دانلود و خرید کتاب کارل مارکس در ترازو اویگن بوم باورک ترجمه محمود صدری
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.
تصویر جلد کتاب کارل مارکس در ترازو

کتاب کارل مارکس در ترازو

معرفی کتاب کارل مارکس در ترازو

کارل مارکس در ترازو نقد اویگن بوم- باورک بر اندیشه‌های مارکس و پاسخ رودولف هیلفردینگ به این نقد است.

در روزگار کنونی، که سوسیالیسم به ظاهر شکست خورده و در سراسر جهان همه از آزادسازی و خصوصی‌سازی حرف می‌زنند، نوشتن چنین اثری درباره دو کتاب قدیمی چه توجیهی دارد؟

مترجم در ابتدای کتاب چنین پاسخ داده است: اول اینکه نقد بوم-باورک بر مارکس، هنوز هم بی‌همتاست و از اردوگاه سوسیالیست‌ها هنوز پاسخی هم‌تراز پاسخ هیلفردینگ به آن داده نشده است. دیگر اینکه هنوز شعارهای ضدسرمایه‌داری سر داده می‌شوند و توده‌ها در پی آن روان می‌شوند؛ هنوز احزاب سوسیالیستی در گوشه‌وکنار جهان رای می‌آورند و بعضا از رقیبان غیرسوسیالیست خود موفق‌ترند؛ هنوز در کشورهای صنعتی بحران‌هایی گاهگاهی رخ می‌دهد که با تئوری «بحران سرمایه‌داری» مارکس هم می‌شود توضیحشان داد؛ هنوز پرسش‌ها و دغدغه‌های مارکس وجود دارند و حتی با وجود بهبود چشمگیر سطح زندگی در سراسر جهان، بسیارند کسانی که یا استثمار می‌شوند یا خودشان چنین تصوری دارند و مادام که چنین واقعیت یا تصوری وجود دارد، لاجرم شبح مارکس هم بالای سر جهان خواهد ماند. نشانه‌ها می‌گوید این شبح فعلا ماندگار است و مطالعه در احوال آن لازم.

درباره کتاب کارل مارکس در ترازو

کارل مارکس در ترازو، مشتمل بر دو مورد از مهم‌ترین آثاری است که در نکوهش و ستایشِ نظرات اقتصادی کارل مارکس نوشته شده‌اند. ترجمه انگلیسی کتاب بوم-باورک سال‌های بسیاری چاپ نشده و خارج از دسترس مانده بود. پاسخ هیلفردینگ به بوم-باورک نیز به انگلیسی ترجمه و توسط ناشری سوسیالیست و گمنام در گلاسکو چاپ شد اما هرگز در بریتانیا و اینجا (ایالات متحده) در شمارگان وسیع منتشر نشد. مقاله‌ای از لادیسلائوس فون بورتکیوویچ، آماردان و اقتصاددان آلمانی نیز در قالب پیوست به کتاب افزوده شده است. این مقاله که یکی از اجزای مهم مباحث میان بوم-باورک و هیلفردینگ را واکاوی کرده، شهرت فراوانی یافته، اما تاکنون به انگلیسی هم ترجمه نشده بود.

خواندن کتاب کارل مارکس در ترازو را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

اگر به مطالعه مکاتب سیاسی- اجتماعی و اقتصادی، به ویژه مارکسیسم علاقه دارید و یا پژوهشگر علوم اجتماعی-سیاسی، اقتصادی و یا جامعه‌شناسی تاریخی هستید حتما این کتاب را مطالعه کنید.

جملاتی از کتاب کارل مارکس در ترازو

سال‌ها قبل و بسیار پیش از آنکه مقالات درخشانی که در سطور بالا از آنها یاد کردم، در باب میزان سازگاری نرخ سود متوسط مساوی با قانون مارکسی ارزش منتشر شود، عقاید خودم را درباره این موضوع به این‌صورت بیان کرده بودم: «محصولات یا واقعا در بلندمدت برحسب میزان کار مندرج در آنها مبادله می‌شوند - که در این‌صورت آورده مساوی توسط سرمایه ناممکن است؛ یا سرمایه (های مساوی) آورده مساوی دارد- که در چنین وضعی غیرممکن است که محصولات برحسب کار مندرج در آنها مبادله شوند.»

