کتاب بحران آسایش
معرفی کتاب بحران آسایش
کتاب بحران آسایش نوشتهی مایکل ایستر با ترجمهی پیام بهرامپور و تهمینه قدیمخانی ازسوی نشر مون منتشر شده است. نویسنده در این اثر از تجربههای شخصی خود، از اعتیاد به الکل تا سفرهای سخت در طبیعت وحشی آلاسکا و همراهی با شکارچیان استقامت، استفاده کرده است تا نشان بدهد آسایش مداوم چه پیامدهایی برای جسم و روان انسان دارد. کتاب بحران آسایش با ترکیب روایتهای میدانی، گفتوگو با پژوهشگران و مرور تاریخ تکامل انسان، مفهوم «ناآسودگی خودخواسته» و ایدهی میزوگی را توضیح میدهد و نشان میدهد چگونه میتوان دوباره با سختیهای سازنده روبهرو شد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بحران آسایش
کتاب بحران آسایش اثری است که مایکل ایستر در آن از نقطهی عطف زندگی شخصی خود، یعنی ترک الکل، حرکت میکند و به پرسشی گستردهتر میرسد: انسان امروز در دنیایی غرق در راحتی چه چیزی را از دست داده است؟ او ابتدا با روایت صادقانهی سقوط و بازسازی زندگیاش، نشان میدهد چگونه الکل برایش «آسایش» بود و ترک آن، آغاز ناآسودگیای شد که به آگاهی و تغییر انجامید. در ادامهی کتاب بحران آسایش نویسنده سفر ۳۳ روزهاش به طبیعت وحشی آلاسکا را روایت کرده است؛ سفری که در آن همراه شکارچیان استقامت، فیلمبردارها و خلبانان هواپیماهای کوچک، با خطرهایی مثل خرس گریزلی، سرما، گرسنگی و تنهایی روبهرو میشود. این تجربه برای او نمونهای افراطی از «وحشیسازی دوباره» است تا ببیند بدن و ذهن انسان در مواجهه با شرایطی شبیه نیاکان شکارچیگردآورنده چه واکنشی نشان میدهد. کتاب بحران آسایش در فصلهای بعدی با رجوع به انسانشناسی و تکامل، از هومو هابیلیس تا هومو ساپینس، نشان داده است که بیشتر تاریخ بشر در محیطی سرشار از ناآسودگی گذشته و آسایش دائمی فقط کسری بسیار کوچک از این تاریخ است. نویسنده با نقل پژوهشهایی مانند کار دیوید لواری دربارهی «خزش مشکل» و گفتوگو با متخصصانی مثل مارکوس الیوت، مفهوم «خزش آسایش» و ایدهی میزوگی را شرح داده است؛ چالشهای سخت و خودخواستهای که قرار است مرز توان انسان را جابهجا کنند. در بخشهای میانی و پایانی کتاب بحران آسایش، نمونههای متنوعی از این میزوگیها، از حمل سنگ زیر آب تا پیمایشهای طولانی در کوهستان و درهها، کنار آیینهای گذار سنتی در فرهنگهایی مانند اینوییت، ماسایی و بومیان استرالیا قرار گرفته است تا نشان داده شود چگونه سختیهای کنترلشده میتوانند احساس معنا، استقامت و رضایت را در زندگی امروز تقویت کنند.
خلاصه کتاب بحران آسایش
کتاب بحران آسایش بر این ایده استوار است که انسان امروز در محیطی زندگی میکند که بیشازحد راحت شده و همین آسایش دائمی، ریشهی بسیاری از مشکلات جسمی و روانی مانند چاقی، بیماری قلبی، افسردگی، اضطراب و احساس بیمعنایی است. مایکل ایستر با روایت ترک الکل، سفرهای سخت در آلاسکا و همراهی با شکارچیان و ورزشکاران استقامت، نشان داده است که بازگشت آگاهانه به «ناآسودگی» میتواند بدن و ذهن را دوباره تنظیم کند. در کتاب بحران آسایش مفاهیمی مانند «خزش آسایش»، میزوگی و آیینهای گذار سنتی توضیح داده شده است تا روشن شود چرا انجام کارهای واقعاً دشوار، با احتمال شکست بالا، نوعی بازآموزی عمیق برای مغز و روان است. نویسنده درنهایت خواننده را با این پرسش روبهرو کرده است که چه شکلهایی از سختی خودخواسته میتواند به زندگی روزمره افزوده شود تا احساس زندهبودن، ارتباط با طبیعت و دیگران و درک معنا تقویت شود.
چرا باید کتاب بحران آسایش را بخوانیم؟
کتاب بحران آسایش تصویری روشن از این تناقض ارائه میدهد که چرا در اوج رفاه، بسیاری از انسانها بیمار، مضطرب و بیانگیزهاند. این اثر با ترکیب روایت شخصی، سفر در طبیعت، انسانشناسی و پژوهشهای روانشناسی نشان میدهد چگونه میتوان با طراحی سختیهای خودخواسته، از میزوگیهای بزرگ تا تغییرات کوچک روزمره، استقامت، معنا و رضایت را در زندگی تقویت کرد.
خواندن کتاب بحران آسایش به کسانی پیشنهاد میشود که از یکنواختی و بیمعنایی زندگی راحت خستهاند، به موضوعاتی مانند رشد فردی، تابآوری، اعتیاد، ورزش استقامتی و ارتباط انسان با طبیعت علاقهمندند یا در پی الهام برای طراحی چالشهای جدی و سازنده در زندگی شخصی و حرفهای خود هستند.
بخشی از کتاب بحران آسایش
«هیچیک از اینها شباهتی به زندگی امن و راحت من در خانه ندارد و اصل ماجرا همین است. امروزه اکثر مردم بهندرت از منطقهٔ امن خود خارج میشوند. ما در پناهگاههایی زندگی میکنیم که از نظر دما کنترلشده، استریل، ایمن، و سرشار از غذا و خالی از چالشاند و همین میزان تجربهٔ ما را از «زندگی وحشی و واقعی» محدود میکند. اما شواهد جدید نشان میدهند که انسانها پساز تجربهٔ همان ناملایماتی که نیاکان اولیهمان هرروز با آن مواجه بودند قویتر میشوند: از نظر جسمی سرسختتر، از نظر ذهنی مقاومتر و از نظر روحی استوارتر. دانشمندان دریافتهاند که برخی ناملایمات ما را از مشکلات جسمی و روانی مانند چاقی، بیماریهای قلبی، سرطان، دیابت، افسردگی و اضطراب و حتی مسائل بنیادیتری چون احساس بیمعنایی و بیهدفی در امان نگه میدارند. البته راههای بسیار بهاصطلاح کمدردسرتری برای بهرهمندی از مزایای ناآسودگی وجود دارد. کارهایی که هر فردی میتواند بهراحتی در زندگی روزمرهاش بگنجاند تا ذهن، جسم و روح خود را التیام بدهد. اما این سفر من در انتهای طیف نسخههایی قرار دارد که به گفتهٔ پژوهشگران، باید بخشی از زندگی باشند. این کار تاحدودی «وحشیسازی دوباره» و تاحدودی «سیمکشی مجدد» است و مزایای آن بیشمار است.»