کتاب کتابخانه از دست رفته
معرفی کتاب کتابخانه از دست رفته
کتاب کتابخانه از دست رفته (The Lost Library) نوشته ربکا استید و وندی مس، داستانی دربارهی یک شهر کوچک، یک کتابخانهی سوخته و گربهای ششانگشتی است که کنار کتابخانهی پارک شهر نگهبانی میدهد. روایت میان این گربه، پسربچهای کلاسپنجمی و شبحی کتابدوست جابهجا میشود و کمکم معمایی قدیمی را پیش میکشد؛ معمای آتشسوزی کتابخانه و کتابهایی که سالها بعد دوباره سر و کلهشان پیدا شده است. انتشارات کتاب چار این داستان را با ترجمه امیر متقی منتشر کرده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کتابخانه از دست رفته
کتاب کتابخانه از دست رفته با ترکیب صداهای مختلف، جهانی میسازد که در آن گربهها، موشها، بچههای مدرسهای و اشباح، همگی در سرنوشت کتابها نقش دارند. ربکا استید و وندی مس در این کتاب، شهر خیالی مارتینویل را به عنوان صحنهی اصلی انتخاب کردهاند؛ شهری که کتابخانهاش سالها پیش در آتش سوخته و حالا کتابهای همان کتابخانه، به طرزی عجیب در یک کتابخانهی رایگان کوچک کنار پارک شهر ظاهر شدهاند. داستان از همان فصلهای اول، سه خط روایی را پیش میبرد: مورتیمر، گربهی ششانگشتی که حافظه و شنوایی شگفتانگیزی دارد و با کتابخانهی قدیمی پیوند عاطفی عمیقی پیدا کرده است؛ اوان، دانشآموز کلاس پنجمی که درگیر اضطراب رفتن به مدرسهی راهنمایی، تکالیف، دوستی با ریف و نگرانیهای مالی و شغلی پدرش است؛ و اَل، شبح دستیار کتابخانهی سوخته که حالا در خانهی تاریخ مارتینویل زندگی میکند و با نگاهی دقیق، گذشته و حال شهر را بههم وصل میکند.
در کتاب کتابخانه از دست رفته، ساختار فصلها کوتاه و رفتوبرگشت میان زمانها و زاویهی دیدها پرشمار است. خواننده از زیرزمین خانهی تاریخ، به کلاس پنجم مدرسه، به تپههای اطراف شهر و به خاطرات باشگاه کتابخوانی چهارشنبهها میرود. در خلال این رفتوآمدها، سرنخهایی دربارهی آتشسوزی کتابخانه، نقش کتابدار قدیمی، رابطهی پدر اوان با آن کتابخانه و سرنوشت کتابهای امانتگرفتهشده آشکار میشود. حضور یادداشتها، کارتهای کتابخانه، عکس پولاروید و کتاب راهنمای چگونه رمان معمایی بنویسیم هم لایهی معمایی داستان را پررنگتر کرده است.
خلاصه داستان کتابخانه از دست رفته
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
اوان، دانشآموز کلاس پنجمی در مارتینویل، در مسیر هرروزهاش به مدرسه با جعبهای چوبی روی تیرکی کنار پارک روبهرو میشود؛ کتابخانهی رایگان کوچکی که پر از کتابهای کتابخانهی قدیمی شهر است؛ کتابخانهای که سالها پیش در آتش سوخته. او از آنجا دو کتاب برمیدارد و در یکی از آنها کارت کتابخانهای پیدا میکند که رویش فقط یک نام بارها تکرار شده: ادوارد مککلاند، اسم پدر خودش. همزمان مورتیمر، گربهی ششانگشتی و دلبستهی کتابخانهی سوخته، بیرون خانهی تاریخ از کتابخانهی کوچک تازهساختهشده مراقبت میکند و اَل، شبح دستیار سابق کتابخانه، از گذشتهی باشگاه کتابخوانی، کتابدار سختگیر و مهربان و روز آتشسوزی میگوید. اوان با کمک دوستش ریف و با الهام از کتاب چگونه رمان معمایی بنویسیم، ماجرا را مثل یک پروندهی کارآگاهی میچیند و سعی میکند بفهمد کتابها چطور برگشتهاند، چرا همه در یک روز تحویل داده شدهاند و پدرش چه رابطهای با آن کتابخانه داشته است.
چرا باید کتاب کتابخانه از دست رفته را بخوانیم؟
کتاب همزمان یک داستان معمایی، روایتی دربارهی دلبستگی به کتابها و تصویری از روابط خانوادگی و دوستی در یک شهر کوچک است. این داستان نشان میدهد چطور یک کتابخانهی سوخته و چند جلد کتابِ بهظاهر معمولی میتوانند گذشتهی یک شهر، رازهای یک خانواده و احساسات یک گربه را بههم وصل کنند و خواننده را به فکرکردن دربارهی خاطره، فقدان و خواندن وادارند.
