معرفی کتاب مادر دوستت دارم
کتاب مادر دوستت دارم (Mama, I Love You) نوشته ویلیام سارویان، روایت رابطهی یک مادر هنرپیشه و دختر خردسالش است که از زبان دخترک روایت میشود. ماجرا از روزی شروع میشود که مادر ناگهان تصمیم میگیرد در یک تئاتر واقعی رل مهمی بگیرد و مشهور شود و اینچنین همان شب به نیویورک میرود. مادر دوستت دارم اثری است که در آن طنز، غم، ترس، شیطنت و محبت در هم تنیده شده و تصویری زنده از رابطهی مادر و دختری تنها در شهری بزرگ میسازد. سیدمهدی منزوی این داستان را برای نشر امیرکبیر ترجمه کرده است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مادر دوستت دارم
کتاب مادر دوستت دارم اثر ویلیام سارویان، روایتی لطیف و صمیمی از دنیای یک دختربچهی نهساله است که با نگاهی کنجکاو، رابطهی منحصربهفرد خود با مادر هنرپیشهاش را بازگو میکند. سارویان در این اثر، به جای تمرکز بر پیوندهای کلیشهای مادر و فرزندی، فضایی را ترسیم میکند که در آن دو شخصیت اصلی، بیشتر شبیه به دو همسفر یا دو دوست صمیمی هستند که میان بازیگوشیهای کودکانه و دغدغههای جدی بزرگسالی نظیر شهرت، طلاق و تنهایی در نوسانند.
سفر ناگهانی آنها از زندگی روزمره به اتاق کوچکی در یک هتل در نیویورک، بستری فراهم میآورد تا در میان پیادهرویهای پارک مرکزی و گفتوگوهای طولانی روی نیمکتها، لایههای عمیقتری از عواطف انسانی و هراسهای زندگی مدرن آشکار شود.
ساختار فصلبندی شده و کوتاه کتاب مادر دوستت دارم، به سارویان این امکان را داده تا موقعیتهای ساده را به محملی برای کاوش در مفاهیمی همچون معنای خانه و هویت تبدیل کند. در حالی که مادر در تکاپوی بازگشت به صحنهی تئاتر و رویارویی با دنیای حرفهای نمایش است، دختر با همان منطق صادقانه و گاه طنازانه، تکیهگاه عاطفی مادر میشود.
خلاصه داستان مادر دوستت دارم
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
سارویان در مادر دوستت دارم، جهان را از زاویهی دید مارگارت رز نشان میدهد؛ دختری لاغر، تیزهوش و پرحرف که همزمان هم کودک است و هم ناظری دقیق بر رفتار بزرگترها. او با مادرش زیر یک سقف زندگی میکند، روزی چندبار دعوا و بعد آشتی میکنند، و تقریباً همهجا با هم هستند. مادر هنرپیشه است؛ چند رل تلویزیونی بیمعنی بازی کرده و حالا میخواهد در تئاتر حقیقی نیویورک رل مهمی بگیرد. او یک عصر ناگهان تصمیم میگیرد با دخترش به نیویورک برود.
در نیویورک، آنها در هتل پیر ساکن میشوند؛ در اتاقی که برای مهمانان ثروتمند نیست، اما مادر آن را آگاهانه انتخاب کرده تا کسی نفهمد فقیر است. مادر برای دیدن تهیهکنندهی تئاتر قرار ناهار میگذارد، اما در این فاصله، دختر تب میکند. دکتر هتل پیشنهاد میکند مادر برای دختر آواز بخواند. بعد، تب مادر بالا میرود و اینبار دختر است که بالای سر او مینشیند.
در ادامه دختر از اتاق بیرون میرود و در راهرو با خانم قدبلندی آشنا میشود که بعداً معلوم میشود کیت کرنشا، مربی بزرگ هنرپیشگی است. آنها با هم چای و کیک میخورند و دختر، بیآنکه بداند، پیش زنی مینشیند که برای مادرش رؤیایی دستنیافتنی است...
