کتاب درآمدی بر نظریه های شناختی در روان درمانی و مشاوره
معرفی کتاب درآمدی بر نظریه های شناختی در روان درمانی و مشاوره
معرفی کتاب درآمدی بر نظریه های شناختی در روان درمانی و مشاوره
کتاب الکترونیکی «درآمدی بر نظریههای شناختی در رواندرمانی و مشاوره» (در رواندرمانی و مشاوره) نوشتهٔ «محسن لعلی» و «احسان قضاوی» و منتشرشده توسط نشر خزه، به بررسی مبانی، اصول و کاربردهای نظریههای شناختی در حوزهٔ رواندرمانی و مشاوره میپردازد. این اثر با رویکردی تحلیلی، مفاهیم کلیدی، تاریخچه و ساختار نظریههای شناختی را برای دانشجویان و علاقهمندان روانشناسی و مشاوره شرح میدهد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب درآمدی بر نظریه های شناختی در روان درمانی و مشاوره
این کتاب به معرفی و تحلیل نظریههای شناختی در رواندرمانی و مشاوره میپردازد و تلاش میکند تصویری جامع از سیر تحول این رویکردها ارائه دهد. نویسندگان ابتدا به ریشههای فلسفی و تاریخی نظریههای شناختی اشاره میکنند و سپس به بررسی شکلگیری و توسعهٔ این نظریهها در روانشناسی مدرن میپردازند. کتاب، نقش روانشناسانی مانند «ژان پیاژه»، «آرون بک» و «آلبرت الیس» را در گسترش این رویکردها برجسته میکند و به تأثیر نظریههای شناختی بر درمان اختلالات روانی مختلف میپردازد. همچنین، به باورهای نادرست دربارهٔ درمان شناختی-رفتاری و معیارهای مناسب بودن این درمان برای افراد مختلف اشاره میشود. این اثر در سال ۱۴۰۳ منتشر شده و برای دانشجویان، مشاوران و علاقهمندان به روانشناسی شناختی قابل استفاده است.
خلاصه کتاب درآمدی بر نظریه های شناختی در روان درمانی و مشاوره
این کتاب با شرح مبانی نظریههای شناختی آغاز میشود و توضیح میدهد که چگونه افکار، باورها و تفسیرهای ذهنی افراد بر احساسات و رفتارهای آنها تأثیر میگذارد. نویسندگان تأکید میکنند که بسیاری از مشکلات روانشناختی ریشه در تحریفهای شناختی و باورهای ناکارآمد دارند و تغییر این الگوهای ذهنی میتواند به بهبود سلامت روان منجر شود. کتاب به معرفی مفاهیمی مانند طرحوارههای ذهنی، افکار خودآیند و تحریفهای شناختی میپردازد و نقش آنها را در شکلگیری اختلالات روانی بررسی میکند. همچنین، دو رویکرد مهم «رفتاردرمانی عقلانی-هیجانی» (آلبرت الیس) و «شناختدرمانی» (آرون بک) به تفصیل معرفی میشوند؛ از جمله مدل ABC، مثلث شناختی و تکنیکهای چالش باورهای غیرمنطقی. نویسندگان به نقاط قوت و ضعف این رویکردها اشاره میکنند و نشان میدهند که درمان شناختی-رفتاری چگونه میتواند در درمان افسردگی، اضطراب، وسواس و سایر اختلالات مؤثر باشد. در نهایت، کتاب بر اهمیت نقش فعال فرد در فرایند درمان، خودآگاهی، پذیرش مسئولیت و تمرین مهارتهای مقابلهای تأکید دارد و به کاربردهای عملی نظریههای شناختی در زندگی روزمره و پیشگیری از مشکلات روانی اشاره میکند.
چرا باید کتاب درآمدی بر نظریه های شناختی در روان درمانی و مشاوره را خواند؟
این کتاب با زبانی دقیق و ساختاریافته، مفاهیم بنیادین نظریههای شناختی را برای علاقهمندان به روانشناسی و مشاوره روشن میکند. خواننده با مطالعهٔ این اثر، با تاریخچه، اصول، عناصر کلیدی و کاربردهای عملی رویکردهای شناختی آشنا میشود و میتواند درک عمیقتری از نقش افکار و باورها در سلامت روان به دست آورد. همچنین، کتاب به بررسی نقاط قوت و محدودیتهای درمان شناختی-رفتاری میپردازد و ابزارهایی برای شناسایی و اصلاح الگوهای ذهنی ناسالم ارائه میدهد.
