کتاب بینهایت (جلد سوم)
معرفی کتاب بینهایت (جلد سوم)
کتاب بینهایت (جلد سوم) نوشتهٔ «محمدحسن وکیلی» و منتشرشده بهوسیلهٔ مؤسسهٔ خدمات مشاورهای و پژوهشهای اجتماعی آستان قدس رضوی، به بررسی مباحث بنیادین شیعهشناسی و معادشناسی پرداخته است. این جلد از مجموعهٔ «بینهایت» با هدف آشنایی جوانان با مبانی اعتقادی و تاریخی شیعه و پاسخ به پرسشها و شبهات رایج، تدوین شده است. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بینهایت (جلد سوم)
کتاب «بینهایت (جلد سوم)» (معارف کابردی اسلام برای جوانان) بخشی از مجموعهٔ آموزشی «بینهایت» است که بهصورت ناداستان و با رویکردی آموزشی برای جوانان تدوین شده است. این کتاب به دو محور اصلی، شیعهشناسی و معادشناسی پرداخته است. ساختار کتاب بهگونهای است که ابتدا با مباحث تاریخی و اعتقادی شیعه آغاز میشود و سپس به موضوعات کلیدی مانند اثبات ولایت امام علی (ع)، مهدویت، ولایت فقیه و پاسخ به شبهات وهابیت میپردازد. بخش عمدهای از مطالب این جلد با الهام از کتاب «شیعه در اسلام» به قلم «علامه طباطبایی» گردآوری و تلاش شده است تا با زبانی آموزشی و قابل استفاده برای مطالعهٔ فردی یا گروهی، مفاهیم را به مخاطب منتقل کند. کتاب حاضر در قالب درسنامههایی تنظیم شده که هرکدام به یکی از موضوعات مهم اعتقادی و تاریخی شیعه اختصاص یافته و در کنار آن، بخشهایی برای مطالعهٔ بیشتر و آشنایی با جریانها و فرقههای مختلف اسلامی گنجانده شده است. این اثر کوشیده است تا بهویژه برای کسانی که بهدنبال شناخت ریشهها و تفاوتهای مذاهب اسلامی هستند، تصویری جامع و مستند ارائه دهد.
خلاصه کتاب بینهایت (جلد سوم)
کتاب بر شناخت تشیع و بررسی تاریخی و اعتقادی آن استوار است. نویسنده با تعریف مفاهیم دین، مذهب، اسلام، شیعه و اهلسنت آغاز میکند و سپس به تفاوتهای بنیادین میان شیعه و سنی، بهویژه در موضوع جانشینی پیامبر اسلام (ص) میپردازد. در ادامه، انشعابات مختلف شیعه مانند زیدیه، اسماعیلیه و اثناعشریه معرفی میشوند و تاریخچهٔ شکلگیری و باورهای هرکدام بهتفصیل شرح داده میشود؛ همچنین انشعابات اهلسنت و مذاهب فقهی و اعتقادی آنها مانند اشاعره، معتزله، حنفیه، مالکیه، شافعیه و حنبلیه بررسی شده و نقش جریانهایی چون وهابیت و سلفیه در تاریخ معاصر اسلام تحلیل میشود. کتاب با تکیه بر منابع تاریخی و روایی، به اثبات ولایت امام علی (ع) و پاسخ به شبهات پیرامون آن میپردازد و در بخشهایی به موضوع مهدویت، ولایت فقیه و نقد دیدگاههای وهابیت دربارهٔ شیعه اشاره دارد. در بخشهایی از کتاب، تاریخچهٔ شکلگیری تشیع از زمان پیامبر اسلام (ص) تا دوران پس از رحلت و چگونگی تداوم و گسترش این مذهب در میان مسلمانان بررسی شده است. در مجموع، این جلد از مجموعهٔ «بینهایت» تلاش کرده مخاطب را با ریشهها، تحولات و باورهای اصلی شیعه و تفاوتهای آن با دیگر مذاهب اسلامی آشنا کند و تصویری روشن از جایگاه و تاریخچهٔ تشیع در جهان اسلام ارائه دهد.
چرا باید کتاب بینهایت (جلد سوم) را بخوانیم؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی است برای آشنایی با مبانی اعتقادی و تاریخی شیعه و شناخت تفاوتها و اشتراکات آن با دیگر مذاهب اسلامی. کتاب با ارائهٔ تحلیلهای تاریخی و اعتقادی، به پرسشها و شبهات رایج دربارهٔ تشیع پاسخ میدهد و زمینهٔ گفتوگوی بینمذهبی را فراهم میکند؛ همچنین این اثر با پرداختن به موضوعاتی مانند مهدویت، ولایت فقیه و نقد جریانهای معاصر، مخاطب را با مسائل روز و چالشهای فکری جهان اسلام آشنا میسازد.
این کتاب برای دانشجویان، پژوهشگران، علاقهمندان به مطالعات اسلامی و جوانانی که دغدغهٔ شناخت ریشهها و تفاوتهای مذاهب اسلامی را دارند مناسب است؛ همچنین برای کسانی که با پرسشها و شبهات اعتقادی دربارهٔ شیعه روبهرو هستند یا بهدنبال آشنایی با تاریخچه و باورهای مذاهب مختلف اسلامی هستند.
بخشی از کتاب بینهایت (جلد سوم)
«قیامت از پلک زدن هم به ما نزدیکتر است
در این درسها دانستیم که عالم قیامت هماکنون موجود است و در پس پرده قرار دارد و برتر از عالم دنیا و برزخ است و در درسهای جهانشناسی دانستیم که عوالم بالاتر نسبت به عوالم پایینتر احاطه داشته و مانند لایههای کره همدیگر را احاطه میکنند؛ به همین جهت عالم قیامت به عالم برزخ و دنیا احاطه دارد و آنها را کاملاً در خود جای داده است و به ما از خود ما نزدیکتر است.
به همین جهت وقتی از پیامبراکرم (ص) میپرسیدند قیامت کی و در چه زمانی هست؟ پیامبر جواب میفرمود: چه بسا نزدیک باشد ( وَ یَقُولُونَ مَتی هُوَ قُلْ عَسی أَنْ یَکُونَ قَرِیباً)(الإسراء ۱۷: ۵۱)؛ و میفرمود امر قیامت مانند پلک بر هم زدن یا نزدیکتر از آن است. ( وَ ما أَمْرُ السَّاعَةِ إِلَّا کَلَمْحِ الْبَصَرِ أَوْ هُوَ أَقْرَب) (النحل ۱۶: ۷۷)
قیامت عالمی نیست که بعد از برزخ تازه به وجود بیاید؛ هم اکنون هست و فقط خداوند از روی حکمتش آن را مخفی نموده و در هنگامهاش آن را آشکار مینماید و ظاهر میسازد.
( إِنَّ السَّاعَةَ آتِیَةٌ أَکادُ أُخْفیها لِتُجْزی کُلُّ نَفْسٍ بِما تَسْعی) (طه ۲۰: ۱۵) قیامت که من آن را اکنون پنهان مینمایم در حال آمدن است تا هر کسی را به کوششی که کرده است پاداش دهد.»
بسیار زیبا بود،سوالات بسیاری از جوانان و نوجوانان رو پاسخ داده بود از نظر منطق