کتاب سیاست چیست
معرفی کتاب سیاست چیست
کتاب سیاست چیست نوشتهٔ آدریان لفت ویچ و ترجمهٔ سیدمصطفی تاج زاده و فروغ قلی پور است. نشر نی این کتاب را منتشر کرده است. نویسنده در این اثر از کنشورزی سیاسی و سیاستپژوه سخن گفته است.
درباره کتاب سیاست چیست
آدریان لفت ویچ در سال ۱۹۸۴ مجموعه مقالاتی منتشر کرد که به تلقیهای گوناگون از سیاست و تعاریف مختلف آن میپرداختند. کتاب سیاست چیست حاصل بازنگری آن مجموعه مقالات است. آن مجموعه از دل یک سری جلسات بیرون آمد که اوایل دههٔ ۱۹۸۰ در گروه علوم سیاسی دانشگاه یورکِ انگلستان تشکیل میشد و هدف از آن جلسات تعیین ساختاری مناسب برای واحدهای درسی دورهٔ کارشناسی آن دانشگاه بود تا دانشجویان این مقطع هر چه بیشتر و بهتر با رشتهٔ علوم سیاسی آشنا شوند. در همان جلسات نخست مشخص شد که یکی از ریشههای اصلی اختلافنظر دربارهٔ محتوا و ساختار دورهٔ کارشناسی دریافتهای ناهمسوی بسیاری از افراد از چیستی سیاست و غیرسیاست بود. شاید وجود این اختلافات بنیادی باعث تعجب دانشجویان جدیدالورود رشتهٔ علوم سیاسی شود، اما استادان از این موضوع شگفتزده نخواهند شد، زیرا همهٔ دانشگاهیان باسابقهٔ این حوزه میدانند که تلقیِ هر فرد از سیاست نه تنها در پرسشهای او بلکه در چارچوب نظری تحلیلها و تا حدودی در اقدامات سیاسی او تأثیر مستقیم دارد. هدف دیگر از نگارش این مجموعه جستارها حول موضوع سیاست، آشنا کردن دانشجویان جدیدالورود (در هر دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد) با انواع رویکردهایی است که در رشتهٔ علوم سیاسی یا دانش سیاست با آنها مواجه میشوند.
خواندن کتاب سیاست چیست را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دانشجویان علوم سیاسی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب سیاست چیست
«رابطهٔ میان سیاست و فمینیسم به طرز عجیبی متناقضنماست. از یک سو، جلوههای نهادی و سنتیِ سیاست، که در حکومت نمود داشتهاند، در برابر مشارکت دادنِ زنان، منافع آنها یا دیدگاههایشان مقاومت سختگیرانهای از خود نشان دادهاند. سیاست اغلب در انحصار مردان بوده و بیش از سایر رویههای اجتماعی تعمداً و آگاهانه خصلتی مردانه داشته است. (براون، ۱۹۸۸: ۴) از سوی دیگر، فمینیسم همواره آشکارا سیاسی بوده است. فمینیسم، آنطور که آن فیلیپس میگوید، «همان سیاست است.» (فیلیپس، ۱۹۹۸: ۱) گامهای آن به منظور تحقق تغییرات بنیادین در مناسبات جنسیتی کاملاً سیاسی است، به این معنا که خواستار ایجاد برابریِ هر چه بیشتر در مناسبات قدرت میان مردان و زنان است.
ناسازگاری آشکار میان این ادعا که «فمینیسم سیاست است»، از یک سو، و اینکه سیاست تاکنون در انحصار مردان بوده است، از سوی دیگر، در برداشتهای مختلف از سیاست ریشه دارد. عمدتاً هر جا که سیاست بستری نهادی برای طرح مسائل حکومتی انگاشته شده زنان از دخالت در امور سیاسی محروم ماندهاند. اما وقتی سیاست، در وهلهٔ نخست، به فرایند مذاکره یا منازعه بر سر توزیع قدرت اطلاق شود، بهوضوح میبینیم که زنان نهفقط از سیاست حذف نمیشوند، بلکه در سازوکار آن اثر میگذارند و همزمان از این سازوکار تأثیر میگیرند. گویا نظریهپردازان فمینیست از یک سو ادعا دارند که امر سیاسی آشکارا مردانه است و زنان را از قلم میاندازد، و از سویی مدعی تحرک زنان در منازعات سیاسی برای تغییر مناسبات جاری قدرت بین دو جنس مخالف هستند. سرشت منتاقضنمای این دو دعوی بررسی دقیقِ خود امر سیاسی را طلب میکند. همچنین پرسشهایی را دربارهٔ ماهیت اهداف فمینیسم در قبال امر سیاسی به میان میآورد: آیا تکاپوی آنها معطوف به مشارکت زنان در سیاستی است که در حال حاضر از آن منع شدهاند یا معطوف به پیکربندی مجدد سیاستی است که در حال حاضر ابزار سرکوب آنهاست؟ یا هر دو؟
بنابراین اگر پاسخی مشخصاً فمینیستی به پرسش «سیاست چیست؟» وجود داشته باشد، در پرتو استدلال مذکور، واجد دو وجه است. در وجه نخست، با تأکید بر حضور همه جایی سیاست، بیانگر عزمی راسخ برای افشای ماهیت ساختگی و تداومناپذیرِ تلاشهایی است که در حال حاضر صرف حفظ مرزهایی مستحکم پیرامون نوعی قلمرو سیاسی میشوند. وجه دوم شامل تعهد به جستوجوی مداوم برای یافتن شیوههایی است که تغییر نظم مناسبات اجتماعی را ممکن کنند، به نحوی که به نوعی هنجار برابری جنسیتی تجسم ببخشند، و نیز تعهد به حمایت از این قبیل روشها.»
حجم
۳۳۷٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۳۱۷ صفحه
حجم
۳۳۷٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۳۱۷ صفحه
نظرات کاربران
عالی بود