کتاب نوجوان من (جلد سوم، آموزش مهارت خودکنترلی)
معرفی کتاب نوجوان من (جلد سوم، آموزش مهارت خودکنترلی)
کتاب نوجوان من (جلد سوم، آموزش مهارت خودکنترلی) نوشتهی منیر کلانتر قریشی و یگانه یکتایی اوغولبیگ، توسط نشر حکمت و عرفان منتشر شده است. این کتاب بخشی از مجموعهایست که با هدف توانمندسازی نوجوانان در مهارتهای زندگی طراحی شده و جلد سوم آن به موضوع خودکنترلی میپردازد. نویسندگان با رویکردی گامبهگام و با مثالهایی ملموس از زندگی روزمره نوجوانان، تلاش کردهاند مفاهیم پیچیده روانشناسی را به زبانی ساده و قابلدرک ارائه دهند. ساختار کتاب به گونهای است که هر فصل، یک مهارت یا جنبه از خودکنترلی را معرفی و تمرینهای عملی برای تقویت آن پیشنهاد میکند. این اثر نهتنها به نوجوانان، بلکه به والدین و مربیان نیز کمک میکند تا درک بهتری از چالشهای این سن داشته باشند و راهکارهایی برای مدیریت احساسات، افکار و رفتارهای خود یا فرزندانشان بیابند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب نوجوان من (جلد سوم، آموزش مهارت خودکنترلی)
کتاب نوجوان من (جلد سوم، آموزش مهارت خودکنترلی) با تمرکز بر توانمندسازی نوجوانان، به بررسی مهارت خودکنترلی در ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی میپردازد. منیر کلانتر قریشی و یگانه یکتایی اوغولبیگ در این کتاب، خودکنترلی را بهعنوان یکی از پایههای موفقیت و آرامش در دوران نوجوانی معرفی کردهاند. ساختار کتاب شامل فصلهایی است که هرکدام به یکی از جنبههای خودکنترلی میپردازد؛ از تعریف و تمایز آن با مفاهیمی مانند خودفشاری و خویشتنداری گرفته تا عوامل تضعیفکننده مانند خستگی روانی، فشار همسالان، هیجانات شدید و الگوهای فکری مخل. در ادامه، ابزارهای درونی کنترل، مهارتهای ارتباطی و اجتماعی، و تمرینهایی برای پایداری و رشد این مهارت ارائه شده است. کتاب با مثالهای واقعی، تمرینهای عملی و تکنیکهای ساده، نوجوانان را به شناخت بهتر خود و مدیریت احساسات و رفتارهایشان دعوت میکند. همچنین، برنامهای ۲۱ روزه برای تثبیت مهارت خودکنترلی در پایان کتاب گنجانده شده تا نوجوانان بتوانند بهتدریج این مهارت را در زندگی روزمره خود نهادینه کنند.
خلاصه کتاب نوجوان من (جلد سوم، آموزش مهارت خودکنترلی)
کتاب نوجوان من (جلد سوم، آموزش مهارت خودکنترلی) با تعریف ساده و کاربردی از خودکنترلی آغاز میشود و تفاوت آن را با خودفشاری و خویشتنداری توضیح میدهد. نویسندگان تأکید کردهاند که خودکنترلی به معنای محدودکردن شادی یا آزادی نیست، بلکه راهی برای انتخاب آگاهانه و هماهنگ با اهداف و ارزشهای فردی است. در فصلهای ابتدایی، ارتباط خودکنترلی با احساسات، افکار و تصمیمها بررسی شده و مثالهایی از موقعیتهای روزمره نوجوانان آورده شده است. در ادامه، عوامل تضعیفکننده خودکنترلی مانند خستگی روانی، تصمیمگیریهای زیاد، تغذیه نامناسب، خواب ناکافی، استرس، فشار همسالان و میل به تأیید اجتماعی تحلیل شدهاند. برای هر عامل، تکنیکها و تمرینهایی جهت مدیریت و تقویت خودکنترلی ارائه شده است. بخش مهمی از کتاب به هیجانات شدید (خشم، ترس، شرم، ناامیدی) و الگوهای فکری مخل (تفکر سیاه یا سفید، بایدهای ذهنی) اختصاص یافته و راهکارهایی برای مدیریت آنها پیشنهاد شده است. در فصلهای بعدی، مهارتهایی مانند تأخیر در ارضای نیازها، صبر، انعطافپذیری روانی و برنامهریزی رفتاری آموزش داده شدهاند. ابزارهای درونی کنترل مانند گفتوگوی درونی سازنده، تنظیم هیجانات با نامگذاری و پذیرش، مراقبه کوتاه و هدفگذاری رفتاری کوتاهمدت معرفی شدهاند. کتاب همچنین به نقش خودکنترلی در روابط اجتماعی، مرزگذاری محترمانه، گوش دادن آگاهانه و تمرین همدلی میپردازد. در پایان، برنامهای ۲۱ روزه برای تمرین و تثبیت مهارت خودکنترلی ارائه شده تا نوجوانان بتوانند این مهارت را به بخشی پایدار از شخصیت خود تبدیل کنند.
چرا باید کتاب نوجوان من (جلد سوم، آموزش مهارت خودکنترلی) را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی عملی و مرحلهبهمرحله، مهارت خودکنترلی را از زاویههای مختلف بررسی کرده و آن را به مهارتی قابل یادگیری و تمرین تبدیل کرده است. ویژگی شاخص این اثر، ارائه تمرینهای روزانه، تکنیکهای ساده و مثالهای واقعی از زندگی نوجوانان است که باعث میشود مفاهیم کتاب ملموس و قابل اجرا باشند. همچنین، نویسندگان به جای ارائه توصیههای کلی، راهکارهایی مشخص برای موقعیتهای چالشبرانگیز ارائه دادهاند. برنامهی ۲۱ روزه پایانی کتاب، فرصتی برای تثبیت و نهادینهکردن مهارت خودکنترلی فراهم میکند. این کتاب نهتنها به نوجوانان کمک میکند تا در برابر وسوسهها و فشارهای اجتماعی مقاومت کنند، بلکه به آنها میآموزد چگونه احساسات و افکار خود را مدیریت کنند و تصمیمهایی هماهنگ با ارزشهای شخصی بگیرند.
خواندن این کتاب به نوجوانانی پیشنهاد میشود که با چالشهایی مانند مدیریت هیجانات، تصمیمگیریهای دشوار، فشار همسالان، یا وسوسههای روزمره روبهرو هستند. همچنین، والدین و مربیانی که به دنبال راهکارهایی برای تقویت مهارتهای خودکنترلی در نوجوانان هستند، میتوانند از این کتاب بهرهمند شوند.