کتاب نان بر میز دایی میلاد
معرفی کتاب نان بر میز دایی میلاد
معرفی کتاب نان بر میز دایی میلاد
کتاب الکترونیکی «نان بر میز دایی میلاد» (عنوان قراردادی)، نوشتهٔ «محمد النعاس» و ترجمهٔ «عیسی دورقی»، توسط نشر عبارت منتشر شده است. این رمان که برندهٔ جایزهٔ بوکر عربی شده، داستانی از لیبی معاصر را روایت میکند و به موضوعات هویت، مردانگی، خانواده و سنتهای اجتماعی میپردازد. روایت کتاب از زبان مردی به نام «میلاد» است که در کشاکش میان انتظارات جامعه و زندگی شخصیاش قرار گرفته است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب نان بر میز دایی میلاد
«نان بر میز دایی میلاد» رمانی است که در بستر جامعهٔ لیبی و در دل تحولات اجتماعی و سیاسی این کشور روایت میشود. نویسنده، «محمد النعاس»، با نگاهی موشکافانه به زندگی روزمرهٔ یک مرد جوان به نام «میلاد» میپردازد که در خانوادهای سنتی بزرگ شده و درگیر نقشهای جنسیتی و انتظارات فرهنگی است. داستان در دهههای پایانی قرن بیستم و اوایل قرن بیستویکم میگذرد؛ زمانی که لیبی دستخوش تغییرات سیاسی و اجتماعی گستردهای است. میلاد، که در نانوایی خانوادگی کار میکند، با چالشهای هویت فردی، مردانگی و روابط خانوادگی روبهروست. روایت کتاب با جزئیات فراوان به زندگی روزمره، خاطرات کودکی، روابط با اعضای خانواده و تاثیرات جامعه بر شخصیت میلاد میپردازد. نویسنده با استفاده از نمادهایی چون نان و نانوایی، به بررسی مفاهیمی چون سنت، تغییر، مردانگی و جایگاه زن و مرد در جامعهٔ لیبی میپردازد. این رمان با زبان و فضاسازی خاص خود، تصویری از کشمکشهای درونی و بیرونی شخصیت اصلی ارائه میدهد و به موضوعاتی چون خودشناسی، فشارهای اجتماعی و نقش خانواده در شکلگیری هویت فردی میپردازد.
خلاصه کتاب نان بر میز دایی میلاد
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!داستان «نان بر میز دایی میلاد» با روایت اولشخص «میلاد الاسطی» آغاز میشود؛ مردی که در خانوادهای سنتی در لیبی بزرگ شده و از کودکی در نانوایی پدرش کار میکند. میلاد از همان ابتدا با انتظارات جامعه دربارهٔ مردانگی و نقشهای جنسیتی مواجه است. او به دلیل نزدیکی با خواهرانش و انجام کارهایی که در عرف جامعه زنانه تلقی میشود، مورد سرزنش پدر و اطرافیان قرار میگیرد. میلاد در نوجوانی و جوانی، میان علاقهاش به نانوایی و فشارهای خانواده برای تبدیلشدن به «مردی واقعی» سرگردان است. پس از مرگ پدر، مسئولیت خانواده بر دوش او میافتد و باید با عمو و پسرعموهایش بر سر ادارهٔ نانوایی و حفظ میراث خانوادگی مقابله کند. در این میان، رابطهٔ او با همسرش «زینب» و پسرعمویش «عبسی» نیز دستخوش تنش و سوءتفاهم میشود. میلاد با بحران هویت، احساس ناکافیبودن و فشارهای اجتماعی روبهروست و حتی تا مرز خودکشی پیش میرود. روایت کتاب با بازگشت به خاطرات کودکی، شرح جزئیات زندگی روزمره و دغدغههای ذهنی میلاد، تصویری از کشمکشهای درونی او و تلاشش برای یافتن جایگاه خود در جامعهٔ مردسالار لیبی ارائه میدهد. پایان داستان باز است و سرنوشت میلاد به انتخابها و مواجههاش با هویت خود گره خورده است.
چرا باید کتاب نان بر میز دایی میلاد را خواند؟
این رمان با پرداختن به موضوعات هویت، مردانگی و نقشهای جنسیتی در جامعهٔ سنتی لیبی، فرصتی برای شناخت لایههای پنهان فرهنگ و زندگی روزمره در شمال آفریقا فراهم میکند. روایت صمیمی و جزئینگرانهٔ نویسنده، خواننده را به دل دغدغهها و تردیدهای شخصیت اصلی میبرد و امکان همدلی با تجربههای انسانی او را ایجاد میکند. همچنین، کتاب با استفاده از نمادهایی چون نان و نانوایی، به شکلی ملموس به مفاهیم سنت، تغییر و فشارهای اجتماعی میپردازد و تصویری از کشمکشهای فردی در برابر انتظارات جمعی ارائه میدهد.
