کتاب کودک من (جلد چهارم، آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان)
معرفی کتاب کودک من (جلد چهارم، آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان)
کتاب کودک من (جلد چهارم، آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان) نوشتهی منیر کلانتر قریشی، آذین عسگرخانی و یگانه یکتایی اغولبیگ، توسط نشر حکمت و عرفان منتشر شده است. این جلد از مجموعهی راهنمای جامع و گامبهگام توانمندسازی کودکان، به موضوع آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان میپردازد و با عنوان جعبهسیاه خشم، والدین و مربیان را با رویکردی عملی و مرحلهبهمرحله همراهی میکند. نویسندگان تلاش کردهاند با ارائهی راهکارها، بازیها و تمرینهای متنوع، به والدین و مربیان کمک کنند تا کودکان را در مسیر شناخت، بیان و مدیریت خشم یاری دهند. این کتاب با زبانی ساده و مثالهای ملموس، به دغدغههای روزمرهی خانوادهها و مربیان پاسخ میدهد و ابزارهایی کاربردی برای مواجهه با چالشهای رفتاری کودکان ارائه میکند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب کودک من (جلد چهارم، آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان)
کتاب کودک من (جلد چهارم، آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان) نوشتهی منیر کلانتر قریشی، آذین عسگرخانی و یگانه یکتایی اغولبیگ، بخشی از یک مجموعهی گسترده دربارهی مهارتها و ارزشهای زندگی برای کودکان است. این جلد با تمرکز بر موضوع خشم، به والدین و مربیان نشان میدهد که چگونه میتوانند به کودکان کمک کنند تا احساسات خود را بشناسند، آنها را بهدرستی بیان کنند و راههای سالمی برای مدیریت خشم بیابند. ساختار کتاب شامل توضیحاتی دربارهی چیستی خشم، عوامل مؤثر بر آن، اهمیت آموزش کنترل خشم و راهکارهای عملی برای والدین و کودکان است. در ادامه، مجموعهای از بازیها و تمرینهای خلاقانه معرفی شده که هرکدام با هدف تقویت مهارتهای هیجانی و رفتاری کودک طراحی شدهاند. نویسندگان با مثالهای واقعی و سناریوهای روزمره، فرایند آموزش را ملموس و قابل اجرا ساختهاند. این کتاب نهتنها به آموزش مستقیم کودکان میپردازد، بلکه والدین را نیز در مسیر خودآگاهی و الگوسازی مثبت همراهی میکند.
خلاصه کتاب کودک من (جلد چهارم، آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان)
کتاب کودک من (جلد چهارم، آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان) با تعریف ساده و قابل فهمی از خشم آغاز میشود و آن را به یک اژدهای کوچک درون هر کودک تشبیه میکند که اگر کنترل شود، میتواند به نیرویی سازنده تبدیل شود. نویسندگان توضیح دادهاند که خشم، پیامی دربارهی نقض مرزها یا نیازهای کودک است و باید بهجای سرکوب یا انفجار، بهدرستی شناخته و مدیریت شود. در بخشهای ابتدایی، عوامل مؤثر بر مهارت کنترل خشم مانند سبک فرزندپروری، تواناییهای زبانی کودک، عوامل بیولوژیک و استرسهای محیطی بررسی شدهاند. سپس اهمیت آموزش این مهارت برای کودکان در زمینههایی مانند روابط اجتماعی، عملکرد تحصیلی، سلامت روان، تصمیمگیری، اعتمادبهنفس و موفقیت آینده مطرح شده است. کتاب، راهکارهای عملی متعددی برای والدین ارائه میدهد؛ از جمله آگاهی از واکنشهای خود، ابراز کلامی سالم، بخشش اشتباهات، گوش دادن فعال و تأیید هیجان کودک. بخش اصلی کتاب به آموزش گامبهگام کنترل خشم اختصاص یافته است: ساختن واژگان احساسات، آموزش مکانیسمهای توقف فیزیولوژیک، ایجاد فاصلهی آگاهانه، تبدیل خشم به حل مسئله، الگوسازی و تنظیم مشترک و تثبیت از طریق بازی و تکرار منظم. در ادامه، موانع فرزندپروری در رشد این مهارت و تأثیر رفتار والدین بر کودک بررسی شده است. بخش پایانی کتاب به معرفی بازیها و تمرینهای متنوعی مانند بازی حبابساز، بادکنک خشم، بازی تنفس شکمی، بازی چراغ راهنمایی، بازی بازنده عصبانی، آتشفشان آرام، کارتهای احساس و راهحل، دماسنج خشم، قرارداد خشم، شکل دادن به خشم، جعبه آرامش، نوشتن یا کشیدن نامه خشم، سفر به سرزمین آرامش، دیوار احساسات من و جعبه راههای من اختصاص یافته است. هرکدام از این فعالیتها با هدف آموزش غیرمستقیم و لذتبخش مهارت کنترل خشم طراحی شدهاند و به کودک کمک میکنند تا احساسات خود را بهتر بشناسد و مدیریت کند.
چرا باید کتاب کودک من (جلد چهارم، آموزش مهارت کنترل خشم در کودکان) را بخوانیم؟
این کتاب با ارائهی راهکارهای عملی و بازیمحور، به والدین و مربیان امکان میدهد تا مهارت کنترل خشم را بهصورت تدریجی و قابل فهم به کودکان آموزش دهند. تمرکز بر آموزش غیرمستقیم و استفاده از مثالها و سناریوهای واقعی، باعث میشود کودک در موقعیتهای روزمره بتواند احساسات خود را شناسایی و مدیریت کند. همچنین، والدین با مطالعهی این کتاب میتوانند رفتارهای خود را بازنگری کنند و به الگویی مثبت برای فرزندشان تبدیل شوند. مجموعهی تمرینها و بازیها، فضای یادگیری را برای کودک جذاب و تعاملی میسازد و به او کمک میکند تا مهارتهای هیجانی و اجتماعی خود را تقویت کند. این کتاب بهویژه برای خانوادههایی که با چالشهای رفتاری کودکان روبهرو هستند، ابزاری کاربردی و قابل اجرا فراهم میکند.
خواندن این کتاب به والدین، مربیان، مشاوران کودک و افرادی که با کودکان در ارتباط هستند و دغدغهی مدیریت خشم، بهبود روابط خانوادگی یا ارتقای مهارتهای هیجانی کودکان را دارند، پیشنهاد میشود.