کتاب آب در خوابگه مورچگان
معرفی کتاب آب در خوابگه مورچگان
کتاب آب در خوابگه مورچگان، نوشته نیما یوشیج، توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شده است. این اثر مجموعهای از رباعیات و شعرهای کوتاه است که شاعر در دورههای مختلف زندگیاش سروده است. نیما یوشیج، بنیانگذار شعر نو فارسی، در این کتاب با زبانی موجز و صمیمی، دغدغهها، احساسات و تجربههای شخصی خود را بیان کرده است. او در یادداشت آغازین کتاب اشاره کرده که این اشعار را نه صرفاً برای تمرین قلم، بلکه برای بیان وضعیت و حال خود در زندگی تلخ سروده است. کتاب آب در خوابگه مورچگان، با ساختاری آزاد و دروننگر، تصویری از جهانبینی، عشق، رنج، امید و ناامیدی شاعر را پیش روی مخاطب میگذارد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب آب در خوابگه مورچگان اثر نیما یوشیج
کتاب آب در خوابگه مورچگان اثری از نیما یوشیج است که در قالب رباعی و قطعات کوتاه، تصویری از جهان درونی و بیرونی شاعر ارائه میدهد. این کتاب مجموعهای از شعرهایی است که نیما در سالهای مختلف زندگی سروده است و هرکدام بازتابی از تجربههای زیسته، دغدغههای ذهنی و عاطفی و نگاه انتقادی او به جهان پیرامونش است.
کتاب شامل رباعی و قطعات کوتاه است و نیما یوشیج در هر بخش با زبانی ساده اما عمیق، به موضوعاتی چون عشق، جدایی، رنج، امید، گذر زمان و تأملات فلسفی پرداخته است. نیما در یادداشتهای آغازین، توضیح داده که این اشعار بازتابی از حالات و وضعیت شخصی او هستند. کتاب آب در خوابگه مورچگان، با بهرهگیری از عناصر طبیعت، گفتوگوهای عاشقانه و تأملات فردی، فضایی میآفریند که همزمان شاعرانه و اندیشمندانه است.
خلاصه کتاب آب در خوابگه مورچگان
کتاب آب در خوابگه مورچگان مجموعهای از رباعیات و قطعات کوتاه است که نیما یوشیج در دورههای مختلف زندگی خود سروده است. مضمون اصلی این اشعار حالات روحی، دغدغههای عاشقانه، رنجهای فردی و اجتماعی و تأملات فلسفی دربارهی زندگی و مرگ است. نیما در این کتاب، با زبانی موجز و گاه طنزآمیز، به موضوعات عاشقانه، جدالهای درونی و تجربههای زیستهی خود میپردازد. او در بسیاری از قطعات، با طبیعت و عناصر آن مانند آب، باد، ابر، گل و شب گفتوگو میکند و از این طریق، احساسات و افکار خود را به تصویر میکشد.
تکرار مضامینی چون جدایی، انتظار، ناامیدی و امید به وصال در سراسر کتاب دیده میشود. نیما در برخی اشعار، به نقد جامعه و روابط انسانی میپردازد و در برخی دیگر، به بیان رنجهای شخصی و فلسفهی زیستن روی میآورد. ساختار کتاب بر پایهی قطعات مستقل اما مرتبط استوار است و هر قطعه دریچهای تازه به جهان شاعر میگشاید.
چرا باید کتاب آب در خوابگه مورچگان را بخوانیم؟
کتاب آب در خوابگه مورچگان اثری است که با زبانی موجز و صمیمی، تجربههای زیسته و احساسات عمیق نیما یوشیج را به تصویر میکشد. این کتاب فرصتی برای آشنایی با وجه کمتردیدهشدهای از نیما، یعنی رباعیسرایی و قطعهنویسی، فراهم میکند. خواندن این اثر امکان همدلی با دغدغهها و رنجهای شاعر را به وجود میآورد و مخاطب را به تأمل دربارهی عشق، جدایی، گذر زمان و معنای زندگی دعوت میکند. همچنین بهرهگیری از عناصر طبیعت و گفتوگوهای شاعرانه فضایی متفاوت و تأثیرگذار خلق کرده است که میتواند برای علاقهمندان به شعر معاصر و دوستداران اندیشههای نیما جذاب باشد.
خواندن کتاب آب در خوابگه مورچگان را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب آب در خوابگه مورچگان به علاقهمندان به شعر معاصر فارسی، دوستداران آثار نیما یوشیج، کسانی که به رباعی و قطعات کوتاه علاقه دارند و افرادی که دغدغهی عشق، جدایی، رنجهای فردی و اجتماعی یا تأملات فلسفی را دارند، پیشنهاد میشود.
