کتاب خشم
معرفی کتاب خشم
کتاب خشم نوشتهٔ فیلیپ راث و ترجمهٔ فریدون مجلسی است. انتشارات نیلوفر این کتاب را روانهٔ بازار کرده است. این اثر حاوی رمانی امریکایی دربارهٔ جوانی است که تحتتأثیر نگرانیهای پدرش است.
درباره کتاب خشم
کتاب خشم نخستینبار در سال ۲۰۰۸ به چاپ رسید. در سال ۱۹۵۱ و در دومین سال جنگ کره، جوانی کوشا، قانونمدار و پرشور به نام «مارکوس مسنر»، سال دوم تحصیل خود را در کالجی مذهبی و محافظهکار در اوهایو آغاز میکند، اما چرا مارکوس بهجایاینکه در کالج قبلی خود در نیوآرک باشد، در این کالج حضور دارد؟ چون به نظر میرسد پدرش که مردی سختگیر و سرسخت است، عقلش را از دست داده، آن هم بهخاطر ترس از خطرات زندگی بزرگسالی، خطرات دنیا و خطراتی که فکر میکند همهجا در کمین پسر دردانهاش نشستهاند. کیلومترها دور از نیوآرک، مارکوس باید راهی برای زندگی در میان سنتها و محدودیتهای یک جهان آمریکایی متفاوت پیدا کند. این، قصهٔ رمان خشم نوشتهٔ فیلیپ راث و آخرین اثر اوست.
فیلیپ راث در کتاب خشم بهخوبی یک نسل مفعول و خشم عمیق و ریشهدارشان را به تصویر کشیده است. در بخشی از یادداشت مترجم این رمان، فریدون مجلسی، میخوانیم که فیلیپ راث در این کتاب نیز تحلیلی انتقادآمیز نسبت به جامعهٔ خود دارد و با موشکافی روانشناسانهای به تحلیل شخصیتهای کتابش میپردازد و تضادهای شدید روحی و اجتماعی آنان را مطرح میکند. قهرمان این کتاب پسر قصابی یهودی است که در نیمهٔ قرن بیستم میخواهد درسی بخواند که تحقیر بچهقصاببودنش، کمسوادی خانوادهاش، شکاف نسلها، عصیان بلوغ و یهودی بودنش را، در آن جامعهٔ برخلاف ادعا نژادپرست و تبعیضگر، بهنوعی جبران کند. نویسنده نشان میدهد که چگونه اخلاقمداریهای محافظهکارانهٔ آمریکای در آستانهٔ فاشیسمِ دوران محاکمات مککارتی، کاملاً پوچ و بیهوده و بیاثر از آب درمیآید و به عصیانی کاملاً مغایر آن مواعظ و آرمانهای قلابی منجر میشود.
خواندن کتاب خشم را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران ادبیات داستانی معاصر امریکا و قالب رمان پیشنهاد میکنیم.
درباره فیلیپ راث
فیلیپ راث در سال ۱۹۳۳ در نیوآرک در نیوجرزیِ آمریکا زاده شد. او فرزند یک خانوادهٔ آمریکایی و نوهٔ یک خانوادهٔ یهودی اروپایی بود که در موج مهاجرت قرن نوزدهم به آمریکا کوچ کرده بودند. فیلیپ در بخش کمدرآمد شهر بزرگ شد. او پس از دبیرستان به دانشگاه باکنل رفت و مدرک کارشناسی گرفت. سپس تحصیلاتش را در دانشگاه شیکاگو ادامه داد و در همان دانشگاه هم به تدریس ادبیات پرداخت. او در دانشگاه پنسیلوانیا نیز ادبیات تطبیقی درس میداد که در نهایت در سال ۱۹۹۲ بازنشسته شد. فیلیپ راث در سال ۱۹۹۰ با کلر بلوم بازیگر انگلیسی ازدواج کرد که این رابطه در سال ۱۹۹۴ به جدایی انجامید. این نویسنده از سال ۱۹۹۲ وقت خود را فقط صرف نویسندگی کرده است. او نخستین نویسندهٔ زندهٔ آمریکایی است که مجموعه آثارش از سوی کتابخانهٔ آمریکا منتشر شده است. اولین کتاب او خداحافظ کلمبوس و ۵ داستان کوتاه بود که در سال ۱۹۵۹ منتشر شد؛ اثری با نگاهی طنزآمیز و شوخطبعانه به زندگی یهودیان در آمریکای پس از جنگ. این کتاب جایزهٔ کتاب ملی برای داستان را برای او به ارمغان آورد؛ اگرچه برخی از درون جامعهٔ یهودیان بهخاطر آنچه او تصویر کرده بود، محکومش کردند. اولین رمان او با عنوان «رها» اثری واقعگرایانه است که به مسائل اجتماعی و اخلاقی دههٔ ۱۹۵۰ میلادی آمریکا میپردازد. فیلیپ راث این شیوه را در کتاب «وقتی که او خوب بود» نیز پی گرفت. او با سومین رمانش «شکایت پورتنوی» بیشتر مشهور شد. این کتاب یک بازنمایی طنازانه از جهان یهودیان طبقهٔ متوسط نیویورک در قالب الکساندر پورتنوی است. رمان «خشم» نیز یکی دیگر از آثار فیلیپ راث است.
درباره فریدون مجلسی
فریدون مجلسی در سال ۱۳۲۳ در تهران به دنیا آمد. او دیپلمات بود. با وقوع انقلاب ١٣٥٧ از وزارت امور خارجه بازخرید اجباری شد و به بخش خصوصی رفت، اما او که در سر سودای نوشتن داشت، این خط را رها نکرد. دهها کتاب حاصل ترجمهها و نوشتههای اوست. او چندسالی است که ترجمه را نیز رها کرده و وقتش را صرف نوشتن میکند.
بخشی از کتاب خشم
«نه، نمیتونستم. به همین دلیل بود که به رئیس گفتم، در مغازه همیشه پدرم را رئیس خطاب میکردم، گفتم: «رئیس، دیگه نمیتونم این سطلهای آشغال را تمیز کنم. این دخترهای مدرسه از این کنار میگذرند و به خاطر اتوبوس، جلوی مغازه میایستند، اونها من را در حال تمیز کردن سطلها میبینند. و روز بعد قراره ازشون دعوت کنم که شنبه شب با من بیایند سینما؟ رئیس، نمیتونم این کار را بکنم.» و او به من گفت: «خجالت میکشی؟ چرا؟ از چی خجالت میکشی؟ تنها چیزی که باید ازش خجالت بکشی، دزدیه. همین و بس. برو سطلهای آشغال را تمیز کن.»»