در اردوگاه پیروان اندیشه مارکس نخستین کسی که چند سال پیش ناسازگاری این دو گزاره را پذیرفت، کُنراد اشمیت بود. حال ما تاییدیه‌ای نیرومند از خود خدایگان در اختیار داریم. او گزیده و دقیق گفته است که نرخ سود مساوی فقط زمانی ممکن است که شرایط فروش به‌گونه‌ای باشد که برخی کالاها بالاتر از ارزششان و دیگر کالاها پایین‌تر از ارزششان فروخته شوند و به‌این‌ترتیب برحسب میزان کار نهفته‌شان مبادله نمی‌شوند. همچنین وی درباره اینکه از نظر وی کدام‌یک از این دو گزاره ناسازگار، با حقایق واقعی تطابق دارد، برای ما شکی باقی نگذاشته است. با وضوح و صراحتی تحسین‌برانگیز می‌گوید سرمایه‌های مساوی، آورده مساوی دارند. حتی از این هم فراتر می‌رود و با همان وضوح و صراحت می‌گوید که کالاها در واقع برحسب میزان کار نهفته در آنها مبادله نمی‌شوند، بلکه برحسب مقادیر متفاوت کاری که برای اخذ سود به تناسب سرمایه لازم است، مبادله می‌شوند.

