کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه)
راهنمای جامع و گام به گام توانمندسازی نوجوانان؛ نه، وقتی بله ضرر دارد
معرفی کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه)
کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه) (راهنمای جامع و گامبهگام توانمندسازی نوجوانان؛ نه، وقتی بله ضرر دارد) نوشته منیر کلانتر قریشی و یگانه یکتایی اوغول بیگ اثری است که بهطور مشخص بر یک مهارت مهم در زندگی نوجوانان تمرکز کرده است: توانایی نه گفتن بدون بیاحترامی و بدون احساس گناه. این کتاب توسط نشر حکمت و عرفان منتشر شده است. نویسندگان در این جلد سراغ موقعیتهای واقعی زندگی نوجوانان در مدرسه، خانواده، دوستیها و فضای مجازی رفتهاند و نشان دادهاند چطور بله گفتنهای از سر ترس، رودربایستی یا تأییدطلبی میتواند به آرامش، زمان، بدن و احساسات نوجوان آسیب بزند. کتاب فصلبندی روشن و مرحلهبهمرحله دارد، از توضیح ترس از طردشدن و نقش تأییدطلبی در روابط نوجوانان شروع شده و به موضوعاتی مثل مرزهای شخصی، انواع بلههای آسیبزننده، تفاوت قاطعیت و بیاحترامی، نه مستقیم و نه غیرمستقیم، زبان بدن قاطع و مدیریت عذابوجدان بعد از نه گفتن میرسد. در هر فصل مثالهای روزمره، تمرینهای کوتاه، جملهی طلایی و نکتههای مهمی آمده که به درک بهتر مفاهیم کمک میکند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه)
کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه) نوشتهی منیر کلانتر قریشی و یگانه یکتایی اوغول بیگ با تمرکز بر دنیای عاطفی و اجتماعی نوجوانان نوشته شده است و از همان مقدمه با طرح تجربههای آشنا شروع میشود، لحظههایی که نوجوان دلش میخواهد نه بگوید، اما از ترس ناراحتشدن دیگران، طردشدن از جمع یا برچسب آدم بد بودن سرش را پایین میاندازد و میگوید باشه.
منیر کلانتر قریشی و یگانه یکتایی اوغول بیگ ابتدا به ریشههای این ترس پرداختهاند: ترس از طردشدن، فشار هنجارهای اجتماعی مثل باید همیشه مهربان باشی، ترس از قضاوت شدن، کمبود اعتمادبهنفس و تجربههای گذشتهای که در آن نوجوان بهخاطر نه گفتن تنبیه یا سرزنش شده است. در ادامه نقش تأییدطلبی در روابط نوجوانان بررسی شده است، از وابستگی به لایک و واکنشها در شبکههای اجتماعی تا ترس از ناامیدکردن والدین و تبدیل دوستی به وابستگی عاطفی.
کتاب حاضر در چند فصل بعدی وارد موقعیتهای مشخص زندگی نوجوانان میشود. در فصل بلههایی که آسیبزننده هستند، بله گفتن به همکلاسیها، دوست صمیمی، خانواده و در فضای مجازی با مثالهای جزئی نشان داده شده است، مثل قرضدادن وسایل وقتی ناراحت میشوند، ماندن در گروههای آزاردهنده، شنیدن درددل در حالیکه خود نوجوان خسته است یا قبولکردن کار اشتباه برای حفظ دوستی، سپس فصل مفصل مرزها میآید: مرز جسمی، احساسی، زمانی، فکری و دیجیتال تعریف شده و برای هرکدام مثالهایی مثل بغل اجباری، شوخیهای فیزیکی، پاسخدادن فوری به پیامها، تحمیل تصمیم، درددلهای نیمهشب و مقایسهی خود با دیگران در شبکههای اجتماعی آورده شده است.
در فصل نه گفتن بیادبی نیست، تفاوت قاطعیت و بیاحترامی توضیح داده شده و بعد فصلهای مربوط به نه مستقیم و نه غیرمستقیم سراغ جملههای کوتاه و قاطع، اشتباهات رایج در نه گفتن، تکنیک تکرار محترمانه، پیام من، نه + همدلی و مدیریت فشار بعد از جواب منفی میرود. در فصلهای پایانی نیز موضوعاتی مثل عذابوجدان بعد از نه گفتن، مسئولیت احساسات دیگران، فاصلهگرفتن از روابط ناسالم و جملات آرامکننده بدون عقبنشینی مطرح شده است.
خلاصه کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه)
کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه) بر این ایده استوار است که نه گفتن حق طبیعی هر انسان است و میتواند همزمان محترمانه و قاطع باشد. نویسندگان ابتدا نشان دادهاند که چرا برای بسیاری از نوجوانان نه گفتن دشوار است، نیاز به تعلق، ترس از طردشدن، نگرانی از قضاوت دیگران و تجربههای گذشته باعث میشود نوجوان بعد از هر نه احساس گناه کند. در ادامه، مفهوم تأییدطلبی توضیح داده شده و نشان داده میشود که چگونه وابستهشدن ارزشمندی فرد به نظر دیگران، او را بهسمت بله گفتنهای مکرر و نادیدهگرفتن خواستههای خودش میبرد.