خواندن کتاب نان بر میز دایی میلاد را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به رمانهای اجتماعی، مطالعات جنسیت، فرهنگ عربی و روایتهای معاصر از جوامع شمال آفریقا مناسب است. همچنین، کسانی که دغدغهٔ هویت، مردانگی، نقشهای خانوادگی و فشارهای اجتماعی را دارند، میتوانند با موضوعات کتاب ارتباط برقرار کنند.
فهرست کتاب نان بر میز دایی میلاد
- مقدمه: معرفی شخصیت میلاد و فضای خانوادگی و اجتماعی لیبی- کودکی و نوجوانی میلاد: خاطرات از نانوایی پدر، رابطه با خواهران و شکلگیری هویت- ورود به بزرگسالی: مرگ پدر، مسئولیتهای جدید و چالشهای ادارهٔ نانوایی- روابط خانوادگی و اجتماعی: تعامل با عمو، پسرعموها، همسر و دوستان- بحران هویت و مردانگی: فشارهای جامعه، تلاش برای تطبیق با انتظارات و تجربهٔ شکستها- مواجهه با خود: بازنگری در گذشته، تلاش برای خودشناسی و یافتن معنای زندگیهر فصل با تمرکز بر بخشی از زندگی میلاد، سیر تحولات شخصیتی و اجتماعی او را دنبال میکند و به تدریج لایههای مختلف هویت و روابط او را آشکار میسازد.
بخشی از کتاب نان بر میز دایی میلاد
«در گرمای طاقتفرسای روزهای ابتدایی تابستان با اینکه عضلات دستانم گرفته بود تلاش میکردم نان جدیدی بپزم. میخواستم با این کار مگسهای فکر سیاهی را از خود دور کنم که بعد از ظهر آن روز مغزم را خورده بودند. دستور پخت آن را در کتاب قدیمی پدرم پیدا کرده بودم که به زبان ایتالیایی نوشته شده بود. این دستور پخت در کتابخانه زندانی بود. میان کتابهای زینب که مثل مورچه آنها را جمع میکرد _ تک و تنها افتاده بود تا اینکه مادام با ترجمهٔ آن قفلش را گشود. مادام فرشتهای است از جانب خدا. درست زمانی بر من نازل شد که در جستجوی ریسمانی بودم تا به وسیله آن اعتماد به نفسم را به عنوان یک مرد و نانوا محکم کنم. دستور پخت آن نان را بارها امتحان کردم تا اینکه موفق شدم نان مورد نظرم را بپزم. گاهی آرد کیفیت مورد نظر را نداشت و گاهی اوقات نیز دمای آب. تعداد ساعات تخمیر یا حتی دمای داخل خانه مناسب نبود. با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم کردم و هر بار نتیجه به گونهای بود که نان را راهی سطل آشغال میکردم. میدانستم که آن نان مورد نظرم نیست. هیچ کدام از آنها به اندازه «سیباتا»یی که پدرم پخته بود خوشمزه نبودند. نه زمان و نه خلقوخویش، هیچ کدام به او اجازه ندادند که پخت آن را به من یاد بدهد. وقتی نان همانطور که میخواستم از آب درآمد با همان بویی که خاطرات کودکیام را زنده میکرد و همان طعمی که بعد از بیست سال برای اولین بار به زبانم آمد، از خوشحالی به هوا پریدم. درست در همان لحظه صدای زنگ تلفن در سالن خانه پیچید. دویدم تا گوشی را بردارم. ناگهان صدای زنگ آن مرا به یاد حادثهٔ دیروز انداخت؛ بنابراین روی صندلی نزدیک میز تلفن نشستم. انگشت کوچکم تمام صبح درد میکرد و مرا به یاد اتفاقی میانداخت که بین من و عبسی افتاده بود. تمام مدتی که نان میپختم انگشت درد میکرد. عجیب بود تا به حال چنین اتفاقی برایم نیفتاده بود. تلاش کردم آن را نخارانم؛ اما وقتی صدای زنگ تلفن بلند و بلندتر شد آن را به شدت خراشیدم تا جایی که پوستم کنده شد. عرق از پیشانیام میچکید. با دست چپم روی زانویم ضربه میزدم. سرانجام پیش از اینکه تلفن از صدا بیفتد، گوشی را برداشتم. با کمی سردرگمی توانستم صدای قورباغه مانند پسر عمویم عبسی را تشخیص دهم. به من گفت: «میلاد! لعنتی! دیروز کجا بودی بت عزیز؟»