کتاب آزادی و سرنوشت
معرفی کتاب آزادی و سرنوشت
چاپ سوم کتاب آزادی و سرنوشت نوشتهٔ رولو می با ترجمهٔ سیدمحمدباقر حسینی فیاض (دانشجوی دکترای تخصصی روانشناسی بالینی از دانشگاه علوم پزشکی ایران) در انتشارات ارجمند چاپ شده است. رولو می روانشناس آمریکایی بودکه جزو نظریهپردازان اصلی در رویکرد انسانگرا و اگزیستانسیالیست به شخصیت محسوب میشود.
درباره کتاب آزادی و سرنوشت
رولو مِی ابتدا به تحصیل الهیات پرداخت و در آنجا با مکتب اگزیستانسیالسم آشنا شد، اما بعد به روانشناسی و روانکاوی روی آورد و با فروم و سالیوان آشنا شد و تحت تأثیر آنها قرار گرفت. وی اولین مدرک دکتری در روانشناسی بالینی در تاریخ دانشگاه کلمبیا را دریافت کرد. مِی در ۳۸ سالگی به بیماری سل مبتلا شد، و جنگ او با این بیماری، به نقطه عطفی در زندگی وی تبدیل شد. و طی مبارزه لحظه به لحظه با این بیماری (در سالهایی که هنوز درمان مؤثری برای سل نبود) یک کشف شگفتانگیز کرد: اضطراب عمیق وی در لحظات بیماری نه با لیبیدو، که بیشتر با نیستی و مرگ ارتباط داشت. مِی از بیماری خود جان سالم به در برد، اما رویکرد روانکاوی به تحلیل شخصیت را کنار گذاشته و کتابها و مقالههای زیادی در تبیین رویکرد اگزیستانسیال به شخصیت به نگارش درآورد.
رولو می در کتاب آزادی و سرنوشت (چاپ سوم)، بر پایهٔ داستانها (اعم از امروزی و اساطیری) و نیز شرححالهای موردی در کار بالینی خویش، به ما نشان میدهد که چگونه با تعارضهای حلنشده راه را بر آزادی درونی خویش میبندیم. او به بررسی مفهوم الهامبخش «آزادی اساسی» میپردازد، آزادی اراده که به ما اجازه میدهد نگرش خود را برگزینیم، حتی اگر با بیداد و ستم رویاروی باشیم. او سپس در مفهوم سرنوشت اندیشه و غور میکند، طرحی در زندگی ما که به جستجویش میپردازیم، و توضیح میدهد که چگونه ما تنها تا اندازهای میتوانیم به سرنوشتی که در آن کامیابی و حس پیشرفت را تجربه میکنیم، جامه عمل بپوشانیم.
مشخصات کتاب آزادی و سرنوشت
با مقدمهای به قلم دکتر «محمد صنعتی» (استاد روانپزشکی در دانشگاه علوم پزشکی تهران)
نوبت چاپ: ۳
سال انتشار: ۱۴۰۲
Freedom and Destiny
Rollo May (Author)
• Paperback: 288 pages
Publisher: W. W. Norton & Company (January 1, 1999)
کتاب آزادی و سرنوشت را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب به درمانگران و همهٔ علاقهمندان به روانشناسی پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب آزادی و سرنوشت
بسیاری از مردم هنوز تصور میکنند که خود و هممیهنشان باید برای مرگ در راه آزادی آماده باشند. این احساس عموماً برخاسته از میهنپرستی است. حتی آن دسته از افرادی هم که آزادی سیاسی را ارزشمند نمیدانستند بازهم برای حالت مشابهی که آزادی روانشناختی و معنوی بود از جان خود میگذشتند، که حق فکرکردن و داشتن نگرش و عقیده شخصی آزادانه که در مقابل فضای حاکم بر رمان ۱۹۸۴ مطرح شده است را در برمیگیرد و خود نوعی از نظارت و مراقبت معنوی است. به سبب همین دلایل بیشمار، از آغاز تاریخ تا همین راهپیماییهای آزادی و سفرهایی که بدینمنظور در دهه ۱۹۶۰ صورت گرفت، اصل آزادی ارزشمندتر از خود زندگی قلمداد میشود.
کافی است تنها نگاه کوتاهی به طومار بلند دستکم افراد نامی و سرشناس گذشته بیاندازیم تا ببینیم که آزادی به تعبیر هنریک ایسبن «گرانبهاترین سرمایه ما» بوده است. ژان ژاک روسو عمیقاً تحت تأثیر این واقعیت قرار گرفت که مردم «گرسنگی، جنگ، شمشیر و مرگ را تنها برای حفظ استقلالشان تحمل میکنند.» او درباره آزادی ادامه میدهد که انسان «لذت، ثروت، قدرت، آسایش و حتی خود زندگانی را برای صیانت از این خواستهٔ بیهمتا قربانی میسازد.» کانت در دفاع از آزادی در برابر کسانی که میگویند وحشت انقلاب کبیر فرانسه نشان داد که تودههای مردم شایستهٔ آزادی نیستند، به روسو میپیوندد. کانت مینویسد: «پذیرفتن این اصل که آزادی فرودستان بیفایده است و فرادستان حق دریغ کردن آزادی را از آنها دارند، سرپیچی ازحقوق شخصی پروردگار است، چه خداوند انسان را آزاد آفریده است.»