معرفی کتاب در باب آزادی
کتاب در باب آزادی (On freedom)، نوشته تیموتی اسنایدر و ترجمه محمدجواد آزادی مقدم، تصویری تازه از مفهوم آزادی در جهان امروز ارائه میدهد و نشر روزنه در سال ۱۴۰۳ آن را منتشر کرده است. نویسنده که مورخ و اندیشمند سیاسی است، تجربههای شخصی خود را از کودکی در آمریکا تا سالهای پژوهش در اروپا و سفر به اوکراینِ جنگزده کنار هم گذاشته تا از دل آنها به معنای آزادی برسد. در این کتاب آزادی فقط یک شعار سیاسی یا بحث نظری نیست، بلکه کیفیتی از زیستن، انتخابکردن و ساختن ساختارهای مشترک است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب در باب آزادی اثر تیموتی اسنایدر
کتاب در باب آزادی با روایت زندگی و تفکر تیموتی اسنایدر آغاز میشود و بهتدریج به طرح یک استدلال منسجم دربارهی آزادی میرسد. نویسنده از مزرعهای در اوهایو و خاطرهی بهصدادرآوردن ناقوس در جشن دویستمین سالگرد استقلال آمریکا شروع میکند و به هراس جنگ هستهای، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، جنگهای یوگسلاوی و سپس روسیه و اوکراین امروز میرسد. تیموتی اسنایدر در این مسیر نشان میدهد که چگونه برداشت رایج از آزادی بهعنوان «نبودِ مانع» یا همان آزادی منفی، هم در سیاست داخلی آمریکا هم در سیاست جهانی، به سوءفهمها و تصمیمهای خطرناک منجر شده است.
کتاب در باب آزادی پنج «شکل» یا بُعد برای آزادی تعریف کرده است: خودفرمانی، پیشبینیناپذیری، تحرک، واقعیتمندی و همبستگی که هرکدام فصل جداگانهای دارند و تیموتی اسنایدر در آنها میان خاطرات شخصی، نمونههای تاریخی، تحلیل سیاسی و ارجاع به فیلسوفانی مانند ادیت اشتاین، فرانتس فانون، واتسلاف هاول، لِشِک کولاکوفسکی و سیمون وی رفتوآمد میکند.
کتاب از مقدمهای مفصل دربارهی تجربههای زیستهی تیموتی اسنایدر و شکلگیری دغدغهی آزادی آغاز میشود، در فصلهای میانی به بسط این پنج شکل آزادی میپردازد و در پایان به بحث دربارهی نوع حکومتی میرسد که میتواند این فهم از آزادی را ممکن کند. کتاب در باب آزادی در عین پرداختن به تاریخ آمریکا، پیوندهای مداومی با اروپای شرقی، بهویژه اوکراین برقرار کرده است؛ جایی که نویسنده در میانهی جنگ، معنای آزادی را در بدنهای زخمی، شهرهای رفعاشغالشده و انتخاب ماندن یا فرارکردن سیاستمداران و شهروندان جستوجو میکند.
خلاصه کتاب در باب آزادی
کتاب در باب آزادی استدلال میکند که آزادی فقط حذف مانع یا نبودِ حکومت و اجبار نیست، بلکه وضعیتی مثبت است که در آن انسانها میتوانند ارزشهای خود را بشناسند، انتخاب کنند و در جهان محقق سازند. تیموتی اسنایدر از تجربههای شخصی، تاریخ آمریکا، فروپاشی شوروی، الیگارشی روسیه و جنگ اوکراین استفاده کرده است تا نشان دهد تکیهی صرف بر آزادی منفی راه را برای نابرابری، الیگارشی، فاشیسم و جنگ باز میکند.
کتاب پنج شکل آزادی را معرفی کرده است: خودفرمانی بهعنوان توان آموختهشده برای انتخاب، پیشبینیناپذیری بهعنوان امکان خلق چیز نو، تحرک بهعنوان توان حرکت در فضا و زمان، واقعیتمندی بهعنوان توان درک و تغییر جهان و همبستگی بهعنوان فهم اینکه آزادی برای همه است. نویسنده در پایان، از خلال این تعریف مثبت از آزادی، تصویری از حکومتی ترسیم کرده است که وظیفهاش ساختن ساختارهایی است که این پنج شکل آزادی را برای شهروندان ممکن کند.
چرا باید کتاب در باب آزادی را بخوانیم؟
این کتاب تصویری روشن و درعینحال پیچیده از آزادی ارائه کرده که هم به تجربههای فردی و هم به ساختارهای سیاسی و اقتصادی گره خورده است. خواننده در این کتاب میتواند تفاوت آزادی منفی و مثبت را با مثالهای عینی، از ناقوس آزادی تا شهرهای ویران اوکراین، ببیند و بفهمد چرا بدون ساختن نهادها، زیرساختها و روابط همبسته، سخنگفتن از آزادی توخالی است.
