کتاب حمله به سفسطه تی ادوارد دامر + دانلود نمونه رایگان

کتاب حمله به سفسطه

انتشارات:انتشارات خوب
امتیازبدون نظر

معرفی کتاب حمله به سفسطه

کتاب حمله به سفسطه (استدلال‌ورزی بدون مغالطه) نوشته‌ی تی ادوارد دامر و با ترجمه‌ی شاپور پشاآبادی اثری است که نشر خوب آن را منتشر کرده است. این کتاب در قالب یکی از عناوین مجموعه‌ی «درنگ» عرضه شده و بر مهارت استدلال‌کردن، تشخیص مغالطه‌ها و بهبود کیفیت بحث‌های روزمره تمرکز کرده است. نویسنده از همان مقدمه توضیح می‌دهد که چرا در دنیای پرسرعت امروز، که در آن اختلاف‌نظرهای خانوادگی، بحث‌های دانشگاهی، شبکه‌های اجتماعی و حتی آگهی‌های تبلیغاتی پر از استدلال‌های ناقص و فریبنده است، آشنایی با منطق و تفکر انتقادی به ضرورتی جدی تبدیل شده است. ساختار کتاب طوری طراحی شده که خواننده را قدم‌به‌قدم از شناخت استدلال و تفاوت آن با «نظر شخصی» به سمت معیارهای استدلال خوب، انواع استدلال‌های قیاسی و استقرایی، استدلال‌های اخلاقی، حقوقی و زیبایی‌شناختی و درنهایت شناسایی و خنثی‌کردن حدود ۶۰ نوع مغالطه هدایت کند. تمرین‌های پایانی فصل‌ها، مثال‌های برگرفته از زندگی روزمره و بخشی با عنوان «حمله به مغالطه» باعث شده‌اند این متن فقط به تعریف و طبقه‌بندی بسنده نکند و به‌طور مستقیم روی مهارت‌سازی تمرکز کند. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب حمله به سفسطه

کتاب حمله به سفسطه با تکیه‌بر تجربه‌ی تدریس طولانی تی ادوارد دامر نوشته شده و از همان ابتدا هدف خود را روشن می‌کند: کمک به ساختن استدلال‌های خوب و تشخیص استدلال‌های بد در بحث‌های واقعی. نویسنده در مقدمه توضیح داده است که چرا بسیاری از افراد خود را «منطقی» می‌دانند اما استدلال دیگران را ضعیف می‌بینند و چگونه «کمی مطالعه‌ی منطق» می‌تواند این تناقض را آشکار کند. در چهار فصل آغازین، مفاهیم پایه‌ای مثل چیستی استدلال، تفاوت استدلال و نظر، مسئولیت اثبات، شکل استاندارد استدلال، اصل حسن‌نیت در بازسازی استدلال رقیب، و تمایز استدلال‌های قیاسی و استقرایی معرفی می‌شود. فصل‌هایی مانند «آیین‌نامه‌ی فعالیت فکری» و «استدلال چیست؟» مجموعه‌ای از اصول رفتاری و فکری را پیش می‌کشند؛ از اصل جایزالخطا بودن و حقیقت‌جویی تا شفافیت زبانی، مسئولیت اثبات، ساختار درست، مرتبط‌بودن، مقبولیت، بسندگی، اصل رد، تعلیق قضاوت و اصل حل. این اصول شالوده‌ی چیزی هستند که نویسنده آن را «معیارهای پنج‌گانه‌ی استدلال خوب» می‌نامد. کتاب حمله به سفسطه در ادامه، با تکیه‌بر همین معیارها، به سراغ انواع استدلال‌ها و سپس مغالطه‌ها می‌رود. فصل «استدلال خوب چیست؟» توضیح می‌دهد که استدلال خوب باید هم از نظر ساختاری سالم باشد، هم مقدمه‌های مرتبط و مقبول داشته باشد، هم از نظر مقدار و نوع شواهد بسنده باشد و هم بتواند انتقادهای جدی و قابل‌پیش‌بینی را پاسخ دهد. سپس در فصل‌های بعدی، که در متن معرفی‌شده به‌طور کامل نیامده‌اند اما ساختارشان توضیح داده شده، حدود ۶۰ مغالطه در پنج طبقه‌ی اصلی بررسی می‌شوند؛ هر طبقه بر یکی از معیارهای پنج‌گانه متمرکز است. برای هر مغالطه، تعریف کوتاه، مثال‌های واقعی از اختلافات خانوادگی، مباحثات دانشگاهی، نامه به سردبیر، تبلیغات و گفت‌وگوهای روزمره آورده شده است. بعد از آن بخشی با عنوان «حمله به مغالطه» نشان می‌دهد چگونه می‌توان در موقعیت واقعی، بدون تحقیر طرف مقابل، استدلال معیوب را به مسیر درست برگرداند. تمرین‌های پایانی فصل‌ها، از تشخیص مغالطه در متن‌های کوتاه تا بازسازی استدلال‌های اخلاقی، حقوقی و زیبایی‌شناختی، کتاب را به نوعی کارگاه فکری تبدیل کرده است که هم برای مطالعه‌ی فردی و هم برای استفاده در کلاس‌های دانشگاهی طراحی شده است.

