کتاب مردم شناسی ارتباطی اسطوره در سینمای ایران
معرفی کتاب مردم شناسی ارتباطی اسطوره در سینمای ایران
مردم شناسی ارتباطی اسطوره در سینمای ایران؛تحلیل دورههای انقلاب، جنگ و بازسازی اثری از علی اسکندری درباره ارتباط اسطوره و سینما و بازتابهایش در سینمای ایران در سالهای اخیر است.
درباره کتاب مردم شناسی ارتباطی اسطوره در سینمای ایران
انسانهای اولیه با کمک اسطورهها میکوشیدند به پرسشهای خود درباره هستی، طبیعت و هویت خودشان پاسخ دهند. پرسشهایی بنیادین که امروز هنوز هم با ما هستند. این که از کجا و برای چه به این دنیا آمدهایم، بعد از مرگ به کجا میرویم و چگونه باید در این دنیا زندگی کنیم. انسانها در جایجای این کره خاکی این زنجیره تفکر را گسترش دادند تا هر سرزمین اسطوره خود را بر اساس جغرافیا و ویژگیهای خاص محل زندگیاش بهبود بخشید و یگانه کرد.
این اسطورهها و قصهها محل حضور قهرمانان و نبردها و دریافتها و درکهای آنها از زندگی شد؛ اما در دوره مدرن و به ویژه از قرن بیستم ابزاری تازه برای قصهگویی در اختیار انسان قرار گرفت. یک راوی جدید به اسم سینما که انسان را سوار بر اسب خیال با خود به سرزمین قهرمانان و ضد قهرمانان میبرد. سینما برای خلق خطوط داستانیاش و اثرگذاری عمیقتر بر مخاطب اساطیر را در خود پذیرفت و فیلمها آگاهانه یا ناآگاهانه نمایانگر شکلی از جهانبینی شدند. آنها اسطورهها در لابهلای زندگی روزمره مردم جای دادند و مخاطب را با جهان اسطوره پیوند دادند.
امروزه فیلمهای سینمایی همان نقشی را در سنت اسطورهپردازی دارند که اسطورهها خود در گذشته ایفاگر آن بودند. آنها به میان توده مردم راه پیدا کردهاند و ساختارهای روایتی سینما توانستهاند به محتوای آنها قالبی نو ببخشند و تاثیر آن را چند برابر کنند.
بنابراین استفاده از ساختار روایتی جذاب در کنار محتوای مناسب، درصورت تناسب با ویژگیهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هر دوره، به شکل کاملی تأثیرگذار است. کتاب مردمشناسی ارتباطی اسطوره در سینمای ایران؛ تحلیل دورههای انقلاب، جنگ و بازسازی در راستای همین رویکرد و با استفاده از روش مردمشناسی ارتباطی به تحلیل تاریخی و جامعهشناسی سینمای سه دورۀ مذکور پرداخته و درنهایت، اسطورۀ قهرمان را در آثار این دوران از لحاظ ویژگیهای شخصیتی بررسی و مراحل سیر قهرمان را با استفاده از روش تحلیل روایت، تحلیل کرده است.
این کتاب به لحاظ نظری سعی دارد به غنای ادبیات اسطورهای، بهخصوص در حوزۀ مردمشناسی ارتباطی در مطالعات رسانهها، کمک کرده و جای خالی تحلیل متون رسانهای را بر اساس نظریات این حوزه جبران کند. در این پژوهش، از مفاهیم نظری یا اصولی استفاده میشود که پژوهشگران پیشین تا حدودی از آن سود جستهاند؛ ولی از حوزۀ مردمشناسی ارتباطی و تحلیل سه دوره، در کنار تحلیل شخصیت قهرمان (گونه، کارکرد، جنسیت، سن و مراحل فرازوفرود قهرمان در سه دورۀ نامبرده) تاکنون بهرهگیری نشده است. همچنین جامعۀ آماری و دادهها و شیوههای تحلیل متفاوت، این اثر را از آثار مشابه متمایز میسازد. از اینرو، نتایج حاصل از این تحقیق ممکن است موجب آشنایی پژوهشگران با حوزۀ سینما و اسطوره و همچنین آشنایی فیلمسازان با اشکال قهرمانان تولیدشده در عرصۀ سینمای بعد از انقلاب شود. طبیعتاً شناخت وضع سیاسی اجتماعی هر دوره و سپس تولید اسطورههای قهرمان متناسب با آن وضع و درنهایت شناخت دلایل اقبال مخاطبان به برخی فیلمها، از نتایج دستیافتنی پژوهش این کتاب است.
