کتاب قهوه استانبول نیکو می سوزد
خواندن نظراتمعرفی کتاب قهوه استانبول نیکو می سوزد
«قهوهٔ استانبول نیکو میسوزد» توصیف شهر استانبول به روایت مسافران دورهٔ قاجار در سفرنامههای آنان، به کوشش علیاکبر شیروانی گردآوری شدهاست. این اثر یکی از کتابهای مجموعه جذاب «تماشای شهرِ» نشر اطراف است که هدفش معرفی کلانشهرهای دنیای عصر قاجار از نگاه مسافران ایرانی است. در این کتاب با استانبول از نگاه مسافران ایرانی که معمولا از بزرگان و توانمندان دوره قاجار بودند و هنگام سفر یادداشت و سفرنامه مینوشتند، همچون حاج سیاح، افشار ارومی، فرهادمیرزا و... آشنا خواهیدشد.
چه بهتر که گوشههایی از سفرنامهی شاه ایران، ناصرالدینشاه را به این دیار بخوانید:
از تبعهٔ ایران که در استانبول زیاد هستند قریب سه هزار نفر در پنج کشتی بخار بسیار بزرگ سوار شده به استقبال آمده بودند. کشتیهای خود را نزدیک کشتی ما آوردند. در این بین صدراعظم ما با شاهزادگان و غیره به قایق نشسته از آن کشتی به این کشتی میآمدند. یکی از کشتیهائی که تبعهٔ ایران در آن بودند دود کرده، راند که نزدیک کشتی ما بیاید. قایق صدراعظم و سایرین کم مانده بود بخورد به این کشتی و غرق شود. خدا رحم کرده به یک طوری خلاص شده، رسیده، آمدند بالا. اغلب پیشخدمتها هم با لباس رسمی بودند. سایر پیشخدمتها و غیره همه در کشتی اول ماندند. خلاصه راندیم. دست راست جزایر زیاد است و کوه و درخت و بعضی هم چشمهٔ آب دارد. از فرنگیها و بعضی متمولین عثمانی را گفتند آنجاها عمارات میسازند که تابستانها به گردش بروند اما ما عمارتی ندیدیمــ شاید توی درهها و پشت تپهها بوده است.
رسیدیم به اول آبادی شهر استانبول. دست چپ خاک اروپا است دست راست خاک آسیا. ما نزدیک به خاک اروپا میراندیم. کشتیهای بخار که ایلچیان خارجه نشسته، استقبال آمده بودند دیده شد. اول آبادی بعضی خانههاست. بعد ابتدا میشود به دیوار کهنهٔ سنگی که بروج داردــ قلعهایست از عهد قیاصره ساخته شده است. چون این نوع قلعهجات حالا به کار نمیخورد تعمیر نمیکنند اما چون همه از سنگ و مستحکم است هنوز اغلبی باقی است. این قلعه محیط است شهر قدیم استانبول را که همه در روی تپه و ماهور و دره واقع است.
پاریس از دور نمایان شد
آن جا که باد کوبدمعصومه صفاییراد
انور خوجهبلندی فوزیو
کلاه پوستی برای رفیق یفیم سمیونوویچ راخلینولادیمیر واینوویچ
افسوس برای نرگس های افغانستانژیلا بنییعقوب
ایرانیان از نگاه امریکاییان؛ ایران عهد قاجار در روزنامههای امریکاعلیرضا ساعتچیان
سیاحتنامه ابراهیم بیکحاج زین العابدین مراغهای
قطاری که ایستگاه نداشتبهیچ آک
خاک کارخانهشیوا خادمی
نزدیک ایدهزیمونه یونگ
به زبان مادری گریه می کنیمفابیو مورابیتو
مجموعه جالبی است از روایات مسافران ایرانی در سفر به استانبول و از آنچه در شهر دیدهاند و انجام دادهاند. وقایع کتاب از حدود 150 الی 200 سال پیش روایت شدهاند. مسیر سفر معمولاً از طرف روسیه و از تفلیس
خوب بود مخصوصا روایت "از وحشی گری بیرون" نوشته حاج سیاح
کتاب کتاب خوبی است و جمله های با نمکی دارد،ولی کسی که مکث در هنگام خواندن،برایش ناخوشایند است، یک مقدار سنگین است. ولی با این همه خواندن اینکتاب غنیمتی است.
کتاب شامل توصیفات وتفاسیر سیاحان، حاجیان، صاحب منصبان ایران دوره قاجار از سفر به شهر استانبول دوره عثمانی و آداب و رسوم مردم آن می باشد. دید خوبی از اوضاع سیاسی ، فرهنگی و اجتماعی آن زمان امپراتوری عثمانی _ خصوصا