کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول
معرفی کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول
کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول نوشته حسین سروقامت است. کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول را انتشارات معارف منتشر کرده است. این کتاب روایت شهدای واقعه کربلا است.
درباره کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول
بیش از ۱۰۰۰ سال از واقعه کربلا میگذرد. نبرد نابرابری که به یُمن حقانیت و مظلومیت شهدای والامقام آن، نه تنها بوی کهنگی و فرسودگی نگرفته، بلکه سال به سال به شکوه و عظمت آن افزوده شده و حیطهٔ تأثیرگذاریاش گسترش یافته است.
آیا حماسهای اینچنین در تمامی پهنهٔ تاریخ سراغ دارید؟
وجود چنین ظرفیت گستردهای میطلبد که نویسندگان و گویندگان و اهالیِ شعر و ادب و هنر، نوبهنو به ابعاد گوناگون آن پرداخته، نهایت جدّ و جهد خود را به کار برند تا از سِیر شتابان آن بازنمانند.
نویسنده برای سفری زیارتی به سوریه عزیمت کرده بود و به خاطر تقارن آن سفر با ایام محرم حسینی، هر شب در مجلس سوگواری سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق حضور مییافت. در آن مجلس بیریا، خطیب برجستهای هر شب به زبان بلیغ عربی، شرح حال یکی از شهدای والای کربلا را بازگو میکرد. همانجا آن ایده بر جان نویسنده مینشیند که زندگی شهدای واقعه کربلا را مدون و بازگو کند.
کتاب شرح اسم ماه مشتمل بر دو مجلد است. در جلد اول به شرح حال شانزده تن شهدای بنیهاشم و دو تن شهدای نماز ظهر عاشورا پرداخته شده است. جلد دوم نیز توصیف سی و دو تن شهدای حملهٔ نخستین است؛ کسانی که در صبح روز عاشورا و پیش از جنگِ تنبهتن، به صورت جمعی مورد هجمهٔ دشمن قرار گرفته، مظلومانه شهید شدند. توصیف زندگانی سیوشش تن شهدای معرکهٔ کربلا که یکبهیک به میدان آمده، سخت جنگیدند و آنگاه به سعادت شهادت نائل شدند، مفاد جلد دوم این کتاب است.
اسامی شهدا بر اساس حروف الفبا چیده شده، سرگذشت آنان یکبهیک مورد بررسی قرار گرفته است. هرچند برای برخی شهدا به جهت برجستگیِ بیشتر و یا نقشِ تأثیرگذارتر، شرح حال مبسوطتری نگاشته شده است؛ نظیر حضرت عباس (ع) که زندگی او مشتمل بر چهار بخش و یا حضرت علیاکبر (ع) که حیات او دربردارندهٔ سه بخش از کتاب حاضر است.
در این کتاب، فصل ویژهای به سالار شهیدان اختصاص نیافته است، زیرا اولاً، خورشید وجود اباعبدالله چنان فروزان و درخشنده است که اگر از او سخن میگفتیم، سایر شهیدان تحتالشعاع حضرت قرار میگرفتند، در حالی که قصد ما از آغاز این تحقیق نیز آن بوده که شهدای کربلا با تلألؤ ویژهای به چشم آیند و مقصد اساسی این کتاب نیز معرفی شایستهٔ آنهاست؛ ثانیاً، هیچ شهیدی از شهدای کربلا نیست که در زندگانی و شهادت او ردّپای گستردهای از سید و سالار شهیدان، حسینبنعلی (عهم)، وجود نداشته باشد؛ بدین ترتیب که وقتی شما این کتاب را مطالعه میکنید، ناخودآگاه یک دوره زندگی امام حسین (ع) را - بهویژه در گذر جریانات کربلا - از نظر گذراندهاید.
خواندن کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به تمام علاقهمندان به درک بهتر واقعه کربلا پیشنهاد میکنیم
بخشی از کتاب شرح اسم ماه؛ جلد اول
من از آنچه در روز عاشورا میان آن دو دلدادهٔ دشت کربلا گذشت، صریح و بیمحابا میفهمم که اوج عشق و دلدادگی، اتحاد و یگانگی است.
باید در آن میدان کارزار حضور داشته و آن صحنههای بیبدیل را دیده باشید تا بفهمید وقتی حسین، برادر کوچکتر خویش، عباسبنعلی را خطاب قرار داده، میگوید: «بنفسی أنت یا أخی»، یعنی چه!
نغمهٔ «جانم به فدای تو، برادر!» بیشک نغمهٔ عاشقان معشوقکُش است.
این افسانه نیست. حسین در شکوهمندترین روز تاریخ، عاشقانهترین زمزمهٔ هستی را سر میدهد.
از هرچه در آن سیوچهار سال میان این دو برادر رخ داد، میگذرم و تنها به چند برش از روزهای منتهی به عاشورا سخن میگویم.
... و نخست از روز هفتم یاد میکنم؛ همان روزی که عمر سعد نامهٔ ابنزیادِ ملعون را دریافت کرد.
و باز از هرچه در آن نامه بود عبور میکنم و فقط به یک سطر آن میپردازم که بس مهم و تاریخی و سرنوشتساز است؛
«آب را بر حسین و خاندان او ببند. میان آب و حسین چنان حائل شو که احدی نتواند قطرهای از آن بچشد!»
همین فرمانِ کوتاه و کوبنده کافی بود که عمر سعد پانصد سوار را به فرماندهی عمروبنحجاج بر شریعهٔ فرات گمارده، اجازه ندهد هیچکس به فرات دست یابد... و باز همین فرمان موجب شد تشنگی بر اهلبیتِ حسین و یاران او غالب شده، خاصّه زنان و کودکان را عطشان و بیتاب کند.
اما باور میکنید با همهٔ این سختگیری و ناجوانمردی، عباس و گروهی جوانمرد توانستند دل به دریا زده، پس از درگیری سخت، مقداری آب برای زنان و کودکان فراهم آورند؟!
هرچقدر از این کتاب بگم کمه😭😭😭به بهترین نحو تالیف شده ،نوشته شده و عشق و عاشقی رو فقط و فقط از این کتاب میشه فهمید
یکی از بهترین کتابهایی که خواندم. بسیارعالی