خلاصه کتاب حمله به سفسطه

کتاب حمله به سفسطه از مسئله‌ای ساده شروع می‌کند: اگر استدلال‌های خوب این‌همه مهم‌اند، چرا باید وقت صرف شناخت استدلال‌های بد کرد؟ پاسخ نویسنده این است که توانایی تمییز استدلال مغالطه‌آمیز از استدلال بی‌مغالطه پیش‌شرط استدلال‌ورزی خوب است. بر همین اساس، کتاب ابتدا تصویری روشن از «استدلال» ارائه می‌دهد: مجموعه‌ای از گزاره‌ها که در آن یک یا چند مقدمه از نتیجه‌گیری پشتیبانی می‌کند. در برابر آن، «نظر» صرفاً ادعایی بی‌پشتوانه است. از اینجا به بعد، همه‌چیز حول این سؤال می‌چرخد که چه زمانی می‌توان یک استدلال را خوب دانست. نویسنده برای پاسخ، ۱۲ اصل رفتاری و فکری را در قالب «آیین‌نامه‌ی فعالیت فکری» معرفی کرده است؛ از اصل جایزالخطا بودن و حقیقت‌جویی تا شفافیت، مسئولیت اثبات، حسن‌نیت در بازسازی استدلال رقیب، ساختار درست، مرتبط‌بودن، مقبولیت، بسندگی، اصل رد، تعلیق قضاوت و اصل حل. این اصول هم‌زمان دو نقش دارند: هم معیار اخلاقی مشارکت منصفانه در بحث‌اند و هم ابزار عملی برای حل مؤثر اختلاف‌ها. سپس کتاب نشان می‌دهد استدلال‌ها چگونه به دو دسته‌ی قیاسی و استقرایی تقسیم می‌شوند و چرا در استدلال‌های اخلاقی، حقوقی و زیبایی‌شناختی وجود یک «مقدمه‌ی ارزشی یا هنجاری» ضروری است. بخش مهمی از متن به این اختصاص یافته که چگونه می‌توان استدلال‌ها را به «شکل استاندارد» بازسازی کرد، مقدمه‌ها و خرده‌مقدمه‌ها را از هم جدا کرد، اجزای ضمنی را آشکار کرد و استدلال رقیب را در قوی‌ترین شکل ممکن صورت‌بندی کرد. در ادامه، معیارهای پنج‌گانه‌ی استدلال خوب معرفی می‌شوند: ساختار درست، مرتبط‌بودن مقدمه‌ها، مقبولیت آن‌ها برای فرد بالغ و منطقی، بسندگی شواهد و توانایی پاسخ‌گویی به انتقادهای جدی. بر پایه‌ی همین معیارها، مغالطه‌ها به پنج دسته تقسیم می‌شوند؛ هر مغالطه نوعی تخطی از یکی از این معیارهاست. کتاب در فصل‌های بعدی (که در متن حاضر فقط ساختارشان توضیح داده شده) ۶۰ مغالطه را تعریف می‌کند، برای هرکدام مثال می‌آورد و در بخش «حمله به مغالطه» نشان می‌دهد چگونه می‌توان در بحث واقعی، استدلال معیوب را اصلاح کرد و اختلاف را به سمت حل منصفانه برد.