خواندن کتاب کتابخانه از دست رفته را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب کتابخانه از دست رفته به نوجوانانی پیشنهاد میشود که به داستانهای معمایی و داستانهایی دربارهی کتابخوانه و دوستی علاقه دارند.
درباره ربکا استید و وندی مس
ربکا استید (Rebecca Stead) (متولد ۱۹۶۸)، نویسندهی آمریکایی برندهی مدال نیوبری است که بیشتر بهواسطهی خلق داستانهایی با لایههای پیچیده، مضامین انسانی و ساختارهای معمایی شهرت یافته است. نخستین رمان او «اولین پرتو» نام داشت که در سال ۲۰۰۷ منتشر شد. دو سال بعد او رمان مهمش «وقتی به من میرسی» را منتشر کرد که ترکیبی از ژانرهای رئالیسم اجتماعی و علمیتخیلی بود و به خاطر آن مدال نیوبری را برد. استید در ادامه با رمان «دروغگو و جاسوس» برندهی جایزهی ادبی گاردین سال ۲۰۱۳ شد و به فهرست پرفروشهای نیویورکتایمز هم راه یافت.
وندی مس (Wendy Mass) (متولد ۱۹۶۷) نویسندهی پرکار و تحسینشدهی آمریکایی در ژانر کودک و نوجوان است. او که فارغالتحصیل رشتهی زبان انگلیسی از دانشگاه تافتس است، پیش از تمرکز کامل بر رماننویسی، تجربیات متنوعی در دنیای مطبوعات، ویراستاری و حتی فیلمنامهنویسی داشت. مس با انتشار نخستین رمانش، «فضایی به شکل انبه»، برندهی جایزهی اشنایدر شد. آثار او اغلب به موضوعاتی نظیر خودشناسی، دوستی و کشف معنا در اتفاقات سادهی زندگی میپردازند. از جمله مشهورترین کتابهای او میتوان به مجموعهی «۱۱ سالگی»، «جرمی فینک و معنای زندگی» و «هر روح یک ستاره است» اشاره کرد.
جوایز و افتخارات کتاب کتابخانه از دست رفته
- نامزد جایزهی Mythopoeic Fantasy (سال ۲۰۲۴)
- نامزد جایزهی پنسیلوانیا (سال ۲۰۲۵)
- نامزد جایزهی کتاب گنبد طلایی ورمونت (سال ۲۰۲۵)
- نامزد جایزهی کتاب Bluestem (سال ۲۰۲۶)
- نامزد جایزهی کتاب Volunteer State (سال ۲۰۲۵)
- در لیست پرفروشترین آثار نیویورکتایمز
- رتبهی ۱ بهترین کتاب کودک آمازون
بخشی از کتاب کتابخانه از دست رفته
«مورتیمر توی دلش گفت: بالاخره اومدن. و پس از اینکه اولین موش بیرون آمد، لبخندی زد که امیدوار بود مهربانانه باشد؛ موش گردوخاک را از بدنش تکاند و طبق معمول شروع به صحبت کرد: "اون یه... گربهست؟"
موش دوم هم پیدایش شد و گفت: "اینجا دیگه کجاست که یه گربهٔ بیرحم دم درش ایستاده؟ این گربهها قلب و احساس ندارن که! حتماً دارم کابوس میبینم!"
موش سومی هم از سوراخ بیرون آمد. مورتیمر میدانست که خیلی کم پیش میآید موشها تنهایی سفر کنند.
مورتیمر گفت: "خوش اومدین!" و با نگرانی به سطل سیبزمینی نگاهی انداخت. هفتهٔ قبل موشی رفته بود توی سطل و مورتیمر مجبور شده بود تقریباً سه ساعت بیحرکت زیر پلهها منتظرش بماند.
مورتیمر که سعی میکرد خوشحال به نظر برسد، گفت: "موشهای عزیز، لطفاً دنبالم بیاین. راه خروج از این طرفه."
یکی از موشها گفت: "ولی ما که تازه اومدیم داخل!"
مورتیمر بازوهایش را مثل برفپاککن دراز کرد و آنها را بهسمت سوراخ موشی هدایت کرد که در گوشهٔ دیگر زیرزمین بود (به آنسوراخ درِ موشی شمارهٔ سه هم میگفت). او میدانست که موشها دوست ندارند از همان راهی بیرون بروند که میآمدند داخل.
"پاهای این گربه ششانگشتیان! چه ترسناک!"
"صبر کنین. نکنه این همون اخموی ششانگشتی باشه؟"»