در بخش بعدی، نمونههایی از بله گفتنهای آسیبزا بررسی شدهاند، از همراهی با کارهای اشتباه و پذیرفتن شوخیهای آزاردهنده تا دردسترسبودن همیشگی برای دیگران و اشتراکگذاری اطلاعات شخصی تحت فشار، سپس مفهوم مرز مطرح میشود و کتاب به مرزهای جسمی، احساسی، زمانی، فکری و دیجیتال میپردازد و توضیح میدهد که نوجوان چگونه میتواند از احساسات، زمان و فضای شخصی خود مراقبت کند.
در فصلهای میانی، تفاوت قاطعیت و بیاحترامی روشن شده و دو شیوهی اصلی نه گفتن، یعنی نه مستقیم و نه غیرمستقیم سالم، معرفی شدهاند؛ همچنین تکنیکهایی مانند نه بدون توضیح اضافه، نه + همدلی، پیام من، بهتعویقانداختن پاسخ و استفاده از دلیل خنثی آموزش داده شده است. کتاب همچنین به زبان بدن قاطع، تماس چشمی، مدیریت فشار بعد از پاسخ منفی، تکنیک تکرار محترمانه و صخرهی نشکستنی میپردازد.
در پایان، منشأ عذابوجدان پس از نه گفتن بررسی شده و راهکارهایی برای مدیریت آن، از جمله پذیرش احساسات، تفکیک عذابوجدان واقعی از مصنوعی و تأیید درونی خود ارائه شده است. پیام اصلی کتاب این است که نوجوان میتواند هم مهربان باشد و هم مرز داشته باشد و نه گفتن محترمانه بخشی از مراقبت از خود است، نه نشانهی بیاحترامی.
چرا باید کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه) را بخوانیم؟
کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه) چند ویژگی برجسته دارد که آن را برای کار با نوجوانان قابلتوجه کرده است. نخست اینکه کتاب دقیقاً روی موقعیتهایی تمرکز کرده که در زندگی روزمرهی نوجوانان رخ میدهد، از کلاس و زنگ تفریح و گروههای چت گرفته تا روابط خانوادگی و دوستیهای صمیمی. مثالها بهگونهای انتخاب شدهاند که فشارهای واقعی مثل ترس از جاماندن از جمع، برچسب خسیس یا ضدحال، قضاوت در شبکههای اجتماعی و توقع دردسترسبودن همیشگی را نشان دهند. این باعث شده مفاهیم انتزاعی مثل مرز، تأییدطلبی و قاطعیت در قالب صحنههای قابلتصور بیان شود.
دوم اینکه کتاب فقط به توضیح مشکل بسنده نکرده و در هر فصل تمرینهای کوتاه، سؤالهای خودآگاهی و جملهی طلایی آورده است تا نوجوان بتواند بهتدریج الگوهای رفتاری خود را شناسایی کند و جملههای آماده برای نه گفتن محترمانه در ذهن داشته باشد. معرفی انواع مرزها (جسمی، احساسی، زمانی، فکری و دیجیتال) و پیوند آنها با مهارت نه گفتن، به نوجوان کمک میکند بفهمد چرا در بعضی موقعیتها بدنش منقبض میشود، چرا بعد از بعضی بلهها احساس خشم یا پشیمانی دارد و چطور میتواند قبل از جوابدادن مکث کند.
سوم اینکه کتاب به احساسات پس از نه گفتن هم پرداخته است، عذاب وجدان، ترس از ناراحتکردن دیگران و این سؤال که مسئول احساسات دیگران کیست؟ این بخشها میتواند برای نوجوانانی که از نظر عاطفی حساس هستند یا در خانواده و مدرسه با پیامهای متناقض دربارهی مهربانی و اطاعت روبهرو هستند، روشنگر باشد.
خواندن کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه)را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه) به نوجوانانی پیشنهاد میشود که در نه گفتن به دوستان، همکلاسیها، خانواده یا در فضای مجازی دچار تردید، ترس یا عذاب وجدان میشوند و احساس میکنند زیاد از حد بله میگویند. این اثر همچنین به والدین، مشاوران مدرسه، مربیان و هرکسی که با نوجوانان کار میکند و میخواهد دربارهی مرزهای شخصی، تأییدطلبی و قاطعیت گفتوگو کند، پیشنهاد میشود.
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه) و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | نوجوان من (جلد چهاردهم، آموزش مهارت نه گفتن محترمانه) |
| عنوان دیگر | راهنمای جامع و گام به گام توانمندسازی نوجوانان؛ نه، وقتی بله ضرر دارد |
| موضوع | روانشناسی کودک و نوجوان |
| نویسنده | منیر کلانتر قریشی، یگانه یکتایی اوغول بیگ |