کتاب آشنایی با ساز و کار ذهن و تسلط بر ذهن خویشتن
معرفی کتاب آشنایی با ساز و کار ذهن و تسلط بر ذهن خویشتن
کتاب آشنایی با ساز و کار ذهن و تسلط بر ذهن خویشتن نوشتهی ریچارد پل و لیندا الدر با ترجمهی پیام یزدانی، اثری است که نشر اختران آن را منتشر کرده است. این کتاب بخشی از مجموعهی تفکر نقاد بهشمار میآید و به بررسی فرایندهای ذهنی انسان، نقش تفکر، احساس و خواستن در رفتار و تصمیمگیری، و چگونگی پرورش مهارتهای فکری میپردازد. نویسندگان تلاش کردهاند با زبانی روشن و ساختاری منظم، مفاهیم بنیادین دربارهی ذهن و گرایشهای طبیعی آن را واکاوی کنند و راههایی برای شناخت و اصلاح گرایشهای آسیبزای ذهن ارائه دهند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب آشنایی با ساز و کار ذهن و تسلط بر ذهن خویشتن
کتاب آشنایی با ساز و کار ذهن و تسلط بر ذهن خویشتن نوشتهی ریچارد پل و لیندا الدر، بهعنوان یکی از جلدهای مجموعهی تفکر نقاد، به بررسی عمیق ماهیت ذهن انسان و سازوکارهای آن پرداخته است. این کتاب با رویکردی تحلیلی، سه کارکرد اصلی ذهن یعنی تفکر، احساس و خواستن را بهتفصیل شرح داده و رابطهی پویا و درهمتنیدهی این سه را بررسی کرده است. نویسندگان با تکیهبر تجربه و پژوهش، نشان دادهاند که کیفیت زندگی انسانها بهطور مستقیم به کیفیت تفکر آنها وابسته است و برای بهبود زندگی، باید ابتدا ذهن و گرایشهای طبیعی آن را شناخت و سپس به پرورش مهارتهای فکری پرداخت. ساختار کتاب بهگونهای است که ابتدا مفاهیم پایهای ذهن و تفکر را معرفی میکند، سپس به آسیبشناسی گرایشهای خودمحورانه و جامعهمحورانه میپردازد و در ادامه، راهکارهایی برای اصلاح این گرایشها و رسیدن به خردورزی ارائه میدهد. در بخشهایی از کتاب، مفاهیم کلیدی مانند تفکر انتقادی، هوش هیجانی، خودفریبی و سازوکارهای دفاعی ذهن بهروشنی تعریف شدهاند و مثالهایی از زندگی روزمره برای فهم بهتر این مفاهیم آورده شده است. هدف اصلی کتاب، ارائهی نقشهی راهی برای رهایی از دامهای ذهنی و حرکت بهسوی خودشناسی و ذهنآگاهی است.
خلاصه کتاب آشنایی با ساز و کار ذهن و تسلط بر ذهن خویشتن
کتاب آشنایی با ساز و کار ذهن و تسلط بر ذهن خویشتن با این فرض آغاز میشود که انسانها بهطور طبیعی نه خردمند هستند و نه اخلاقی؛ بلکه گرایش دارند جهان را از دریچهی منافع خود ببینند. نویسندگان تأکید کردهاند که تفکر نقاد مهارتی آموختنی است و ذهن ناپرورده، اغلب بدون ارزیابی، قضاوت و تصمیمگیری میکند. کتاب سه کارکرد اصلی ذهن یعنی تفکر، احساس و خواستن را معرفی کرده و نشان داده است که این سه، پیوسته بر یکدیگر اثر میگذارند و رفتار انسان را شکل میدهند. بخش مهمی از کتاب به بررسی گرایشهای آسیبزای ذهن مانند حافظهی خودمحورانه، نزدیکبینی، خودمحقبینی، دورویی، سادهانگاری، کوری، آنینگری و مهملبافی اختصاص یافته است. نویسندگان برای هرکدام از این گرایشها، راهکارهایی برای شناسایی و اصلاح ارائه دادهاند. همچنین، نقش سازوکارهای دفاعی ذهن مانند انکار، فرافکنی، دلیلتراشی و آرزواندیشی در خودفریبی و تداوم رفتارهای غیرمنطقی بررسی شده است. کتاب با تعریف مفاهیم کلیدی مانند تفکر انتقادی، هوش هیجانی، خردورزی و جامعهمحوری، تلاش کرده است تصویری روشن از ذهن انسان و چالشهای آن ارائه دهد و مخاطب را به سوی خودشناسی و پرورش تفکر نقادانه هدایت کند.