نظری برای کتاب ثبت نشده است
بدین ترتیب است که بوم-باورک، پیوسته (مفاهیم) طبیعی و اجتماعی را خلط می‌کند. این خلط مفاهیم، در توصیفش از کیفیات مازاد کالاها کاملا مشهود است. معجون شگفت‌انگیزی است: تخصیص، بیان حقوقی روابطی تاریخی است که برای مبادله‌پذیر شدن اجناس، باید وجود آنها را مسلم انگاشت (چنین واقعیتی «ماقبل اقتصادی» است)، اما اینکه چنین چیزی چطور باید معیاری کمّی شود، توضیح‌ناپذیر خواهد ماند.
روزبه آقاجری
مایلم به‌صورت گذرا بگویم که فرض نخستین (ارسطو و مارکس) دایر بر اینکه، مبادله دو چیز باید تجلی یک «برابری» باشد، از نظر من چنان عتیقه شده است که سخن گفتن از واقع‌بینانه نبودنش دیگر موضوعیت ندارد. رک و پوست‌کنده بگویم از نظر من ایده‌ای نادرست است. جایی که برابری و تعادل کامل پدید آید، هیچ مبادله‌ای رخ نمی‌دهد که این تعادل را بر هم بزند. بنابراین، وقتی در فرایند مبادله، ماجرا به جابجایی مالکیت کالاها ختم می‌شود، بیشتر حکایت از آن دارد که نوعی نابرابری یا رجحان وجود دارد که موجب جابه‌جایی می‌شود.
laissez faire
اما حتی پس از فرو ریختن این حصار هم سوسیالیسم ـ در عمل و در نظر ـ به همراه نظام مارکسی فرو نخواهد ریخت. سوسیالیسم همچنان‌که پیش از مارکس بوده است، پس از او هم خواهد ماند. از مبالغه‌ها که بگذریم، نیروی جان‌بخش سوسیالیسم را می‌توان در جان تازه‌ای دید که نظریه اقتصادی در پی پیدایش سوسیالیست‌های تئوری‌پرداز یافته است و همچنین در «چکیدن قطرات روغن سوسیال» می‌توان دید که این روزها کار دولتمردان را (در زمینه توجیه مداخله در امور) تسهیل کرده است، و در پاره‌ای موارد به سودشان هم هست. به گمان من، آن چیزی که نیروی جان‌بخش سوسیالیسم است، رهبران خردمندتر آن است که فرصت مغتنمِ تلاش برای پیوند زدن سوسیالیسم به یک نظام علمی را که امکان بقایش بیشتر باشد، از دست ندهند. این رهبران خواهند کوشید برای حمایت‌هایی که زوال یافته‌اند، جایگزین‌هایی پیدا کنند. اینکه از درون پالایش این ایده‌های آشوب‌زده چه حاصل خواهد شد، در آینده معلوم خواهد شد.
laissez faire
از نظر بوم-باورک، کار چیزی نیست مگر یکی از اجزای تعیین‌کنندهٔ برآورد شخصی از ارزش؛ حال آنکه از نظر مارکس کار، بنیان و یاختهٔ واصلِ جامعه انسانی است و میزان بهره‌وری کار و شیوه سازمان کار است که سرشت زندگی اجتماعی را می‌سازد. از آنجا که کار به جهت کارکرد اجتماعی‌اش و در هیئت کل کارِ جامعه که هریک از اعضای جامعه فقط پاره‌ای از آن را انجام می‌دهند، بنیان ارزش را پی می‌نهد، پدیده‌های اقتصادی تابعی از قوانین عینیِ مستقل از اراده افراد هستند و روابط اجتماعی آنها را سامان می‌دهند. در پشت پوسته ظاهریِ پدیده‌های اقتصادی، روابط اجتماعی یا روابط تولیدی را می‌بینیم که کالاها در قالب آن به‌مثابه میانجیگرانی عمل می‌کنند که روابط اجتماعی، بازتولید فرایندهای واسطِ آنها هستند
روزبه آقاجری
بازار آری، کاپیتالیسم نه: آنارشیسم فردگرا در برابر مدیران، نابرابری‌ها، قدرت شرکت‌‌ها و فقر ساختاری
گری چارتیه
تاریخ اقتصاد مارکسی، جلد دوم؛ ۱۹۹۰ ـ ۱۹۲۹
مایکل چارلز هوارد
تاریخ اقتصاد مارکسی، جلد اول؛ ۱۹۲۹ ـ ۱۸۸۳
مایکل چارلزهوارد
سیاست اقتصادی؛ شش گفتار درباره‌ی سوسیالیسم، کاپیتالسیم، اقتصاد و سیاست
لودویگ فون میزس
قانون، قانون‌گذاری و آزادی (جلد ۱: قواعد و نظم)
فریدریش فون هایک
قانون، قانون‌گذاری و آزادی (جلد ۲: سراب عدالت اجتماعی)
فریدریش فون هایک
قانون، قانون‌گذاری و آزادی (جلد ۳: نظم سیاسی مردمان آزاد)
فریدریش فون هایک
نخستین دموکراسی
پال وودراف
عصر نهایت‌ها: تاریخ جهان ۱۹۱۴ ـ ۱۹۹۱
اریک هابسبام
سوسیالیسم و سرمایه‌داری: رساله‌ای روش مند درباره‌ی اقتصاد، سیاست و اخلاقیات
هانس هرمان هوپ
مزایا و مشکلات جامعه تجاری: پاسخ آدام اسمیت به روسو
دنیس سی. راسموسن
تاریخ فکری لیبرالیسم
پی‌یر منان
پاشنه‌ی آشیل سرمایه‌داری؛ پول کثیف و چگونگی احیای نظام بازار آزاد (جلد اول)
ریموند بیکر
گفتاری درباره اقتصاد سیاسی
ژان ژاک روسو
ملاحظاتی درباره مارکس
میشل فوکو
ذهن و بازار
جری مولر
مبانی سرمایه‌داری
دیوید کوتس
زایش سرمایه داری
هنری هلر
آزادسازی و عملکرد اقتصادی
موسی غنی‌نژاد
سرمایه‌دار علیه سرمایه‌داری
جورج سوروس

حجم

۹۶۵٫۳ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۲۶۴ صفحه

حجم

۹۶۵٫۳ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۲۶۴ صفحه

قیمت:
۳۰,۰۰۰
تومان