چرا باید کتاب مادر دوستت دارم را بخوانیم؟
این کتاب برای کسانی که به گفتوگوهای طولانی، پرجزئیات و زنده میان شخصیتها علاقهمند هستند، جذاب است. مادر دوستت دارم برای کسانی که به رابطهی والد و فرزند، تجربهی کودکی در سایهی رؤیاها و شکستهای بزرگترها و ترکیب طنز و اندوه در یک روایت واحد علاقه دارند، تجربهای درگیرکننده است. کتاب نشان میدهد چگونه یک دختر بچه میتواند هم قربانی تصمیمهای ناگهانی بزرگترها باشد و هم تنها کسی که آنها را میفهمد.
خواندن کتاب مادر دوستت دارم را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن این رمان به کسانی پیشنهاد میشود که به ادبیات آمریکا علاقه دارند یا داستانهایی دربارهی رابطهی مادر و فرزند و تجربهی کودکی در خانوادههای ازهمگسسته را دوست دارند.
درباره ویلیام سارویان
ویلیام سارویان (William Saroyan) (۱۹۰۸-۱۹۸۱)، نویسنده و نمایشنامهنویس ارمنیآمریکایی بود که در آثارش به واکاوی زندگی طبقات فرودست و مهاجران میپرداخت. او در دوران رکود اقتصادی با داستان «جوان جسور بر فراز داربست پرنده» به شهرت رسید و با قصهی «کمدی انسانی» توانست جوایز پولیتزر و اسکار را از آن خود کند. آثار او غالباً در فضای زادگاهش، شهر فرزنو در کالیفرنیا، میگذرد و بازتابدهندهی تجربهی زیستهی جامعهی ارمنی در مواجهه با دنیای جدید است. سبک نگارش سارویان را میتوان پیشدرآمدی بر مینیمالیسم در ادبیات آمریکا دانست؛ سبکی که در آن پیچیدگیهای وجودی انسان در قالب موقعیتهای روزمره و با لحنی بیپیرایه روایت میشود. برخلاف بسیاری از معاصرانش که به سوی نیهیلیسم یا خشم گرایش داشتند، سارویان بر ارزشهای اخلاقی، عشق و اصالت روابط انسانی پافشاری میکرد. «دل من در کوهستانهاست»، «مادر دوستت دارم» و «مضحک» از دیگر کتابهای ویلیام سارویان به شمار میروند.
بخشی از کتاب مادر دوستت دارم
«مادرم هنرپیشه است و دلیل پرواز به نیویورک نیز همین بود، زیرا که آن شهر مرکز تماشاخانههای واقعی است. در هواپیما، که اسمش "ستارۀ ایرلند" بود، (این اسم را هنگامی که از پلکان بالا میرفتم روی بدنۀ هواپیما خواندم) مادرم گفت: "باید توی یه نمایش بزرگ رل مهمی بگیرم چون دارم جوونی رو پشت سر میذارم، فصل نمایش تازه داره شروع میشه و باید خودم رو به اونجا برسونم تا رل خوبی گیرم بیاد. زیاد مطالعه کردم و میدونم که حالا دیگه آمادگی دارم. دفعۀ پیش که رفتم نیویورک و تو رو پیش خاله بسی گذاشتم دو ماه آزگار کتاب خوندم و مطالعه کردم اما چون آمادگی نداشتم، هیچ رلی بم ندادن. اما حالا کاملاً آمادگی دارم و به همین دلیل بهجای اونکه از خاله بسی خواهش کنم بیاد پیش تو بمونه، دارم همراه خودم میبرمت. میدونم که این دفعه موفق میشم، و وقتی شدم یک عالم لباس و هرچیز دیگه که دلت بخواد برات میخرم. پس حالا بگیر بخواب."
از شادی و هیجان خوابم نمیبرد. هواپیما ارتعاش داشت و، مثل همۀ هواپیماها، خیلی صدا میکرد و مسافرین توی راهروی آن پس و پیش میرفتند.
گفتم: "ماهی قرمزام! تکلیف ماهی قرمزام چی میشه؟"
روزی مادرم دو ماهی قرمز، که هریک در ظرفی جداگانه بود، برایم خرید، دانهای سی و پنج سنت، و حالا آنها روی میز آرایش توی اتاق خواب تنها مانده بودند و یک بسته خوراک مخصوص کنار ظرفهاشان بود، فقط کسی نبود که خوراکشان بدهد.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب مادر دوستت دارم و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | مادر دوستت دارم |
| عنوان انگلیسی | Mama, I Love You |