چرا باید کتاب آشنایی با ساز و کار ذهن و تسلط بر ذهن خویشتن را بخوانیم؟
این کتاب با تمرکز بر شناخت سازوکارهای ذهن و بررسی دقیق گرایشهای طبیعی انسان، فرصتی فراهم میکند تا فرد بتواند رفتارها و تصمیمهای خود را بهتر تحلیل کند و مسئولیت بیشتری در قبال زندگی و روابطش بپذیرد. ویژگی شاخص آن، ارائهی راهکارهای عملی برای شناسایی و اصلاح گرایشهای آسیبزای ذهن است که میتواند به بهبود کیفیت تفکر، احساسات و خواستهها منجر شود. همچنین، کتاب با تعریف و تبیین مفاهیم مهمی مانند تفکر انتقادی و هوش هیجانی، ابزارهایی برای رشد فردی و اجتماعی در اختیار قرار میدهد. مطالعهی این اثر به کسانی که به دنبال خودشناسی، بهبود مهارتهای فکری و ارتقای کیفیت زندگی هستند، کمک میکند تا با ذهنآگاهی بیشتری مسیر رشد را طی کنند.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی خودشناسی، رشد فردی، بهبود کیفیت تصمیمگیری و روابط انسانی دارند یا علاقهمند به یادگیری مهارتهای تفکر انتقادی و تحلیل رفتارهای ذهنی هستند. همچنین برای دانشجویان، معلمان، روانشناسان و افرادی که در حوزهی آموزش و پرورش فعالیت میکنند، مفید است.
بخشی از کتاب آشنایی با ساز و کار ذهن و تسلط بر ذهن خویشتن
«ذهن خودْ خانهای است از برای خویشتن، و در درونش میتواند دوزخی سازد از بهشت، یا بهشتی سازد از دوزخ. جان میلتون همهٔ انسانها فکر میکنند. این در ذات ماست. اما بخش اعظم تفکر ما بهخودیخود سوگیرانه، مغشوش، بیپایه، یا پیشداورانه است. اغلب در زندگیمان مشکل ایجاد میکند. اغلب منجر میشود به ظلم و بیعدالتی. البته کار ذهن فقط تفکر نیست، احساس کردن و خواستن هم هست. ربط اینها چیست؟ اینکه هر احساسی که در ما برانگیخته میشود و هر خواستی که در ذهنمان شکل میگیرد ناشی از تفکر ماست. بهاینتعبیر، درست فکر کردن برانگیزانندهٔ رفتارهای معقول است؛ برانگیزانندهٔ اعمالی که به خیر و صلاح خودمان و دیگران باشد، نه مایهٔ آزار و صدمه رساندن. درعینحال این احساسات و خواهشها هم بر تفکر ما اثر میگذارند، و در موقعیتهای مختلف ممکن است به خوب فکر کردن ما کمک کنند یا برعکس، مانع خوب فکر کردن ما شوند. در هر موقعیتی که فکرش را بکنید، ذهن ما (که آمیزهای است از فکرها، احساسات و خواهشها) یا تابع خردگریزی ذاتی ماست یا قابلیتمان برای خردورزی آن را هدایت میکند. و وقتی تابع گرایشهای خردگریزانهمان هستیم، جهان را فقط از دریچهٔ تنگ منافع خود میبینیم. به این فکر نیستیم که رفتارمان چه تأثیری بر دیگران میگذارد. دغدغهمان فقط رسیدن به چیزی است که میخواهیم و/ یا توجیه باورها و نگرشمان.»