ضروریات رفتاردرمانی منطقی هیجانی
«مفهوم "تکلیف خانه" چیست؟
درمانگران REBT، بهطور سنتی به کاری که مراجعان بهطور رسمی موافقت میکنند مابین جلسات انجام دهند "تکلیف خانه "میگویند. با این وجود، این به معنی آن نیست که مراجع شما این کار را فقط در خانه انجام میدهد، بلکه او میتواند این تکالیف را در هر جای خارج از جلسهٔ درمان که مربوط به تکلیف باشد نیز انجام دهد. بنابراین اصطلاح تکلیف خانه به معنی کاری است که مراجع شما موافقت میکند بین جلسات درمانی انجام دهد. در حالی که اکثر مراجعان شما هنگام صحبت در مورد کاری که آمادهاند بین جلسات بکنند راضی هستند که از اصطلاح "تکلیف خانه" استفاده کنند، اما تعدادی از آنها نیز این اصطلاح را نامناسب میدانند.
علت اصلی چنین نارضایتی این است که اصطلاح تکلیف خانه، خاطرات مدرسه را برای مراجع تداعی میکند. تجربیات ما نشان دادهاند که چنین مراجعانی عموماً از مدرسه و خصوصاً از تکلیف خانه، خاطرات منفی دارند. برای مثال، در مورد یکی از مراجعان من (درایدن) به نام جرالدین، تکلیف خانه این خاطره را تداعی میکرد که مادر مستبدش او را در اتاق حبس میکرد و تا وقتی که تکالیفش را تمام نمیکرد حق شام خوردن نداشت. لذا تعجبی نداشت که اولین باری که من در مشاوره از این اصطلاح استفاده کردم جرالدین نسبت به اصطلاح "تکلیف خانه"واکنش منفی نشان داد. در واقع وقتی من این اصطلاح را به کار بردم او به وضوح ناراحت شد و به آن اعتراض کرد.
در حالی که هیچ تحقیقی در مورد رابطهٔ بین واکنشهای مراجعان به اصطلاح "تکالیف خانه" و این که آنها واقعاً این تکالیف را مابین جلسات انجام بدهند، انجام نشده است، تجربهٔ بالینی ما نشان داده است هنگامی که مراجعان از اصطلاحات مثبت برای این تکالیف استفاده میکنند، به احتمال بیشتری آنها را انجام میدهند. با توجه به اینکه حداقل بعضی از مراجعان شما واکنشهای منفی به اصطلاح "تکلیف خانه" خواهند داشت، مهم است که شما با همکاری آنها اصطلاحاتی را به کار ببرید که خاطرهٔ مثبتی را در ذهن آنها ایجاد کند.»
حجم
۲٫۶ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۲۸۰ صفحه
حجم
۲٫۶ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۲۸۰ صفحه