کتاب جواهری از استانبول
معرفی کتاب جواهری از استانبول
کتاب الکترونیکی «جواهری از استانبول» با ترجمه و گردآوری مهین نوبهار توسط نشر رشد فرهنگ منتشر شده است. این مجموعه، گزیدهای از اشعار و ترانههای ترکی استانبولی قرن بیستم است که به فارسی برگردانده شدهاند و در کنار آنها، نمونههایی از شعر فارسی قرن چهاردهم نیز دیده میشود. کتاب حاضر با هدف آشنایی مخاطبان فارسیزبان با زیباییهای ادبیات و موسیقی کلام ترکی استانبولی تهیه شده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب جواهری از استانبول
«جواهری از استانبول» اثری است در قالب مجموعه شعر و ترانه که با محوریت ترجمه و گردآوری اشعار ترکی استانبولی شکل گرفته است. مهین نوبهار، مترجم و گردآورندهٔ کتاب، با انتخاب ترانهها و اشعار عاشقانه و اجتماعی، تلاش کرده است تا پلی میان فرهنگ و ادبیات ترکیه و ایران بسازد. این کتاب، نهتنها به ترجمهٔ صرف بسنده نکرده، بلکه با انتخاب دقیق و چینش موضوعی، مخاطب را با حالوهوای استانبول، دغدغههای عاشقانه، اندوهها، شادیها و نگاه شاعرانهٔ مردم این شهر آشنا میکند. ساختار کتاب بهصورت مجموعهای از شعرها و ترانههاست که هرکدام با عنوان فارسی و ترکی ارائه شدهاند. در مقدمهٔ کتاب، مترجم از علاقهٔ خود به ادبیات ترکی استانبولی و انگیزهاش برای انتقال زیباییهای این زبان به فارسیزبانان سخن گفته است. این اثر، نمونهای از ادبیات تطبیقی و بینافرهنگی بهشمار میآید و برای علاقهمندان به شعر معاصر، فرهنگ ترکیه و ترجمهٔ ادبی جذابیت دارد.
خلاصه کتاب جواهری از استانبول
این کتاب مجموعهای از اشعار و ترانههای ترکی استانبولی است که به فارسی ترجمه شدهاند و هرکدام، روایتی از احساسات انسانی، عشق، جدایی، امید، اندوه و زیباییهای زندگی را در خود جای دادهاند. محور اصلی بیشتر شعرها، عشق و دلدادگی است؛ اما در میان آنها، مضامین اجتماعی، فرهنگی و حتی دینی نیز به چشم میخورد. شعرها با زبانی صمیمانه و گاه تغزلی، تجربههای عاطفی شاعر را از دیدگاههای مختلف بیان میکنند: از شور و شوق نخستین دیدار تا تلخی جدایی، از امید به وصال تا پذیرش تقدیر و سرنوشت. برخی شعرها به ستایش زیباییهای استانبول و طبیعت آن میپردازند و برخی دیگر، به دغدغههای روزمره و رنجهای انسانی اشاره دارند. در کنار این مضامین، اشعار به موضوعاتی چون وفاداری، بخشش، گذشت، خاطرات گذشته و امید به آینده نیز پرداختهاند. کتاب، با انتخاب شعرهایی از شاعران مختلف، تصویری چندوجهی از فرهنگ و احساسات مردم ترکیه ارائه میدهد و تلاش میکند تا مخاطب فارسیزبان را با فضای عاطفی و هنری این سرزمین آشنا کند.
چرا باید کتاب جواهری از استانبول را بخوانیم؟
این کتاب فرصتی است برای آشنایی با ادبیات و ترانههای ترکی استانبولی و لمس زیباییهای زبانی و فرهنگی آنها از دریچهٔ ترجمهٔ فارسی. مخاطب با خواندن این مجموعه، نهتنها با احساسات و دغدغههای عاشقانه و انسانی شاعران ترک آشنا میشود، بلکه میتواند تفاوتها و شباهتهای فرهنگی میان ایران و ترکیه را نیز دریابد. ترجمهٔ شعرها، امکان مقایسهٔ ساختار و مضمون شعر فارسی و ترکی را فراهم میکند و به علاقهمندان ادبیات تطبیقی و بینافرهنگی، دیدی تازه میبخشد. همچنین، این کتاب برای کسانی که به دنبال تجربهٔ عاطفی و هنری متفاوت هستند، جذابیت دارد و میتواند الهامبخش باشد.
مطالعهٔ این کتاب به علاقهمندان شعر معاصر، دوستداران ادبیات ترکی استانبولی، پژوهشگران ادبیات تطبیقی و کسانی که به فرهنگ و هنر ترکیه علاقه دارند پیشنهاد میشود. همچنین برای افرادی که به دنبال تجربهٔ عاطفی و هنری متفاوت هستند یا میخواهند با فضای عاشقانه و اجتماعی شعرهای ترکی آشنا شوند، مناسب است.
بخشی از کتاب جواهری از استانبول
«تو چون ملکهای بر سرزمین عشق .... هم آفتابی به زندگیم .... هم مهتاب! ۵ روز زندگیم تمام هستی و حیاتم....... تویی غروب و شامگاهم سپیده صبحم ٍِِ زمانم مکانم وه ترا از بر نمودم شمع وجودم چراغ زند گیم... شعلهور سوزان چون اقتان ... شب محصور توست!!! سرکشیها و عصیانها را تو آغازی .... چشمانی آتشبار .... تب آلود روح من نمیدانی ....... عشق را حد و وسطی نمیتوان قائل شد جان به راهت توانم داد .......... همیشه چاری بر لبانم ..... ثاری در دعاهایم از آغوش تاریکیها........ شبها میزایی ..... چون خورشید طلوع میکنی! سوزنده و تأبنده ...... میتوانم ....... میتوانم برآهت بمیرم ..... محبوس شوم یه چه کسی است چون من آکنده از تنهایی! چه کسی مانند من زهر اشتیاق و آرزومندی چشیده؟ تو گلی سرخ بر دامنه کوه بلند ..... ستاره درخشان ....تابنده بر زندگیم حد میانی نیست یا تو یا مرگ و حبس!! برای وصال تو اسیر ۹ بردهای سر سپردهام چون تو ملکهای بر سرزمین عشق ....»