چرا باید کتاب حمله به سفسطه را بخوانیم؟

کتاب حمله به سفسطه برای کسانی نوشته شده که می‌خواهند از سطح کلی‌گویی درباره‌ی «تفکر انتقادی» فراتر بروند و بدانند استدلال خوب دقیقاً چه ویژگی‌هایی دارد. این کتاب به‌جای فهرست‌کردن نام مغالطه‌ها، آن‌ها را بر محور پنج معیار روشن استدلال خوب مرتب کرده است؛ به این معنا که خواننده یاد می‌گیرد هر استدلال ضعیف را نه‌فقط با برچسب‌زدن، بلکه با دیدن نوع تخطی از معیارها تحلیل کند. حضور بخش «حمله به مغالطه» در پایان هر بحث، کتاب را از یک متن صرفاً نظری به راهنمایی برای عمل در موقعیت‌های واقعی تبدیل کرده است؛ موقعیت‌هایی مثل بحث‌های خانوادگی، کلاس‌های دانشگاهی، مناظره‌های اخلاقی، گفت‌وگوهای سیاسی و حتی مواجهه با تبلیغات و شبکه‌های اجتماعی. تمرین‌های متنوع پایانی فصل‌ها، از بازسازی استدلال‌ها تا تشخیص مقدمه‌ی اخلاقی و استانداردسازی استدلال‌های قیاسی و استقرایی، کمک می‌کند مهارت‌ها به‌تدریج در ذهن تثبیت شود. تمرکز مداوم بر اصولی مانند جایزالخطا بودن، حقیقت‌جویی، شفافیت و حسن‌نیت نیز بعد اخلاقی بحث‌کردن را برجسته می‌کند و نشان می‌دهد استدلال‌ورزی خوب فقط تکنیک نیست، بلکه نوعی شیوه‌ی زیستن و گفت‌وگو با دیگران است.

خواندن کتاب حمله به سفسطه به دانشجویان رشته‌های فلسفه، حقوق، علوم اجتماعی، علوم سیاسی و ارتباطات پیشنهاد می‌شود که با بحث و استدلال سروکار دارند. همچنین به مدرسان، مربیان مناظره، روزنامه‌نگاران، فعالان مدنی و کسانی که در محیط کار یا خانواده با بحث‌های چالش‌برانگیز روبه‌رو هستند و می‌خواهند استدلال‌های خود و دیگران را دقیق‌تر تحلیل کنند توصیه می‌شود. کسانی که به موضوعاتی مانند تفکر انتقادی، منطق کاربردی، اخلاق و تحلیل گفتمان علاقه دارند نیز می‌توانند از ساختار منظم و تمرین‌های این کتاب بهره ببرند.

بخشی از کتاب حمله به سفسطه

«دلایل استفاده از استدلال‌های خوب ساخت استدلال‌های خوب، به چند دلیل کاربردی، مهم است و باید از دیگران هم انتظار داشت چنین کنند. اول و مهم‌تر از همه، استدلال‌های خوب به ما کمک می‌کنند تصمیم‌های شخصی بهتری بگیریم. درواقع عقل می‌گوید افرادی که در همهٔ ابعاد زندگی خود به معیارهای منطقی متوسل می‌شوند شانس بیشتری برای رسیدن به اهداف یا عملی‌کردن برنامه‌های خود دارند. استدلال‌های خوب، به‌ویژه هنگام اتخاذ تصمیمات اخلاقی دشوار، به ما کمک می‌کنند و از این نظر نقش مهمی دارند. آن‌ها به ما می‌گویند چه رفتارهای خوبی در پیش بگیریم و علاوه‌بر آن، ما را باز می‌دارند از رفتارهایی که نتایج زیان‌باری در پی دارند. باورهای غلط، که غالباً نتیجهٔ استدلال معیوب‌اند، افق اخلاقی ما را تیره‌وتار می‌کنند و به رفتارهایی ختم می‌شوند که برای دیگران بسیار مضر است. همهٔ ما در قبال نتایج رفتارهای خود مسئولیم، پس لاجرم باید باورها و تصمیمات خود را بر شالودهٔ نتیجه‌گیری‌های حاصل از استدلال‌های خوب بنا کنیم. در ثانی، استدلال‌های خوب علاقه و گرایش کلی ما به داشتن دیدگاه‌های درست و قابل دفاع را افزایش می‌دهند. اگر خود را به داشتن استدلال‌های خوب ملزم کنیم، به باورهای نو و بهتر متمایل می‌شویم، بر قدرت باورهای کنونی خود می‌افزاییم و این حقیقت را می‌پذیریم که فلان دیدگاه ما ضعیف است؛ باید آن را جرح‌وتعدیل کرد یا به‌کل کنار گذاشت. سوم اینکه استفاده از استدلال‌های خوب سطح تفکر و بحث در موقعیت‌های اجتماعی، تجاری و شخصی را بالا می‌برد. وقتی پای اقناع دیگران به پذیرش یک دیدگاه خاص در میان باشد، این نوع استدلال‌ها معمولاً مؤثرتر از روش‌هایی مثل ارعاب و تطمیع عمل می‌کنند و دست‌کم ماندگاری بیشتری دارند. درنهایت، تمرکز بر کیفیت استدلال، راهی مؤثر برای برطرف‌کردن اختلافات شخصی و فرونشاندن تضادهاست. تمرکز بر استدلال‌های دیگران باعث می‌شود ضعف و قوت و باورپذیری استدلال‌های آن‌ها را کشف کنیم.»