درباره نیما یوشیج
نیما یوشیج با نام اصلی علی اسفندیاری، در ۲۱ آبان ۱۲۷۴ خورشیدی زاده شد و در ۱۳ دی ۱۳۳۸ چشم از جهان فروبست. او از چهرههای تعیینکنندهی ادبیات معاصر ایران و بنیانگذار شعر نو فارسی است؛ جریانی که با نام شعر نیمایی شناخته میشود. او را بهحق پدر شعر نو فارسی میدانند.
نیما در روستای یوش از توابع شهرستان نور در استان مازندران به دنیا آمد. پدرش ابراهیم نوری، کشاورز و دامدار بود و نیما دوران کودکی خود را در دل طبیعت، در میان دامداران و کوچنشینان گذراند. تجربهی زیست روستایی، شنیدن قصهها و مشاهدهی زندگی ساده اما پررنج مردم، از همان سالها تخیل او را شکل داد و بعدها به یکی از منابع اصلی تصویرسازی و فضای شعریاش بدل شد. او از سوی مادر نیز ریشههایی گرجی داشت.
تحصیلات ابتدایی نیما در مکتبخانه آغاز شد، اما روحیهی ناآرام و آزاد او با آموزش سنتی سازگار نبود. در ۱۲سالگی به تهران رفت و در مدرسهی سن لویی ادامهی تحصیل داد. آشنایی با نظام وفا، شاعر و آموزگار آن مدرسه، نقشی مهم در پرورش استعداد شعری نیما داشت. هرچند او در سالهای نخست همچنان در قالبهای کلاسیک و با تأثیر از شاعران کهن شعر میسرود، تضاد میان زندگی روستایی، فضای شهری تهران و جهان مدرن اندیشهاش، او را بهتدریج بهسوی راهی تازه سوق داد.
نخستین بازتاب جدی آثار نیما در محافل ادبی با انتشار شعر قصهی رنگپریده در سال ۱۳۰۰ خورشیدی شکل گرفت. این شعر واکنشهای تند و انتقادهای فراوانی را از سوی سنتگرایان برانگیخت، اما نشانههای روشنی از نگاه نو و اندیشهی متفاوت او را آشکار ساخت. اندکی بعد، آثاری چون ای شب و بهویژه افسانه جایگاه نیما را بهعنوان شاعری نوآور تثبیت کردند و مسیر تازهای را پیش روی شعر فارسی گشودند.
تحول بنیادین شعر نیما در دههی ۱۳۱۰ با انتشار شعرهایی مانند ققنوس و غراب به اوج رسید. او قواعد دیرپای شعر فارسی را که بر وزن ثابت، قافیهی یکسان و ساختار سنتی استوار بود، کنار گذاشت و بر این باور تأکید کرد که طول مصراع باید با اندیشه و احساس شاعر هماهنگ باشد. در شعر او، مسائل اجتماعی، رنج انسان، ظلم و تنهایی جایگزین مضامین کلیشهای عاشقانه شدند و زبان شعر به زندگی واقعی مردم نزدیکتر شد.
نمادپردازی یکی از عناصر کلیدی شعر نیماست. او با بهرهگیری از نماد، تصویر و شخصیتبخشی به عناصر طبیعت، ساختاری تازه به شعر فارسی بخشید و آن را از فضای درباری و رسمی گذشته بیرون آورد. زبان زنده و گاه محاورهای او نیز باعث شد شعرش با تجربهی زیستهی مردم پیوندی عمیق برقرار کند.
نیما یوشیج علاوهبر اشعار فارسی، آثاری به زبان مازندرانی نیز سرود که مجموعهی روجا از مهمترین آنهاست. بسیاری از نوشتههای او بهدلیل شرایط فرهنگی و سیاسی زمانه با تأخیر منتشر شدند، اما تأثیر آنها بر نسلهای بعدی شاعران انکارناپذیر است.
میراث نیما یوشیج بنیان شعر معاصر فارسی را شکل داده است. شاعرانی چون احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث، فروغ فرخزاد، سهراب سپهری و بسیاری دیگر، هریک بهگونهای از اندیشه و نوآوریهای او الهام گرفتهاند. نیما در ۱۳ دی ۱۳۳۸ در شمیران تهران در اثر ذاتالریه درگذشت و بنا به وصیتش در زادگاهش یوش به خاک سپرده شد، اما اندیشه و راهی که گشود همچنان زنده و الهامبخش شعر فارسی است.
بخشی از کتاب آب در خوابگه مورچگان
«گفتم الف. او گفت الف. گفتم با.
گفتا پس با؟ گفتم تا. گفتا تا.
ناموخته باری ز الف تا یا گفت:
ما را پس تا چه کار دیگر با یا!
دل برد ز من آن سر زلفین دوتا.
در چشم تو گشتند در این کار گوا.
افسوس! چو این هر دو ز یاران تواند
پیداست چه برد خواهم از تو به جفا.»