کتاب پرتوی از اندیشه آیت الله طالقانی
معرفی کتاب پرتوی از اندیشه آیت الله طالقانی
کتاب پرتوی از اندیشه آیتالله طالقانی نوشتۀ مریم صفری در انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است. این کتاب، اندیشۀ سیاسی آیتالله طالقانی و نوع حکومت مطلوب در دیدگاه او را بررسی و تبیین میکند.
درباره کتاب پرتوی از اندیشه آیت الله طالقانی
آیتالله طالقانی مبارزی انقلابی بود که در دورۀ پیش از انقلاب همراه با گروههای مردمی علیه حکومت پهلوی مبارزه میکرد. او در طول چند دهه مبارزه، با گروههای مبارزی چون ملیمذهبیها، فدائیان اسلام و حتی مجاهدین خلق برای برانداختن نظام سلطنت همراه بود و در عین حال، همواره بر باورهای دینی و اسلام انقلابی تأکید میکرد و مدافع نهضت اسلامی بود. آیتالله طالقانی یکی از حامیان جدی و پیرو وفادار آیتالله خمینی بود. همین موضوع نشان میدهد که او در عین برخورداری از معرفت دینی و آموزههای اسلامی، کنشگری فعال و موفق در بسیج نیروهای انقلابی بود و از سعۀ صدر، بردباری اجتماعی و تحمل سلیقهها و تفکرات متفاوت و حتی مخالف برخوردار بود.
کتاب پرتوی از اندیشه آیتالله طالقانی ضمن بررسی فعالیتها و اقدامات آیتالله طالقانی، اندیشههای او را در باب مناسبات حکومت تبیین میکند تا از خلال آن نوع پیوندی را که وی میان شیوههای دمکراتیک سیاسی زمان خود و دین اسلام برقرار میکرد آشکار سازد.
کتاب در ۲ بخش تدوین شده است و هر بخش ۴ فصل دارد. بخش اول، بنیانهای اندیشه حکومت مردمسالاری دینی نام دارد. فصلِ اول آن با عنوان زندگانی سیاسی و اجتماعی، نگاهی به زندگی علمی، اجتماعی و سیاسی آیتالله طالقانی افکنده است. این فصل مخاطب را با شخصیت طالقانی آشنا میکند. فصل دوم آثار و مکتوبات نام دارد. این فصل، سیری در نوشتهها و مکتوبات برجایمانده از آیتالله طالقانی میکند و از رهگذر آن، خواننده با بخشی از اندیشۀ وی آشنا میشود. فصل سوم، جریانهای فکری تأثیرگذار بر اندیشۀ آیتالله طالقانی نام دارد که جریان ملیگرایی، جریان مشروطهخواهی، جریان فکری انقلابی و... از آن جملۀ آنها هستند. فصل چهارم مبانی فکری و نظری نام دارد. در این فصل مبانی معرفتشناسی، روششناسی، انسانشناسی، هستیشناسی ایشان بررسی شده است.
بخش دوم کتاب پرتوی از اندیشه آیتالله طالقانی، سیاست و حکومت در اندیشۀ آیتالله طالقانی نام دارد. عنوان فصل اول این بخش، دین و سیاست است و این دو مفهوم در اندیشۀ این متفکر بررسی میشوند. فصل دوم، مفاهیم بنیادین حکومت مردمسالاری دینی مطلوب آیتالله طالقانی نام دارد. در این فصل مفاهیمی چون آزادی، برابری، عدالت و... بررسی میشوند. فصل سوم، شورا و نظام شورایی نام دارد و این دو مفهوم را در اندیشۀ طالقانی واکاوی میکند. فصل چهارم حکومت مطلوب و ابعاد آن نام دارد که تبیین فرم نهایی و مورد نظر حکومت در اندیشۀ آیتالله طالقانی است.
خواندن کتاب پرتوی از اندیشه آیت الله طالقانی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
به دوستداران تاریخ معاصر ایران و کتابهای زندگینامه پیشنهاد میکنیم.
حجم
۱٫۸ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۴۳۶ صفحه
حجم
۱٫۸ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۴۳۶ صفحه