خواندن کتاب در باب آزادی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی سیاست، تاریخ معاصر، فلسفهی سیاسی و معنای آزادی در زندگی روزمره را دارند؛ همچنین به دانشجویان علوم انسانی و اجتماعی و افرادی که میخواهند نسبت خود را با مفاهیمی مانند امنیت، حکومت، مسئولیت فردی و همبستگی بازاندیشی کنند، پیشنهاد میشود.
درباره تیموتی اسنایدر
تیموتی اسنایدر، تاریخنگار و نویسندهی برجستهی آمریکایی، در ۱۸ اوت ۱۹۶۹ متولد شد. حوزهی اصلی پژوهشهای او تاریخ اروپای مرکزی و شرقی، اتحاد جماهیر شوروی، هولوکاست و تحولات سیاسی معاصر است. او از شناختهشدهترین مورخان معاصر به شمار میرود و آثارش تأثیر چشمگیری بر فهم عمومی از استبداد، جنگ و دموکراسی داشته است.
اسنایدر در دانشگاه براون در رشتههای تاریخ و علوم سیاسی تحصیل کرد و سپس دکترای تاریخ مدرن را از دانشگاه آکسفورد دریافت کرد. او در طول فعالیت دانشگاهی خود در مراکز علمی معتبری به تدریس و پژوهش پرداخت و از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۵ استاد تاریخ دانشگاه ییل بود. پس از آن نیز کرسی تاریخ مدرن اروپا را در مدرسهی امور جهانی و سیاست عمومی مانکِ دانشگاه تورنتو بر عهده گرفت. تسلط او به چند زبان اروپایی امکان پژوهش مستقیم در منابع تاریخی گوناگون را برایش فراهم کرده و به آثارش بُعدی بینالمللی بخشیده است.
او علاوه بر فعالیتهای دانشگاهی، پژوهشگر دائمی مؤسسهی علوم انسانی وین و عضو شورای روابط خارجی آمریکا و کمیتهی وجدان موزهی یادبود هولوکاست ایالات متحده بوده است. اسنایدر همچنین در مباحث عمومی و سیاسی حضوری فعال دارد و نوشتهها و دیدگاههایش بهطور گسترده در رسانهها و نشریات معتبر منتشر میشود.
تیموتی اسنایدر تا کنون بیش از ۱۵ کتاب منتشر کرده که بسیاری از آنها با استقبال گستردهی مخاطبان و منتقدان روبهرو شدهاند. از مهمترین آثار او میتوان به «سرزمینهای خونین»، «در مسیر ناآزادی» و «استبداد؛ بیست درس از قرن بیستم» اشاره کرد. آثار او اغلب به بررسی خطرهای اقتدارگرایی، تحریف حقیقت، خشونت سیاسی و آسیبپذیری نهادهای دموکراتیک میپردازند.
اسنایدر در سالهای اخیر توجه ویژهای به تاریخ و تحولات اوکراین داشته و در پروژهها و نشستهای بینالمللی مرتبط با این کشور مشارکت کرده است. دیدگاههای او دربارهی روسیه، جنگ اوکراین و چالشهای دموکراسی در عصر دیجیتال بازتاب گستردهای یافته و او را به یکی از مهمترین مفسران تاریخ و سیاست معاصر اروپا تبدیل کرده است.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
تیموتی اسنایدر در طول فعالیت حرفهای خود، جوایز و افتخارات متعددی دریافت کرده است؛ از جمله جایزهی لایپزیگ برای درک اروپایی، جایزهی هانا آرنت برای اندیشهی سیاسی، جایزهی بنیاد علوم لهستان و جایزهی مادام دو استال. این افتخارات نشاندهندهی جایگاه برجستهی او در مطالعات تاریخی و تأثیر گستردهی آثارش در سطح بینالمللی است.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
فرهنگ نشر نو با ترجمهی پژمان طهرانیان، نشر خوب با ترجمهی محمدرضا عشوری و نشر قصیدهسرا با ترجمهی شیما حسنی کردستانی در سالهای مختلف این کتاب را منتشر کردهاند.
بخشی از کتاب در باب آزادی
«در اواخر دهۀ ۱۹۸۰، بهعنوان دانشجوی کالج، مجذوب افرادی شدم که سیاستی فراتر از ترس یافته بودند: دِگراندیشهای اروپای شرقی. آندری ساخاروف، یکی از بنیانگذاران برنامۀ هستهای شوروی، از غربیها میخواست که کمتر به وحشتِ هستهای و بیشتر به کرامت انسانی بیندیشند. به یاد میآورم که چشمانم را از متنش برداشتم و همچنان که نکته به جانم مینشست، به آسمان نگاه کردم. ما باید علل ترس را، اگر میتوانیم، از بین ببریم؛ همچنین باید مسئولیتِ ترسهایمان را بپذیریم. آزادی نمیتواند صرفاً یک نبود باشد، بلکه باید از ما برخیزد و به درون دنیا رشد کند.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب در باب آزادی و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | در باب آزادی |
| موضوع | جامعهشناسی، علوم سیاسی و روابط بینالملل |