کتاب مردمشناسی ارتباطی اسطوره در سینمای ایران را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
علاقهمندان به تاریخ هنر به ویژه سینما، جامعهشناسی و اسطورهشناسی مخاطبان این کتاباند.
بخشی از کتاب مردمشناسی ارتباطی اسطوره در سینمای ایران
کهنالگوی قهرمان درواقع، همان بخش «خودآگاه» روان است؛ قهرمانی که درون یکایک انسانها حضور دارد و در اشکال مختلف هنری، همچون داستان و موسیقی و نقاشی متجلی میشود. درحقیقت، هنرمند به تصویر ذهنی قهرمان حاضر در روان خود جان میبخشد و او را در معرض دید عموم قرار میدهد و غالبا خود نیز به این مسئله واقف نیست که شخصیت قهرمانش را چگونه خلق کرده است. به بیانی دیگر، کار اصلی کهنالگوی قهرمان کشف خودآگاه خویشتن فرد است؛ یعنی آگاهی به ضعفها و تواناییهای خودش، به گونهای که بتواند با مشکلات زندگی روبهرو شود. به محض اینکه فرد آزمایش اولیه را پشت سر بگذارد و وارد مرحلۀ پختگی شود، اسطورۀ قهرمان مناسبت خود را از دست میدهد؛ گویی مرگِ نمادینِ قهرمان سرآغاز دوران پختگی اوست (یونگ، ۱۳۸۶: ۱۶۲ تا ۱۶۴).
کریستوفر ووگلر با مرتبط ساختن مفهوم قهرمان با نظریات فروید و یونگ راجع به ضمیر ناخودآگاه، از کهنالگوی قهرمان تعریفی ارائه داده است: قهرمان واژهای یونانی از ریشۀ خدمت کردن و محافظت کردن است. قهرمان یعنی کسی که آماده است تا نیازهای خود را فدای دیگران کند. به زبان روانشناسی، کهنالگوی قهرمان معرف چیزی است که فروید آن را «خود» مینامد... بخشی که خود را جدا از بقیۀ بشریت میانگارد... درنهایت، قهرمان کسی است که میتواند از محدودۀ «فراخود» فراتر رود... آن هویت فردی که خود را جدا از بقیۀ گروه میپندارد... مفهوم قهرمان از اساس در ارتباط با مفهوم ایثار است (ووگلر، ۱۳۸۷: ۵۹).
درحقیقت، قهرمانان الگوهایی برای زندگی انسانها در دورههای مختلفاند و ارزشهای اخلاقی در هر دورهای توسط آنها به مردم شنوندۀ آن دوره منتقل میشده است؛ اما به مرور تحولاتی در نگاه به قهرمانان در ادبیات یونان به وجود آمد: قهرمانان که تا پیش از این خدایان و نیمهخدایان بودند، جایشان را به اشرافزادگان میدهند؛ قهرمانانی همچون پادشاهان و شوالیهها که خود دست به عمل میزدند. اما این تعریف نیز دچار تغییر میشود و قهرمانان جایشان را به شخصیتهای عامتری میدهند و صحنۀ مبارزۀ آنها دیگر میدان جنگ نیست...
حجم
۷٫۰ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۲۱۶ صفحه
حجم
۷٫۰ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۲۱۶ صفحه