خواندن کتاب درآمدی بر نظریه های شناختی در روان درمانی و مشاوره را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای دانشجویان روانشناسی، مشاوران، رواندرمانگران و افرادی که به دنبال درک بهتر نظریههای شناختی و کاربرد آنها در درمان اختلالات روانی هستند، مناسب است. همچنین برای کسانی که با مشکلاتی مانند اضطراب، افسردگی یا وسواس دستوپنجه نرم میکنند و به دنبال راهکارهای مبتنی بر شناخت و تغییر افکار هستند، مفید خواهد بود.
فهرست کتاب درآمدی بر نظریه های شناختی در روان درمانی و مشاوره
- مقدمه: معرفی کلی نظریههای شناختی و اهمیت آنها در رواندرمانی و مشاوره.- تاریخچه نظریههای شناختی: بررسی ریشههای فلسفی و تحولات تاریخی این رویکردها، از فیلسوفان باستان تا روانشناسان مدرن.- اصول بنیادی نظریههای شناختی: شرح ارتباط افکار، احساسات و رفتار، نقش تحریفهای شناختی و طرحوارهها.- عناصر کلیدی نظریههای شناختی: تعریف شناخت، تحریفهای شناختی، طرحوارهها، بازسازی شناختی و خودکارآمدی.- اهمیت نظریههای شناختی: کاربرد این رویکردها در درمان و پیشگیری از اختلالات روانی و نقش آنها در آموزش و زندگی روزمره.- باورهای نادرست دربارهٔ رویکرد شناختی-رفتاری: بررسی باورهای غلط رایج و تصحیح آنها.- درمانهای شناختی-رفتاری برای چه کسانی مناسب است؟: معیارهای انتخاب درمانجو و ویژگیهای لازم برای موفقیت در این درمان.- رفتاردرمانی عقلانی-هیجانی (آلبرت الیس): معرفی زندگی و نظریهٔ الیس، مدل ABC، باورهای عقلانی و غیرعقلانی، تکنیکهای درمانی و آسیبشناسی.- شناختدرمانی (آرون بک): معرفی زندگی و نظریهٔ بک، باورهای بنیادین و میانجی، افکار خودآیند، تحریفهای شناختی، مثلث شناختی و کاربردهای درمانی.- نقاط قوت و ضعف رویکردهای شناختی: بررسی مزایا و محدودیتهای درمان شناختی-رفتاری.
بخشی از کتاب درآمدی بر نظریه های شناختی در روان درمانی و مشاوره
«نظریههای شناختی در رواندرمانی برایناساس استوارند که افکار و باورهای ما تأثیر عمیقی بر احساسات و رفتارهای ما دارند. در این دیدگاه تفسیر ما از وقایع و نه خود وقایعم نقش اصلی را در تعیین هیجانات و رفتارها ایفا میکند. این رویکرد معتقد است که بسیاری از مشکلات روانشناختی ناشی از تفکرات و باورهای تحریفشده یا ناکارآمد هستند و تغییر این تفکرات میتواند به بهبود روانی فرد منجر شود. نظریههای شناختی در رواندرمانی، از جمله درمان شناختی-رفتاری در دهههای اخیر یکی از موّثرترین رویکردها در درمان طیف گستردهای از اختلالات روانی از جمله افسردگی، اضطراب، وسواس، و حتی اختلالات شخصیت بودهاند. در هستهی این نظریهها فرض بر این است که افکار منفی یا تحریفهای شناختی به مشکلات هیجانی و رفتاری منجر میشوند. برای مثال فردی که مدام به این فکر میکند که «من هرگز موفق نخواهم شد» یا «همه در حال قضاوت من هستند» ممکن است دچار اضطراب یا افسردگی شود. این باورها میتوانند الگوهای تفکر منفی را شکل دهند که باعث میشود فرد بهمرورزمان ناتوانتر از واقعیت به نظر برسد؛ بنابراین، هدف اصلی درمان شناختی، شناسایی و اصلاح این الگوهای فکری و جایگزین کردن آنها با باورهای منطقیتر و واقعبینانهتر است.»